News

Război în Ucraina, ziua 162. Medvedev, replică dură pentru NATO: ”Istoria se va repeta” / Gazprom arde gazul destinat exportului către UE

După 162 de zile de război în Ucraina, situația stagnează pe frontul din Donbas, însă lumea tremură cu ochii pe Taiwan. Nici Serbia nu oferă motive de liniște, lângă Kosovo.
04.08.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 162 Medvedev replica dura pentru NATO Istoria se va repeta  Gazprom arde gazul destinat exportului catre UE
Războiul din Ucraina, după cinci luni. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
04-08-2022
18:47

Gazprom a ajuns să ardă gazul degeaba

Gigantul energetic rus Gazprom nu are unde stoca gazele destinate exportului în UE, la frontiera cu Finlanda. Astfel, rușii au ajuns să ardă gazele pentru că nu au ce să facă cu ele.

Arderea controlată ”se desfășoară” în apropiere de stația de compresoare ”Portovaia”. Procesul ar fi început în data de 22 mai, conform imaginilor din satelit obținute de NASA.

Gazele sunt arse în volume extrem de mari, flăcările uriașe fiind vizibile de pe teritoriul Finlandei. Între timp, Rusia se plânge că nu poate recepționa în condiții de normalitate celebra turbină reparată în Canada, esențială pentru funcționarea gazoductului Nord Stream 1. Analiștii politici consideră că Rusia vrea să determine UE să ridice sancțiunile impuse în urma războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

04-08-2022
16:08

Dmitri Medvedev, replică pentru NATO: ”Istoria se va repeta”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat un nou mesaj, prin care în stilul caracteristic amenință NATO și SUA. Medvedev a ținut să le reamintescă tuturor că Rusia a câștigat al Doilea Război Mondial, uitând că SUA și multe țări care acum sunt în NATO au fost de asemenea, în tabăra învingătorilor.

De altfel, fără ajutorul SUA și al altor țări, Rusia nu ar fi avut nicio șansă în fața Germaniei naziste.

Reacția vine în contextul în care secretarul general al NATO Jens Stoltenberg anunța că ”războiul din Ucraina este cel mai periculos moment pentru Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, iar Rusia nu poate fi lăsată să câștige”.

”Are o memorie proastă. A uitat cine a câștigat atunci, în al Doilea Război Mondial. Istoria se va repeta”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram.

04-08-2022
07:31

Zelenski, un nou mesaj pentru ucraineni. „Poporul nostru a unit lumea liberă”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a transmis că multitudinea de conflicte care există la nivel global arată că securitatea nu a funcţionat. ”Poporul nostru a unit lumea liberă pentru a înţelege cât de fragilă este libertatea noastră”, a afirmat Zelenski.

De asemenea, liderul Ucrainei a mai explicat că această fragilitate poate fi protejată doar printr-o acţiune comună.

04-08-2022
05:09

ONU investighează atacul asupra închisorii Olenivka. Zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși și răniți

La mijlocul acestei săptămâni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat că pregăteşte o misiune de investigaţie care să afle adevărul asupra exploziilor produse săptămâna trecută în închisoarea Olenivka din zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, scrie RadioFreeEurope.

Reamintim că, în zonă, zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi. Sursele locale vorbesc de 50 de morți și peste 70 de răniți.

Kievul și Moscova se acuză reciproc față de acest incident. Rusia susţine că atacul a fost efectuat cu un lansator de rachete multiple HIMARS aflat în dotarea armatei ucrainene, care a primit astfel de arme din partea SUA.

În replică, Ucraina spune că închisoarea a fost atacată de mercenari ai companiei ruse private Wagner.

În Ucraina, forțele armate rusești își păstrează pozițiile de luptă și anumite orașe sunt bombardate de la distanță, cu rachete. Între timp, pauza ”operațională” luată de Rusia se lungește și experții militari cred că s-a ajuns într-o fază de uzură, asemănătoare războiului din Afganistan.

Războiul din Ucraina, ziua 162

Rusia pare a fi destul de puternică pentru a nu pierde războiul, însă prea slabă pentru a învinge. Experții militari au avansat ipoteza că Rusia ar putea obține o victorie a la Pirus în Ucraina, care ar fi sinonimă cu înfrângerea. În fapt, efortul rușilor nu s-ar justifica pentru a câștiga niște teritorii care ulterior vor fi pierdute pentru că Rusia nu va avea resursele pe termen lung pentru a menține aceste teritorii.

ADVERTISEMENT

În Balcani, sora mai mică a Rusiei, Serbia, a fost avertizată oficial de NATO că forțele de menținere a păcii din Kosovo, aproximativ 4.000 de soldați, nu vor sta pe gânduri dacă guvernul de la Belgrad ia în brațe varianta războiului. Izolați de toată lumea, sârbii ar aștepta ajutor de la ruși, însă acesta nu are cum să vină momentan.

Toate părţile trebuie să se angajeze într-un mod constructiv în dialogul condus de UE şi să-şi soluţioneze diferendele prin diplomaţie. @NATO-KFOR este gata să intervină dacă stabilitatea este ameninţată, în conformitate cu mandatul său din partea ONU”, a sunat avertismentul lui Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

La mii de kilometri depărtare, vizita lui Nancy Pelosi a pus în mișcare o operațiune militară a Chinei, care e de fapt o blocadă a insulei Taiwan, atât pe mare cât și pe apă. Avioanele și navele ale Chinei violează spațiul aerian și maritim al Taiwanului, metru cu metru, pentru a testa reacția guvernului de la Taipei și pentru a provoca o eventuală reacție care să justifice o invazie.

La fel ca și în Kosovo și Serbia, Rusia așteaptă cu nerăbdare izbucnirea unui conflict care să destabilizeze și mai mult zona. De altfel, rușii nu se feresc să pună gaz pe foc cu orice ocazie, cel mai probabil pentru a distrage atenția de la eșecul militar care se conturează în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Singurii care par momentan liniștiți sunt moldovenii, care au anunțat prin vocea ministrului apărării Anatolie Nosatîi că rușii nu au nici cea mai mică intenție să intre cu armata în Chișinău.

“În prezent, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să se simtă în siguranţă. Forţele ruseşti desfăşoară acţiuni de luptă în sud-estul Ucrainei, o distanţă care ne asigură stabilitate. În pofida faptului că exploziile provocate de rachetele ruseşti se mai aud uneori în zonele din sudul ţării, nu există în prezent un pericol iminent privind o eventuală agresiune sau operaţiuni militare pe teritoriul Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

Pe canalele oficiale, din mai multe surse, s-a comunicat că planurile militare ale Federaţiei Ruse nu vizează teritoriul Republicii Moldova”, a explicat reprezentantul guvernului de la Chișinău.

ADVERTISEMENT