News

Război în Ucraina, ziua 136. Vladimir Putin avertizează: ”Abia acum începe războiul”. Ucraina primește sisteme de rachete din partea SUA

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 136, iar forțele ucrainene au primit o veste importantă din partea administrației de la Washington, care a promis că va livra încă patru sisteme de rachete pe front.
09.07.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 136 Vladimir Putin avertizeaza Abia acum incepe razboiul Ucraina primeste sisteme de rachete din partea SUA
SUA trimit în Ucraina muniție și mai precisă. Foto: canva.com, facebook.com/zelenskiy.official – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
09-07-2022
17:47

Volodimir Zelenski a demis ambasadorii ucraineni din șase state

Volodimir Zelenski l-a demis chiar și pe pe ambasadorul Kievului în Germania. De asemenea, au fost puși pe liber și alți ambasadori din Europa și Asia.

De remarcat că decretul prezidențial nu a oferit și alte explicații. Documentul a anunțat demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria

09-07-2022
06:42

Rusia pregătește asaltul final. Avertismentul lui Putin

Vladimir Putin, președintele Rusiei, susține că nu a folosit decât o mică parte a potențialului său militar, în Ucraina și spune că ”abia acum începe războiul”.

“Preşedintele Putin doar a reamintit că nu poate exista comparaţie între forţele celor două ţări, iar potenţialul Rusiei este atât de mare încât doar o mică parte a fost folosită în operaţiunea militară specială”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei

În acest moment, ofensiva Rusiei în Donbas a încetinit, pe măsură ce armata lui Putin pare să se regrupeze pentru a da asaltul final asupra Ucrainei.

În acest context, Belarusul a transferat un aerodrom de lângă localitatea Gomel sub controlul total al Rusiei. Aici au fost instalate mai multe sisteme Iskander de lansare a rachetelor tactice balistice cu rază de acțiune de peste 500 de kilometri și sisteme multiple S-400 pentru apărare anti-aeriană.

În prim-plan sunt patru sisteme de rachete HIMARS, dar și un ”nou tip” de muniție. Oficialii militari americani susțin că astfel, forțele ucrainene vor lansa atacuri și mai precise asupra pozițiilor ocupate de armata rusă.

Mai multe sisteme de rachete pentru armata ucraineană

Ultimul ajutor militar confirmat de Casa Albă face parte din noul pachet de asistență de securitate, în valoare de 400 de milioane de dolari. Conform CNN, livrarea se bazează doar pe finanțarea Presidential Drawdown Authority.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că SUA trimit arme direct din propriile stocuri de armament. Pe lângă muniția suplimentară, americanii vor mai trimite Ucrainei și trei vehicule tactice.

Acestea vor fi folosite pentru “recuperarea echipamentelor, sprijinirea eforturilor ucrainene de reparare și reaprovizionarea pe măsură ce bătălia continuă“. De asemenea, forțele ucrainene vor primi 1.000 de runde de muniție de artilerie de 155 mm.

ADVERTISEMENT

Oficialii militari americani au aprobat și livrarea munițiilor de demolare, dar și a sistemelor de baterii de contracarare. Alături de acestea, pe frontul de est vor fi trimise piese de schimb și alte echipamente.

Cele 1.000 de runde de muniție de artilerie de 155 mm pe care SUA le furnizează Ucrainei în acest pachet reprezintă un “nou tip” de muniție pe care americanii nu l-au mai furnizat anterior pe frontul de est.

ADVERTISEMENT

Câte sisteme de rachete HIMARS au ajuns în Ucraina

Are o precizie mai mare. Oferă Ucrainei o țintire precisă și o capacitate precisă pentru ținte specifice. Vor economisi muniție. Lansarea va fi mai eficientă datorită preciziei, deci este o nouă evoluție în sprijinul nostru pentru Ucraina în această bătălie pentru Donbas“, a spus un înalt oficial american din apărare pentru CNN.

Până în prezent, SUA au furnizat Ucrainei 12 sisteme HIMARS, iar cu ultimele patru se va ajunge la 16. În acest context au fost infirmate și rapoartele conform cărora rușii au distrus două sisteme HIMARS.

ADVERTISEMENT

Cele care au fost deja furnizate sunt pe deplin contabilizate. Ucrainenii le folosesc în continuare în luptă“, a declarat oficialul militar citat anterior.

Putin anunță vremuri grele companiile energetice rusești

De cealaltă parte, președintele Rusiei, Vladimir Putin îndeamnă companiile energetice rusești să fie pregătite pentru un embargo petrolier. Liderul de la Kremlin a lansat avertismentul vineri. Astfel, companiile rusești se vor pregăti pentru un nou pachet de sancțiuni din partea Uniunii Europene, conform agenției ruse TASS.

După cum știți, Uniunea Europeană a introdus un alt pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cu un embargo petrolier. Companiile naționale ar trebui să fie pregătite pentru această decizie.

Am vorbit despre perspectivele unor astfel de restricții la ultima reuniune privind complexul de combustibili și energie“, a declarat Vladimir Putin la o întâlnire cu miniștrii săi.

În luna mai, Uniunea Europeană a acceptat un embargo asupra a 90% din petrolul pe care îl importă din Rusia. Putin a spus că Occidentul încearcă să forțeze alte țări să crească producția de energie, dar “piața rusă este stabilă și nu tolerează agitația“.

De la începutul anului, nivelul producției de petrol a depășit cu 3,5% nivelul anului precedent. Producția de gaze pentru perioada ianuarie-mai a scăzut, dar foarte puțin – cu doar 2%“, a declarat președintele rus.

Rachetele ucrainenilor lovesc pozițiile rușilor

Altfel, oficialii pro-ruși au dezvăluit că rachetele ucrainene au lovit vineri o hidrocentrală din Herson, dar instalația a fost operațională la finalul atacului. În prim-plan a fost centrala hidroelectrică din orașul Nova Kakhovka.

Ucrainenii “au încercat să bombardeze centrala hidroelectrică din Kakhovka. Consecințele distrugerii unei astfel de instalații de producție ar putea fi catastrofale pentru locuitorii din regiunea Herson“, au declarat oficialii administrației din regiunea Herson.

Apărarea aeriană rusă “a respins cu succes un atac cu rachete din Ucraina“, au mai adăugat aceștia. “Teroriștii regimului de la Kiev nu vor putea să intimideze locuitorii regiunii Herson, care își construiesc o viață pașnică împreună cu Rusia. Centrala hidroelectrică continuă să furnizeze energie“, a declarat Vladimir Saldo, șeful administrației și fost oficial ucrainean.

Centrala hidroelectrică este situată în orașul Nova Kakhovka, pe râul Nipru. Aceasta a fost cucerită de forțele rusești la începutul invaziei, dar în ultima lună a devenit o țintă a rachetelor cu rază lungă de acțiune în timp ce ucrainenii încearcă să întrerupă liniile de aprovizionare rusești.

La rândul lor, oficialii ucraineni au susținut că a fost lovit un obiectiv militar. Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, a declarat că a fost lovit un depozit de muniție și apărare antiaeriană.

De asemenea, el a afirmat că zeci de soldați ruși au fost uciși sau răniți. Anterior, un consilier al șefului ucrainean al administrației militare regionale din Herson a declarat că trei depozite din Nova Kakhova au fost lovite de rachete.

ADVERTISEMENT