News

Război în Ucraina, ziua 160. Ofensiva Rusiei din Donbas e un ”eșec”, potrivit serviciilor britanice. Forțele sunt relocate spre sud

Vladimir Putin joacă tare și are intenții de a destabiliza Balcanii, dar și zona Taiwanului. Un conflict NATO - Serbia și NATO - China ar fi în interesul Moscovei.
02.08.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 160 Ofensiva Rusiei din Donbas e un esec potrivit serviciilor britanice Fortele sunt relocate spre sud
Armata ucraineană folosește artileria pentru a combate pozițiile rusești. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
02-08-2022
18:08

Rusia a lansat 8 rachete de croazieră spre Ucraina, din Marea Caspică

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuriy Ignat, a anunțat că Rusia a tras 8 rachete spre țara condusă de la Kiev. 7 dintre aceste rachete au fost doborâte de apărarea aeriană, conform Pravda.ua.

Pe 2 august, în jurul orei 17.00, ocupanții au lansat un atac cu rachete din zona Mării Caspice. Au fost folosite bombardiere strategice Tu-95 (Tu-160).

În total, opt rachete de croazieră de tip X-101 (X-555) au fost lansate spre teritoriul Ucrainei în direcția regiunilor centrale, sudice și vestice ale Ucrainei.

Șapte din cele opt rachete au fost doborâte de apărarea aeriană a Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Șase rachete au fost eliminate de trupele de rachete antiaeriene și una a fost doborâtă de un avion de luptă al Forțelor Aeriene.

Din păcate, a fost lovit un singur în regiunea Lviv – un complex de rachete antiaeriene”, a transmis oficialul de la Kiev.

02-08-2022
14:56

Zelenski şi Stoltenberg, discuții despre sprijinul militar suplimentar pe care NATO îl va oferi Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg au avut o discuție prin telefon în care au atins și subiectul sprijinului militar suplimentar pe care alianţa îl va oferi Kievului.

”Am purtat o convorbire benefică cu preşedintele (n.r. Zelenski) privind priorităţile pentru sprijinul militar”, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter.

”Este vital ca NATO şi Aliaţii să ofere şi mai multă asistenţă Ucrainei, şi mai repede”, a adăugat el.

02-08-2022
07:36

Sute de cazuri de trădare investigate de Ucraina

Serviciul de securitate de stat al Ucrainei a anunţat că investighează 752 de cazuri de trădare şi colaborare. Potrivit documentelor, cele mai multe acte de acest gen au avut loc în regiunile Lugansk, Doneţk, Zaporijie şi Herson.

”O anchetă este în desfăşurare asupra a peste 600 de angajaţi ai parchetului care au trecut graniţa după 24 februarie 2022”, se arată într-un comunicat emis de către Parchetul general ucrainean.

După 160 de zile de război, Vladimir Putin face ceea ce mulți analiști politici anticipau încă de acum câteva luni: încearcă să mute atenția omenirii spre alte ”probleme”, altele decât războiul său din Ucraina.

Războiul din Ucraina, ziua 160. Conflictul se prelungește

Așadar, Balcanii fierb și un conflict mocnit între Kosovo și Belgrad poate oricând să nască ”monștrii”, în timp ce China este asigurată prin mesaje patriotice la Moscova că Rusia o susține în chestiunea Taiwanului. Taiwan care a va fi vizitat de Nancy Pelosi, cu toate că Beijingul a avertizat că vor exista represalii.

ADVERTISEMENT

Într-un joc de șah, sau într-un duel de tip Vestul Sălbatic, în care cine clipește primul pierde, Rusia încearcă să tragă în prăpastie atât NATO cât și China, în speranța că o planetă în flăcări ar mai salva din onoarea lui Vladimir Putin.

Intervenind de la distanță în conflictul, momentan diplomatic, dintre Kosovo și Serbia, Rusia a dat asigurări că susține Belgradul orice ar fi și ia în considerare chiar să trimită armament. Cum ar putea să facă acest lucru, în condițiile în care Serbia e izolată de toată lumea, rămâne de văzut.

ADVERTISEMENT

Serviciile britanice de informații consideră că Rusia s-a împotmolit în Donbas și că această campanie este un eșec. În aceste condiții, trupele rusești sunt repoziționate în sudul Ucrainei, pentru a apăra ce teritoriu a mai rămas de apărat din fața contraonfensivei ucrainene.

Între timp, după ce a amenințat lumea cu războiul nuclear zi de zi, timp de mai multe săptămâni, Vladimir Putin pare să fie mai diplomat ca niciodată într-o adresă publică față de participanții la conferința privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP).

ADVERTISEMENT

”Pornim de la faptul că nu pot exista învingători într-un război nuclear și nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată și susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, a declarat Putin.

În estul Europei, Ucraina așteaptă în continuare eternul sprijin vestic, care vine cu încetinitorul, însă Emmanuel Macron îi asigură pe Zelenski și compania că Franța e alături de Ucraina, orice ar fi.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Republicii a salutat plecarea astăzi din Portul Odesa a primei nave care transportă cereale ucrainene. Preşedintele a anunţat că eforturile europene pentru exportarea cerealelor ucrainene pe cale terestră şi fluvială vor continua în cadrul coridoarelor de solidaritate.

Preşedintele Republicii i-a confirmat preşedintelui Zelenski voinţa de a asigura susţinere economică pe termen scurt Ucrainei şi pentru reconstrucţia ţării”, a transmis administrația prezidențială franceză, semn că Franța e optimistă că războiul se va termina și reconstrucția va fi un lucru real, mai degrabă decât o dorință a tuturor.

ADVERTISEMENT