News

Război în Ucraina, ziua 174. Recep Tayyip Erdogan, întâlnire cu Volodimir Zelenski și secretarul general ONU, la Liov. Update

Război în Ucraina, ziua 174. Nu a fost liniște nici în ziua precedentă la Zaporojie. S-au raportat noi explozii în zonă. Între timp, Rusia a purtat discuții cu ONU despre funcționarea centralei nucleare.
16.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 174 Recep Tayyip Erdogan intalnire cu Volodimir Zelenski si secretarul general ONU la Liov Update
Război în Ucraina, ziua 174. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
16-08-2022
18:39

Recep Tayyip Erdogan, vizită în Ucraina. Întâlnire cu Volodimir Zelenski și secretarul general ONU, la Liov

La nici două săptămâni de la întâlnirea cu Vladimir Putin de la Soci, Recep Tayyip Erdogan va efectua o vizită oficială și în cealaltă tabără implicată în război. Joi, liderul de la Ankara va ajunge la Liov.

În vestul Ucrainei, va avea loc o întâlnire între Erdogan, Zelenski și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Cei trei vor discuta despre exportul de cereale din porturile ucrainene.

”La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Liov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean”, a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Guterres, conform Agerpres.

Dujarric a spus că, după întâlnirea de la Liov, Antonio Guterres va merge la Odesa, după aceea în Turcia.

 

16-08-2022
14:51

Noi explozii raportate pe teritoriul Rusiei

Marți după-amiază, o parte a unei căi ferate din regiunea Kursk, în Rusia, a fost aruncată în aer, anunță presa rusă, citată de The Guardian.

Această cale ferată era utilizată doar pentru trenurile de marfă.

16-08-2022
14:48

Zelenski condamnă ”terorismul nuclear al Rusiei” într-o discuție cu Macron

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, pe Twitter, că a discutat despre ”terorismul nuclear al Rusiei” cu omologul său francez Emmanuel Macron.

Încă de luni, liderul ucrainean a cerut liderilor lumii să intervină și să prevină un accident nuclear la centrala nucleară de la Zaporojie.

16-08-2022
11:26

Podoliak îi ironizează pe ruși după explozia din Crimeea

Trenurile între Crimeea și Rusia au fost suspendate momentan, după explozia de la depozitul de muniție din Crimeea. Se pare că această explozie ar fi afectat grav și infrastructura feroviară.

Mihailo Podoliak, consilierul lui Volodimir Zelenski, i-a ironizat pe ruși după noua ”explozie” nerevendicată oficial de nimeni.

”Dimineața lângă Dzhankoi a început cu explozii. O reamintire: Crimeea într-o țară normală este despre Marea Neagră, munți, recreere și turism, dar Crimeea ocupată de ruși este despre explozii în depozite și risc mare de moarte pentru invadatori și hoți. Demilitarizarea în acțiune”, a transmis acesta, lăsând să se înțeleagă că Ucraina nu e tocmai străină de această explozie.

16-08-2022
06:43

Noi explozii în Crimeea la un depozit de muniție

Ucraina ar fi dat o nouă lovitură Rusiei, în Crimeea. De data aceasta ținta ar fi un depozit de muniție, analizând imaginile exploziei.

Momentan nu se cunosc detalii despre ”autorul” atacului sau dacă e de fapt un atac, însă Volodimir Zelenski le-a cerut generalilor săi să nu se mai laude cu reușitele militare, astfel că rămâne de văzut dacă Ucraina va revendica acest atac.

 

Un singur lucru rămâne cert, în videoclip se vede cum baza militară Geankoi sare în aer. Autoritățile din Rusia au confirmat explozia și au decis să evacueze 36.000 de oameni din zonă.

Pentru a treia zi consecutiv, în apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, s-au auzit bombardamente și explozii.

Război în Ucraina, ziua 174. Noi explozii la Zaporojie

Luni seară, într-un mesaj postat pe Telegram, Vladimir Rogov, un reprezentant al autorităţilor ruse de ocupaţie din zonă, a declarat că zone din apropierea centralei nucleare din oraşul Enerhodar au fost bombardate de 25 de ori cu artilerie grea.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Dmitro Orlov, primarul ucrainean care a fugit din Enerhodar după ce forţele ruse au ocupat zona, a spus că exploziile au putut fi auzite în oraş.

Din nou, acuzațiile sunt reciproce în ceea ce privește partea vinovată de atacuri. Kievul acuză armata Moscovei că provoacă “teroare nucleară” cu bombardamentele sale.

ADVERTISEMENT

Statul vecin spune că trupele ruse folosesc centrala ca scut din care să tragă în oraşele Nikopol şi Marhanez de pe malul opus al lacului de acumulare Dnipro.

În replică, rușii îi acuză pe “teroriştii” ucraineni că au tras înspre centrală. Forțe pro-Kremlin susţin că armata ucraineană bombardează centrala cu drone, artilerie grea şi lansatoare de rachete, iar în cele mai multe cazuri, apărarea aeriană rusă interceptează proiectilele.

ADVERTISEMENT

Recent, infrastructura centralei a fost afectată, în special în zona din jurul instalaţiei de depozitare a deşeurilor nucleare.

În paralel, experţii nucleari monitorizează îndeaproape situaţia şi spun că până acum nu s-a înregistrat o creştere a radioactivităţii.

ADVERTISEMENT

Rusia, discuții cu ONU despre funcționarea centralei nucleare

Rusia, prin persoana ministrului apărării, Serghei Șoigu, a avut o convorbire telefonică cu secretarul general ONU, Antonio Guterres.

Cele două părți au discutat condițiile pentru funcționarea în siguranță a centralei nucleare Zaporojie, a anunțat luni ministerul de la Moscova, dar și site-ul oficial ONU.

În timpul convorbirii, Șoigu și Guterres au mai vorbit și despre îmbunătățirea condițiilor de export pentru alimentele și îngrășămintele din Rusia, se mai arată în comunicat.

Ucraina prelungește legea marțială, iar Putin amenință: ”Obiectivul Rusiei e cucerirea Donbasului”

Luni, 15 august, Parlamentul Ucrainei a votat prelungirea din nou cu trei luni a legii marţiale şi a mobilizării generale. Aceste măsuri sunt în vigoare din 24 februarie, ziua când Rusia a invadat ţara vecină.

Anunţul prelungirii situației de război a fost făcut de  preşedintele Radei, Ruslan Stefanciuk.

Actul normativ mai impune o interdicţie de ieşire din Ucraina pentru toţi bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani. El se va aplica până la data de 21 noiembrie inclusiv.

Vorbim deja de a doua extindere a măsurii de la debutul agresiunii militare ruse contra Ucrainei.

Legea oferă armatei drepturi sporite şi limitează libertățile civile, precum dreptul de a manifesta. Mișcarea Kievului de luni e semnul evident că războiul din statul vecin e departe de final.

Între timp, de la Moscova vin noi amenințări. Într-o ieșire publică de luni, dictatorul rus Vladimir Putin spune că obiectivul armatei sale este capturarea completă a regiunii Donbas.

Prezent la un forum militar, liderul de la Kremlin a susţinut că ”teritoriul regiunii Donbas este eliberat pas cu pas”.

La acest eveniment, rușii au făcut o nouă demonstrație de forță. Au fost prezentate tancuri şi rachete ruseşti. Putin a lăudat companiile producătoare de arme ruseşti pentru faptul că echipează forţele militare cu ”arme moderne care astăzi contribuie la victorie”.

ADVERTISEMENT