News

Război în Ucraina, ziua 153. Zelenski l-a demis pe șeful operațiunilor speciale din Doneţk şi Lugansk. Recep Tayyip Erdogan, vizită în Rusia. Update

Război în Ucraina, ziua 153. În timp ce luptele din Donbas şi Herson nu aduc evoluții majore, Kiev-ul și autoritățile internaționale continuă eforturile de reluare a exporturilor de cereale. ucrainene continuă
26.07.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 153 Zelenski la demis pe seful operatiunilor speciale din Donetk si Lugansk Recep Tayyip Erdogan vizita in Rusia Update
Război în Ucraina, ziua 153. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
26-07-2022
18:14

Recep Tayyip Erdogan va efectua o vizită în Rusia. Întâlnire cu Vladimir Putin

Președintele turc Tayyip Erdogan va avea o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, în stațiunea Soci, la Marea Neagră, pe data 5 august, a anunțat agenția rusă de știri Interfax, citată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cei doi lideri vor discuta despre problemele regionale și de relațiile bilaterale dintre cele două state, a mai precizat agenția, conform Sky News.

Putin și Erdogan au avut ultima întâlnire pe 19 iulie la Teheran. 

26-07-2022
12:30

Politica UE împotriva Rusiei, ”un cocteil dezgustător de grosolănie, infantilism şi prostie”. Cine a făcut anunțul

Vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate Dmitri Medvedev nu a ezitat o  clipă și a respins actuala politică a Uniunii Europene împotriva Rusiei pe care a catalogat-o drept ”un cocteil dezgustător” de ”grosolănie”, ”infantilism” şi ”prostie”.

”Întreaga politică din prezent a europenilor împotriva Rusiei este un cocteil dezgustător de grosolănie arogantă, infantilism adolsecentin şi prostie primitivă”, a scris fostul preşedinte al Rusiei într-o postare pe Telegram.

26-07-2022
05:47

Zelenski l-a demis pe Hryhoriy Halahan din cauza pierderilor teritoriale din regiunile Doneţk şi Lugansk

În urma pierderilor teritoriale majore suferite în faţa Rusiei, preşedintele Volodimir Zelenski a decis că se impune demiterea șefului operaţiunilor speciale din Doneţk şi Lugansk, Hryhoriy Halahan (44 de ani).

În locul comandantului militar care răspundea de estul Ucrainei, Zelenski l-a numit pe Viktor Horenko. Conform Agerpres, generalul maior Halahan a condus operaţiunile speciale din Doneţk şi Lugansk încă din august 2020. El a fost demis din cauza faptului că Ucraina a pierdut complet controlul asupra regiunii Lugansk.

De asemenea, aproximativ 50% din regiunea vecină Doneţk este controlată de trupele ruse, în contextul în care înainte de invazia Moscovei, mai puţin de 30% din teritoriu era controlat de separatiştii proruşi.

Recent, președintele Ucrainei a declarat că ofensiva rusă a dus la pierderea a 20% din teritoriul țării. Altfel, Kievul a raportat că unităţile ruseşti au obţinut victorii la centrala electrică pe cărbune din Vuhlehirsk din Doneţk. În apropiere, atacurile ruseşti în direcţia oraşelor Bakhmut şi Siversk au fost respinse de armata ucraineană.

Frontul de luptă din Ucraina aduce bătălii fără succese majore de o parte sau de alta a baricadei. Aceste confruntări au loc în Donbas și, mai recent, în Herson.

Război în Ucraina, ziua 153. Ce se întâmplă cu exportul de cereale ucrainene

În ciuda bombardamentelor ruse de la Odesa din weekend, Guvernul de la Kiev e optimist și estimează că exporturile de cereale pe mare, blocate din cauza războiului, vor fi reluate săptămâna aceasta.

ADVERTISEMENT

Navele ucrainene vor ieși din porturile de la Marea Neagră în baza unui tratat semnat pe 22 iulie la Istanbul.

Conform estimărilor ucrainenilor, redeschiderea porturilor va permite exportul a 3 milioane de tone de cereale pe lună, ceea ce va aduce KIevului venituri suplimentare de un miliard de dolari.

ADVERTISEMENT

Ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, a afirmat că funcţionarea centrului de coordonare care se va înfiinţa la Istanbul pentru a superviza funcţionarea coridorului umanitar pentru ieşirea grâului va deveni operaţional miercuri, 27 iulie.

La rândul ei, Turcia a transmis luni Ucrainei că este important ca primul transport de cereale să aibă loc cât mai rapid posibil.

ADVERTISEMENT

Acordul ruso-ucrainean de vineri, 22 iulie, presupune crearea unui coridor maritim pentru a atenua criza alimentară provocată de blocajul rus din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Atacurile lansate sâmbătă asupra portului comercial Odesa au adus acuzații crunte la adresa Kremlinului. Armata lui Putin a fost acuzată de Kiev și de Occident că ignoră acordul semnat în fața ONU şi a Turciei.

ADVERTISEMENT

Zelenski cere înăsprirea sancțiunilor față de Moscova

Între timp, de la Kiev, Volodimir Zelenski cere Europei să ”răspundă războiului gazului” purtat de Rusia prin întărirea sancţiunilor împotriva Moscovei.

”Astăzi am auzit de noi ameninţări cu gaz la adresa Europei. În ciuda concesionării turbinelor pentru Nord Stream, Rusia nu va relua furnizarea de gaz către ţările europene, aşa cum este obligată contractual să facă.

Este un război deschis al gazelor pe care Rusia îl poartă împotriva Europei unite. Nu le pasă ce se întâmplă cu oamenii, cum suferă – de foamete din cauza porturilor blocate, de frigul de la iarnă şi sărăcie … sau de ocupaţie. Acestea sunt doar forme diferite de teroare.

De aceea trebuie să există ripostă. Nu vă gândiţi cum să aduceţi turbina înapoi, ci întăriţi sancţiunile. Faceţi totul pentru a limita veniturile ruseşti nu numai din gaze şi petrol, ci şi din orice exporturi rămase. Şi întrerupeţi cât mai mult posibil relaţiile comerciale cu Rusia, deoarece fiecare astfel de legături este instrumentul potenţial al Rusiei de a pune presiune”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic.

Declarațiile lui Zelenski vin după ce, luni, grupul rus Gazprom a anunţat că opreşte o altă turbină a conductei Nord Stream 1 către Germania şi că fluxul de gaze, aflat deja la doar 40% din capacitate, va scădea cu încă jumătate începând de miercuri.

Rusia anunţă că are obiectivul înlăturării regimului condus de Volodimir Zelenski

Tot luni, Rusia a anunțat care e obiectivul său major în acest război. Prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov, Moscova a anunțat că intenţionează să înlăture de la putere Administraţia Volodimir Zelenski, pe care a catalogat-o drept un “regim antiistoric“.

”Suntem determinaţi să îi ajutăm pe ucraineni să se elibereze de povara acestui regim absolut inacceptabil”, a spus Serghei Lavrov, la o reuniune a Ligii Arabe, în Cairo.

ADVERTISEMENT