News

Război în Ucraina, ziua 171. Noi bombardamente la Zaporojie. Oamenii din apropierea centralei nucleare părăsesc regiunea. Cozi imense. Update

Război în Ucraina, ziua 171. Situația în zona celei mai mari centrale nucleare din Europa rămâne tensionată. Rușii au declanșat noi bombardamente în zonă. În paralel, armata lui Putin reia ofensiva în Donbas.
13.08.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 171 Noi bombardamente la Zaporojie Oamenii din apropierea centralei nucleare parasesc regiunea Cozi imense Update
Război în Ucraina, ziua 171. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
13-08-2022
15:57

Oamenii din apropierea centralei de la Zaporojie încep să părăsească regiunea. Cozi uriașe de mașini

Ucrainenii din zona centralei nucleare de la Zaporojie se tem că în regiunea lor va avea loc un dezastru.

Sâmbătă, în ziua în care au avut loc noi bombardamente asupra centralei, s-au format cozi mari de mașini la ieșirea din orașul Energodar, în apropierea căruia este instalația nucleară.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu mașini care stau în coloană.

13-08-2022
15:54

Noi bombardamente în direcția centralei nucleare de la Zaporojie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc

Situația la centrala nucleară de la Zaporojie continuă să fie extrem de gravă. Sâmbătă, asupra locației, au fost efectuate noi bombardamente de artilerie, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

La fel ca săptămâna trecută, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de aceste atacuri.

Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor ruşi”, a anunțat pe Telegram agenţia nucleară ucraineană Energoatom.

”Potrivit declaraţiilor localnicilor, bombardamente sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare”, se mai menţionează în mesaj.

Oficialii pro-ruși instalați în zonele controlate de Kremlin în regiunea Zaporojie au acuzat armata ucraineană că au executat aceste noi bombardamente.

”Energodar şi centrala nucleară din Zaporojie sunt din nou sub focul militanţilor (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski”, a transmis, tot pe Telegram, un membru al administraţiei proruse, Vladimir Rogov. 

13-08-2022
14:51

Ucraina anunță distrugerea unui pod vital pentru forțele rusești

Distrugerea podului rutier al barajului Nova Kahovka a fost asigurată, astfel încât acesta a fost scos din funcţiune”, a anunțat comandamentul sudic al armatei ucrainene.

Deocamdată, informația nu a putut fi confirmată din surse independente.

Podul reprezintă o cale vitală de aprovizionare pentru armata rusă în regiuna Herson, unde armata ucraineană a trecut la contraofensivă.

Armata ucraineană a reușit în urmă cu câteva săptămâni să distrugă un alt pod peste fluviul Nipru, cel de la Antonivski. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, rușii au reușit să repare superficial acest pod, însă rămâne inutilizabil pentru vehiculele militare grele.

13-08-2022
10:55

Rușii anunță distrugerea unui sistem HIMARS

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a distrus un sistem de rachete HIMARS în zona orașului Kramatorsk, transmite agenția rusă Interfax.

Totodată, ar fi fost distrus și un depozit de muniție pentru acest tip de lansatoare de rachete, care au fost furnizate de către Statele Unite armatei ucrainene.

De asemenea, armata rusă susține că a preluat controlul deplin asupra satului Piski, din regiunea Donețk.

13-08-2022
07:06

Rusia vrea să organizeze referendumuri în teritoriile ocupate din Ucraina - oficiali americani

Oficiali americani de rang înalt, citați de către DPA, susține că Rusia a început să facă planuri concrete pentru a organiza referendumuri în zone ocupate din Ucraina, prin care populația să fie invitată să se pronunțe asupra independenței față de Kiev sau pentru anexarea la Rusia.

Potrivit unui oficial din Consiliul pentru Securitate Națională, Rusia ar intenționa să organizeze plebisciturile la Herson, Zaporojie, precum și în regiunile separatiste Luhansk şi Doneţk.

Conducerea rusească a dat instrucţiuni oficialilor să înceapă să organizeze aceste referendumuri (…) Pe măsură ce Rusia se pregăteşte pentru referendumuri, avem informaţii că oficialii au declanşat verificări ale candidaţilor la rolul de administratori ai acestor teritorii. Şi că aceste mişcări ar putea avea loc chiar în următoarele săptămâni”, a spus demnitarul american.

Este probabil ca Rusia să falsifice rezultatele acestor consultări populare, mai ales că nici măcar oficialii ruși nu cred că prezența la urne va fi una mare.

Până acum, liderii proruși din Luhansk și Donețk au exclus organizarea de referendumuri în Donbas până când regiunea nu se va afla integral sub controlul lor.

În ziua 170 de război, armata lui Vladimir Putin și-a continuat atacurile în Ucraina. Din nou, ținte au fost zone lovite și anterior.

Război în Ucraina, ziua 171. Forțele ruse, noi bombardamente în Zaporojie. Victime raportate

Orașul Kramatorsk, aflat și în primăvară sub tirul rușilor, a fost lovit cu rachete vineri, 12 august. În urma bombardamentelor, doi oameni au murit și 13 au fost răniți, anunță primarul orașului, Alexander Goncearenko.

ADVERTISEMENT

Pe lângă victimele omenești, au fost distruse mai multe case. Din informațiile autorităților locale, rachete Iskander au lovit regiunea.

Reamintim că, tot în acest oraș, în aprilie, mai multe rachete rusești au lovit o gară. Aproape 60 de oameni au murit atunci și mai mulți au ajuns în spitale cu răni grave.

ADVERTISEMENT

Tot în zona Donețk, au fost înregistrate noi bombardamente în ultimele ore. Un bilanţ provizoriu spune că 7 civili au fost ucişi, în timp ce evacuarea populaţiei locale organizată de autorităţile de la Kiev în această parte a ţării continuă, relatează EFE, citată de Agerpres.

De subliniat că trei sferturi din populaţia civilă a regiunii a fost deja evacuată, conform planurilor decise la începutul lunii de autorităţile de la Kiev pentru salvarea civililor.

ADVERTISEMENT

Un număr total de până la 700 de persoane pe zi sunt transportate în regiuni mai sigure ale ţării, spune șeful administraţiei militare regionale ucrainene din Doneţk, Pavlo Kirilenko.

Sunt evacuați în principal femei, copii, vârstnici şi alte persoane care au nevoie de ajutor pentru deplasare.

ADVERTISEMENT

Rusia reintensifică ofensiva în Donbas

Vladimir Putin nu renunță la ideea de a avea cucerit tot Donbasul. Vineri, armata Moscovei şi-a intensificat atacurile aeriene asupra poziţiilor ucrainene din zona de est.

Scopul e scoaterea din impas a ofensivei desfăşurate în Donbas. În comunicatul său zilnic, Ministerul de Externe rus susține că trupele sale ar fi făcut progrese mai ales în luptele pentru controlul localităţii Soledar, la circa 10 kilometri nord-est de Bahmut, unul din principalele bastioane ale armatei ucrainene în provincia Doneţk.

Soledar reprezintă un punct cheie pentru controlul localităţii Bahmut. Aici se află un nod strategic de comunicaţii. Cucerirea sa ar permite trupelor ruse să-şi concentreze eforturile ofensive către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, redute importante ale armatei ucrainene, mai ales cel din urmă, în provincia Doneţk.

La rândul său, Statul Major al armatei ucrainene a recunoscut intensificarea atacurilor aeriene ruseşti. Ucrainenii au anunțat că aviaţia rusă a bombardat în împrejurimile localităţilor Soledar şi Bahmut, precum şi mai multe alte localităţi învecinate. În acest sector trupele ruse nu au reuşit însă nicio înaintare, potrivit comandamentului ucrainean.

Oficial pro-rus: ”Centrala nucleară de la Zaporojie ar putea fi scoasă de la naftalină”

Situația centralei nucleare de la Zaporojie rămâne una critică. Un oficial local pro-rus din Ucraina ocupată a spus că centrala nucleară din Zaporojie ar putea fi ”scoasă de la naftalină”, relatează CNN.

Sarcina centralei nucleare este minimă, producția este minimă, există o modalitate de a păstra ceea ce este, astfel încât să nu se întâmple nimic”, a declarat Vladimir Rogov, oficial din cadrul administrației regiunii Zaporojie, într-un interviu acordat canalului de stat rus Rossiya 24.

”În curând, autoritățile ucrainene nu vor primi nimic, pentru că, desigur, vom salva centrala nucleară, o vom scoate de la naftalină, vom aduce încărcăturile de electricitate pe care le avem în teritoriile eliberate”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT