LIVE Actualizat 19-07-2022
18:49

Război în Ucraina, ziua 146. Joe Biden și Jill Biden au primit-o pe Olena Zelenska la Casa Albă. Vladimir Putin a sosit în Iran

Război în Ucraina, ziua 146. Conflictul din statul vecin continuă să fie unul extrem de sângeros. Rusia a reluat atacurile în Donețk, ucigând mai mulți civili. Pe plan extern, UE aplică noi sancțiuni Moscovei.
19.07.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 146 Joe Biden si Jill Biden au primito pe Olena Zelenska la Casa Alba Vladimir Putin a sosit in Iran
Volodimir Zelenski. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
19-07-2022
18:49

La Casa Albă, Joe Biden a așteptat-o cu flori pe Olena Zelenska

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a fost întâmpinată marți la Casa Albă, de președintele Joe Biden și soția acestuia, Jill Biden. De asemenea, soția președintelui Volodimir Zelenski va avea miercuri o întâlnire bilaterală mai amplă cu oficialii americani.

La Casa Albă, președintele SUA i-a înmânat un buchet de flori Olenei Zelenska când a coborât din mașină. Totodată, conform CNN, primele două doamne s-au îmbrățișat.

Potrivit Casei Albe, primele doamne au discutat ”despre sprijinul continuu al Statelor Unite pentru guvernul Ucrainei și pentru poporul ucrainean în timp ce își apără democrația și fac față impactului uman semnificativ al războiului Rusiei, care se va resimți în anii următori“.

Zelenska se află la Washington în această săptămână pentru a evidenția costul uman al războiului actual al Rusiei împotriva Ucrainei. Ea s-a întâlnit luni cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și cu administratorul USAID, Samantha Power, iar miercuri dimineață urmează să țină un discurs în fața membrilor Congresului, la Capitol Hill.

Joe Biden și Zelenska s-au întâlnit pentru prima dată în persoană în luna mai,  cu ocazia călătoriei în Ucraina. Vizita în SUA a fost prima în care Zelenska a ieșit din ascunzătoare de la începutul invaziei rusești.

În timpul întâlnirii lor de o oră, care s-a desfășurat cu ușile închise, Zelenska i-a împărtășit lui Jill Biden preocupările sale pentru sănătatea emoțională a copiilor ucraineni.

19-07-2022
18:44

Rachetele trase de ruși asupra Nikolaevului sunt atât de multe încât depășesc apărarea antiaeriană a orașului

Primarul din Nikolaev, Oleksandr Sienkevych, a declarat că numărul de rachete trase zilnic asupra orașului depășește capacitatea apărării antiaeriene.

Sienkevych a declarat marți, într-o conferință de presă, că “de câteva săptămâni, orașul este bombardat în fiecare dimineață“.

Prin urmare, este mai bine să părăsim orașul pentru a salva (vieți)“, a adăugat el. Rusia a recurs recent la utilizarea rachetelor S-300 – care sunt în mod normal arme antiaeriene – împotriva orașului.

El a spus că în Nikolaev sunt 230.000 de locuitori – aproximativ jumătate din populația de dinainte de război. Cei mai mulți dintre cei care au rămas sunt persoane în vârstă.

19-07-2022
18:43

Putin a sosit în Iran pentru discuții cu Raisi și Erdogan

Președintele rus Vladimir Putin a aterizat marți la Teheran, unde va purta discuții cu președintele iranian Ebrahim Raisi și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În timpul călătoriei sale, Putin va discuta problema exporturilor de cereale din porturile ucrainene și este de așteptat să semneze o declarație comună cu Raisi și Erdogan, potrivit Kremlinului.

19-07-2022
13:21

UE va relaxa sancțiunile impuse băncilor rusești pentru a permite comerţul cu alimente

La mijlocul acestei săptămâni, miercuri, Uniunea Europeană va modifica sancţiunile impuse Rusiei. Blocul comunitar va autorizarea deblocarea unor fonduri aparținând unor mari bănci ruseşti.

De această măsură ar putea fi nevoie pentru a se reduce blocajele apărute în comerţul mondial cu alimente şi îngrăşăminte, se arată într-un document de lucru consultat de Reuters, scrie Agerpres.

În urma noilor reglementări, cele 27 de ţări UE vor putea să deblocheze resursele economice, îngheţate anterior, aparţinând marilor bănci ruseşti VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank şi Bank Rossiya, arată sursa citată.

Acest pas făcut de Bruxelles vine după o serie de critici exprimate de liderii ţărilor africane cu privire la impactul sancţiunilor occidentale asupra comerţului cu alimente.

19-07-2022
10:29

Ministerul rus al Apărării anunță uciderea a 260 de soldați ucraineni în ultimele 24 de ore

Ministerul rus al Apărării a publicat informarea operațională zilnică. În raport se arată că forțele ruse au ucis cel puțin 260 de membri ai forțelor ucrainene în ultimele 24 de ore. De asemenea, armata Moscovei spune că a mai doborât un elicopter și patru drone.

De cealaltă parte, Statul major al forțelor armate al Ucrainei susține că a ucis ”aproximativ 38.550” de forțe inamice din 24 februarie, când Rusia demarat invazia Ucrainei.

Ucrainenii spune că rușii au mai pierdut, în toată această perioadă: 1.691 de tancuri, 3.892 de vehicule blindate de luptă, 851 de sisteme de artilerie, 248 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 113 de sisteme de apărare, 188 de elicoptere, 220 de avioane, 693 de drone și 15 nave.

19-07-2022
10:24

Volodimir Zelenski cere din nou ca Rusia să fie declarată stat terorist

Într-un mesaj postat pe Telegram, Volodimir Zelenski a cerut din nou ca Rusia să fie declarată ”stat terorist”. În plus, liderul de la Kiev a cerut ca cei care comit crime de război pe teritoriul ucrainean să se confrunte cu un tribunal internațional.

”Sute de mii de războinici ai noștri țin piept atacului rusesc în fiecare zi și în fiecare noapte. Ucrainenii au una dintre cele mai semnificative contribuții din istorie la lupta împotriva terorismului.

Vreau să spun că suntem recunoscători tuturor celor care ne ajută. Dar a sosit momentul ca lumea democratică să consacre toate acestea în instrumente legale adecvate – statutul de stat terorist pentru Rusia, un tribunalul special pentru agresiunea rusă, un mecanism special de compensare și, bineînțeles, noi sancțiuni pentru teroare”, a spus Zelenski.

19-07-2022
07:54

Coreea de Nord ar putea trimite muncitori în zonele controlate de rusi din Donbas

În urmă cu o săptămână, Coreea de Nord a recunoscut independența autoproclamatelor republici separatiste pro-ruse Donețk (RPD) și Lugansk (RPL), situate în estul Ucrainei și ocupate de ruși.

Acum, Phenian-ul anunță că e dispus să trimită muncitori în aceste teritorii controlate de rusi din estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de ambasadorului Rusiei la Phenian.

Potrivit lui Alexander Matsegora, lucrătorii nord-coreeni ar putea ajuta la reconstruirea infrastructurii distruse de război în Donetk si Lugansk.

Diplomatul a adăugat că exista ”o mulțime de oportunități” de cooperare economica între Coreea de Nord și republicile autoproclamate din regiunea Donbas a Ucrainei, scrie The Guardian.

19-07-2022
05:15

Noi atacuri cu rachete Kalibr în Odesa

Rușii au lovit, din nou, regiunea Odesa cu șapte rachete Kalibr, lansate din Marea Neagră.

“Inamicul a lovit insidios regiunea Odesa cu rachete în timpul nopţii. Şapte rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din Marea Neagră. Una a fost doborâtă de forţele de apărare aeriană, şase au lovit un sat paşnic”, se arată într-un comunicat al ucrainenilor.

Potrivit sursei citate, atacul a lovit trei case particulare. În atac au fost avariate, de asemenea, mai multe mașini, o școală și un centru cultural.

Șase persoane au fost rănite în atacuri, inclusiv un copil. Pompierii au intervenit pentru a stinge un incendiu provocat de atacuri.

După bombardamentele sângeroase soldate cu numeroase victime de la Viniția, soldații lui Vladimir Putin continuă să ucidă civili în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 146. Rusia continuă să bombardeze zone rezidențiale

Forțele ruse continuă să bombardeze zone rezidențiale din statul vecin. Luni, 6 persoane au fost ucise în atacurile asupra orașului Torețk din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a anunțat serviciul public de urgență ucrainean.

ADVERTISEMENT

Un obuz a lovit o clădire cu două etaje în care locuiau oamenii. Conforme sursei citate, echipele de salvare au recuperat 5 cadavre din dărâmăturile unei case cu două etaje, iar o altă persoană a murit la spital, transmite The Guardian.

Zelenski a numit un nou șef al serviciilor secrete

Între timp, la Kiev situația este una extrem de tensionată. Volodimir Zelenski l-a numit luni ca şef interimar al Serviciului de Securitate (SBU) pe Vasil Maliuk.

ADVERTISEMENT

Decizie vine la doar o zi distanță după ce l-a îndepărtat brusc din funcţie pe predecesorul acestuia, transmite Agerpres.

Zelenski a semnat decretul de numire a lui Maliuk la şefia interimară a SBU. Duminică, liderul de la Kiev l-a suspendat de la conducere pe Ivan Balanov, prietenul său din copilărie. Motivul îndepărtării acestuia ar fi eşecul de a elimina trădătorii din rândurile SBU.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește pe Maliuk, acesta are 39 de ani și a mai ocupat postul de prim-adjunct al şefului SBU din martie 2020. A mai condus și Direcţia principală de combatere a corupţiei şi crimei organizate a Direcţiei centrale a SBU, conform profilului său de pe site-ul serviciului.

Reamintim că, tot duminică, Zelenski a suspendat-o din funcția și pe procurorul-şef al Ucrainei pe Irina Venediktova, invocând zeci de cazuri de colaborare cu Rusia printre angajaţii biroului său şi ai SBU.

ADVERTISEMENT

UE, un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană s-au întrunit luni, la Bruxelles, pentru a discuta printre altele despre un nou pachet de sancţiuni contra Rusiei ca urmare a agresiunii militare a acesteia împotriva Ucrainei.

După mai multe ore de discuții, diplomații au decis: statele din Europa urmează să impună o interdicție pe importurile de aur din Rusia, o măsură considerată esențială pentru a reduce finanţarea mașinii de război a Kremlinului.

În schimb, oficialii europeni nu s-au înțeles în totalitate în privinţa interdicţiei pe importurile de petrol.

Presa de la Bruxelles mai notează că sancțiunile pentru aurul rusesc vor fi aprobate până la sfârșitul săptămânii.

Vladimir Putin, întâlnire cu un șef de stat din NATO

Marți, 19 iulie, preşedintele Vladimir Putin se va întâlni la Teheran cu liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan şi cu omologul iranian, Ebrahim Raissi.

În Iran, preşedinţii Putin şi Erdogan vor discuta despre mecanismele prin care ar putea fi exportate cerealele ucrainene, a precizat un consilier diplomatic de la Kremlin.

De asemenea, mai multe negocieri între Moscova, Kiev, Ankara şi ONU ar urma să aibă loc, în zilele ce urmează, în Turcia.

”Problema transportului de cereale din Ucraina va fi discutată cu președintele Erdogan. Suntem pregătiți să continuăm negocierile în această direcție”, a declarat Iuri Ușakov, consilier pentru politică externă al lui Putin.

Întâlnirea Putin – Erdogan este prima pe care liderul de la Kremlin o are cu un șef de stat NATO de la debutul invaziei din Ucraina.

ADVERTISEMENT