News

Război în Ucraina, ziua 168. Cel puțin 7 morți în urma unui bombardament în orașul Bahmut, din regiunea Donețk

Ziua 168 de război în Ucraina. În mesajul adresat națiunii marți, la finalul zilei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reiterat cât de importantă este eliberarea Peninsulei Crimeea.
10.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 168 Cel putin 7 morti in urma unui bombardament in orasul Bahmut din regiunea Donetk
Pentru Zelenski, războiul Rusiei a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea. Foto: flickr.com, canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
10-08-2022
20:21

Oficialii ucraineni acuză că rușii au deschis focul cu MRLS asupra orașului Bahmut

Cel puțin șapte persoane au fost ucise în urma unor bombardamente intense efectuate de forțele rusești asupra orașului Bahmut, din regiunea Donețk. Anunțul a fost publicat de reprezentanții Biroului procurorului regional.

Potrivit sursei citate, alte șase persoane au fost rănite de minele terestre sau au suferit răni provocate de schije. În acest context, CNN a precizat că ofensiva Moscovei în estul Ucrainei a avansat într-un ritm lent, iar forțele rusești au avut dificultăți în a câștiga teren în regiunea Donețk, în jurul orașului Bahmut.

De asemenea, Ucraina a acuzat Rusia că a lovit ținte civile folosind rachete sol-aer Uragan. “Obuzele invadatorilor au lovit magazine, case private și clădiri înalte. În prezent, se stabilesc date complete privind morții și răniții, precum și numărul de case distruse, incendiile continuă în oraș“, au declarat reprezentanții biroului procurorului.

Șeful administrației regionale din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a acuzat forțele ruse că au vizat zonele rezidențiale din orașul Bahmut: “În jurul orei 11:40, rușii au deschis focul asupra orașului cu MRLS (n.r. – lansatoare multiple de rachete). Lovitura a fost din nou asupra cartierului rezidențial.”

CNN nu a putut verifica în mod independent aceste acuzațiile. S-a constatat că forțele rusești au țintit în trecut infrastructura civilă, dar au negat de asemenea în mod continuu că au făcut asta. “Potrivit estimărilor preliminare, 12 case au fost avariate, iar patru dintre ele au luat foc“, a mai spus Kyrylenko.

10-08-2022
12:28

G7 cere Rusiei să returneze imediat centrala nucleară Zaporojie

Grupul Celor Șapte (G7) a cerut oficial Rusiei să returneze centrala nucleară de la Zaporojie Ucrainei, ”proprietarul său suveran legitim”.

Rusia e acuzată că pune în pericol toată zona. ”Cerem ca Rusia să predea imediat proprietarului său suveran legitim, Ucraina, controlul total al centralei Nucleare Zaporojie”, a transmis G7.

Regiunea este pusă în pericol exclusiv de Rusia, care controlează momentan centrala nucleară. ”Controlul continuu al centralei de către Rusia este cel care pune regiunea în pericol”, a completat grupul.

10-08-2022
07:46

Cel puțin 13 persoane au murit în bombardamentele din cursul nopții de la Dnipropetrovsk

Forțele ruse continuă bombardamentele în Ucraina. În noaptea trecută, cel puțin 13 persoane au murit în atacurile raportate în Dnipropetrovsk, a declarat, miercuri dimineață, guvernatorul Valentin Reznichenko citat de The Guardian.

Oficialul a anunțat că circa 20 de clădiri au fost avariate în orașul Marhaneț, situat dincolo de malul Niprului unde se află centrala nucleară Zaporojie. Atacul a vizat o linie electrică, lăsând câteva mii de oameni fără electricitate. Au mai fost lovite de proiectile un cămin, două școli, o sală de concert, clădirea principală a consiliului și alte baze administrative, a adăugat el.

10-08-2022
05:22

Rușii vor racorda centrala de la Zaporojie la Crimeea

Operatorul ucrainean Energoatom îi acuză pe ruși că vor să racordeze centrala nucleară de la Zaporojie. Asta ar explica bombardamentele bizare asupra centralei din ultimele zile.

Militarii ruşi prezenţi în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul Rosatom vizând racordarea centralei la reţelele electrice din Crimeea”, a transmis Petro Kotin, preşedintele Energoatom.

Pentru a realiza acest lucru trebuie provocată, inițial, o avarie serioasă a liniilor electrice ale centralei. ”Din 7 până în 9 august, ruşii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcţionează cu o singură linie de producţie, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos”, a explicat Kotin.

Când ultima linie de producţie va fi debranşată, centrala va fi alimentată de generatoare funcţionând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor şi de stocurile de combustibil”, a avertizat reprezentantul Energoatom. Potrivit specialiștilor, centrala nucleară produce energie electrică suficientă pentru patru milioane de locuințe.

În declarațiile preluate de CNN, Zelenski a punctat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început cu Crimeea și “trebuie să se încheie cu Crimeea“.

Planurile lui Zelenski sunt clare

Acest război al Rusiei împotriva Ucrainei și împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea.  Cu eliberarea ei“, a declarat Zelenski în discursul său nocturn.

ADVERTISEMENT

Astăzi este imposibil de spus când se va întâmpla acest lucru. Dar noi adăugăm în mod constant componentele necesare la formula pentru eliberarea Crimeei.

Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea“, a adăugat el. De asemenea, liderul de la Kiev a mai precizat că ocuparea Crimeei de către Rusia constituie o “amenințare” pentru întregul continent și pentru stabilitatea globală:

ADVERTISEMENT

Prezența ocupanților ruși în Crimeea reprezintă o amenințare la adresa întregii Europe și a stabilității globale. (…) Nu va exista o pace stabilă și durabilă în multe țări de pe malul Mării Mediterane atât timp cât Rusia va putea folosi peninsula noastră ca bază militară.”

Lupta pentru restabilirea integrității teritoriale

În plus, președintele ucrainean a continuat prin a reaminti semnificația istorică a peninsulei pentru ucraineni: “Statul nostru este casa unor popoare ale căror culturi și aspirații naționale s-au format în Crimeea.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, când lucrăm pentru eliberarea peninsulei, luptăm pentru restabilirea integrității teritoriale a statului nostru și pentru întoarcerea acasă a popoarelor indigene din Ucraina.”

În acest context, amintim că mai multe explozii au fost raportate în zona unei baze aeriene rusești din Crimeea. Dinspre partea ucraineană nu a venit nicio reacție despre un atac în zonă.

ADVERTISEMENT

Până în prezent se știe că Ucraina nu a lovit teritoriul Crimeei – invadat și anexat de Rusia în 2014 – de când a început invazia rusă. Altfel, o veste importantă pentru regimul de la Kiev a fost livrată de oficialii Departamentului de Stat al SUA.

Un nou ajutor financiar din partea SUA

Americanii intenționează să ofere 89 de milioane de dolari pentru a sprijini eforturile de deminare din Ucraina, în condițiile în care națiunea se confruntă cu “una dintre cele mai mari provocări legate de minele terestre și de muniția neexplodată din ultimele decenii“, din cauza războiului.

Asistența va fi destinată finanțării a 100 de echipe de deminare care vor lucra “în zonele în care există cea mai mare cantitate de contaminare” în cursul anului viitor. Statele Unite vor oferi instruire și echipament echipelor de deminare.

Oficialii americani au refuzat să spună în mod specific unde va avea loc instruirea, dar au subliniat că “va fi o zonă care să faciliteze cât mai mult posibil ca angajații guvernului ucrainean, deminatorii guvernului ucrainean să primească această instruire cât mai eficient posibil și să se întoarcă acolo unde este cea mai mare nevoie de ei cât mai repede posibil“.

Cele 89 de milioane de dolari nu vor merge direct către guvernul Ucrainei, ci mai degrabă către organizațiile neguvernamentale și contractorii care lucrează cu echipele guvernamentale.

Acuzații grave la adresa Rusiei

Suntem conștienți de faptul că Rusia folosește o grămadă de tipuri diferite de muniții cu dispersie“, a declarat un oficial american, menționând afirmația Ministerului ucrainean de Externe potrivit căreia “forțele Rusiei au ascuns în mod deliberat explozibili în jucării și obiecte strălucitoare pentru a atrage atenția copiilor“.

Această utilizare oribilă a dispozitivelor explozive improvizate de către forțele Rusiei amintește de tacticile ISIS în Siria“, a mai spus reprezentantul Departamentului de Stat al SUA.

De asemenea, oficialul a făcut referire la estimarea guvernului ucrainean potrivit căreia 160.000 de kilometri pătrați de teritoriu “ar putea fi contaminați de mine terestre și muniție neexplodată“, menționând că “aceasta este o suprafață aproximativ cât Virginia, Maryland și Connecticut, la un loc“.

Cu toate acestea, oficialul a precizat că amploarea exactă a contaminării cu mine este dificil de determinat, deoarece războiul cu Rusia este în curs de desfășurare.

Provocarea Ucrainei în deceniile următoare

Cred că se poate spune cu siguranță că aceasta este o provocare cu care Ucraina se va confrunta timp de zeci de ani“, a mai spus acesta.

Întrebat despre faptul că administrația Biden a trimis în Ucraina mine Claymore, oficialul a spus că cele furnizate de SUA sunt configurate astfel încât să aibă o persoană care trebuie să apese pe trăgaci și, ca atare, SUA nu le consideră mine antipersonal.

Sunt furnizate astfel încât să existe un soldat care să ia decizia de a decide dacă este sau nu desfășurată. Nu sunt pur și simplu lăsate acolo pentru ca un copil să se împiedice de ele“, a spus acesta.

Boris Johnson și Emmanuel Macron au discutat despre război

Printre cele mai importante mesaje transmise marți se regăsesc și declarațiile premierului britanic Boris Johnson și ale președintelui francez Emmanuel Macron.

Cei doi lideri au avut o convorbire telefonică în care au fost de acord că ajutorul acordat armatei ucrainene “face o diferență semnificativă” în războiul împotriva Rusiei. Totodată, ambii au convenit că “nu se poate permite instalarea oboselii de război occidentale“.

Ambele părți au reiterat hotărârea de a sprijini Ucraina “atât timp cât va fi necesar“, potrivit unui comunicat al Palatului Élysée. Cei doi au discutat și despre criza alimentară “cauzată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei“.

ADVERTISEMENT