News

Război în Ucraina, ziua 145. UE, un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru armata ucraineană. Putin, întâlnire cu Erdogan. Update

În timp ce armata rusă a pierdut 30% din capacitatea de luptă și circa 50.000 de militari, Medvedev a amenințat Ucraina cu „Ziua Judecății de Apoi” în cazul bombardării Crimeei
18.07.2022 | 06:15
Razboi in Ucraina ziua 145 UE un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru armata ucraineana Putin intalnire cu Erdogan Update
Armata rusă a ajuns la pierderi uriașe după aproape cinci luni de război. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT
18-07-2022
20:43

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, întreprinde în aceste zile o vizită în Statele Unite ale Americii.

În cursul zilei de luni, aceasta a avut o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken. Urmează să aibă întrevederi și cu Jill Biden, soția liderului de la Casa Albă, notează jurnalistul de la VOA News, Ostap Yarysh.

18-07-2022
17:22

UE, un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Luni, 18 iulie, miniştrii de externe din statele Uniunii Europene au convenit încă un pachet de ajutor militar oferit Ucrainei, în valoare de 500 de milioane de euro.

”Astăzi (n.r. luni), la reuniunea miniștrilor de externe ai UE, s-a ajuns la un acord politic cu privire la cea de-a cincea tranșă de asistență militară pentru Ucraina”, a declarat ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, într-o conferință de presă, potrivit The Guardian.

  • 2.5 miliarde de euro – ajutorul total acordat de UE Ucrainei din februarie până în prezent

Acești bani vor fi folosiți pentru a cumpăra echipamente și provizii pentru armata ucraineană, inclusiv arme letale. Despre acestea din urmă, blocul comunitar a spus că ar trebui folosite în scopuri exclusiv defensive.

18-07-2022
14:37

Putin, întâlnire cu Erdogan pe tema exportului de cereale ucrainene

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, are programată marți, 19 iulie, o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyin Erdogan, și cu cel iranian, Ebrahim Raisi.

La evenimentul găzduit de capitala iraniană Teheran, președintele rus va discuta cu omologul său turc despre exportul de cereale ucrainene, scrie The Guardian.

Iuri Ușakov, consilier pentru politică externă al lui Putin, a declarat: ”Problema transportului de cereale din Ucraina va fi discutată cu președintele Erdogan. Suntem pregătiți să continuăm negocierile în această direcție”.

18-07-2022
12:45

Oficialii din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU, discuții privind reluarea exporturilor de cereale la Marea Neagră

În cursul zilei de luni, 18 iulie, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, a declarat că reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este ”o problemă de viaţă şi de moarte”.

Oficialul UE și-a exprimat ”speranţa” că se va ajunge la un acord săptămâna aceasta pentru a debloca portul Odesa.

Vești bune vin și din Turcia. Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a precizat, tot în cursul acestei zile, că oficialii din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU se vor întâlni cel mai probabil săptămâna aceasta pentru a discuta reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei la Marea Neagră.

Săptămâna trecută, Akar a spus că Rusia, Ucraina, Turcia și ONU vor semna săptămâna aceasta un acord cu privire la coridorul de export de cereale.

Luni, Akar a dezvăluit că a existat un acord privind ”un plan” privind coridorul de export și a adăugat că o întâlnire între toate părțile pentru a discuta detaliile este ”probabilă” în această săptămână, scrie The Guardian.

18-07-2022
11:03

Șase oameni au murit într-un bombardament în Donbas

Rușii au ucis șase oameni într-un bombardament rusesc la Torețk, oraș din Donbas, conform serviciului de stat al Ucrainei pentru situații de urgență.

Potrivit oficialităților, o clădire a fost distrusă în Torețk, oraș bombardat în această dimineață. ”Echipele de salvare au recuperat cinci cadavre”, se arată într-un comunicat oficial.

De asemenea, trei persoane au fost scoase de sub dărâmături, însă una dintre acestea a murit la spital, potrivit sursei citate.

18-07-2022
07:50

UE discută despre noi sancțiuni împotriva Rusei

Miniștrii de externe din UE se vor întâlni la Bruxelles pentru a discuta despre noi posibile sancțiuni.

Pe lista acestora s-ar afla interzicerea achizițiilor de aur din Rusia, o măsură deja dezbătută și instituită de partenerii internaționali. De asemenea, UE încearcă să găsească noi persoane pe care să sancționeze suplimentar.

Conform AFP, vor fi simple discuții, fără a se lua o decizie imediată. ”Noile măsuri vin în contextul în care războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă fără încetare”, a explicat Ursula Von der Leyen.

18-07-2022
05:03

Ucraina a identificat 651 de trădători

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că fostul şef al Direcţiei principale a Serviciului de Securitate al Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea este acuzat de trădare.

De asemenea, președintele ucrainean a anunțat că au fost înregistrate, până în prezent, 651 de proceduri penale referitor la trădare.

”Astăzi am fost informat despre rezultatele unei alte operaţiuni împotriva infractorilor care lucrau pentru inamic. Angajaţii Biroului de Stat de Investigaţii împreună cu Serviciul de Securitate al Ucrainei l-au reţinut pe fostul şef al Direcţiei principale a Serviciului de Securitate al Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea. Această persoană a fost demisă de mine la începutul invaziei la scară largă şi, după cum putem vedea, această decizie a fost complet justificată. Au fost colectate suficiente dovezi pentru a demonstra că această persoană este suspectă de trădare. Toate activităţile sale criminale sunt documentate”, a tranmis Zelenski.

Liderul de la Kiev a anunțat că cei 651 de trădători vor fi trași la răspundere pentru că transferau informații secrete către inamic și cooperau cu serviciile speciale rusești.

”Până în prezent, au fost înregistrate 651 de proceduri penale privind activităţile de trădare şi de colaborare ale angajaţilor din cadrul parchetelor, organelor de cercetare preliminară şi altor agenţii de aplicare a legii. În 198 de proceduri penale, persoanele relevante au fost notificate cu privire la suspiciune. ;ai mult de 60 de angajaţi ai procuraturii şi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au rămas pe teritoriul ocupat şi lucrează împotriva statului nostru”, a adăugat Zelenski.

Mai mult, președintele a decis să-l demită pe șeful Serviciului de Securitate (SBU), Ivan Bakanov și pe procurorul general Irina Venediktova, conform Ukrinform.

Războiul din Ucraina se apropie de pragul a cinci luni de zile, iar ultimele două săptămâni au fost mai degrabă de acalmie, fără noi ofensive ale trupelor rusești.

Pierderi uriașe pentru armata rusă

Șeful Statului Major al armatei Marii Britanii, amiralul Sir Tony Radakin, a declarat duminică că optimismul ucrainenilor privind o victorie împotriva Rusiei este justificat de pierderile uriașe suferită de către armata Federației Ruse. Acesta a precizat că Ucraina are toate șansele să-și restabilească întregul teritoriu în condițiile în care armata rusă și-a pierdut 30% din capacitatea de luptă.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce înseamnă, de fapt, 50.000 de soldați ruși care fie au murit, fie au fost răniți în acest conflict, aproape 1.700 de tancuri rusești distruse, aproape 4.000 de vehicule blindate de luptă care aparțin Rusiei distruse”, a precizat amiralul Sir Tony Radakin pentru BBC One, subliniind că Rusia și-a ratat toate obiectivele militare și strategice de la începutul invaziei.

De altfel, după cucerirea localităților din Donbas de la finalul lunii trecute, armata rusă a intrat într-o pauză operațională pentru a-și reface capacitatea de luptă. De atunci frontul din Ucraina a intrat într-o perioadă de acalmie relativă, care a fost zdruncinată doar de intrarea în uz a sistemelor HIMARS, cu care Ucraina a început să distrugă depozitele de muniție ale armatei ruse, fapt ce a contribuit decisiv la reducerea capacităților de foc ale artileriei ruse. În ultimele zile oficialii ucraineni au precizat că se află în discuții cu Statele Unite pentru a primi și rachete ATACMS, rachete a căror rază de acțiune depășește 300 de kilometri. Deși acest fapt face încă subiectul unor negocieri politice sensibile, unii experți militari sunt de părere că aceste rachete ar permite Ucrainei să bombardeze Peninsula Crimeea, și în special flota rusă din Sevastopol.

ADVERTISEMENT

Duminică, fostul președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat că în cazul unui atac asupra Peninsulei Crimeea, Ucraina va avea parte de „o foarte rapidă şi grea Zi a Judecăţii de Apoi”.

Unii clovni exaltaţi şi sângeroşi, care se reped periodic să facă unele declaraţii, încearcă şi să ne ameninţe – am în vedere atacul asupra Crimeei ş.a.m.d. Vreau să spun în acest sens, ceea ce este evident, că ei înţeleg consecinţele acestor declaraţii.

ADVERTISEMENT

Iar consecinţele sunt evidente, în cazul în care se va întâmpla ceva de acest gen, pentru ei toţi acolo într-o clipă va veni Ziua Judecăţii de Apoi. Foarte rapidă şi dificilă. A se ascunde va fi foarte greu”, a declarat Medvedev, care a precizat că obiectivele militare ale operațiunii militare speciale vor fi atinse în Ucraina.

Tot Medvedev a declarat duminică că refuzul Ucrainei şi al statelor membre NATO de a recunoaşte autoritatea Moscovei asupra Peninsulei Crimeea reprezintă o „ameninţare sistemică” pentru Rusia. ”Dacă vreun alt stat, fie Ucraina sau statele membre NATO, consideră că Peninsula Crimeea nu aparţine Rusiei, atunci, aceasta reprezintă o ameninţare sistemică pentru noi”, a susținut fostul președinte rus.

ADVERTISEMENT

Duminică, Ministerul Apărării rus a anunţat că forţele sale au doborât un elicopter ucrainean MI-17 în apropiere de oraşul Sloviansk şi un avion SU-25 în regiunea Harkov. În plus, armata rusă a susținut că rachetele cu rază lungă de acțiune au distrus un depozit din Odesa, depozit în care s-ar fi aflat rachete antinavă Harpoon.

În ultimele zile armata rusă a continuat să-și consolideze pozițiile defensive din zonele pe care le-a ocupat în sudul Ucrainei. Pe rețelele de socializare au apărut nenumărate înregistrări cu întregi convoaie militare îndreptându-se spre regiunea Herson. În această regiune este așteptată o puternică contra-ofensivă ucraineană.

„Ucraina a rezistat loviturilor brutale ale Rusiei”

În discursul său de sâmbătă seara, președintele Zelenski a precizat că Ucraina nu va fi distrusă de rachetele rusești și că vor câștiga acest război și că vor reuși să reclădească întreaga țară.

„Ucraina a rezistat loviturilor brutale ale Rusiei. Am reuşit deja să eliberăm o parte din teritoriul care a fost ocupat după 24 februarie. Vom elibera treptat şi alte regiuni ale statului nostru aflate în prezent sub ocupaţie.

Trebuie să ne amintim cât de mult a trebuit să treacă poporul nostru până când a devenit posibil să restabilească suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Vom sta în picioare. O să câştigăm. Vom câştiga, ne vom reconstrui vieţile. O vom face împreună – doar aşa se poate face. Acest lucru se poate face numai fără concurenţă reciprocă. Aceasta este obligaţia noastră faţă de toate generaţiile poporului nostru care au luptat pentru libertatea şi suveranitatea noastră a Ucrainei”, a spus Zelenski la 32 de ani de la semnarea declaraţiei de independenţă a Ucrainei.

Tot duminică, Papa Francisc, care în timpul Liturghiei de la Vatican a avut un nou mesaj de pace ar putea efectua o vizită la Kiev. Oficialii de la Vatican au precizat că această vizită ar putea avea loc la finalul lunii august.

Între timp, directorul adjunct al Centrului de măsurare a radioactivităţii de la Cernobîl, Oleksandr Barsukov, a declarat că soldații ruși au sustras hardurile calculatoarelor și programele folosite de specialiștii de la centrala atomoelectrică, în perioada în care Rusia a controlat zona centralei. Din această cauză nivelul radioactivității nu mai poate fi monitorizat prin intermediul Centrului, fiind așteptate noi calculatoare din partea Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT