LIVE Actualizat 10-07-2022
11:43

Război în Ucraina, ziua 137. Rusia distruge intenționat recoltele în Herson. Soldații ucraineni, pregătire militară în Marea Britanie

Războiul din Ucraina a întrat în ziua 137. Forțele Moscovei sunt acuzate că distrug intenționat recoltele în regiunea Herson. Marea Britanie a început să antreneze soldați ucraineni.
10.07.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 137 Rusia distruge intentionat recoltele in Herson Soldatii ucraineni pregatire militara in Marea Britanie
Bombardamentele rusești distrug hectare întregi de cereale Foto: Gleb Garanich/Reuters
ADVERTISEMENT
10-07-2022
11:43

15 persoane ucise într-un oraş din est

Cincisprezece persoane au murit în urma unui atac al forţelor ruse la Ceassiv Iar, susţin autorităţile ucrainene.

Atacul a avut loc noaptea în acest oraş de aproximativ 12.000 de locuitori. Potrivit salvatorilor, 24 de persoane sunt încă sub dărâmături, inclusiv un copil, în timp ce alte cinci au fost scoase.

Clădirea cu patru etaje a fost lovită de o rachetă rusă Uragan, a spus Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Doneţk.

Jurnaliştii AFP care au sosit la faţa locului după atac au văzut clădirea parţial prăbuşită, salvatori şi un excavator lucrând la curăţarea zonei.

Potrivit lui Pavlo Kirilenko, cel puţin 591 de civili au fost ucişi şi alţi 1.548 de răniţi până acum în regiunea Doneţk de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.

10-07-2022
07:48

Zelenski cere din nou arme moderne, de înaltă precizie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut din nou arme moderne, de înaltă precizie pentru a pune capăt atacurilor Rusiei.

“Numai într-o zi, armata rusă a atacat oraşele Mykolaiv şi Harkov, Krîvî Rih, comunităţile din regiunea Zaporojie… A tras tocmai în sectorul rezidenţial – absolut deliberat, intenţionat, în case obişnuite şi obiective civile. Sunt victime – morţi, răniţi. Loviturile brutale ale artileriei ruse din Donbas nu se opresc nici măcar o zi- la Sloviansk, Bakhmut, Avdiiivka… Astfel de acţiuni teroriste pot fi oprite doar cu arme moderne, de înaltă precizie şi puternice”, a spus el.

El a mulţumit SUA pentru decizia de a oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor pentru apărare în valoare de 400 de milioane de dolari. “Unităţile suplimentare de lansatoare HIMARS şi alte arme de înaltă precizie ne permit să luăm măsuri precise împotriva terorismului şi să reducem capacităţile de atac ale Rusiei”, a mai spus acesta

Serhii Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare regionale Odesa, a declarat că forțele ruse distrug „intenționat” recoltele din regiunea Herson.

Rusia distruge intenționat recoltele în Herson

“Din cauza bombardamentelor cu obuze incendiare, incendii de amploare au loc în fiecare zi pe câmpuri, în fâșii de protecție și în pădurile de pe întreg teritoriul regiunii. În plus, trupele ruse nu permit localnicilor să stingă incendiile, distrugând hambarele și echipamentele”, a declarat Bratchuk, citat de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Într-o postare pe Facebook, forțele de poliție locale au declarat că au deschis proceduri penale după bombardamentele constante și după ce forțele ruse nu au permis stingerea incendiilor pe terenurile ocupate.

Poliția a mai precizat că incendiile de amploare se întâmplă zilnic și mistuie sute de hectare de grâu, orz și alte culturi de cereale, pe lângă păduri.

ADVERTISEMENT

“Din cauza bombardamentelor constante, este extrem de dificil să stingi astfel de incendii în teritoriile dezocupate, iar în teritoriile ocupate rușii nu permit în mod deliberat stingerea lor, imigranții distrug depozitele de cereale, mașinile agricole și centralele solare”, se arată în postarea forțelor de ordine.

Ucraina reface porturile de pe Dunăre pentru a putea exporta cereale

Ucraina restaurează și extinde unele dintre porturile fluviale de pe Dunăre, dezafectate de mult timp, pentru a facilita exportul de cereale pe fondul blocadei Rusiei la Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Înainte de război, porturile fluviale ucrainene de pe Dunăre erau rar folosite, unele dintre ele fiind complet în paragină.

Cu toate acestea, în urma invaziei Rusiei în Ucraina și a controlului său asupra rutelor de ieșire către Marea Neagră, Kievul își resuscitează vechile porturi fluviale pentru a evita blocada maritimă și pentru a accelera exportul grâului.

ADVERTISEMENT

„Luați exemplul portului fluvial Reni”, a declarat Alla Stoianova, șeful departamentului de politică agricolă din regiunea Odesa.

Portul a fost printre cele mai importante din regiunea Dunării în timpul Uniunii Sovietice și o cale de trecere către România.

„Nu a fost folosit deloc recent. Așa că acum lucrăm la extinderea acestuia, alături de alte porturi fluviale, pentru a crește capacitatea.

În timp ce vorbim, peste 160 de nave așteaptă în Marea Neagră să intre pe canalul Sulina, dar nu pot, deoarece capacitatea acelui canal este de doar 5-6 nave pe zi.”

Marea Britanie antrenează soldați ucraineni

Forțele britanice au început să antreneze soldați ucraineni în cadrul unui nou program pentru a-i ajuta în lupta lor împotriva Rusiei.

Ministrul apărării, Ben Wallace, a vizitat tabăra militară din nord-vestul Angliei, unde vor ajunge până la 10.000 de soldați ucraineni pentru pregătire militară de specialitate.

Pregătirea va dura câteva săptămâni.

Wallace, despre care se așteaptă să lanseze o campanie pentru a-l înlocui pe Boris Johnson ca lider al partidului conservator, a descris programul drept următoarea fază a sprijinului Marii Britanii pentru armata ucraineană.

„Folosind expertiza de clasă mondială a armatei britanice, vom ajuta Ucraina să-și reconstruiască forțele armate și să-și intensifice rezistența în timp ce își apără suveranitatea țării lor și dreptul de a-și alege propriul viitor”, a spus el.

Ucraina pierde până la 200 de soldați în fiecare zi, ceea ce înseamnă că antrenarea întăririlor departe de amenințarea atacurilor rusești este esențială pentru efortul de război al țării.

ADVERTISEMENT