News

Război în Ucraina, ziua 133. Rușii se laudă că au distrus două sisteme de rachete HIMARS. Reconstrucția orașului Mariupol va costa 14 miliarde de dolari

Războiul din Ucraina continuă cu ofensiva totală a forțelor ruse în Lugansk, conform declarațiilor recente ale șefului administrației militare din această regiune, Serhiy Hayday.
06.07.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 133 Rusii se lauda ca au distrus doua sisteme de rachete HIMARS Reconstructia orasului Mariupol va costa 14 miliarde de dolari
Armata rusă vrea controlul asupra autostrăzii care leagă Lisiciansk și Bahmut. Foto: facebook.com/zelenskiy.official - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
06-07-2022
19:10

Germania oferă arme la schimb țărilor est-europene care trimit arme Ucrainei

Germania a promis că va oferi arme la schimb țărilor est-europene care trimit arme Ucrainei. Cancelarul german Olaf Scholz a făcut această promisiune în cadrul unei conferințe de presă.

”Germania a concretizat acum aceste acorduri cu mai multe state care prevăd că ele vor fi legate direct de livrări de arme către Ucraina”, a miercuri cancelarul german.

Ucrainei i-ar fi mai ușor să folosească aceste arme sovietice, susțin nemții. Vizate de schimbul de arme sunt Cehia, Grecia, Polonia și Slovenia. “Am investit multă energie pentru ca asta să se întâmple”, completat spus Scholz.

Declarația cancelarului e în opoziție cu anunțul Poloniei, care se plângea că și-a predat tancurile Ucrainei, pentru că a primi la schimb tancuri din Germania. Cu toate acestea, germanii nu s-au mai ținut de cuvânt, potrivit polonezilor.

06-07-2022
17:36

Ucraina neagă că Rusia a distrus sisteme americane HIMARS

Rusia se laudă că a distrus două sisteme de rachete americane HIMARS, însă Kievul neagă cu vehemență aceste informații.

Propagandiștii ruși răspândesc în mod activ informații false despre presupusa distrugere a sistemului american de artilerie HIMARS. Subliniem faptul că acest mesaj nu corespunde realității și nu este altceva decât un fals”, a transmis armata ucraineană, potrivit CNN.

Rachete de înaltă precizie lansate din aer au distrus două lansatoare de rachete cu lansare multiplă HIMARS de fabricație americană și două dintre depozitele lor de muniție”, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Informațiile rușilor nu au putut fi verificate. Din contră, în imaginile publicate de ruși drept ”marea victorie împotriva HIMARS” nu apare niciun sistem HIMARS.

Patru sisteme HIMARS au ajuns deja în Ucraina, iar SUA au promis că vor mai livra alte patru astfel de arme.

”Sistemele de artilerie HIMARS furnizate de partenerii americani aplică în mod constant lovituri devastatoare asupra unor puncte de importanță strategică ale inamicului, ceea ce duce la pierderi colosale de echipamente, personal și sprijin al forțelor de ocupație”, a adăugat în comunicat armata ucraineană.

06-07-2022
14:24

Reconstrucția orașului Mariupol va costa 14 miliarde de dolari

Reconstrucția orașului Mariupol ar putea costa peste 14 miliarde de dolari. Potrivit primarului Vadym Boychenko, va fi nevoie de o perioadă de 7-10 ani până când orașul va reveni la normal.

Edilul a anunțat că 1.356 de clădiri înalte din oraș au fost distruse de ruși. Totodată, 40% di ncasele private au fost bombardate, iar majoritatea nu mai pot fi reparate, ci necesită reconstruirea.

Pentru ca 220.000 de locuitori să poată trăi în Mariupol ar fi nevoie de o investiție de peste 14 miliarde de dolari, anunță experții.

06-07-2022
11:51

Letonia va reintroduce serviciul militar obligatoriu

Letonia urmează să reintroducă serviciul militar obligatoriu pe fondul amenințărilor dinspre Rusia, scrie The Guardian.

”Actualul sistem militar al Letoniei și-a atins limita. Între timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul”, a declarat ministrul leton al apărării, Artis Pabriks.

Letonia a renunțat la serviciul obligatoriu la câțiva ani după aderarea la NATO. Din 2007, armata acestui stat UE a fost formată din soldați profesioniști.

Țara cu sub 2 milioane de locuitori, care se învecinează cu Belarus și Rusia, are doar 7.500 de soldați în serviciu activ, susținuți de 1.500 de soldați NATO.

06-07-2022
11:48

Ursula von der Leyen avertizează: ”UE să se pregătească pentru întreruperea completă a gazelor rusești”

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri statele UE să se pregătească pentru “întreruperea completă” a gazelor din Rusia, scrie Sky News.

Aceasta a declarat că cei din (CE) urmează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor “acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.

06-07-2022
08:11

Aproape 350 de copii ucraineni au fost uciși de la debutul invaziei ruse

Conform Procuraturii Generale de la Kiev, aproape 350 de copii au fost uciși în urma bombardamentelor rusești asupra Ucrainei.

În total, aproximativ 991 de copii au căzut victime războiului izbucnit la sfârșitul lunii februarie. Dintre aceștia, 346 au fost uciși și aproximativ 645 au fost răniți, notează Sky News.

Procurorii au subliniat că ”aceste cifre nu sunt definitive” și se lucrează pentru ”stabilirea datelor în locurile unde au loc conflicte”.

Cele mai multe victime în rândul minorilor au fost raportate în regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde 346 de copii au fost uciși sau răniți.

În Harkov au fost 186, iar în Kiev 116. Un număr mare de victime au mai fost și în Cernihiv, Lugansk, Nikolaev, Herson și Zaporojie.

06-07-2022
08:04

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, apel la statele lumii să protejeze legile internaționale

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut tuturor statelor din lume să depună eforturi pentru a proteja legile internaţionale, deoarece ”lumea evoluează într-un mod complicat”, relatează The Guardian.

Șeful diplomației de la Kremlin a făcut acest apel în cadrul unei întâlniri cu omologul său vietnamez, Bui Thanh Son, miercuri, la Hanoi.

06-07-2022
07:23

Guvernatorul regiunii Donețk i-a îndemnat pe cei 350.000 de civili să se evacueze din cauza ofensive ruse

Guvernatorul din Donețk le-a cerut celor 350.000 de civili aflați încă în regiune să se evacueze, dată fiind iminenta ofensivă rusă.

Apelul vine la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că armata sa a ocupat provincia vecină Lugansk.

Ucrainenii se tem acum că Rusia intenționează să intensifice ofensiva din Donețk, notează The Guardian.

06-07-2022
07:19

Volodimir Zelenski face un nou apel ca Occidentul să livreze arme Ucrainei, în special sisteme antirachetă

În cea mai recentă apariție televizată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelul pentru mai multe livrări de arme din Occident, insistând în special asupra sistemelor de apărare antirachetă, pentru a putea apăra oraşele ucrainene, informează Agerpres.

În ieșirea sa publică de miercuri, liderul de la Kiev a mai avertizat că forţele militare ruse au o singură sarcină: ”să ia viaţa oamenilor, să intimideze poporul. Astfel, chiar şi câteva zile fără alarmă antiaeriană par deja parte din teroare”.

În ziua 133 de război, forțele ruse și ucrainene sunt angajate în “lupte grele” la marginea regiunii Lugansk, în estul Ucrainei. “Toate forțele armatei ruse sunt acum aruncate acolo, toate rezervele pe care le au acum“, a declarat Hayday.

Trupele rusești ar fi suferit pierderi importante

Potrivit spuselor șefului administrației militare din regiunea Lugansk, armată rusă a suferit “multe pierderi”. El și-a întărit declarațiile susținând că pierderile rușilor au fost înregistrate în contextul retragerii tactice, pentru regrupare.

ADVERTISEMENT

Spitalele sunt supraaglomerate și morgile sunt supraaglomerate“, a spus el. Totuși, jurnaliștii CNN au subliniat că nu pot confirma în mod independent numărul victimelor de ambele părți.

Hayday a mai adăugat că “multe depozite din spatele liniilor inamice au fost aruncate în aer” în ultimele zile. Astfel a fost distrusă “o cantitate uriașă” de muniție și combustibil din Rusia.

ADVERTISEMENT

Hayday a estimat că în orașul Lisiciansk – cucerit recent de armata rusă – au rămas între 10.000 și 15.000 de locuitori. Duminică, armata ucraineană a anunțat a fost “forțată să se retragă” din oraș.

În același context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că această retragere a fost motivată pentru a salva viețile trupelor ucrainene.

ADVERTISEMENT

Ei caută populația pro-ucraineană, negociază cu colaboratorii, arată apartamentele în care locuiau familiile de militari, sparg ușile și scot hainele“, a declarat Hayday despre comportamentul soldaților ruși prezenți în Lisiciansk.

Care e următorul obiectiv al armatei ruse

Într-o actualizare separată, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că trupele rusești își concentrează “principalele eforturi” pentru a prelua controlul asupra autostrăzii care leagă orașele Lisiciansk și Bahmut și pentru a încerca să pună mâna pe așezarea din apropiere, Bilohorivka.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Parlamentul rus a adoptat măsurile economice de susținere a armatei ruse. A fost un prim vot în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului.

Mai sunt de parcurs mai multe runde de procedură parlamentară și dacă măsurile vor fi adoptate, persoanele juridice din Rusia nu vor mai putea refuza contractele cu forțele armate ruse.

Deși oficialii ruși continuă să numească războiul din Ucraina “o operațiune militară specială“, noile măsuri ar însemna, de fapt, că țara își remodelează industria în sprijinul invaziei în curs. Asta ar plasa Rusia pe o bază de economie de război.

În acest context, vicepremierul Iuri Borisov a remarcat “presiunea enormă a sancțiunilor” din partea Occidentului: “Proiectele de lege introduc obligația organizațiilor de a încheia contracte pentru a asigura operațiuni de combatere a terorismului și alte operațiuni în afara teritoriului Federației Ruse și, de asemenea, acordă dreptul contractorilor de a achiziționa produsele necesare pentru a îndeplini Ordinul de Stat pentru Apărare de la un singur furnizor.”

Speranțe pentru ucraineni

Pentru a deveni lege, măsurile economice trebuie să treacă prin a doua și a treia lectură în Duma de Stat, să fie revizuite de camera superioară a Parlamentului și să fie semnate de președintele Vladimir Putin.

Deși a obținut victorii în estul teritoriului ucrainean, Rusia a suferit și pierderi grele în ceea ce privește armata și echipamentele sale. Astfel, premierul britanic Boris Johnson i-a spus lui Zelenski că Ucraina poate recuceri teritoriile capturate de Rusia.

Cei doi au discutat marți la telefon. “Prim-ministrul a spus că lumea este în spatele Ucrainei și crede că armata președintelui Zelenski poate să reia teritoriul capturat recent de forțele lui Putin“, a declarat un purtător de cuvânt de pe Downing Street, conform CNN.

Johnson l-a pus la curent pe Zelensky cu privire la cele mai recente echipamente militare britanice trimise în Ucraina, “inclusiv 10 sisteme de artilerie autopropulsată și muniții care vor sosi în zilele și săptămânile următoare“.

ADVERTISEMENT