News

Război în Ucraina, ziua 143. Americanii au aflat că rușii vor să cumpere drone din Iran. Teheranul a respins acuzațiile

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 143, moment în care Kievul continuă să primească armament greu din partea țărilor NATO. De data aceasta, sisteme M 270.
16.07.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 143 Americanii au aflat ca rusii vor sa cumpere drone din Iran Teheranul a respins acuzatiile
Rusia se folosește de rachete în Ucraina, în lipsa altor variante. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
16-07-2022
17:33

Moscova anunță că monitorizează presa din fiecare stat european. Acuzații la adresa jurnaliștilor greci

Purtătoare cu cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a anunțat că examinează atent toate publicațiile din statele europene în care apar articole despre Rusia. Oficialul rus a menționat presa elenă, despre care a spus că „urmează disciplinat ordinul antirusesc al curatorilor de peste hotare”.

„Am tras concluzii și am trecut de la analiza publicațiilor individuale la compilarea unor recenzii de țară. O serie de astfel de colecții de publicații necredibile despre Rusia au fost deja postate pe site-ul Ministerului de Externe într-o secțiune specială”, a scris Maria Zaharova pe canalul ei de Telegram.

Aceasta a continuat și a susținut că materialele din presa greacă cuprind „izbitoare manifestări de dezinformare”, menționând prezentarea distorsionată a informațiilor despre ceea ce s-a întâmplat la Bucha și „acuzații fantastice despre presupusul genocid al grecilor ucraineni” de către militarii ruși.

„După ce o veți citi, veți putea să vă asigurați că presa greacă își cântă vioara în orchestra mediatică occidentală condusă de Unchiul Sam, fără a se deosebi prin originalitatea interpretării, dar urmând disciplinat ordinul antirusesc al curatorilor de peste ocean”, a mai scris oficialul rus.

16-07-2022
16:06

SUA au prezentat imagini cu delegația rusă care a inspectat dronele militare ale Iranului

Oficialii SUA au dezvăluit recent că dețin mai multe imagini surprinse din satelit și în care apar membri ai delegațiilor ruse și iraniene în timpul unei vizite la un depozit cu drone militare.

Administrația de la Washington a transmis că mai mulți oficiali ruși au vizitat Iranul de cel puţin două ori pentru a inspecta dronele militare. Acestea ar putea fi cumpărate de Moscova pentru a le folosit în războiul din Ucraina.

Anunțul a fost lansat sâmbătă de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, conform Agerpres. Sursa citată a completat că iranienii au prezentat dronele la 8 iunie şi 5 iulie. Locul ales pentru inspecție a fost baza aeriană Kachan, situată la 200 de kilometri sud de Teheran.

Publicăm aceste imagini făcute în iunie care arată drone iraniene pe care delegaţia rusă le-a inspectat în acea zi. Asta sugerează un interes susţinut al ruşilor pentru a cumpăra drone de luptă iraniene.

Din ceea ce ştim, a fost prima dată când o delegaţie rusă vizitează o bază aeriană pentru o asemenea prezentare”, a declarat Sullivan.

imagini din satelit cu dronele iraniene
SUA au prezentat imaginile cu delegația rusă care a vizitat un depozit iranian cu drone. Foto: edition.cnn.coml

În același context, oficialul de la Casa Albă precizase luni că Iranul pregăteşte livrarea către Rusia a sute de drone de luptă. Regimul de la Teheran ar fi fost de acord și cu instruirea militarilor ruşi pentru a le folosi chiar din iulie.

Pus în fața acestor acuzații, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, l-a asigurat pe omologul său ucrainean Dmitro Kuleba că Iranul nu intenţionează să vândă drone Rusiei.

În plus, Hossein Amir-Abdollahian a spus că acuzaţiile SUA sunt ”nefondate şi mai mult un act de propagandă”. Ministrul iranian de externe consideră că mesajele au legătură cu vizita preşedintelui Joe Biden în Israel.

16-07-2022
12:57

Crește numărul victimelor atacului de la Vinița

Numărul persoanelor ucise în urma atacului cu rachete rusești asupra orașului Vinița, din centrul Ucrainei, a ajuns la 24, după ce o femeie a murit la spital sâmbătă din cauza rănilor provocate de arsuri, potrivit unui oficial ucrainean citat de AFP.

Moscova a susținut că atacul cu rachete asupra orașului Vinița, aflat la sute de kilometri de linia frontului, a vizat o reuniune a oficialilor militari ucraineni și a furnizorilor străini de arme, fapt negat de autoritățile de la Kiev și considerat a fi o justificare aberantă de către analiștii militari occidentali care au subliniat că o astfel de întâlnire ar avea loc oriunde în Europa.

Și experții americani au respins justificările oferite de ruși. „Nu am nicio indicaţie cu privire la prezenţa unei ţinte militare în apropiere. Părea o clădire”, le-a declarat jurnaliştilor un responsabil cu rang înalt sub protecţia anonimatului susținând că atacul a fost purtat cu rachete lansate de pe un submarin din Marea Neagră.

16-07-2022
09:38

Orașul Ciuhuiiv, lovit de rachetele rușilor

Situat în nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, orașul Ciuhuiiv a fost lovit în noaptea de vineri spre sâmbătă de rachetele rușilor.

Au murit cel puțin trei persoane și încă trei au fost rănite, conform guvernatorului regional, care a mai spus că atacul a lovit un bloc rezidențial, o școală și un magazin.

Cu privire la acest atac, oficialii de la Moscova au precizat că rachetele au vizat obiective militare.

16-07-2022
09:38

Forțele ruse încearcă să reia ofensiva în Donbas

În ultima analiză realizată de think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului se arată că sunt câteva indicii despre o posibilă ieșire din pauza operațională a armatei ruse.

În acest sens au fost citate atacurile terestre purtate la nord de Sloviansk și la sud-est de Siversk. De asemenea, astfel de atacuri au fost raportate în jurul orașului Bahmut și la sud-vest de orașul Donețk.

În același context, armata comandată de Vladimir Putin și-a menținut pozițiile defensive de lângă orașul Harkov. Astfel a fost blocată înaintarea forțelor ucrainene spre granița cu Rusia, în regiunea Harkov.

Mai mult, artileria rusă și-a continuat bombardamentele asupra infrastructurii civile ucrainene. Un detaliu important este legat de anunțul rușilor cu privire finalizarea formării unui batalion de voluntari în regiunea Chelyabinsk.

Atacurile din regiunea Donbas au fost purtate la scară mică, dar sursa citată a subliniat că ele arată încercarea armatei ruse de a-și relua ofensiva în zonă.

După cucerirea orașelor Severodonețk și Lisiciansk (regiunea Lugansk), soldații ruși au primit o pauză pentru refacerea forțelor. Think tank-ul din SUA a notat că pauza de 10 zile a fost insuficientă pentru regenerarea efectivelor Moscovei.

Totuși, dacă această pauză a ajuns la final, este de așteptat ca armata rusă să își extindă atacurile în următoarele 72 de ore.

16-07-2022
06:19

Atac cu rachete la Dnipro

Cel puțin trei persoane au fost ucise și 15 rănite într-un atac cu rachete care a vizat, vineri spre sâmbătă, orașul Dnipro, al patrulea ca mărime din Ucraina, cu peste 1.000.000 de locuitori, transmite The Guardian.

Rachetele au lovit o fabrică și o stradă aglomerată din vecinătatea ei”, a scris pe Facebook Valentin Rezincenko, guvernatorul regiunii.

Acesta a anunțat bilanțul victimelor, precizând că este în curs de evaluare și amploarea distrugerilor.

Nu se cunosc detalii despre țara care a trimis Ucrainei sisteme de lansatoare de rachete M270, însă armata ucraineană e nerăbdătoare să le poziționeze pe front, alături de HIMARS.

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 143

Primele MLRS M270 au sosit. Ele vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă”, a anunțat ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov. Ucrainenii așteaptă tot mai multe sisteme HIMARS, pe lângă cele 9 pe care le-au primit până în prezent.

ADVERTISEMENT

”Ucraina așteaptă să primească rachete HIMARS cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri. Sper că anul acesta vom vedea o campanie de contraofensivă și că va avea succes. Armele occidentale, în special HIMARS, au schimbat foarte mult situația de pe front”, a declarat celași ministru Reznikov.

De ce sunt, totuși, entuziasmați ucrainenii când primesc sisteme HIMARS? Potrivit experților militari, Rusia nu are niciun răspuns la acest sistem de artilerie de ultimă generație.

ADVERTISEMENT

Practic, datorită preciziei chirurgicale (rachetele HIMARS își ratează ținta cu maximum doi metri), și datorită razei lungi de acțiune (de la 40 la 450 de kilometri, în funcție de model), armata rusă e lipsită de protecție în fața atacurilor ucrainene.

Rușii au sisteme anti-rachetă S-400, însă acestea par incapabile să intercepteze în aer rachetele trimise de sistemele HIMARS. Presa din Polonia susține că Vladimir Putin este furios și sunt așteptate noi demisii în rândul conducerii armatei ruse.

ADVERTISEMENT

SUA s-a ferit până acum să trimită sisteme HIMARS de ultimă generație, care ar avea o rază de acțiune de până la 450 de kilometri, pentru a nu da motive Rusiei să se simtă amenințată de NATO. Cu toate acestea, în măsura în care timpul trece și presiunea pusă pe armata Ucrainei e tot mai mare, doar livrarea de astfel de armament ar putea ridica șansele Kievului de a riposta eficient împotriva invaziei.

Mult ”așteptata” contraofensivă ucraineană a fost anunțată, momentan, doar la nivel teoretic. De altfel, generalii ucraineni vorbesc despre eliberarea sudului Ucrainei, inclusiv a Crimeei, precum și distrugerea podului lui Vladimir Putin care leagă Crimeea de Rusia, însă aceste obiective militare par imposibil de realizat în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Situația s-ar putea schimba, însă, în lunile următoare, în funcție de modul în care NATO va alimenta Ucraina cu armament performant.

ADVERTISEMENT