News

Război în Ucraina, ziua 172. Moscova aduce trupe noi pe frontul de sud. Rușii riscă să fie prinși în capcană pe malul drept al Niprului

Război în Ucraina, ziua 172. În continuare, bombardamentele din zona centralei nucleare de la Zaporojie se mențin. Kievul și Moscova se acuză reciproc de situația din zonă.
14.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 172 Moscova aduce trupe noi pe frontul de sud Rusii risca sa fie prinsi in capcana pe malul drept al Niprului
Război în Ucraina, ziua 172. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
14-08-2022
15:06

Trupele rusești riscă să fie izolate dincolo de Nipru - oficial ucrainean

Trupele rusești din regiunea Herson riscă să rămână izolate întrucât podurile peste Nipru au fost afectate de bombardamentele ucrainene, scrie AFP, preluată de News.ro.

Singurul mijloc de a traversa fluviul pentru ocupanţi sunt pontoanele de lângă podul Antonivski, dar acestea nu vor putea satisface pe deplin nevoile lor”, a declarat deputatul regional Sergui Khlan.

Potrivit acestui, rușii și-ar fi transferat centrele de comandă pe malul stâng al fluviului pentru a evita să fie prinse în încercuire, în eventualitatea unei contraofensive majore a Ucrainei.

Pe malul drept, armata rusă păstrează circa 20.000 de soldați care încă mai pot trece podurile avariate, însă fără vehiculele militare din dotare care sunt prea grele pentru infrastructura avariată a celor trei poduri.

14-08-2022
11:07

Zelenski acuză Rusia de „șantaj nuclear”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că recurge la „șantaj nuclear” referindu-se la faptul că armata rusă ar folosi centrala nucleată de la Zaporojie ca bază pentru tiruri de artilerie îndreptată către orașele Nikopol și Marhaneț, de pe celălalt mal al fluviului Nipru, informează BBC.com.

Zelenski a spus că soldații ruși care vor trage în direcția centralei sau se vor folosei de aceasta ca adăpost va deveni o țintă predilectă pentru ucraineni.

Orice soldat rus care fie trage către centrală sau trage la adăpostul centralei, trebuie să înțeleagă că va deveni o țintă specială pentru serviciile noastre speciale sau pentru armata noastră”, a spus Zelenski.

Serviciul militar de informații al Ucrainei a acuzat Rusia că a amplasat un obuzier autopropulsat Pion într-un orășel din apropierea centralei, vehicul pe care a fost pictat un steag ucrainean, ca o încercare de a discredita Ucraina.

14-08-2022
08:21

Rusia vrea să consolideze frontul sudic cu noi unități

Serviciile militare de informații din Marea Britanie susțin că proritatea Rusiei în săptămân aceasta a fost să trimită noi unități pe frontul sudic, în condițiile în care armata ucraineană a trecut la contraofensivă în direcția orașului Herson, iar lupte se duc în zona centralei atomoelectrice de la Zaporojie.

Aceeași sursă indică faptul că forțele separatiste ale Republicii Populare Donețk încearcă să ocupe zona de la nord de orașul Donețk, obiectivul esențial fiind preluarea controlului asupra autostrăzii M04, principala cale de acces care leagă orașul Donețk de vestul Ucrainei.

Deși rușii susțin că au preluat controlul asupra satului Piski, oficialii britanici susțin că lupte grele se dau în continuare pentru ocuparea acestei localități.

După bombardamentele de vineri, soldate cu morți și răniți, ziua de sâmbătă a venit cu noi atacuri în zona centralei nucleare de la Zaporojie.

Război în Ucraina, ziua 172. Rușii și ucrainenii se acuză de bombardamente la centrala de la Zaporojie

Sâmbătă după-amiaza, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc din nou, la fel ca săptămâna trecută, pentru atacurile asupra centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de trupele ruse.

ADVERTISEMENT

Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor ruşi’‘, a anunțat pe Telegram agenţia nucleară ucraineană Energoatom.

”Potrivit declaraţiilor localnicilor, bombardamente sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare”, se mai menţionează în acelaşi mesaj.

ADVERTISEMENT

La scurt timp a venit și replica din partea forțelor proruse instalate în zonele controlate de armata Moscovei în regiunea Zaporojie.

”Energodar şi centrala nucleară din Zaporojie sunt din nou sub focul militanţilor (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski”, a transmis tot pe Telegram un membru al administraţiei proruse, Vladimir Rogov.

ADVERTISEMENT

În plus, Rogov a mai precizat că din cauza atacurilor ucrainene, forțele ruse care controlează zona au fost nevoite să oprească una dintre turbinele hidrocentralei de la Kahovskaia, în regiunea Herson limitrofă cu Zaporojie.

Acest lucru ar putea avea consecinţe grave pentru funcţionarea centralei nucleare din Zaporojie.

Bombardamentele la Zaporojie au fost semnalate încă din urmă cu câteva zile. Mai multe atacuri de artilerie, a căror sursă este încă necunoscută, au vizat începând de săptămâna trecută această centrală atomică ce se află sub controlul trupelor ruse. Au apărut temeri faţă de un posibil nou Cernobîl.

ADVERTISEMENT

Lupte grele duse în Donețk

Încă de vineri, Rusia anunța că şi-a intensificat atacurile aeriene asupra poziţiilor ucrainene din zona de est. Sâmbătă, de la Moscova s-au anunțat primele cuceriri.

Armata lui Putin Rusia a anunțat cucerirea satului strategic Pesky în provincia Doneţk din estul Ucrainei.

Interesant este că, în aceeași zi, acest lucru a fost negat de comandamentul militar ucrainean. Statul vecin a admis doar că în acea zonă au loc ”lupte grele”. În același timp, analişti militari îşi manifestă temerea că războiul ruso-ucrainean s-ar putea prelungi dincolo de anul 2022, relatează Agerpres.

Satul Pesky se află situat la câţiva kilometri de oraşul Doneţk, aflat sub controlul separatiștilor proruşi. De mai mult de o săptămână, acesta este unul dintre principalele fronturi ale războiului declanşat în februarie prin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Dacă vor cuceri acest sat, rușii ar avea cale liberă să-și continue ofensiva către oraşul Avdiivka.

Ucraina și-a reluat contraofensiva în Herson

Între timp, Ucraina insistă pe recucerirea zonelor din sud. În provincia Herson, vecină cu Zaporojie, care se află parţial sub control rusesc, trupele ucrainene îşi continuă atacurile asupra podurilor de peste râul Nipru.

Prin aceste atacuri, ucrainenii vor să îngreuneze aprovizionarea trupelor ruse staţionate acolo şi de a le izola în perspectiva unei ofensive a Kievului de recucerire a acestei provincii.

Conform serviciilor de informaţii britanice, după contraofensiva ucraineană din ultimele zile, realizată în special cu lansatoarele multiple de rachete HIMARS primite din SUA, cele două poduri principale de peste Nipru au devenit practic inutilizabile pentru transportul echipamentelor militare.

ADVERTISEMENT