News

Război în Ucraina, ziua 165. Amnesty International își cere scuze pentru că a dezvăluit că armata ucraineană pune în pericol civilii: ”Ne menținem pe deplin concluziile”

Războiul din Ucraina se apropie de luna a șasea, moment în care Rusia și-a găsit un nou aliat în Turcia. Cu toate că Recep Erdogan se consideră neutru.
07.08.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 165 Amnesty International isi cere scuze pentru ca a dezvaluit ca armata ucraineana pune in pericol civilii Ne mentinem pe deplin concluziile
Rusia plătește 1 miliard de dolari pe zi pentru războiul din Ucraina. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
07-08-2022
17:16

Amnesty Internațional regretă ”furia” declanșată de ultimul raport

Amnesty International nu se aștepta ca dezvăluirile care pun într-o lumină proastă Ucraina și armata acestui stat să fi provocat atâtatea reacții negative.

În consecință, organizația a reacționat și și-a exprimat regretul pentru ”furia declanșată de raportul care arată că armata ucraineană pune civilii în pericol”. Cu toate acestea, AI se scuză pentru că a publicat acel raport, nu pentru că informațiile prezentate ar fi neadevărate.

“AI regretă profund tulburarea şi furia provocate de comunicatul nostru de presă privind tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, a scris duminică organizaţia, subliniind că prioritatea sa “în acest conflict, la fel ca în oricare altul, este de a veghea la protejarea civililor. Menţinându-ne pe deplin concluziile, regretăm durerea cauzată”, se adaugă în comunicat.

“Legile războiului există în parte pentru a proteja civilii şi de aceea Amnesty International le cere insistent guvernelor să le respecte. Acest lucru nu înseamnă că AI consideră forţele ucrainene responsabile de abuzurile comise de forţele ruse şi nici că armata ucraineană nu ia măsurile de precauţie necesare în alte părţi în ţară. Nimic din ce am documentat referitor la acţiunile forţelor ucrainene nu justifică în niciun fel încălcările comise de ruşi. Rusia este singura responsabilă de încălcările comise împotriva civililor ucraineni”, a concluzionat Amnesty International.

07-08-2022
13:08

Zelenski cere sancțiuni pentru industria nucleară din Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere un răspuns internațional ”puternic”, la ”teroarea nucleară” a Rusiei, cea care ar fi lovit cu rachete centrala nucleară de la Zaporojie.

Zelenski cere Uniunii Europene să impună sancțiuni industriei nucleare rusești și combustibilului nuclear folosit de ruși.

”Am discutat cu Charles Michel, i-am povestit despre situaţia de pe câmpul de luptă, în special la centrala Zaporojie. Teroarea nucleară rusă necesită un răspuns mai puternic din partea comunităţii internaţionale, sancţiuni asupra industriei nucleare ruseşti şi a combustibilului nuclear”, a transmis Zelenski pe Twitter.

Un muncitor ar fi fost rănit în urma atacului rușilor de la Zaporojie. Cu toate acestea, rușii acuză Ucraina că ar fi comis atacul cu sisteme americane HIMARS.

07-08-2022
08:45

Îngrijorare privind situația de la Centrala Nucleară Zaporojie după bombardamentele recente din apropiere

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat recent că riscul unei catastrofe nucleare „este cât se poate de real” după bombardamentele rusești de la centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din întreaga Europă.

De asemenea, compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a atras atenția că după bombardamentele rușilor ce au afectat unitatea de azot-oxigen a centralei există un risc serios privind funcționarea centralei nucleare.

Autoritățile române de la Comisia Natională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) au precizat că au existat o serie de avarii la instalațiile de la această centrală.

„Informațiile oficiale pe care CNCAN le are despre situația de la centrala de la Zaporojie arată că, într-adevăr, se pare că au fost niște explozii, dar la rețeaua electrică din afara amplasamentului. Aceste explozii au afectat ceea ce înseamnă rețeaua electrică ce conectează grid-ul național ucrainian electric cu tot ceea ce înseamnă rețeaua electrică de pe amplasament. A fost într-adevăr o situație la stația de producție oxigen și azot, dar, la fel, au reușit să stingă focul care a urmat unei explozii. Și nu sunt probleme”, a declarat, la Digi24, Petre Min, consilier la CNCAN.

Totuși, acesta a precizat că în acest moment situația este stabilă, și că nu există riscuri privind teritoriul României.

„Aceste lucruri au afectat doar transformatoarele de la Unitatea 1 de pe acest amplasament. Unitatea 1 a fost oprită imediat și alimentată cu generatoare, astfel încât în niciun moment nu s-a pus problema emisiei de radiații pe amplasament. Acestea sunt date oficiale, primite atât din partea oficialilor ucrainieni, cât și de la agenția de la Viena”, a mai spus oficialul român.

07-08-2022
06:23

Zelenski: „Ocupanţii ştiu că vor pierde în luptă directă în faţa ucrainenilor, sunt inferiori”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul său zilnic către naţiune că armata ucraineană a înregistrat o serie de succese în lovirea punctelor de logistică ale armatei ruse și că, în acest moment, trupele ucrainene sunt superioare în confruntările directe cu invadatorii.

„Armata rusă nu îşi va schimba tactica. Ocupanţii ştiu că vor pierde în luptă directă în faţa ucrainenilor, sunt inferiori ca pricepere şi de aceea inamicul mizează pe artilerie şi bombardamente fără a ţine cont de nimic. Ei încearcă să distrugă totul în calea lor. Şi sunt recunoscător tuturor celor care, chiar şi în astfel de condiţii, încă îi reţin pe ocupanţii din Donbas, în regiunea Harkov, în Mikolaiv – oriunde confruntarea este cea mai acută.

În această săptămână, Forţele Armate ale Ucrainei şi serviciile noastre de informaţii au obţinut rezultate puternice în distrugerea logisticii armatei ruse, a bazelor ocupanţilor. Şi fiecare lovitură asupra depozitelor de muniţii ale inamicului, asupra posturilor lor de comandă, asupra echipamentelor ruseşti ne salvează vieţile tuturor, vieţile militarilor şi civililor ucraineni”, a spus Volodimir Zelenski, care le-a mulțumit statelor occidentale pentru echipamentele moderne de luptă trimise armatei ucrainene.

În plus, acesta a subliniat că porturile de la Marea Neagră au devenit din nou operaționale mulțumită armatei ucrainene care apără Odesa și prin recucerirea Insulei Șerpilor. Nu în ultimul rând, liderul de la Kiev a vorbit și despre situația critică de la centrala nucleară din Zaporojie, unde a spus că există o înrăutățire semnificativă.

„Teroriştii ruşi au devenit primii din lume care au folosit o centrală nucleară pentru teroare. Cea mai mare din Europa! Vom atrage atenţia lumii asupra acestui lucru şi vom insista asupra unor noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru crearea unei astfel de ameninţări globale.

Şi în ciuda faptului că bombardarea rusă a centralei nucleare este una dintre cele mai periculoase crime împotriva ucrainenilor şi a tuturor europenilor, împotriva dreptului la viaţă al oricărei persoane, din anumite motive nu există niciun raport sau chiar o simplă notificare din partea Amnesty International despre aceasta. O tăcere foarte elocventă, care indică încă o dată selectivitatea manipulativă a acestei organizații”, a mai spus Zelenski.

Într-o întâlnire de patru ore, Recep Erdogan a discutat cu Vladimir Putin la Sochi în special despre apropierea Rusiei de Turcia și aranjarea unui parteneriat ”de durată, energetic și economic”.

Turcia, marele prieten al lui Vladimir Putin

Prima mutare, anunțată de Erdogan, va fi plata gazului rusesc în ruble. Această măsură va ajuta Rusia să facă bani pentru a-și susține războiul din Ucraina, dar va ajuta și economia în prăbușire a Turciei.

ADVERTISEMENT

“Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu domnul Putin privind rubla. Dacă Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei şi Rusiei”, a declarat Erdogan.

Turcia și-a propus să rămână neutră și prietenă atât a Rusiei, cât și a Ucrainei, însă a refuzat categoric să impună sancțiuni guvernului de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Între timp, experții financiari din Occident au făcut o estimare a costurilor de război pentru Moscova. Potrivit acestora, rușii plătesc 1 miliard de dolari pe zi pentru a-și finanța ”operațiunea militară specială”. ”Nota de plată” include plățile către militari, muniția și cheltuielile de reparații sau înlocuire a echipamentului pierdut sau distrus.

Efortul financiar nu poate fi susținut de Rusia pe termen lung, în condițiile în care livrările de gaz spre Europa sunt în scădere și vor fi oprite într-un viitor nu prea îndepărtat. În aceste condiții, Banca Rusiei a eliminat prognoza inflației pentru 2022, pentru a ”ascunde dezastrul economic”. Specialiștii cred că inflația va depăși 23% în Rusia până spre finele anului. Banca Centrală a Rusiei susține că, de fapt, inflația va ajunge la 5% în 2023 și va reveni la 4% în 2024.

ADVERTISEMENT

În Ucraina, principalul subiect dezbătut de comunitatea internațională e bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie, de către ruși. Scenariu discutabil, în condițiile în care armata Rusiei și-a instalat pe teritoriul centralei nucleare un adevărat centru de comandă. Au fost mutate acolo muniție și armament greu, tocmai pentru a face improbabilă distrugerea acestora. Pentru că, un atac ucrainean ar putea declanșa un dezastru nuclear mai mare decât cel de la Cernobîl, se tem unele persoane, nejustificat.

Cu toate acestea, Rusia acuză Ucraina că a atacat cu rachete centrala și a pus omenirea în mare pericol. Ucraina acuză, la rândul său, că Rusia ar fi pus în aplicare un plan diversionist, doar pentru a da vina pe ucraineni. Cu toate acestea, rămâne neclar cine a lansat de fapt rachetele, pentru că niciun scenariu avansat nu pare plauzibil.

ADVERTISEMENT

Mai mult, oamenii de știință au explicat că un atac cu rachete sau cu artilerie asupra centralei nucleare nu ar rezulta într-o explozie nucleară, cum ar crede oamenii de rând. Într-adevăr, ar exista riscul de expunere radioactivă, însă nu au muri jumătate de Europă, cum susțin, în mod exagerat, unele persoane.

”O îngrijorare pe care o au unii membri ai publicului este că o centrală nucleară ar putea exploda în același mod ca o armă nucleară. Este imposibil. Nu este posibil ca bombardarea locului unui reactor nuclear să provoace o detonare nucleară, cel mai rău lucru care poate apărea este o eliberare de radioactivitate.

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă un reactor sau un depozit de deșeuri a fost deteriorat. Până acum nu am văzut niciun raport cu privire la emisii de radioactivitate”, a explicat doctorul Mark Foreman, profesor asociat la Universitatea de Tehnologie Chalmers, Suedia.

ADVERTISEMENT