LIVE Actualizat 23-07-2022
19:15

Război în Ucraina, ziua 150. UE, ONU și Londra condamnă atacul cu rachete asupra portului Odesa

Ziua 150 de război în Ucraina. Este prima zi în care cele două state beligerante au șansa de a demonstra practic că fac primii pași pentru deblocarea cerealelor din porturile ucrainene, în urma acordului semnat vineri.
23.07.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 150 UE ONU si Londra condamna atacul cu rachete asupra portului Odesa
SUA și UE continuă livrările de armament pentru armata ucraineană. Foto: nara.getarchive.net - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
23-07-2022
19:15

Acuzații de la cel mai înalt nivel cu privire la atacul portului Odesa a doua zi după semnarea acordului de la Istanbul

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că atacul asupra portului Odesa de a fost ”complet nejustificat”. Cea care candidează pentru șefia Partidului Conservator a mai precizat că ”niciun cuvânt” din cele spuse de preşedintele Vladimir Putin nu este de încredere:

Arată că nu se poate avea încredere în niciun cuvânt pe care îl spune. Şi trebuie să lucrăm de urgenţă cu partenerii noştri internaţionali pentru a găsi o modalitate mai bună de a scoate grânele din Ucraina care să nu implice Rusia şi promisiunile sale încălcate.”

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, a condamnat atacul asupra portului ucrainean Odesa. De asemenea, acesta a criticat Moscova pentru agresiunea împotriva unei ţinte cruciale în lanțul exportului de cereale.

”UE condamnă ferm atacul cu rachete ruseşti asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ţinte esenţiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale”, a scris Josep Borrell pe Twitter.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat ”fără echivoc” atacul cu rachete asupra portului Odesa. ”Secretarul general condamnă fără echivoc loviturile semnalate astăzi în portul ucrainean Odesa.

Deplina implementare a acordului de către Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia este imperativă. De aceste produse este nevoie disperată pentru a răspunde crizei alimentare globale şi a uşura suferinţa a milioane de oameni în nevoie pe glob”, se arată într-un comunicat de presă.

23-07-2022
15:40

Ucraina acuză Rusia că a încălcat acordul la nici 24 de ore de la semnarea acestuia

În ziua în care portul Odesa a fost bombardat, Ucraina a transmis că președintele rus Vladimir Putin a ”scuipat în faţa” ONU şi a Turciei. Amintim că semnarea Acordului de la Istanbul pentru deblocarea exportului cerealelor s-a făcut prin intermediul ONU și al Turciei.

La solicitarea oficialilor ucraineni, care au refuzat parafarea oricărui document împreună cu Rusia, Kievul şi Moscova au semnat separat două texte identice.

Ucraina și Rusia au semnat acordul cu ONU și cu Turcia vineri după-amiază, iar Ministerul ucrainean de Externe a transmis că Moscova îşi va asuma ”întreaga răspundere” a eşecului înțelegerii pentru deblocarea cerealelor, conform Agerpres

În plus, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a declarat sâmbătă că lovirea cu rachete a portului Odesa arată că preşedintele rus Vladimir Putin a ”scuipat în faţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi a preşedintelui turc Recep (Tayyip) Erdogan, care au depus eforturi uriaşe pentru a ajunge la acest acord”.

De cealaltă parte, Rusia a negat orice implicare în atacul asupra portului Odesa. Asta a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar: ”Ruşii ne-au spus că nu au avut absolut nimic de-a face cu atacul şi că îl analizează foarte atent.”

 

 

23-07-2022
12:33

Atac al forțelor ruse asupra portului Odesa, la o zi după semnarea Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor

Sâmbătă, la o zi după ce Kievul şi Moscova au semnat, la Istanbul, un acord privind exporturile de cereale ucrainene blocate de război, rachete ruseşti au lovit portul Odesa.

”Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr.

Două rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, iar două au lovit infrastructura portului”, a anunțat Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei, pe Telegram, notează The Guardian.

23-07-2022
08:05

Rusia, bombardamente cu victime în sudul Ucrainei

Armata rusă a continuat să atace zone din Ucraina în ultimele ore. În orașul Nikopol, din sudul statului vecin, bombardamentele rusești au ucis cel puțin o persoană, a declarat un oficial ucrainean pe canalul său Telegram, notează The Guardian.

”O femeie de 60 de ani a murit”, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a Kryvyi Rih.

23-07-2022
08:02

Volodimir Zelenski nu dorește o încetare a conflictului cu Rusia fără recuperarea teritoriilor pierdute

Într-un interviu acordat The Wall Street Journal, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o încetare a focului cu Rusia fără a revendica teritoriile pierdute nu ar face decât să prelungească războiul.

Liderul de la Kiev a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene capturate de la invazia din februarie ar încuraja doar un conflict şi mai extins. Această situație, spune Zelenski, va oferi Moscovei prilejul de a se pregăti pentru runda următoare.

”Nu vor folosi această pauză pentru a-și schimba geopolitica sau pentru a renunța la revendicările lor asupra fostelor republici sovietice”, spune Zelenski.

”Toate teritoriile trebuie să fie eliberate mai întâi şi apoi putem negocia ce să facem şi cum am putea trăi în secolele următoare”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Conform ultimelor informații ale unor oficiali de rang înalt ai ONU, acordul istoric valabil pentru 120 de zile ar urma să fie pe deplin operațional în câteva săptămâni.

Un nou pachet de asistență de securitate de la Casa Albă

Între timp, jurnaliștii CNN au scris că administrația de la Casa Albă a anunțat un alt pachet de asistență de securitate pentru Ucraina. Noua tranșă de armament face parte dintr-un flux constant de muniții americane în valoare de miliarde de dolari, livrate pentru susținerea luptei Ucrainei împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul de comunicare al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, este cel care a declarat că noul pachet de 270 de milioane de dolari va include sisteme de rachete cu rază medie de acțiune și drone tactice.

Ultimul pachet aduce asistența totală a SUA pentru Ucraina de la începutul administrației Biden la 8,2 miliarde de dolari și vine în contextul în care războiul rusesc din Ucraina se apropie de a cincea lună.

ADVERTISEMENT

Kirby a mai precizat că președintele SUA, Joe Biden, va aproba pachete de ajutor suplimentare în săptămânile și lunile următoare. Noul pachet include patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) și muniție suplimentară pentru HIMARS.

Totodată, incluse patru vehicule pentru postul de comandă, 36.000 de cartușe de muniție de 105 mm, 3.000 de arme antiblindate, piese de schimb și alte echipamente, dar și până la 580 de sisteme aeriene tactice fără pilot “Phoenix Ghost”.

ADVERTISEMENT

Încă 500 de milioane de euro de la UE

În același context, și oficialii Uniunii Europene (UE) au anunțat un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina. În declarația Consiliului European se arată că aceste “două măsuri de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace (EPF) au ca scop intensificarea sprijinului UE pentru capacitățile și rezistența forțelor armate ucrainene de a apăra integritatea teritorială și suveranitatea țării și de a proteja populația civilă împotriva agresiunii militare rusești în curs de desfășurare“.

Cele 500 de milioane de euro suplimentare aduc pachetul total de ajutor militar al UE pentru Ucraina la 2,5 miliarde de euro (2,55 miliarde de dolari), potrivit Consiliului:

ADVERTISEMENT

UE rămâne concentrată și fermă în sprijinul său pentru Ucraina în lupta sa pentru libertate și independență. Ucraina are nevoie de mai multe arme, iar noi le vom furniza.

În acest context, statele membre ale UE au convenit să mobilizeze o a cincea tranșă de asistență militară în valoare de 500 de milioane de euro, ceea ce face ca această tranșă să ajungă la un total de 2,5 miliarde de euro de echipamente militare pentru forțele armate ucrainene“, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Boris Johnson l-a liniștit pe Volodimir Zelenski

La rândul său, prim-ministrul britanic demisionar Boris Johnson l-a asigurat vineri pe Volodimir Zelenski că sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina va rămâne la fel de intens. S-a avut în vedere că armata ucraineană va fi la fel de susținută indiferent cine se va instala pe Downing Street, în locul lui Johnson.

Amintim că Boris Johnson şi-a anunţat plecarea în urmă cu două săptămâni, dar cei doi candidaţi care luptă pentru funcția de premier – ministrul de externe Liz Truss şi fostul ministru de finanţe Rishi Sunak – au dat asigurări că vor continua politica prim-ministrului demisionar.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit vineri lui Johnson pentru sprijinul din ultima sa sesiune de întrebări în faţa deputaţilor.

Cei doi lideri au mai spus că acordul semnat între Kiev şi Moscova, prin intermediul ONU și al Turciei, cu privire la exportul cerealelor ucrainene în Marea Neagră, trebuie să fie “implementat pe deplin, de către toate părţile“.

Ce i-ar fi convins pe ruși să semneze acordul

Despre acest subiect, CNN a notat că un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat că presiunea globală ar fi putut determina Rusia să semneze acordul pentru deblocarea cerealelor din porturile ucrainene.

Presiunea din partea comunității globale și nevoia Rusiei de a obține bani din propriile exporturi agricole.  “Acest lucru s-a întâmplat pentru că, eu cred că Rusia a simțit în cele din urmă suflul fierbinte al oprobriului global“, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice.

Este “acum de datoria Rusiei să pună în aplicare efectiv acest acord“, a declarat ea pentru CNN la câteva ore după ce acordul a fost semnat la Istanbul. Acordul, care a necesitat săptămâni de negocieri, “este foarte bine structurat în ceea ce privește monitorizarea și în ceea ce privește, știți, canalele din care ar trebui să poată ieși grâul“, a declarat ea vineri, la Forumul de securitate Aspen.

“De asemenea, Rusia se plângea lumii că propriile sale îngrășăminte și cereale nu puteau ieși“, a mai spus Nuland, menționând că sancțiunile americane nu au blocat exportul acestor produse, dar acordul de vineri “poate că a avut de-a face și cu faptul că le-a fost greu să convingă transportatorii, asiguratorii și pe alții să le mute cerealele“.

Reacțiile unor fermieri din Ucraina

La rândul lor, fermierii ucraineni au lăudat acordul, dar și-au exprimat îngrijorarea cu privire la implementare. Spre exemplu, asta a afirmat Pavlo Serhienko, un fermier din Zaporojie: “Vom urmări și vom observa ce se va întâmpla. Este bine că au semnat. Dar nu există încă rezultate.

Prețul va fi mai mare în porturi, dar tot trebuie să ajungem acolo. Trebuie să închiriem o mașină, logistică, etc. Care vor fi cozile? Cum să mergem? Mii de puncte de control.

În general, sunt un optimist, dar realitatea este că nu prea există multe în care poți crede acum. Dar, bineînțeles, vom spera că totul va fi spre bine.” Serhienko a continuat spunând că, în zona sa, posibilitatea de a exporta cereale este doar una dintre “un milion de probleme“.

Vineri au fost din nou două lovituri, iar câmpul de grâu a ars din nou. Depozitul de îngrășăminte a fost distrus. Tot îngrășământul a fost vărsat pe pământ, iar acesta se dizolvă foarte repede.

După ploaie, s-au topit aproximativ 5, 6 tone. Trebuie să se facă ceva. Aici, treierăm sub foc, uneori pe un câmp, apoi pe altul, pentru că ne este teamă că va lovi oamenii și mașina de recoltat”, a mai spus Pavlo Serhienko.

Un fermier din Nikolaev a declarat pentru CNN că acordul semnat este important, dar nu vrea ca acesta să vină în detrimentul unor concesii militare făcute Moscovei de către Kiev: “Pentru noi, este absolut necesar.

Depozitele și elevatoarele noastre sunt pline de cereale. Cu grâul din ultima recoltă și cu grâul din această recoltă. Dar ar trebui să semnăm acest tratat doar dacă nu facem nicio concesie militară Rusiei.”

ADVERTISEMENT