News

Război în Ucraina, ziua 170. Medvedev, o nouă amenințare către Europa: ”Să nu uităm că și UE are centrale nucleare. Accidente se pot întâmpla și acolo”. Update

Ziua 170 de război în Ucraina. Centrala nucleară Zaporojie a fost vizată de mai multe bombardamente și joi, astfel că SUA au atras atenția că această situație poate provoca un accident teribil.
12.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 170 Medvedev o noua amenintare catre Europa Sa nu uitam ca si UE are centrale nucleare Accidente se pot intampla si acolo Update
Un angajat al centralei nucleare Zaporojie intră în zona depozitului de combustibil uzat. Foto: hepta.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
12-08-2022
13:44

Dmitri Medvedev, noi amenințări către UE: ”Există și acolo centrale nucleare. Accidente se pot întâmpla”

În contextul în care aliații Ucrainei din Vest au acuzat Rusia că sporește riscul unei catastrofe nucleare prin staționarea forțelor sale militare în jurul centralei ucrainene Zaporojie, de la Moscova au venit noi amenințări către Uniunea Europeană.

Acestea au fost făcute de fostul președinte rus Dmitri Medvedev. Oficialul a respins acuzațiile că armata rusă ar ataca cea mai mare centrală nucleară din Europa și a lansat o gravă amenințare.

El a avertizat că pot exista incidente și la alte centrale nucleare de pe continent. Reamintim că Rusia a acuzat Ucraina că ar fi bombardat centrala.

”Ei (n.r. Kievul și aliații săi) spun că este Rusia. Evident, este un nonsens 100%, chiar și pentru publicul stupid rusofob.

Dar țineți minte! Sunt centrale nucleare și în UE. Și accidente sunt posibile și acolo”, a scris Medvedev, vineri, pe canalul său Telegram, conform The Guardian.

 

12-08-2022
11:10

Situația e ”gravă” la centrala nucleară Zaporojie

Potrivit lui Rafal Grossi, director al Agenției Interațonale a Energiei Atomice (AIEA), situația e gravă la centrala nucleară Zaporojie. ONU cere acces la centrală, însă nu l-a primit.

”Situaţia este gravă şi AIEA trebuie să fie autorizată să-şi desfăşoare misiunea la Zaporijjea cât mai rapid posibil”, a subliniat Rafael Grossi într-o reuniune de urgeanţă a Consiliului de Securitate al ONU. Reunirea a fost convocată de Rusia.

Purtătorul de cuvânt al ONU a replicat: ”Este vorba despre o centrală nucleară în mijlocul unui câmp de luptă. Cred că ne putem imagina cel puţin două-trei pagini de obstacole”.

Din nefericire, în locul unei dezescaladări, incidente şi mai îngrijorătoare au fost raportate în ultimele zile, incidente care, în cazul în care continuă, ar putea conduce la o catastrofă”, a avertizat și secretarul general al ONU Antonio Guterres.

12-08-2022
09:05

Rușii au lansat 11 rachete spre Kramatorsk

Orașul ucrainean Kramatorsk a fost lovit de 11 rachete rusești, în jurul orei 2 dimineața. Potrivit primarului Oleksandr Honcharenko, țintele rușilor au fost casele unor oameni.

”Casele particulare au fost distruse. Nu există informații despre victime. Ocupatorii distrug totul în calea lor, o tactică teroristă”, transmis edilul orașului Kramatorsk.

Rusia își continuă atacurile de la distanță asupra orașelor ucrainene, în condițiile în care armata e blocată în est și sud. După primele luni, în care rușii ar fi pierdut peste 30.000 de soldați, Moscova e mult mai precaută și ataca în special cu rachete, care deseori nu își ating ținta și provoacă daune în rândul civililor.

12-08-2022
05:30

Zelenski și-a criticat comandanții

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a atenționat pe comandanții armatei și pe alți subalterni să nu mai iasă cu declarații ”zgomotoase” în presa occidentală.

Doar în ultimele zile, pe surse, un oficial de la Kiev se lăuda cu Ucraina a atacat baza din Crimeea, în timp ce un alt general vorbea despre o victorie totală a Ucrainei în primăvara viitoare.

Astăzi aş dori să subliniez un lucru important pentru toţi reprezentanţii autorităţilor de stat şi locale, ai sferei militare şi a altor persoane care comentează evenimentele de pe front, planul de apărare al comandamentului, pregătirea operaţiunilor specifice etc. Regula generală este simplă: războiul nu este cu siguranţă momentul pentru vanitate şi declaraţii zgomotoase.

Cu cât oferiţi mai puţine detalii concrete despre planurile noastre de apărare, cu atât va fi mai bine pentru implementarea acelor planuri de apărare. Dacă vrei să dai titluri mari, asta e un lucru. Sincer iresponsabil. Dacă vreţi victoria pentru Ucraina, atunci acesta este un alt lucru şi ar trebui să vă simţiţi responsabilitatea pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneţi despre pregătirea statului nostru pentru apărare sau contraofensivă”, a transmis Zelenski.

În acest context, oficialii SUA au transmis că sprijină apelurile pentru o “zonă demilitarizată” în jurul centralei nucleare Zaporojie. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a remis un comunicat preluat de CNN.

Pericolul producerii unui accident nuclear major

Luptele în apropierea unei centrale nucleare sunt periculoase și iresponsabile. Continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene și să returneze controlul deplin Ucrainei. Continuăm să susținem apelurile ucrainenilor pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare“, se arată în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Casei Albe au adăugat că Rusia folosește centrala nucleară ca bază militară. Secretarul de stat american Antony Blinken a citat săptămâna trecută rapoarte “potrivit cărora Rusia folosește această centrală ca echivalent al unui scut uman, dar un scut nuclear, în sensul că trage asupra ucrainenilor din jurul centralei“.

Și, bineînțeles, ucrainenii nu pot și nu vor să riposteze, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil care să implice o centrală nucleară. Așadar, acesta este culmea iresponsabilității“, a mai spus el.

ADVERTISEMENT

Rușii și ucrainenii se acuză pentru bombardamentele de la Zaporojie

Astfel, în contextul în care Energoatom a anunțat joi că mai multe proiectile au căzut lângă centrala nucleară Zaporojie, a urmat un schimb de acuzații între Ucraina și Rusia.

Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a maximizat riscul unui dezastru nuclear la instalația respectivă, iar secretarul general al ONU a declarat că este “foarte îngrijorat” din cauza acestei situații.

ADVERTISEMENT

Trebuie să fie clar că orice potențială avarie la Zaporojie sau la orice altă instalație nucleară din Ucraina, sau de oriunde altundeva, ar putea duce la consecințe catastrofale nu doar pentru vecinătatea imediată, ci și pentru regiune, și dincolo de ea“, a declarat Antonio Guterres.

Amintim că miniștrii de externe ai G7 au cerut miercuri, într-o declarație comună, “ca Rusia să restituie imediat controlul deplin proprietarului suveran de drept, Ucraina, asupra centralei nucleare Zaporojie, precum și asupra tuturor instalațiilor nucleare din interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei, pentru a asigura funcționarea lor în condiții de siguranță și securitate“.

ADVERTISEMENT

Nivelurile de radiații sunt în limite normale

Rămânem profund îngrijorați de amenințarea serioasă pe care confiscarea instalațiilor nucleare ucrainene și alte acțiuni ale forțelor armate rusești o reprezintă pentru siguranța și securitatea acestor instalații, crescând semnificativ riscul unui accident sau incident nuclear și punând în pericol populația Ucrainei, statele vecine și comunitatea internațională“, au declarat aceștia.

Este important de subliniat că în ciuda proiectilelor care au căzut pe teritoriul centralei Zaporojie, nivelurile de radiații la cea mai mare centrală nucleară din Europa se află în limitele normale. Asta a transmis joi agenția nucleară ucraineană Energoatom.

Altfel, oficialii de la Kiev au transmis joi că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în estul țării. Asta a anunțat joi seară, într-o actualizare, Statul Major General.

Ocupanții au încercat fără succes să îmbunătățească poziția tactică” în apropierea orașului Kramatorsk, dar au fost “împinși înapoi“, s-a arătat în comunicatul de presă. Armata ucraineană a mai spus că a reușit, de asemenea, să respingă forțele rusești care încearcă să avanseze spre orașele Bahmut și Avdiivka.

Soldații ucraineni au provocat pierderi ocupanților și i-au forțat să fugă“, au declarat reprezentanții Statului Major General, adăugând că Rusia nu a reușit în direcția Avdiivka, “a suferit pierderi și s-a retras“. Armata ucraineană a mai indicat că bombardamentele intense și loviturile aeriene au fost resimțite pe întreaga linie de front din est.

ADVERTISEMENT
Tags: