News

Război în Ucraina, ziua 152. Zelenski demite încă doi oficiali importanți. Gazprom, avertisment privind întreținerea Nord Stream 1. Update

Ziua 152 de război în Ucraina. După 6 luni de conflict, Rusia anunță că urmărește răsturnarea guvernului de la Kiev, deși în luna aprilie, Serghei Lavrov anunța că nu exista o astfel de intenție.
25.07.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 152 Zelenski demite inca doi oficiali importanti Gazprom avertisment privind intretinerea Nord Stream 1 Update
Serghei Lavrov anunță că se dorește răsturnarea regimului de la Kiev, dar ar fi dispus și la negocieri. Foto: hepta.com, canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
25-07-2022
19:41

Zelenski demite doi oficiali importanți din domeniul securității Ucrainei

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a demis doi oficiali importanți din sistemul de apărare a Ucrainei.

E vorba de prim-vice-secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Ruslan Demcenko. O investigație jurnalistică a scos în evidență faptul că acesta a semnat în 2010 un acord care a favorizat ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Al doilea nume important schimbat din funcție este Hryhoriy Halahan, cel care era comandant al Forțelor de Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ucrainene. În locul său a fost numit Viktor Horenko, notează site-ul Babel.ua.

25-07-2022
14:25

Slovacia ar putea trimite Ucrainei toate aeronavele sale MIG 29

Slovacia este dispusă să transfere flota sa de 11 avioane de luptă MIG-29 în Ucraina, a anunțat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.

Acesta a spus că fiecare MIG-29 valorează aproximativ 35 de milioane de euro (30 de milioane de lire sterline).

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, care se află luni într-o vizită la Bratislava.

25-07-2022
14:22

Gazprom avertizează că sancțiunile impuse Rusiei împiedică întreținerea gazoductului Nord Stream 1

Gigantul rus Gazprom a avertizat că sancțiunile Occidentului împiedică întreținerea gazoductului Nord Stream 1, notează Sky News.

Această declarație este un semnal puternic că livrările de energie către Europa rămân în pericol, dacă statele vestice renunță la sancțiunile impuse Kremlinului.

Politicienii din Europa au avertizat în dese rânduri Rusia ar putea întrerupe furnizările de gaze în această iarnă, un pas care ar împinge multe țări în recesiune.

25-07-2022
12:00

Ucraina ar fi distrus 50 de depozite de muniții

Ucraina susține că a distrus 50 de depozite de muniții rusești cu ajutorul sistemelor americane HIMARS. Anunțul a fost făcute de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

“Aceasta le taie lanţurile logistice şi îi privează de posibilitatea de a duce lupte intense şi de a acoperi forţele noastre cu bombardamente ale artileriei grele”, a transmis reprezentantul guvernului de la Kiev.

Informațiile nu au putut fi verificate într-un mod independent de către Reuters, în timp ce Rusia nu comentează niciodată astfel de informații.

25-07-2022
11:09

Rusia nu vede o problemă că a bombardat Odesa

Rusia nu crede că bombardarea Odesei va afecta exportul cerealelor și implementarea Acordului de la Istanbul. Deși a bombardat orașul la 24 de ore după ce a semnat o înțelegere cu Ucraina privind libera trecere a vaselor încărcate cu cereale, Rusia nu vede o problemă în această ”mișcare”.

”Bombardamentele vizează doar infrastructura militară. Nu au absolut nicio legătură cu infrastructuri folosite în punerea în aplicare a acordului privind exportul cerealelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”De aceea, asta nu poate şi nici nu trebuie să să afecteze procesul de încărcare”, a subliniat Peskov.

25-07-2022
10:19

Rusia își repară tancurile distruse de Ucraina

Rusia rămâne fără tancuri și alte vehicule blindate, astfel că a ajuns să strângă de pe front sute de vehicule pe care le trimite la reparații, în Belgorod.

Potrivit serviciilor secrete din Marea Britanie, o unitate de reparații din Barvinok, de lângă granița cu Ucraina, avea aproximativ 300 de astfel de vehicule avariate, printre care tancuri sau camioane.

Războiul purtat de Rusia la sol se duce cu armament învechit, din vremea sovietică, după ce primele luni de conflict au secătuit flota de război a Moscovei. Acesta ar fi principalul motiv pentru care Rusia folosește rachete, pentru a-și ascunde lipsurile din cadrul armatei.

Chiar și în acest capitol rușii ar fi deficitari, potrivit experților. Drept dovadă, rușii au ajuns să folosească rachete sol-aer pentru a bombarda ținte la sol. Acestea sunt ineficiente împotriva acestor ținte.

25-07-2022
07:16

Rusia cere înființarea unui tribunal internațional

Rușii vor să înființeze un tribunal internațional care să judece crimele împotriva umanității din Ucraina. Inițiativa ar fi sprijinită de Iran, Siria și Bolivia.

92 de membri ai armatei ucrainene ar fi judecați pentru crime împotriva umanității de acest tribunal internațional pe care Rusia vrea să-l înființeze, conform Reuters.

Șeful comitetului, Alexander Bastrykin, a acuzat ”peste 220 de persoane, inclusiv reprezentanți ai comandamentului suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și comandanți ai unităților militare care au bombardat populația civilă”.

Ucrainenii ar fi implicați în ”crime împotriva păcii și securității umanității, care nu au termen de prescripție”, potrivit rușilor.

În condițiile în care majoritatea țărilor din lumea civilizată sunt de partea Ucrainei, Rusia și-a găsit parteneri în rândul unor țări văzute drept rivale ale NATO.

”Având în vedere că Occidentul colectiv sprijină în mod deschis Ucraina, el a spus că ar fi mai potrivit să se lucreze cu partenerii din Comunitatea Statelor Independente, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, grupul BRICS și Organizația de Cooperare de la Shanghai.

A fost oportună implicarea țărilor cu o poziție independentă față de Ucraina, în special Siria, Iran și Bolivia”, a adăugat reprezentantul Rusiei.

25-07-2022
05:53

Situația pe front rămâne neschimbată

Armata Rusiei continuă ”încercările” de a cuceri noi teritorii, însă situația rămâne neschimbată pe front, potrivit unui raport al Statului Major General al armatei ucrainene.

Rușii au bombardat satele Hay, Bilopillia și Stari Vyrky din regiunile Cernihiv, Hudove și Sumy. Kharkiv, Ruski Tyshky, Staryi Saltiv, Prudianka, Rubizhne, Tsyrkuny, Bazaliivka, Slatyne, Derhachi, Cherkaski Tyshky, Blahodatne, Udy, Pryshyb şi Pytomnyk au fost de asemenea atacate de artileria rusească.

Armata rusă a încercat să ia cu asalt orașul Bohorodychne, însă au eșuat în această tentativă, potrivit sursei citate. Bombardamentele au continuat și în regiunile Sloviansk, Kramatorks și Bakmut. Bombardamentele au continuat în zeci de localități, însă rușii nu reușesc să obțină câștiguri semnificative.

Serghei Lavrov a declarat duminică, la finalul unei vizite la Cairo (Egipt), că Rusia intenționează să schimbe regimul de la Kiev. “Cu siguranţă, vom ajuta poporul ucrainean să se elibereze de regimul care este absolut antipopular şi antiistoric”, a spus ministrul de externe, care a completat că poporul rus şi cel ucrainean vor conviețui în viitor.

Serghei Lavrov se contrazice în declarații

În continuarea mesajelor despre intențiile Moscovei cu privire la administrația de la Kiev, Lavrov a subliniat că Federaţiei Ruse “îi pare rău pentru poporul ucrainean“, care merită “ceva mai bun“.

ADVERTISEMENT

Totuși, jurnaliștii de la DPA au remarcat că Lavrov și-a contrazis afirmaţiile în luna aprilie. “Nu avem planuri de a schimba regimul în Ucraina“, spunea la acea vreme şeful diplomaţiei ruse. O făcea într-un interviu acordat postului de televiziune India Today. De asemenea, el mai sublinia atunci că era datoria ucrainenilor să decidă sub ce conducere politică vor să trăiască.

Ne pare rău pentru istoria Ucrainei, care se prăbuşeşte în faţa ochilor noştri, şi ne pare rău pentru cei care au cedat propagandei de stat a regimului de la Kiev, şi pentru cei care o susţin în ideea de a face din Ucraina inamicul etern al Rusiei“, a mai declarat Lavrov duminică.

ADVERTISEMENT

Conform Agerpres, aceste declarații au fost consemnate în cadrul unei întâlniri la Cairo cu reprezentanţii permanenţi ai statelor Ligii Arabe. Cu această ocazie, șeful diplomației ruse a completat că, în ciuda bombardării portului Odesa, exportatorii ruşi de cereale îşi vor respecta obligaţiile prevăzute în acordul semnat la Istanbul, prin intermediul ONU și al Turciei.

Moscova vrea să cucerească mai multe teritorii ucrainene

Amintim că săptămâna trecută, oficialii Moscovei și-au înăsprit tonul faţă de războiul din Ucraina. Edificatoare în acest sens a fost declarația lansată miercuri de Lavrov.

ADVERTISEMENT

Acesta a ameninţat că Rusia va ocupa şi alte teritorii în afara regiunii Donbas din estul ţării, unde se concentrează în prezent majoritatea luptelor dintre cele două state beligerante.

Ministrul rus de externe s-a referit la armele occidentale pe care le primesc forțele ucrainene și a punctat că într-un astfel de context, armata rusă are obligația de a avansa pe teritoriul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Altfel, printre cele mai importante declarații de la Cairo a fost și cea în care Serghei Lavrov a punctat că Moscova este pregătită pentru discuţii cu Kievul, “într-o gamă mai largă de probleme“. Totuși, el a precizat că reluarea negocierilor nu depinde de partea rusă.

Critici pentru marile puteri occidentale

Nu avem nicio prejudecată împotriva reluării negocierilor într-o gamă mai largă de probleme. Dar aceasta nu depinde de noi, pentru că autorităţile ucrainene, de la preşedinte până la numeroşii săi consilieri declară constant că nu vor exista negocieri până când Ucraina nu va învinge Rusia pe câmpul de luptă“, a declarat Lavrov.

Ministrul de externe rus a mai adăugat că oficialii ucraineni refuză negocierile deoarece ar fi încurajați de ”curatorii occidentali”. Printre aceștia, au fost menţionați ”Londra, Washington, Berlin şi alte capitale ale Uniunii Europene şi NATO”.

Astfel, alegerea le aparţine, dar cu cât continuă să ceară Ucrainei să lupte până la capăt şi înţelegem cu toţii ce şi al cui sfârşit va veni, cu atât mai mulţi oameni vor muri şi cu atât mai mult va persista situaţia actuală care nu este în beneficiul, în primul rând, al poporului ucrainean şi al statului ucrainean“, a mai spus Serghei Lavrov.

ADVERTISEMENT