News

Război în Ucraina, ziua 173. Putin: ”Obiectivul Rusiei e cucerirea completă a regiunii Donbas”. Kievul prelungește legea marțială. Update

Război în Ucraina, ziua 173. Noi bombardamente au avut loc în ziua precedentă la Zaporojie. Între timp, UE și zeci de alte state cer retragerea trupelor rusești de la centrala nucleară.
15.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 173 Putin Obiectivul Rusiei e cucerirea completa a regiunii Donbas Kievul prelungeste legea martiala Update
Război în Ucraina, ziua 173. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
15-08-2022
18:16

Vladimir Putin reafirmă obiectivul Rusiei în Ucraina: ”Cucerirea completă a regiunii Donbas”

Vladimir Putin a fost prezent, luni, 15 august, la un forum militar anual organizat în apropiere de Moscova.

Aici, liderul de la Kremlin a afirmat că ”teritoriul regiunii Donbas este eliberat pas cu pas”.

Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas”, a spus președintele rus Vladimir Putin, la aproape jumătate de an de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei, relatează DPA, citată de Agerpres.

15-08-2022
16:48

Ucraina anunță că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner

Luni, 15 august, Ucraina a anunţat că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner.

Membri organizației sunt acuzaţi de regimul de la Kiev că luptă de partea trupelor ruse. Armata ucraineană a mai anunțat că a distrus un pod din apropierea oraşului ocupat Melitopol, din regiunea Zaporojie, informează Agerpres.

Serghei Gaidai, guvernatorul din Lugansk, spune că baza Wagner era în oraşul Propasna. Aceasta a fost ‘‘distrusă de o lovitură de precizie’‘. 

15-08-2022
16:45

Ucraina prelungește legea marțială și mobilizarea generală

Parlamentul Ucrainei a votat, luni, proiectele de lege care propun prelungirea legii marțiale și a mobilizării generale pentru încă 90 de zile.

Anunţul a fost făcut de Yaroslav Zhelezniak, un deputat al partidului de guvernământ. Ulterior, președintele Radei (n.r. Parlamentul de la Kiev), Ruslan Stefanciuk, a confirm informația, notează Ukrinform.

”Parlamentul a susținut (Proiectul de lege nr. 7664) prelungirea legii marțiale cu 90 de zile, până la 21 noiembrie 2022.

Rada a susținut și (Legea nr. 7665) aprobarea unui decret de prelungire a perioadei de mobilizare generală”, a spus Zhelezniak, pe Telegram.

În perioada aplicării sale, legea marţială oferă armatei drepturi sporite şi limitează libertăţile civile, precum dreptul de a manifesta. 

După bombardamentele de sâmbătă, nici duminică nu a fost liniște la Zaporojie. S-au raportat din nou obuze de artilerie.

Război în Ucraina, ziua 173. Noi bombardamente în apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie

Duminică, 14 august, s-au auzit noi bombardamente în oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia.

ADVERTISEMENT

Situația a fost raportată în contextul în care Kremlinul a cerut ONU să asigure securitatea sitului, relatează DPA, citată de Agerpres.

La fel ca în ultimele zile, și duminică, fiecare parte beligerantă a acuzat-o pe cealaltă pentru bombardamente. Atât Kievul, cât și Moscova, au raportat că un civil a fost ucis.

ADVERTISEMENT

Oficialii de la Kremlin au declarat că ”naţionaliştii din Ucraina” au lovit zona. În replică, primarul ucrainean al oraşului, Dmitro Orlov, a vorbit despre o ”provocare criminală” din partea Rusiei.

Până în acest moment nu a existat nicio confirmare independentă a incidentului.

Reamintim că cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este supusă bombardamentelor de mai multe săptămâni, a fost ocupată de ruși încă din prima parte a războiului.

ADVERTISEMENT

Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au anunțat că intenționează să inspecteze situl centralei. Există însă probleme cu organizarea. Naţiunile Unite, Rusia şi Ucraina nu pot ajunge la un acord cu privire la planificarea vizitei.

Zeci de țări cer retragerea trupelor rusești de la centrala nucleară

Mai multe țări UE și non-UE au cerut, printr-o scrisoare oficială, retragerea imediată a trupelor ruseşti de la centrala nucleară ocupată Zaporojie din Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Staţionarea personalului militar şi a armelor ruseşti la instalaţia nucleară este inacceptabilă”, se arată într-o declaraţie citată duminică de agenţia germană de presă DPA.

”Desfăşurarea de personal militar şi armament rusesc la instalaţia nucleară este inacceptabilă şi nu respectă principiile de siguranţă, securitate şi garanţii pe care toţi membrii AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) s-au angajat să le respecte’‘, a afirmat grupul într-o declaraţie comună.

Statele semnatare ale scrisorii sunt 42 la număr. Cererea a fost făcută în numele UE, al SUA, al Marii Britanii, al Norvegiei, al Australiei, al Japoniei şi al multor alte ţări.

”Cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi tot personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimile sale imediate şi din întreaga Ucraină, astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi poată relua responsabilităţile suverane în cadrul graniţelor Ucrainei recunoscute la nivel internaţional. Acest lucru va permite, de asemenea, AIEA să îşi desfăşoare verificările în conformitate cu obligaţiile de garanţii ale Ucrainei în condiţii de siguranţă şi securitate şi în timp util”, se arată în declaraţie.

Probleme pentru trupele rusești în Herson

Kievul a anunțat, în ziua anterioară, că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost distruse.

“Singurele mijloace de traversare a fluviului pentru ocupant sunt pontoanele din apropierea podului Antonivski, dar nu vor putea să răspundă total nevoilor lor”, a declarat televiziunii ucrainene un deputat regional, Serghii Hlan.

În acest moment, ”Rusia îşi transferă centrele de comandament de pe ţărmul drept al fluviului pe cel stâng, conştientă fiind că în caz de escaladare acestea nu vor putea fi evacuate la timp”, mai spune oficialul ucrainean.

ADVERTISEMENT