LIVE Actualizat 29-07-2022
18:34

Război în Ucraina, ziua 156. Morți și răniți după un nou atac al armatei condusă de Vladimir Putin. SUA se pregătește de un schimb de prizonieri cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 156. Ziua precedentă, cea a statalității poporului ucrainean, a fost una marcată de zeci de bombardamente ale rușilor. Multe victime s-au raportat în rândul civililor.
29.07.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 156 Morti si raniti dupa un nou atac al armatei condusa de Vladimir Putin SUA se pregateste de un schimb de prizonieri cu Rusia
Război în Ucraina, ziua 156. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
29-07-2022
18:34

SUA se pregătește de un schimb de prizonieri cu Rusia

Secretarul de stat Antony Blinken a recunoscut că a purtat negocieri cu ministrul de externe Serghei Lavrov pentru a obține eliberarea starului WNBA Brittney Griner și a deținutului Paul Whelan.

SUA ar fi făcut o propunere substanțială Rusiei, în încercarea de a-i elibera pe Whelan și Griner. În acest schimb, americanii ar fi dispuși să-l ofere pe traficantul de arme rus Viktor Bout.

”L-am îndemnat pe ministrul de externe Lavrov să avanseze cu această propunere. Nu vă pot oferi o evaluare dacă este mai mult sau mai puțin probabil”, a explicat Blinken, conform presei din SUA.

29-07-2022
11:53

Rușii îi acuză pe oamenii lui Zelenski că au bombardat o tabără de prizonieri ucraineni, omorând 40 de persoane

În debutul zilei, Ministerul rus al Apărării a precizat,cu ajutorul unui comunicat de presă, că focul unui sistem de artilerie Himars, furnizat Ucrainei de către Statele Unite, a lovit închisoarea din regiunea Doneţk. Culmea, dar în acel loc se aflau deţinuţi soldaţii ucraineni. 

În urma atacului, ar fi fost ucişi 40 de prizonieri de război ucraineni şi răniţi alţi 75.  

Cu toate acestea, nu a durat mult până când Ucraina a negat atacul. Oamenii lui Zelenski susțin că Rusia ar fi lansat bombardamentul.

29-07-2022
08:38

Cel puţin 5 morţi şi 7 răniţi în atacul de la Nikolaiv

Ziua și atacul în Ucraina, acolo unde cel puţin cinci persoane au fost ucise. Din nefericire, alte şapte sunt rănite în urma unui atac care a avut loc lângă o staţie de transport public din Nikolaiv.

Informația a devenit oficială după ce un videoclip a fost postat chiar de de guvernatorul regional Vitaliy Kim.

Astfel, pe filmare, Kim transmite că numărul morţilor este de patru, dar ulterior a postat pe Telegram pentru a spune „în acest moment, se ştie că sunt deja şapte răniţi şi cinci morţi”.

Afirmaţiile nu au fost verificate independent.

29-07-2022
04:59

Președintele Ucrainei mulțumește celor care sprijină declararea Rusiei stat sponsor al terorismului

Volodimir Zelenski a declarat în mesajul său zilnic că vrea să le mulţumească ”senatorilor americani care au aprobat în unanimitate rezoluţia prin care se solicită Departamentului de Stat al SUA să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului.

Puteţi lua orice zi din Ucraina – astăzi sau oricare alta după 24 februarie – pentru a vedea că nimeni în lume nu investeşte în terorism mai mult decât Rusia.

Acest lucru chiar are nevoie de un răspuns juridic la nivel global. Şi nu există niciun motiv raţional pentru care o astfel de reacţie nu ar trebui să aibă loc, în special în Statele Unite.”

Ziua statalității Ucrainei a fost una extrem de zbuciumată pentru poporul vecin. Încă de la primele ore ale zilei, zeci de rachete rusești au lovit mai multe zone importante.

Război în Ucraina, ziua 156. Zeci de atacuri cu rachete lansate de forțele Moscovei

Din nou, după o pauză de câteva zile, rușii au vizat cu atacuri zona Kiev. Armata lui Putin ar fi lovit infrastructura locală, potrivit unor oficiali ucraineni.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, a spus că un atac cu rachete a fost lansat asupra districtului Vyshgorod, la nord de capitală.

”În această dimineață, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra uneia dintre comunitățile din districtul Vishgorod. Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare. Toate serviciile de urgență se află deja la fața locului”, a transmis acesta, citat de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Oficialii ucraineni au mai anunțat că zeci de rachete care ar fi fost lansate din Belarus au lovit regiunea Cernihiv, tot joi dimineață.

Bombardamente au avut loc și în orașul ucrainean Kropîvnîţkîi, din sud. În urma lor, cinci oameni au murit și alți 25 au fost răniți, potrivit șeful administrației regionale Kirovohrad, Andriy Raikovych.

ADVERTISEMENT

”Cinci persoane au fost ucise în urma loviturii cu rachete care a avut loc la Kropîvnîţkîi la ora 12.22. Alte 25 de persoane au fost rănite, dintre care 12 sunt militari și 13 civili”, a declarat Raikovych.

Din Capitala Ucrainei, Volodimir Zelenski a dat asigurări că Rusia nu va reuşi să-i intimideze pe cetăţenii ucraineni prin teroarea atacurilor cu rachete.

ADVERTISEMENT

”A fost o dimineaţă (n.r. joi) nelinştită. Din nou teroarea rachetelor, dar Ucraina nu va ceda. Nu ne vom lăsa intimidaţi!”, a subliniat Zelenski într-un discurs în care a transmis populaţiei felicitări cu ocazia Zilei statalităţii ucrainene, sărbătoare instituită de el anul trecut.

Ucrainenii continuă contraofensiva în Herson

Nici armata ucraineană nu renunță la atacuri în această perioadă. Joi după-amiaza, reprezentanții militari ai Kievului au transmis că au fost eliberate trei sate din regiunea Herson.

Oleksii Hromov, reprezentant al principalelor operațiuni militare ale Statului Major, a precizat că trupele ucrainene au eliberat localitățile Ivanivka, Lozove și Andriivka în ultimele săptămâni.

Reamintim că miercuri, 27 iulie, trupele rusești de ocupație din regiunea Herson din sudul Ucrainei au fost puse în dificultate, după ce artileria ucraineană cu rază lungă de acțiune a lovit un pod esențial din regiune.

Estimări ale SUA: cel puțin 75.000 de ruși, victime pe front

Conform oficialilor din SUA, numărul victimelor ruseşti în războiul din Ucraina este de mult timp de ordinul zecilor de mii, ultimele estimări ajungând la peste 75.000, scrie The Guardian.

“Am fost informaţi că peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, ceea ce este enorm”, a declarat Elissa Slotkin, un reprezentant democrat al Camerei Reprezentanţilor, care a participat la o şedinţă secretă a guvernului american.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, a avut o reacție aștepată față de aceste statistici. El a respins cifrele ca fiind “false” şi a afirmat că acestea sunt rapoarte ale presei, nu constatări ale guvernului american.

De notat că, până în prezent, nu există informaţii actualizate din partea autorităţilor oficiale din Rusia cu privire la numărul de decese, cel mai recent bilanţ oficial fiind încă de 1.351 de morţi.

ADVERTISEMENT