LIVE Actualizat 30-07-2022
11:46

Război în Ucraina, ziua 157. Rusia, acuzată că torturează soldați ucraineni. Apel al lui Zelenski spre SUA

Războiul din Ucraina intră în ziua 157. Rusia face progrese minime pe front, în timp ce Ucraina solicită lumii civilizate să declare Moscova sponsor al terorismului.
30.07.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 157 Rusia acuzata ca tortureaza soldati ucraineni Apel al lui Zelenski spre SUA
Rușii acuză Ucraina că a ucis 40 de prizonieri ucraineni. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
30-07-2022
11:46

Un mort la Mîkolaiv şi o şcoală distrusă la Harkov

Cel puţin o persoană a fost ucisă la Mîkolaiv. Mai mult decât atât, o şcoală a fost distrusă la Harkov, în bombardamente ruseşti care au vizat mai multe localităţi din sudul Ucrainei.

Persoana ucisă era un civil. Alți șase oameni au fost răniţi în urma bombardării unui cartier locuit, la Mîkolaiv. Mai multe imobile au avut serios de suferit. La Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, trei rachete de tip S-300 au lovit o şcoală care a luat foc, a anunţat primarul oraşului, Igor Terehov.

30-07-2022
06:39

Explozii puternice au fost auzite din nou în Harkov. Incendiu într-unul dintre cartiere

Alertele de raid aerian au fost auzite, din nou, în Harkov. Au urmat apoi explozii puternice. Presa din Ucraina a notat că sirenele au început să sune în jurul orei 02:00.

La distanță de numai 23 de minute, locuitorii din Harkov au început să raporteze pe reţelele de socializare despre explozii puternice.

De asemenea, ucraineni au publicat și fotografii care arată un incendiu masiv izbucnit în urma exploziilor într-unul dintre cartierele din Harkov. 

În acest sens, Volodimir Zelenski a făcut un apel către senatorii SUA, care ar fi răspuns pozitiv chemării.

Războiul din Ucraina, ziua 157

”Le mulțumesc senatorilor americani care au aprobat în unanimitate rezoluţia prin care se solicită Departamentului de Stat al SUA să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului.

ADVERTISEMENT

Puteţi lua orice zi din Ucraina – astăzi sau oricare alta după 24 februarie – pentru a vedea că nimeni în lume nu investeşte în terorism mai mult decât Rusia”, a reacționat Zelenski.

Spusele lui Zelenski sunt confirmate și de un video publicat pe Telegram de propaganda rusă, în care se vede cum un soldat ucrainean a fost castrat de mai mulți militari ruși. Imaginile au revoltat opinia publică și politicienii din Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Rusia trebuie să plătească pentru asta. Oferiți Ucrainei armele de care avem nevoie pentru a opri acest coșmar odată pentru totdeauna. Lumea nu poate pretinde că nu se întâmplă asta”, a scris pe Twitter deputatul ucrainean Inna Sovsun.

În estul Ucrainei se dau în continuare lupte grele, astfel că forțele ucrainene au reușit cu succes să respingă asalturile rusești din districtele Soledar, Vershy și Smirhirya din regiunea Donețk.

ADVERTISEMENT

Forțele ucrainene au raportat bombardamente intense pe cea mai mare parte a liniei de front estice, dar niciun avans notabil din partea forțelor rusești. Soldații ruși au fost neutralizați în zona Shchurivka și în apropiere de Verkhnokamyanske”, a menționat Statul Major ucrainean.

Între timp, în zona Harkov, și pe flancul sudic, în Kherson și Zaphorizhzhia, rușii își mențin pozițiile. Experții militari cred că rușii sunt într-un impas și nu știu dacă să apere cu mai mulți oameni sudul Ucrainei sau să își concentreze forțele în Donbas.

ADVERTISEMENT

Între timp, rușii îi acuză pe ucraineni că au bombardat o tabără de prizonieri ucraineni pentru a da vina pe Moscova. 40 de prizonieri au murit în atacul susținut, conform rușilor, cu ajutorul sistemelor HIMARS. La rândul său, Ucraina dă vina pe Rusia pentru atac și îi acuză pe oamenii lui Vladimir Putin că vor să găsească scuze pentru că au comis crime de război.

ADVERTISEMENT