News

Război în Ucraina, ziua 161. Republica Moldova nu se simte amenințată de o invazie a Rusiei. Anunț oficial de la Chișinău

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 161, prilej pentru Volodimir Zelenski și liderii NATO să discute despre noi transporturi de armament pe front. Situația devine complicată în sudul țării.
03.08.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 161 Republica Moldova nu se simte amenintata de o invazie a Rusiei Anunt oficial de la Chisinau
Soldați ruși pregătiți de operațiunea militară specială. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
03-08-2022
19:55

Republica Moldova nu se simte amenințată de Rusia

Rusia nu are niciun gând să invadeze Republica Moldova, potrivit ministrului moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi. Așadar, cetățenii moldoveni nu au motive reale de îngrijorare, le transmite oficialul.

“În prezent, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să se simtă în siguranţă. Forţele ruseşti desfăşoară acţiuni de luptă în sud-estul Ucrainei, o distanţă care ne asigură stabilitate”, a explicat Anatolie Nosatîi.

”În pofida faptului că exploziile provocate de rachetele ruseşti se mai aud uneori în zonele din sudul ţării, nu există în prezent un pericol iminent privind o eventuală agresiune sau operaţiuni militare pe teritoriul Republicii Moldova. Pe canalele oficiale, din mai multe surse, s-a comunicat că planurile militare ale Federaţiei Ruse nu vizează teritoriul Republicii Moldova”, a adăugat reprezentantul guvernului de la Chișinău.

Declarația vine în contextul în care Maia Sandu recunoștea că se teme de o eventuală invazie rusească. ”Suntem îngrijoraţi şi admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste şi ne pregătim pentru ele. În situaţia în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor”, declara Maia Sandu.

03-08-2022
16:34

Ucraina nu crede în negocieri de pace cu Rusia

Ucraina nu crede că ”dorința” Rusiei de a negocia pacea e reală. De fapt, rușii vor să oblige Ucraina să capituleze, acesta fiind singurul scenariu luat în considerare de Moscova.

Gerhard Schroeder, fostul cancelar al Germaniei, l-a vizitat pe Putin la Moscova și a anunțat că acesta vrea pace în Ucraina. De asemenea, Dmitri Peskov a confirmat informația, însă o pace poate avea loc doar în ”condițiile Rusiei”.

Reacția Ucrainei a venit rapid și ironizează retorica rușilor. ”Cu o mână, Rusia ridică gradul terorii prin noi crime barbare, cu o alta te invită la capitulare. Schroeder este un cunoscut mesager al imperiului şi o voce la curtea regală. Dacă Moscova vrea dialog, mingea este în terenul său”, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

03-08-2022
07:52

Rusia acuză SUA că joacă un rol direct în războiul din Ucraina

A devenit oficial! Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova nu a mai ezitat și a transmis că Statele Unite ale Americii aprobă ţintele pentru sistemele americane HIMARS folosite de forţele de la Kiev.

Mai mult decât atât, generalul locotenent Igor Konaşenkov a afirmat că legătura a fost dezvăluită în apeluri interceptate între oficiali ucraineni. De remarcat că jurnaliștii de la BBC nu au putut verifica independent acest lucru.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și a obținut un ajutor militar suplimentar din partea alianței.

Războiul din Ucraina, ziua 161

Deși nu a anunțat concret care va fi noul ajutor oferit de NATO, Stoltenberg a dat asigurări că Alianța va acorda un sprijin militar sporit Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Am purtat o convorbire benefică cu preşedintele privind priorităţile pentru sprijinul militar. Este vital ca NATO şi Aliaţii să ofere şi mai multă asistenţă Ucrainei, şi mai repede”, a explicat secretarul general al NATO.

Între timp, Ucraina e zdruncinată de sute de cazuri de trădare, astfel că procurorii investighează peste 750 de astfel de cazuri în special în regiunile Lugansk, Donețk, Zaporoje și Herson.

ADVERTISEMENT

”O anchetă este în desfăşurare asupra a peste 600 de angajaţi ai parchetului care au trecut graniţa după 24 februarie 2022”, a transmis Parchetul general ucrainean.

Cu toate acestea, Rusia așteaptă cu nerăbdare ca lucrurile să escaladeze la mii de kilometri depărtare, în Taiwan. Conform unei analize Politico, o posibilă invazie a Chinei în Taiwan i-ar determina pe americani să se concentreze mai mult pe zona Pacificului și ar putea ”abandona” Ucraina.

ADVERTISEMENT

Kievul e depenent de armamentul trimis de americani, chiar dacă e insuficient pentru a câștiga războiul, iar o eventuală diminuare a livrărilor de armament ar putea facilita o victorie decisivă a Rusiei, care ține cu dinții de toate regiunile cucerite.

Armata ucraineană face progrese mici în Herson, acolo unde contraofensiva eliberează zeci de sate, însă orașele mari sunt apărate de ruși care și-au relocat din trupele care atacau, inițial, Donbasul.

ADVERTISEMENT

Rusia recurge în continuare la atacuri cu rachete, însă acestea nu mai par atât de performante. 7 rachete, dintr-un total de 8, au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei, semn că Moscova își termină stocul de rachete performante și folosește aparatură militară din epoca sovietică.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuriy Ignat, a anunțat că Rusia a tras 8 rachete spre țara condusă de la Kiev. 7 dintre aceste rachete au fost doborâte de apărarea aeriană, conform Pravda.ua.

”Pe 2 august, în jurul orei 17.00, ocupanții au lansat un atac cu rachete din zona Mării Caspice. Au fost folosite bombardiere strategice Tu-95 (Tu-160). În total, opt rachete de croazieră de tip X-101 (X-555) au fost lansate spre teritoriul Ucrainei în direcția regiunilor centrale, sudice și vestice ale Ucrainei.

Șapte din cele opt rachete au fost doborâte de apărarea aeriană a Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Șase rachete au fost eliminate de trupele de rachete antiaeriene și una a fost doborâtă de un avion de luptă al Forțelor Aeriene.

Din păcate, a fost lovit un singur în regiunea Lviv – un complex de rachete antiaeriene”, au transmis oficialii de la Kiev.

ADVERTISEMENT