News

Război în Ucraina, ziua 132. Geoană anunță că NATO nu va trimite trupe în Suedia şi Finlanda. Dorința lui Putin a fost respectată

Au trecut 132 de zile de la începerea războiului. Forțele ruse au controlul regiunii Lugansk după ce au cucerit orașele Severodonețk și Lisiciansk, dar ucrainenii anunță că vor recupera teritoriile pierdute.
05.07.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 132 Geoana anunta ca NATO nu va trimite trupe in Suedia si Finlanda Dorinta lui Putin a fost respectata
Zelenski se gândește la reconstrucția țării, în timp ce Putin se gândește la cucerirea Ucrainei. Foto: hepta.com, facebook.com/zelenskiy.official, - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
05-07-2022
19:49

Mircea Geoană: NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat marți că NATO nu va trimite trupe în Suedia şi Finlanda după ce vor deveni membre ale Alianţei: ”Nu avem în vedere o prezenţă suplimentară în aceste două ţări, ele au forţe naţionale redutabile. Dispun de capacitatea de a se apăra.”

Declarațiile lui Geoană vin în contextul în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, avertizase că va lua măsuri dacă trupele NATO ar fi ajuns în cele două țări.

Dacă Finlanda şi Suedia o doresc, să adere. Este treaba lor. În caz de desfăşurare de contingente militare şi de infrastructuri militare acolo, vom fi obligaţi să răspundem în mod simetric şi să creăm aceleaşi ameninţări”, avertizase Putin săptămâna trecută.

În continuare, Mircea Geoană a explicat că decizia de a nu trimite trupe NATO în cele două țări nordice are legătură cu faptul că au capacitatea de a se apăra singure:

Nu avem intenţia în prezent să avem baze ale NATO în aceste două ţări pentru că sunt ţări cu maturitate militară şi strategică foarte ridicată.”

Marţi, 5 iulie 2022, NATO a lansat procesul de integrare a Suediei şi Finlandei. Mai departe este nevoie de validarea parlamentelor celor 30 de state membre.

În acest context, un semn de întrebare rămâne cu privire la Turcia, care îşi condiţionează sprijinul de modificarea politicilor autorităţilor de la Stockholm şi Helsinki faţă de militanţii kurzi cu care se luptă Ankara.

Avem speranţa că procesul va fi încheiat rapid. Nu puţine state au demarat deja procedura. Cred că ratificarea va urma acelaşi parcurs”, a declarat Mircea Geoană, dar fără a preciza un calendar mai precis.

Când a fost întrebat despre viitorul lui Jens Stoltenberg în fruntea Alianței, Geoană a precizat că subiectul a fost amânat. El a recunoscut că subiectul despre viitorul conducerii NATO a fost abordat înainte de războiul din Ucraina, conform Agerpres.

05-07-2022
18:12

Agenţia ONU specializată în sectorul nuclear se teme că la Zaporojie s-ar putea produce un accident

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că personalul de la centrala atomoelectrică de la Zaporojie este atât de obosit încât riscul producerii unui accident crește semnificativ în fiecare zi.

Agenţia ONU specializată în sectorul nuclear a avertizat marţi că fiecare zi care trece creşte riscul unui accident la Zaporojie. Această centrală atomoelectrică a fost ocupată de trupele ruse în urmă cu patru luni.

Sunt foarte preocupat de condiţiile de lucru, extrem de stresante şi dificile, în care conducerea şi personalul ucrainean operează centrala. Fiecare zi care trece creşte riscul să se producă un accident sau un incident de securitate”, a declarat Rafael Grossi.

De asemenea, el a reamintit că războiul provocat de agresiunea rusă în Ucraina a creat un ”pericol fără precedent”. În plus, asaltul din data de 3 martie asupra centralei de la Zaporojie a provocat un incendiu care a generat cel mai mare nivel de alertă după accidentul din 2011 de la centrala japoneză Fukushima.

Mai mult, Rafael Grossi a subliniat că războiul din Ucraina pune în pericol securitatea surselor de radiaţii. Directorul AIEA a precizat că războiul a cauzat pagube depozitelor de deşeuri nucleare şi ameninţă să provoace pagube şi centralelor atomoelectrice.

Declarațiile sale au fost consemnate în cadrul unei conferinţe la Viena, conform Agerpres. Astfel, Grossi a insistat că încearcă să organizeze o vizită de asistenţă tehnică la Zaporojie. În prim-plan este cea mai mare centrală atomoelectrică din Europa. În prezent, Ucraina nu mai deține control acesteia.

 

05-07-2022
16:18

Ruşii au o nouă ţintă, iar grupul Wagner face noi recrutări

Ruşii au găsit o nouă ţintă. Este vorba de oraşul Sloviansk, din estul Ucrainei, care a căzut pradă bombardamentelor forţelor Kremlinului.

„Sloviansk! Bombardament masiv al oraşului. Centrul, nordul. Toată lumea să rămână la adăpost!”, scrie într-o postare pe Facebook Vadim Liah, primarul acestui oraş, care avea aproximativ 100.000 de locuitori.

Totodată, grupul de mercenari Wagner a început recrutări pentru războiul din Ucraina. Aceştia au făcut oferte deţinuţilor din Sankt Petersburg şi Nijni Novgorod, dar şi muncitorilor de pe şantiere navale sau de la companii miniere.

05-07-2022
10:56

Rusia creează două coridoare umanitare în Marea Neagră şi Marea Azov

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia a creat două coridoare umanitare în Marea Neagră şi Marea Azov pentru a facilita exportul cerealelor din Ucraina.

”Se ia un set de măsuri pentru a facilita siguranţa navigaţiei în apele Mării Negre şi Azov. Pericolul minelor din apele portului Mariupol a fost complet eliminat”, a declarat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

Rusia a invocat în repetate rânduri că nu obstrucţionează exportul cerealelor din porturile Ucrainei şi că autorităţile de la Kiev trebuie pur şi simplu să-şi demineze apele, un act care ar permite, de asemenea, navelor de război ruseşti acces nestingherit pe coasta de sud a Ucrainei.

05-07-2022
10:55

Rusia acuză Ucraina că a torturat soldaţii ruşi luaţi prizonieri de război

Rusia a anunţat că investighează presupusele torturi suferite de soldaţii ruşi luaţi drept prizonieri de război de forţele ucrainene şi eliberaţi în timpul unui schimb de prizonieri cu Ucraina.

”Comitetul de Investigaţii al Rusiei verifică actele de tratament inuman al soldaţilor ruşi luaţi prizonieri de către Ucraina”, a transmis acest organism puternic responsabil de anchetele penale din Rusia, într-un comunicat de presă.

Vă readucem aminte că Rusia şi Ucraina au realizat mai multe schimburi de prizonieri de război de la ofensiva rusă împotriva vecinului Kievului începând cu 24 februarie. Cel mai recent schimb de prizonieri a avut loc pe 29 iunie şi a implicat 144 de ucraineni şi 144 de ruşi.

În acest context, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni  că reconstrucția Ucrainei este o “sarcină comună” a lumii democratice. Mesajul a fost lansat în cadrul declarației de deschidere a Conferinței pentru redresarea Ucrainei de la Lugano, Elveția.

Zelenski pregătește reconstrucția Ucrainei

În prim-plan este o conferință de două zile, în care se încearcă stabilirea unei foi de parcurs pentru reconstrucția Ucrainei după invazia Rusiei.

ADVERTISEMENT

Reconstrucția Ucrainei nu este un proiect local. Nu este un proiect al unei singure națiuni, ci o sarcină comună a întregii lumi democratice, a tuturor țărilor care pot spune că sunt civilizate“, a declarat Zelenski în discursul video.

Președintele ucrainean a mai spus că restaurarea țării sale înseamnă restaurarea principiului vieții, “restaurarea spațiului vieții, restaurarea a tot ceea ce face ca oamenii să fie umani“.

ADVERTISEMENT

El a mai adăugat că reconstrucția implică, de asemenea, “o oportunitate pentru țările noastre, pentru companiile noastre și pentru specialiștii noștri de a arăta de ce libertatea este mai puternică decât orice tiranie“.

La rândul ei, președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat luni că Uniunea Europeană a propus crearea unei platforme de reconstrucție pentru a ajuta guvernul ucrainean să reconstruiască țara după războiul cu Rusia.

ADVERTISEMENT

Von der Leyen are un mesaj pentru Vladimir Putin

Comisia Europeană a propus guvernului ucrainean să înființeze o platformă de reconstrucție pentru a cartografia nevoile de investiții, pentru a coordona acțiunile, pentru a canaliza resursele și, bineînțeles, în sprijinul unei agende de reforme ambițioase“, a declarat Von der Leyen la Conferința pentru redresarea Ucrainei.

Această platformă va fi locul în care se vor contura orientările strategice și prioritățile pentru activitatea noastră comună“, a mai completat ea.

ADVERTISEMENT

Totodată, Von der Leyen a mai spus că platforma “se va concentra pe o reconstrucție pregătită pentru viitor, pe trecerea la neutralitatea climatică, pe adoptarea deceniului digital și pe construirea unei economii sociale de piață care să nu lase pe nimeni în urmă“.

Ea a continuat spunând că scopul Kremlinului este de a “submina însăși existența Ucrainei ca stat“, “distrugerea militară, politică și economică” a țării și că Uniunea Europeană “nu va permite niciodată ca acest lucru să se întâmple“.

Von der Leyen a adăugat că UE a mobilizat deja un sprijin financiar de 6,2 miliarde de euro și că “trebuie să vină mai mult și va veni și mai mult“.

Sumă colosală necesară pentru reconstrucția țării

În același cadru, prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a reiterat nevoia de asistență financiară. El a afirmat că planul de redresare a țării va costa aproximativ 750 de miliarde de dolari. Shmyhal a declarat că activele rusești confiscate ar trebui să fie o sursă-cheie de finanțare.

Cine ar trebui să plătească pentru planul de redresare, care este deja estimat la 750 de miliarde de dolari? Credem că sursa-cheie de recuperare ar trebui să fie activele confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși.

Autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros. Ele au provocat această distrugere masivă și ar trebui să fie trase la răspundere pentru asta“, a declarat Shmyhal în timpul conferinței.

Altfel, el a indicat că “activele înghețate ale Rusiei, conform diferitelor estimări, variază între 300 și 500 de miliarde de dolari“. Potrivit premierului ucrainean, alte surse de finanțare pentru planul de redresare ar trebui să includă granturi și împrumuturi cu dobândă redusă din partea organizațiilor financiare internaționale și a țărilor partenere.

În același timp, planul de redresare ar trebui să includă investiții din sectorul privat și contribuții extrabugetare de la persoane fizice și juridice, dar și fondurile bugetare proprii ale Ucrainei.

Ce distrugeri au provocat forțele ruse în Ucraina

Liderul Guvernului Ucrainei a mai spus că, în materie de infrastructură, pierderile directe  ale țării sale se ridică la peste 100 de miliarde de dolari: ”Peste 1.200 de instituții de învățământ, peste 200 de spitale, mii de kilometri de conducte de gaz, apă și rețea electrică, drumuri și căi ferate au fost distruse sau avariate.”

De cealaltă parte, președintele rus Vladimir Putin și-a felicitate armata pentru ”eliberarea” regiunii Lugansk și a subliniat că pentru continuarea ofensivei vor fi folosite alte unități militare care nu au fost implicate în luptele pentru Severedonețk și Lisiciansk.

Liderul de la Kremlin a precizat că a primit o propunere din partea generalilor armatei ruse cu privire la desfășurarea “operațiunilor ofensive” în Ucraina.

Generalul-colonel Alexandr Pavlovici Lapin și generalul Serghei Vladimirovici Surovikin mi-au prezentat și astăzi (n.r. – luni, 4 iulie) un raport privind progresele înregistrate în îndeplinirea sarcinilor care le-au fost încredințate și propunerile lor privind dezvoltarea operațiunilor ofensive“, i-a spus Putin ministrului apărării, Serghei Șoigu, în cadrul unei întâlniri de la Kremlin.

Conform CNN, Vladimir Putin a mai punctat că Ministerul Apărării “ține cont” de toate propunerile comandanților de pe teren.

ADVERTISEMENT