News

Război în Ucraina, ziua 169. Energoatom anunță că mai multe proiectile au căzut lângă centrala nucleară Zaporojie. Acuzații de ambele părți

Ziua 169 de război în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că bombardamentele lansate miercuri de ruși în regiunea Dnipropetrovsk au ucis cel puțin 13 persoane și au rănit alte 10.
11.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 169 Energoatom anunta ca mai multe proiectile au cazut langa centrala nucleara Zaporojie Acuzatii de ambele parti
Zelenski a promis o replică puternică după atacarea orașului Marhanets (regiunea Dnipropetrovsk). Foto: facebook.com/zelenskiy.official - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
11-08-2022
14:50

Bombardamente noi lângă centrala nucleară Zaporojie

Forțele rusești ar fi bombardat joi zona din jurul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare instalație de acest tip din Europa. Cinci lovituri au fost înregistrate în zona biroului comandantului centralei, care este ”situată lângă zona de sudură și de depozitare a surselor de radiații”.

Asta au anunțat reprezentanții serviciului de presă al Energoatom. Alte cinci lovituri au avut loc în zona stației de pompieri, care se află nu departe de centrală. Ca urmare a bombardamentelor asupra stației, nu a fost posibilă efectuarea la timp a unui schimb al angajaților.

Pentru siguranța lor, autobuzele cu personalul pregătit pentru următoarea tură au fost întoarse la Energodar. Până când situația va fi sub control, angajații din schimbul anterior vor continua să lucreze, conform express.co.uk.

În acest context, Zelenski acuză că rușii folosesc centrala nucleară Zaporojie pentru teroare și provocări armate, potrivit CNN. Liderul de la Kiev a indicat că Rusia maximizează riscul unui dezastru nuclear la centrala nucleară preluată de forțele rusești la începutul lunii martie.

Adresându-se în cadrul unei reuniuni a aliaților din nordul Europei, Zelenski a amintit joi despre dezastrul de la Cernobîl: “Dacă autoritățile sovietice au încercat să ascundă dezastrul de la Cernobîl și toate consecințele sale, atunci autoritățile ruse sunt mult mai cinice și mai periculoase.

Ele fac totul pentru a maximiza riscul unui dezastru nuclear și mint întreaga lume că altcineva ar fi de vină. Armata rusă de ocupație folosește centrala nucleară din Zaporizhzhia pentru teroare și provocări armate.”

De asemenea, președintele ucrainean și-a reiterat cererea ca Rusia să fie declarată stat terorist și a cerut, de asemenea, sancțiuni mai dure: ”Pur și simplu nu ar avea o armată pregătită de luptă în condiții moderne dacă nu ar fi vorba de piese importate.

Electronica, optica și multe alte piese de producție străină sunt folosite la crearea de rachete, drone, mijloace de comunicare, vehicule blindate etc. Acest flux de asistență tehnică pentru teroarea rusă trebuie să fie complet oprit.”

De asemenea, Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina are nevoie de o aprovizionare continuă cu arme pentru a forța Rusia să “se gândească în sfârșit la găsirea unei soluții pașnice“. Deficitul lunar al Ucrainei de este de aproximativ 5 miliarde de dolari, a mai declarat el la conferința aliaților.

Ucraina are nevoie de reconstrucție. Acum. Trebuie să efectuăm acțiuni de deminare. Și, bineînțeles, trebuie să pregătim apărarea pentru condițiile de iarnă. Sprijinul financiar pentru statul nostru, pentru buget și pentru o redresare rapidă este la fel de vital ca și armele și munițiile pentru armata noastră și sancțiunile împotriva Rusiei“, a completat Zelenski.

 

11-08-2022
11:19

Rușii, contraziși de imaginile din satelit

Baza Saki din Crimeea ar fi fost atacată de rachete ucrainene, deși nimeni nu recunoaște acest lucru. În prima instanță, Ucraina se lăuda în presa din SUA că a făcut prăpăd în baza respectivă. Ulterior, poziția oficială a fost că nimeni nu știe ce s-a întâmplat.

De altfel, rușii au spus că exploziile au fost cauzate de explozia muniției din zonă, fără a preciza dacă a fost un accident sau o explozie controlată. Cu toate acestea, imaginile din satelit arată aeroportul distrus și mai multe avioane rusești făcute praf. Asta, în condițiile în care la bază s-au produs nu mai puțin de 12 explozii.

Mai mult, imagini publicate de Planet Labs din SUA arată mărimea dezastrului. Cel puțin opt avioane par a fi avariate și distruse de bombardament, fiind vizibile și mai multe cratere. Propaganda rusă susține că explozia a fost controlată, însă nu au existat daune. Imaginile contrazic clar această poziție oficială.

În glumă, ministrul apărării din Ucraina crede că mai mulți soldați ruși au aprins țigări în locuri periculoase. ”Cred că militarii ruși din această bază aeriană și-au stricat regula foarte simplu cunoscută: nu fumați în locuri periculoase. Asta e”, a transmis Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al apărării.

Distrus
Atac sau accident? Ucraina și Rusia nu spun

 

11-08-2022
09:58

Un ambasador chinez acuză SUA că e ”arhitectul crizei din Ucraina”

China nu își revine după vizita lui Nancy Pelosi din Taiwan și devine tot mai apropiată de Rusia, cel puțin la nivel declarativ.

Astfel, conform Fox News, ambasadorul Chinei la Moscova Zhang Hanhui a acordat un interviu presei locale în care a lăudat legătura strânsă cu Moscova și a criticat dur SUA pentru rolul avut în războiul din Ucraina.

”În calitate de arhitect și principal instigator al crizei ucrainene, Washingtonul, în timp ce impune sancțiuni cuprinzătoare fără precedent asupra Rusiei, continuă să furnizeze arme și echipamente militare Ucrainei”, s-a revoltat Zhang.

Ambasadorul chinez e convins că scopul ”final” al SUA e să ”epuizeze și să ruineze Rusia cu un război lung și sancțiuni”.

”Sub conducerea strategică a președintelui Xi Jinping și a președintelui Putin, relațiile chino-ruse au intrat în cea mai bună perioadă din istorie, caracterizată de cel mai înalt nivel de încredere reciprocă, cel mai înalt grad de interacțiune și cea mai mare importanță strategică”, a completat Zhang.

11-08-2022
06:11

Ucraina crede că va obține victoria la primăvară

Ucraina va câștiga războiul cu Rusia până primăvara viitoare, crede un general de la Kiev. Într-un anunț optimist, Dmitri Marchenko a anunțat că totul depinde de armele promise de occident.

”Există informații că rușii își întăresc trupele pe care le aveau deja în Herson și Zaporojie. Ei înțeleg că Ucraina se pregătește pentru o operațiune de contraofensivă și, în acest sens, își întăresc grupările acolo, desfășurând grupuri tactice de batalion. Dar asta nu îi va ajuta prea mult. situația noastră nu este atât de rea pe cât crede toată lumea”, a explicat Marchenko.

Generalul spune că rușii nu mai au nicio șansă să ocupe Odesa în acest moment. Mai mult, dacă NATO se ține de cuvânt și livrează armele propuse Ucrainei, victoria Kievului în fața Moscovei va fi finală în primăvara anului viitor.

”Aveau în planurile lor inițiale să pătrundă în Odesa, dar au ratat șansa de a face asta în martie. Prin urmare, acum le va fi foarte greu, vor suferi pierderi grele atât de personal, cât și de echipamente. Ei sunt deja foarte obosiți din punct de vedere moral și vor să fugă. Din conversațiile lor, auzim că în loc de mașini de spălat și cuptoare cu microunde, au început deja să caute saltele pneumatice și bărci de cauciuc, vor să treacă Niprul.

Vom elibera Crimeea. Crimeea este Ucraina, este pământul nostru, oamenii noștri sunt acolo și sunt forțați să acceptate ocupația rusă. Vom recupera Crimeea, la fel cum vom recupera Herson, Lugansk și Donețk. Din păcate, cantitatea de asistență militară pe care partenerii noștri occidentali ne-au promis-o ne este oferită în loturi mici, ceea ce, în principiu, ne face foarte dificilă desfășurarea operațiunilor ofensive. Cred că odată ce vom primi pachetul complet al acestei asistențe, contraofensivele noastre vor fi foarte rapide. Nu mi-ar plăcea să mă asum la prognoze. Dar, dacă avem cantitatea de arme de care ni s-a promis, de care avem nevoie, atunci cred că primăvara viitoare vom sărbători victoria”, a completat generalul.

În replică, Zelensky a declarat că armata ucraineană va răspunde bombardamentului rusesc din orașul Marhanets (regiunea Dnipropetrovsk), din cauza căruia au murit cel puțin 13 persoane și alte 10 au fost rănite, potrivit CNN.

Zelenski promite răzbunare după ultimele bombardamente

De asemenea, au fost înregistrați cel puțin 7 morți în urma unui bombardament în orașul Bahmut, din regiunea Donețk. “Forțele armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informații și agențiile noastre de aplicare a legii nu vor lăsa fără răspuns bombardamentul rusesc de astăzi din regiunea Dnipropetrovsk“, a declarat Zelensky în cadrul discursului nocturn de miercuri.

ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean a completat că cea mai rapidă modalitate de a pune capăt războiului ar fi provocarea unor pierderi și mai mari în armata Rusiei: “Chestiunea timpului depinde de fapt în mod direct de chestiunea pierderilor pe care le va suferi Rusia.

Cu cât mai multe pierderi vor avea ocupanții, cu atât mai repede vom putea să ne eliberăm pământul și să garantăm securitatea Ucrainei.

ADVERTISEMENT

La acest lucru ar trebui să se gândească toți cei care apără statul nostru și ajută Ucraina: cum să le provocăm ocupanților cele mai mari pierderi posibile, astfel încât timpul războiului să fie mai scurt.”

Eliberarea unor regiuni ocupate de armata rusă

În continuare, Zelenski reiterat că armata va elibera toată țara de sub ocupația rusă: “Am expulzat armata rusă din regiunile nordice. Am expulzat invadatorii din insula noastră Zmiinyi.

ADVERTISEMENT

Ei simt deja că a venit timpul să fugă din Herson și din sudul țării noastre în general. Va veni un moment în care vor fugi din regiunea Harkov, din Donbas, din Crimeea… Și toți cei care pot ajuta acest lucru ar trebui să ajute acest lucru.”

De cealaltă parte, forțele ucrainene au fost acuzate de șeful așa-numitei apărări teritoriale a Republicii Populare Donețk (RPD) că au lovit o fabrică de bere din orașul Donețk, controlat de Rusia.

ADVERTISEMENT

În urma loviturilor ar fi fost provocate un incendiu și o scurgere de amoniac. “În urma bombardării teritoriului fabricii de bere din Donețk, situată în districtul Kalininskyi din oraș, a avut loc o scurgere de amoniac. Zona afectată este de 2 kilometri.”

Recomandările separatiștilor pro-ruși

În acest context, serviciile de urgență de stat ale RPD au transmis pe Telegram că oamenii trebuie să rămână în case: “Populația trebuie să se afle în interiorul spațiilor. Luați măsuri pentru sigilarea suplimentară a apartamentelor (caselor) dumneavoastră și a spațiilor. Respirați prin pansamente de vată umezite cu o soluție de 5% acid citric sau acetic.”

Spuneți vecinilor dumneavoastră despre informațiile primite. Ajutați-i pe bătrâni, pe bolnavi și pe copii în funcție de necesități“, se mai arată în postare. Alți separatiști pro-ruși au susținut că au intrat în orașele Soledar și Bahmut din regiunea Donețk.

Anunțul lansat spre finalul zilei de miercuri i-a aparținut purtătorului de cuvânt al miliției așa-numitei Republici Populare Donețk (RPD). “În momentul de față, în Soledar și Artemivsk (Bahmut în ucraineană), am intrat la granița orașului, spre zona industrială unde au loc lupte“, a declarat Basurin.

Tot el a adăugat că forțele RPD au înconjurat Avdiivka și controlează cea mai mare parte din Pisky și Marinka: “În zona Pisky, controlăm această așezare, dar încă nu o controlăm complet, nu o controlăm în întregime. În Marinka, controlăm 2/3 din așezare.

Nimeni nu intră în Avdiivka și în acest moment nimeni nu are de gând să o facă. Ea va fi încercuită, deoarece există anumite avansări ale forțelor și mijloacelor noastre la nord de această așezare, pentru a o înconjura mai târziu.

Acei soldați ucraineni care rămân în oraș vor fi capturați sau vor muri. Pentru că alegerea este a lor: să rămână în viață sau să moară.” Anterior, forțele ucrainene au declarat miercuri că au respins asalturile rusești în apropiere de Bahmut și Avdiivka.

ADVERTISEMENT