News

Război în Ucraina, ziua 151. În ciuda bombardării portului Odesa, Serghei Lavrov anunță că exportatorii ruşi de cereale îşi vor respecta obligaţiile

Ziua 151 de război în Ucraina. Forțele ucrainene și-au continuat contraofensiva în provincia Herson și au lovit un pod important pentru aprovizionarea armatei ruse.
24.07.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 151 In ciuda bombardarii portului Odesa Serghei Lavrov anunta ca exportatorii rusi de cereale isi vor respecta obligatiile
Ucraina folosește sistemele HIMARS pentru a lovi cele mai importante poziții ale rușilor. Foto: canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
24-07-2022
19:40

Serghei Lavrov i-a asigurat pe egipteni că exportatorii ruşi de cereale îşi vor respecta toate obligaţiile

Aflat într-o vizită în Egipt, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova va respecta acordul pentru deblocarea cerealelor din porturile ucrainene, conform Agerpres.

Declaraţiile șefului diplomației ruse au fost consemnate după ce armata rusă a bombardat sâmbătă oraşul-port Odesa. Ne referim la un obiectiv strategic cu rol-cheie în reluarea exporturilor de cereale.

Am confirmat angajamentul exportatorilor ruşi de produse cerealiere de a-şi respecta toate obligaţiile. Preşedintele Vladimir Putin a subliniat de asemenea aceasta în cursul unei recente discuţii telefonice cu preşedintele egiptean (Abdel Fattah) al-Sissi“, a declarat Serghei Lavrov după convorbirile cu omologul Sameh Shoukry.

Mai departe, Lavrov va vizita Uganda, Etiopia şi Congo săptămâna viitoare. Mai trebuie spus că acesta s-a referit și la ridicarea sancțiunilor economice pentru exporturile de produse agricole şi de îngrăşăminte, conform acordului semnat la Istanbul, prin intermediul ONU și al Turciei:

Secretarul general al ONU şi-a asumat responsabilitatea de a ridica aceste restricţii ilegale luate de SUA şi de Uniunea Europeană împotriva lanţurilor logistice şi financiare ruseşti.”

24-07-2022
13:52

Armata Ucrainei crede că poate recuceri regiunea Herson în următoarele două luni

Când vine vorba despre recucerirea regiunii Herson, armata ucraineană este foarte optimistă. În acest sens, sunt edificatoare ultimele declarații ale consilierului șefului regiunii Herson, Sergiy Khlan.

Putem spune că regiunea Herson va fi cu siguranță eliberată până în septembrie, iar toate planurile ocupanților vor eșua“, a declarat Khlan într-un interviu acordat televiziunii ucrainene, conform theguardian.com.

Herson este o regiune importantă pentru agricultura ucraineană și a fost cucerită de trupele rusești la începutul războiului. Totuși, armata ucraineană, întărită datorită artileriei occidentale, a făcut progrese în zonă în ultimele săptămâni.

Vedem că forțele noastre armate avansează în mod deschis. Putem spune că trecem de la acțiuni defensive la acțiuni contraofensive“, a declarat Khlan.

Forțele rusești au cucerit principalul oraș al regiunii, Herson, la 3 martie. Acesta a fost primul oraș important care a căzut în urma invaziei Moscovei.

24-07-2022
13:51

Papa Francisc a anunțat că își dorește foarte mult să viziteze Ucraina

Papa Francisc a declarat sâmbătă că își dorește foarte mult să viziteze Ucraina. Când a fost întrebat despre o posibilă călătorie viitoare în această țară, el a spus: “Am o mare dorință de a merge la Kiev.”

El s-a adresat jurnaliștilor care călătoreau alături de el în avionul papal, de la Roma spre Canada. Niciun papă nu a vizitat vreodată Moscova, iar Papa Francisc a fost deschis în privința acțiunilor Rusiei în Ucraina. Luna trecută, el a acuzat Moscova că duce un “război de agresiune crud și fără sens“.

24-07-2022
09:10

Rusia, la o zi după ce a negat atacul din portul Odesa: ”O lovitură de înaltă precizie”

Sâmbătă, 23 iulie, după ce a fost acuzată că armata ei a lovit portul Odesa, la o zi după Acordul privind exportul cerealelor ucrainene, Rusia a negat evenimentul.

Între timp, în această dimineață, de la Kremlin vine un comunicat care contrazice poziția inițială.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, spune că rachete ruseşti ”de înaltă precizie” au distrus sâmbătă infrastructuri militare în portul Odesa, scrie The Guardian.

Podul lovit cu ajutorul cunoscutelor sisteme de rachete HIMARS era folosit pentru o importantă rută de aprovizionare a armatei ruse. Atacul face parte din pregătirea contraofensivei majore anunțate de Kiev în regiunea Herson.

Ucrainenii țintesc podurile folosite de ruși pentru aprovizionare

Lovitura a vizat podul Daryivskyi, care traversează râul Inhuleț și este folosit pentru aprovizionarea trupelor rusești. Anunțul vine la la câteva zile după ce a fost lovit un alt pod-cheie situat în apropiere, peste fluviul Nipru.

ADVERTISEMENT

Asta a declarat un consilier al guvernatorului regiunii Herson, conform theguardian.com. “Fiecare pod este un punct slab pentru logistică, iar forțele noastre armate distrug cu pricepere sistemul inamic.

Aceasta nu este încă eliberarea Hersonului, ci un pas pregătitor serios în această direcție“, a scris pe Facebook Serhiy Khlan. Podul a fost lovit de șapte rachete, dar încă este functional, conform agenției ruse de știri Tass.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii britanici au mai notat că mai multe lupte grele au avut loc în ultimele 48 de ore între ucraineni și ruși în timp ce forțele Kievului și-au continuat ofensiva în regiunea Herson, la vest de fluviul Nipru.

Armata rusă continuă bombardamentele

Informația vine dinspre serviciile de informații militare britanice. Altfel, trei persoane au fost ucise sâmbătă, când 13 rachete rusești au lovit un aerodrom militar și infrastructura feroviară din regiunea centrală ucraineană Kirovohrad, conform declarațiilor guvernatorului local, Andriy Raikovych.

ADVERTISEMENT

Un soldat și doi agenți de securitate s-au numărat printre cei uciși la o substație electrică. Raikovici a mai precizat că loviturile au perturbat rețeaua electrică și un district din capitala regională Kropyvnytskyi a rămas fără curent electric.

Spre finalul zilei de sâmbătă, Ucraina a continuat să se pregătească pentru a relua exporturile de cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în ciuda atacului cu rachete rusești care a lovit portul Odesa. Asta a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

ADVERTISEMENT

Replica lui Zelenski după atacarea portului Odesa

La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că atacul cu rachete al Rusiei asupra portului Odesa a demonstrat că Moscova va găsi modalități de a nu pune în aplicare acordul privind cerealele.

Altfel, jurnaliștii de la Kyiv Independent au notat că fostul secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Ucrainei a fost suspectat de înaltă trădare. Potrivit unui raport publicat sâmbătă de Biroul de Stat ucrainean de Investigații, Volodymyr Sivkovych este suspectat că a colaborat cu serviciile secrete rusești și că a gestionat o rețea de agenți din Ucraina care au spionat în numele Rusiei.

De asemenea, biroul a relatat că fostul adjunct al șefului serviciului de securitate ucrainean din Crimeea, Oleh Kulinich, a fost reținut din cauza faptului că ar fi făcut parte din aceeași rețea de spioni.

Germania întârzie livrarea sistemelor de apărare antirachetă?

Aceiași jurnaliști au remarcat că Germania a amânat livrarea de arme de apărare către Ucraina. Publicația a citat oficiali ucraineni care au raportat că solicitarea Ucrainei pentru 11 sisteme de apărare antirachetă aeriană IRIS-T s-a blocat în Consiliul Federal de Securitate al Germaniei.

Consiliul este condus de cancelarul german Olaf Scholz, care în ultimele săptămâni a apărat bilanțul țării sale în ceea ce privește livrarea de arme către Ucraina, afirmând că Germania a început să trimită arme Ucrainei imediat ce a început războiul din februarie.

Ministerul german al economiei aprobase anterior cererea Ucrainei pentru sistemele de apărare și a transmis decizia Consiliului Federal de Securitate, a relatat German Welt.

ADVERTISEMENT