News

Război în Ucraina, ziua 144. Papa Francisc vrea să viziteze ţara lui Zelenski. Noi ameninţări ale ruşilor

După zece zile de pauză operațională, ministrul rus al apărării Sergei Șoigu a ordonat armatei ruse reluarea ofensivei în Ucraina, însă atacurile rușilor au fost fără de succes.
17.07.2022 | 07:00
Razboi in Ucraina ziua 144 Papa Francisc vrea sa viziteze tara lui Zelenski Noi amenintari ale rusilor
ADVERTISEMENT
17-07-2022
15:59

Rusia amenință Ucraina cu o „Zi a Judecății Apoi” în cazul unui atac asupra Crimeei

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a declarat că în cazul unui atac asupra Peninsulei Crimeea, Ucraina va avea parte de „o foarte rapidă şi grea Zi a Judecăţii de Apoi” de care îi va fi foarte greu să se ascundă.

„Unii clovni exaltaţi şi sângeroşi, care se reped periodic să facă unele declaraţii, încearcă şi să ne ameninţe – am în vedere atacul asupra Crimeei ş.a.m.d. Vreau să spun în acest sens, ceea ce este evident, că ei înţeleg consecinţele acestor declaraţii.

Iar consecinţele sunt evidente, în cazul în care se va întâmpla ceva de acest gen, pentru ei toţi acolo într-o clipă va veni Ziua Judecăţii de Apoi. Foarte rapidă şi dificilă. A se ascunde va fi foarte greu”, a declarat Medvedev, citat de RIA – Novosti.

Fostul președinte al Rusiei a mai spus că că obiectivele operaţiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina vor fi atinse, de acest lucru îşi vor da seama, la un moment dat, cei care-i dau regimului de la Kiev bani şi arme.

17-07-2022
14:25

Papa Francisc intenţionează să viziteze Ucraina

În timpul Liturghiei, care a avut loc duminică la Vatican, Papa Francisc a cerut comunităţii internaţionale să intensifice eforturile pentru a pune capăt războiului din Ucraina, exprimându-şi apropierea de ucrainenii „care se află sub o ploaie de rachete în fiecare zi”

„Sunt mereu aproape de populaţia îndelung suferindă a Ucrainei, care se află sub o ploaie de rachete în fiecare zi”, a declarat Papa Francisc după ce a rostit rugăciunea „Îngerul Domnului”, potrivit Vatican News.

„Nu este clar că războiul aduce doar distrugere şi moarte, înstrăinând naţiunile unele de altele, ucide adevărul şi dialogul? Mă rog şi sper ca toţi actorii internaţionali să depună cu adevărat eforturi pentru a relua negocierile şi nu pentru a alimenta lipsa de sens a războiului”, a mai spus Suveranul Pontif.

Potrivit Vatican News, Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretarul Sfântului Scaun pentru relaţiile cu statele şi organizaţiile internaţionale, a precizat că Papa Francisc ar putea efectua o călătorie în Ucraina în luna august.

Pregătirea pentru călătoria de la Kiev vor începe după vizita lui Papa Francisc din Canada, vizită care începe săptămâna viitoare.

17-07-2022
13:15

Estimare britanică: Rusia a pierdut peste 30% din eficiența de luptă la sol

Amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Marii Britanii, susține că optimismul ucrainenilor privind evoluția războiului se bazează pe pierderile provocate trupelor de uscat ale invadatorilor.

Ei spun absolut clar că intenționează să restabilească întregul lor teritoriu al Ucrainei și văd o Rusie care se zbate, o Rusie care, după părerea noastră, a pierdut mai mult de 30% din eficacitatea sa de luptă terestră”, a declarat Radakin pentru BBC One, transmite HotNews.

Ceea ce înseamnă, de fapt, 50.000 de soldați ruși care fie au murit, fie au fost răniți în acest conflict, aproape 1.700 de tancuri rusești distruse, aproape 4.000 de vehicule blindate de luptă care aparțin Rusiei distruse”, a mai spus ofițerul britanic.

Acesta a estimat că Moscova și-a ratat obiectivele militare și strategice dinainte de invazie: cucerirea marilor orașe din Ucraina în 30 de zile și crearea de fracturi în interiorul NATO.

Rusia eșuează în toate aceste ambiții, Rusia este o națiune mai diminuată decât era la începutul lunii februarie”, a declarat Tony Radakin.

17-07-2022
09:44

Rușii au furat softurile de măsurare a radioactivității de la Cernobîl

Directorul adjunct al Centrului de măsurare a radioactivităţii de la Cernobîl, Oleksandr Barsukov, a declarat, pentru Agerpres, soldații ruși au sustras hardurile calculatoarelor și programele folosite de specialiștii de la centrala atomoelectrică, în perioada în care Rusia a controlat zona centralei.

Au fost desfăcute toate calculatoarele. Ei susţineau că noi aici ne pregăteam pentru crearea armamentului nuclear. Era o informaţie falsă. Au stricat toate computerele şi softul cu care lucrau toate echipamentele pe care le avem aici. Probabil au căutat informaţii. Au scos toate hardurile şi le-au aruncat prin jur. Am încercat să le căutăm şi să le montăm din nou, dar până acum acest lucru a fost imposibil”, a declarat Oleksandr Barsukov.

Angajații speră acum ca softuri noi să fie trimise de către Comisia Europeană astfel încât echipamentele să fie repornite.

În momentul de față, datele privind nivelul radioactivității au fost obținute printr-un sistem alternativ alcătuit din 39 de senzori amplasați în mai multe puncte ale zonei de excludere din jurul centralei atomoelectrice.

Armata rusă a preluat controlul centralei Cernobîl imediat după declanșarea invaziei, pe 24 februarie, și l-a menținut până pe 31 martie.

17-07-2022
08:53

Rușii își consolidează pozițiile în sudul Ucrainei

Armata rusă a adus efective și echipamente suplimentare în zona dintre orașele Mariupol și Zaporojie, aflată în sudul Ucrainei, scrie Reuters, citând Ministerul Apărării din Marea Britanie. Rușii au întărit și zona din jurul orașului Melitopol.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene, Vadim Skibiţki, a apreciat că armata rusă pregătește o nouă ofensivă împotriva pozițiilor ucrainene.

Nu este vorba doar de lovituri de rachete din aer şi de pe mare. Putem vedea bombardamente pe întreaga linie de contact, de-a lungul întregii linii a frontului. Există o folosire activă a aviaţiei tactice şi a elicopterelor de atac”, a declarat Skibiţki.

Se pare că principalul obiectiv al Rusiei în perioada imediat următoare este să ocupe orașul Sloviansk, unul dintre puținele orașe din Donețk care au rămas sub controlul Ucrainei.

17-07-2022
06:31

Olena Zelenska compară Rusia cu un violator: „Nu se oprește dacă vei ceda”

Într-un interviu acordat pentru Corriere della Sera, soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska, a comparat agresiunea Rusiei cu o tentativă de viol, afirmând că singura soluție pe care o are poporul său este rezistența.

Trebuie să înţelegem un lucru extrem de important: un invadator, la fel ca un violator, nu se va opri niciodată dacă vei ceda în faţa lui. Va merge mai departe. Şi cine ştie când te va găsi? Nu asta îmi doresc! Oprind invazia acum, ucrainenii nu o opresc doar pentru ei, ci pentru toată Europa!”, susține Zelenska.

De asemenea, președintele Volodimir Zelenski s-a adresat ucrainenilor cu ocazia celebrării a 32  de ani de la semnarea declarației de independență. 

Ucraina a rezistat loviturilor brutale ale Rusiei. Am reuşit deja să eliberăm o parte din teritoriul care a fost ocupat după 24 februarie. Vom elibera treptat şi alte regiuni ale statului nostru aflate în prezent sub ocupaţie. În timpul unui asemenea război, am putut obţine statutul de candidat la UE. Am menţinut stabilitatea instituţiilor publice. Sistemul de energie a fost reconstruit pentru a funcţiona în reţeaua electrică a continentului european. Toate procesele logistice din stat – militare şi economice – au fost recanalizate. Şi cel mai important, menţinem unitatea internă, depăşind conflictele şi contradicţiile care ne împiedicaseră în trecut”, a spus președintele ucrainean.

El și-a asigurat poporul că Ucraina va ieși victorioasă din acest război dacă își va menține unitatea, depășind disputele interne. „Nicio rachetă a Rusiei nu va reuşi să ne distrugă unitatea şi să ne scoată de pe calea noastră”, a mai spus Zelenski.

Ziua de sâmbătă a fost una în care nu au fost anunțate mari evenimente pe frontul din Ucraina, după ce cu o zi înainte armatei ruse i s-a ordonat reluarea operațiunilor ofensive.

Armata rusă, ordin să reia ofensiva

Zilele trecute, ministrul apărării Sergei Soigu a ordonat reluarea operațiunilor ofensive pe frontul din Ucraina după o pauză operațională de zece zile, pauză considerată insuficientă pentru refacerea capacității de luptă a trupelor ruse de către experții de la think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă dimineața, ISW a citat mai multe atacuri terestre la scară redusă purtate de armata rusă la nord de Sloviansk, la sud-est de Siversk, în jurul orașului Bahmut și la sud-vest de orașul Donețk, toate respinse de forțele ucrainene. De asemenea ISW a raportat că armata ucraineană nu și-a continuat ofensiva în jurul orașului Herson din sudul Ucrainei, acolo unde rușii au trimis puternice întăriri în ultimele zile.

De asemenea Moscova și-a continuat campania de bombardament cu rachete îndreptată în special împotriva țintelor civile, vineri noaptea bombardând orașul Ciuhuiiv, din regiunea Harkov, ucigând trei persoane și rănind alte trei.

ADVERTISEMENT

Această campanie de bombardament a armatei ruse vine în contextul în care în ultima săptămână după zeci de atacuri de succes purtate cu ajutorul sistemelor de artilerie mobilă HIMARS asupra centrelor logistice ale rușilor intensitatea bombardamentelor artileriei ruse a scăzut dramatic. Sâmbătă, guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk a susținut că aceste atacuri asupra depozitelor de armament ale armatei ruse au dus la o schimbare majoră în logistica armatei ruse. Și anume că rușii vor încerca să transporte direct pe linia frontului armamentul și proviziile necesare, fără a mai institui aceste depozite în raza de acțiune a sistemelor HIMARS.

Experții militari sunt de părere că această strategie va fi una pierzătoare pentru armata rusă, aceasta din urmă neavând nici numărul suficient de camioane pentru a transporta cantitățile uriașe de muniție necesare, artileria rusă lansa zilnic până la 50.000 de proiectile, și nici sistemul logistic care să facă funcționabilă o asemenea strategie.

ADVERTISEMENT

„Nu avem încă confirmarea că fac acest lucru, însă dacă vor încerca acest lucru va duce la o scădere semnificativă a focurilor de artilerie concentrate. Sub nicio formă nu vor putea să asigure aprovizionarea cu muniție pe toată distanța frontului, așa că unele unități vor rămâne fără obuze. În plus va reprezenta o presiune uriașă asupra flotei de camioane a armatei ruse”, este de părere profesorul Phillips O. Brien, profesor de studii strategice la Universitatea din St. Andrews, Scoția, care subliniază că armata rusă se va confrunta cu probleme serioase în încercarea de a schimba din mers sistemul rigid de aprovizionare al armatei ruse ce se bazează pe transportul feroviar.

Acuzații ale SUA la adresa Iranului

După ce zilele trecute oficialii americani au acuzat autoritățile de la Teheran că sunt în discuții cu rușii pentru a le vinde drone militare, Casa Albă a publicat sâmbătă o serie de imagini făcute din satelit care ar surprinde momentele în care o delegație rusă a vizitat baza aeriană Kachan, situată la 200 de kilometri sud de Teheran, pentru a studia dronele iraniene.

ADVERTISEMENT

”Publicăm aceste imagini făcute în iunie care arată drone iraniene pe care delegaţia rusă le-a inspectat în acea zi. Asta sugerează un interes susţinut al ruşilor pentru a cumpăra drone de luptă iraniene.

Din ceea ce ştim, a fost prima dată când o delegaţie rusă vizitează o bază aeriană pentru o asemenea prezentare”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Decizia americanilor de a face publice aceste imagini a venit în contextul în care autoritățile de la Teheran au negat că intenționează să vândă drone Rusiei.

Experții militari sunt de părere că dronele iraniene nu sunt atât de sofisticate încât să ofere un avantaj semnificativ Rusiei, și că doborârea acestora nu ar reprezenta o problemă pentru apărarea anti-aeriană ucraineană. Cei mai mulți au subliniat că acest episod nu arată decât limita tehnologică a Rusiei, incapabilă să-și producă propriile drone pentru necesitățile de pe front.

De altfel, autoritățile de la Kiev au precizat că aproximativ 70% din atacurile lansate de către armata rusă de la începutul războiului au vizat ținte civile. Chiar dacă există o dezbatere deschisă în acest moment cu privire la măsura în care Rusia a lovit intenționat populația civilă ucraineană, sâmbătă, pe lângă orașul Ciuhuiiv, a fost bombardat și orașul Dnipro, al patrulea ca mărime din Ucraina. Alte trei persoane și-au pierdut viața și aici și alte 15 au fost rănite în urma unui alt atac cu rachete. Tot sâmbătă, bilanțul tragic al atacului rușilor asupra orașului Vinița a ajuns la 24 de morți după ce o femeie rănită în urma atacului și-a pierdut viața în spital din cauza rănilor suferite.

Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru Corriere della Sera, că nu înțelege apelul pacifiștilor europeni care consideră că furnizarea de arme către Ucraina nu face altceva decât să prelungească războiul: „A fi pacifist atunci când ucigaşi înarmaţi se apropie de tine este ultima soluţie. Puteţi să vă imaginaţi că invadatorii ruşi pătrund în Milano sau Napoli, că au ocupat periferiile Romei şi îi ucid pe locuitorii din suburbii, că rachetele lor lovesc zilnic cartiere rezidenţiale în Bologna şi de sub dărâmături sunt scoşi copii fără suflare. Şi atunci cineva ar veni să vă spună: nu mai rezistaţi, depuneţi armele! Veţi face asta?”

 

 

ADVERTISEMENT