News

Război în Ucraina, ziua 175. Probleme mari pentru ruși în Crimeea. Peste 200 de soldați ai Moscovei ar fi murit în doar 24 de ore

Război în Ucraina, ziua 175. Situația la centrala nucleară de la Zaporojie continuă să fie una gravă. Emmanuel Macron a cerut public Rusiei să-și retragă forțele din zonă.
17.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 175 Probleme mari pentru rusi in Crimeea Peste 200 de soldati ai Moscovei ar fi murit in doar 24 de ore
Război în Ucraina, ziua 175. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
17-08-2022
17:20

Ucraina pune presiune pe Rusia în Crimeea

Exploziile ”bizare” din Crimeea continuă să zguduie regiunea. Bizare pentru că Ucraina se ferește să își asume clar aceste atacuri, în timp ce rușii au diverse versiuni pentru explozii, care sunt deseori ridicole.

De altfel, pentru propaganda rusă niciun scenariu nu e benefic. Un atac de succes al Ucrainei înseamnă că apărarea rusă e slabă, în timp ce un accident arată incompetența forțelor de ocupație. Cu toate acestea, specialiștii cred că în spatele exploziilor s-ar afla, totuși, sabotorii și forțele speciale din Ucraina.

Potrivit France Presse, un lucru e cert. Situația din Crimeea devine tensionată, zeci de oameni pleacă speriați din zonă, în timp ce contraofensiva ucraineană prinde contur.

“Crimeea fusese relativă ocolită, dar acum nu mai este cazul. Aceasta pune presiune asupra ruşilor”, afirmă experții militari pentru sursa citată.

17-08-2022
13:34

Ucraina susține că a omorât peste 200 de ruși în 24 de ore

Ucraina spune că 200 de soldați ruși au fost uciși în 24 de ore. Forțele armate ucrainene furnizează în mod regulat estimări privind pierderile rusești de-a lungul războiului, însă acestea sunt interpretabile.

Cel mai recent, susține că un total de 44.100 de soldați ruși au fost uciși, asta în timp ce serviciile secrete britanice estimau că numărul soldaților răniți e dublu.

Dintre aceștia, Kievul spune că 200 au murit doar în ultimele 24 de ore. Este de remarcat faptul că estimările ucrainene privind pierderile rusești au fost în mod constant mai mari decât cele publicate de Moscova și agențiile occidentale.

17-08-2022
09:43

Rușii au bombardat Odesa, Harkov, Sloviansk și Kramatorsk. Lupte aprige în nord și est

Potrivit CNN, mai multe rachete rusești au lovit Odesa, oraș situat în sudul Ucrainei. Cel puțin patru persoane au fost rănite în urma atacului lansat în cursul nopții de marți spre miercuri.

Într-o postare pe Telegram, Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa, a declarat că un centru de recreere și mai multe clădiri au fost distruse. Totodată, a izbucnit un incendiu care a afectat o zonă de 600 de metri pătrați.

Rusia a tras asupra orașului cu rachete anti-navă Kh-22, lansate de pe bombardierele strategice Tu-22M3. Rusia a mai folosit rachete anti-navă împotriva țintelor de pe uscat.

Operațiunile de salvare erau în curs de desfășurare, a adăugat Bratchuk. Altfel, oficialii ucraineni au afirmat că Rusia a tras asupra unui oraș din nordul, situat în apropiere de granița cu Belarus.

Pentru acest atac au fost folosite avioane de luptă Su-34, care au folosit spațiul aerian al Belarusului pentru a lansa rachete asupra orașului ucrainean Zhytomyr. Vorbim despre o așezare care reprezintă un important nod de transport ce face legătura cu capitala Kiev.

Reprezentanții Forțelor Aeriene ucrainene au completat că lovitura asupra orașului din nordul țării a avariat marți un aerodrom și infrastructura din jur. Și în acest atac, Rusia a folosit, de asemenea, rachete tactice de atac terestru Kh-59.

În regiunile din nord și est, luptele au făcut ravagii. Forțele rusești s-au concentrat pe cucerirea teritoriilor aflate încă sub control ucrainean. Oficialii ucraineni au raportat bombardamente în mai multe orașe, inclusiv Sloviansk și Kramatorsk.

Orașul Harkov, al doilea ca mărime din țară, a fost, de asemenea, vizat. “În districtul Bohorodychne, inamicul a încercat să ducă o bătălie ofensivă, nu a avut succes și s-a retras. Luptele continuă în apropiere de Mazanivka și Novodmytrivka“, a precizat Statul Major al armatei.

Inamicul a efectuat recunoașteri aeriene în zona Kramatorsk. Lângă Spirne, invadatorii au decis să treacă la ofensivă, au suferit pierderi și s-au retras“, a mai completat sursa citată anterior.

Statul Major General a completat că forțele rusești au încercat, de asemenea, să preia controlul asupra orașului Bahmut din Donețk, dar forțele ucrainene continuă să îl mențină, în ciuda atacurilor aeriene și cu rachete, precum și a bombardamentelor intense.

Rusia a condus acțiuni ofensive și de asalt în apropiere de Zalizne, Shumy și Zaitseve, dar nu a avut success și s-a retras. Luptele continuă în districtele Soledar și Bakhmutske“, a precizat Statul Major General.

17-08-2022
09:41

Atac cibernetic lansat de ruși asupra Energoatom, compania ucraineană de energie nucleară

Conducerea companiei de energie nucleară Energoatom a transmis că hackeri cu sediul în Rusia i-au atacat site-ul web. Energoatom a acuzat hackerii că au lansat marți un atac “puternic” asupra site-ului companiei timp de trei ore, dar a precizat că atacul nu a afectat “semnificativ” operațiunile site-ului.

Astăzi a avut loc cel mai puternic atac hacker de la începutul invaziei la scară largă a Federației Ruse asupra site-ului oficial al întreprinderii de stat NAEK Energoatom. Atacul a fost efectuat de pe teritoriul Federației Ruse“, a precizat Energoatom într-o declarație pe pagina verificată de Facebook.

Declarația a acuzat grupul rusesc “Armata cibernetică a poporului” că a efectuat atacul folosind 7,25 milioane de utilizatori bot, care au simulat sute de milioane de vizualizări ale paginii principale a companiei.

17-08-2022
05:28

Prima navă închiriată de ONU pentru cerealele ucrainene a părăsit portul Pivdennyi

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat recent că prima navă umanitară închiriată de ONU pentru transportarea cerealelor a părăsit portul Pivdennyi, situat în sudul țării. Potrivit Agerpres, nava are la bord aproximativ 23.000 de tone de cereale care vor ajunge în Africa.

Nava Brave Commander cu cereale pentru Africa a părăsit portul Pivdenny. În această dimineaţă, cargoul a plecat spre portul Djibouti, unde cerealele vor fi livrate la sosire consumatorilor în Etiopia“, au precizat pe telegram oficialii ministerului citat.

În acest context, ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că speră că ”două sau trei” nave suplimentare închiriate de ONU să plece curând.

 

 

17-08-2022
05:27

Emmanuel Macron şi Narendra Modi au convenit să ”lucreze împreună pentru încetarea conflictului”

Conform unui comunicat de presă remis recent de reprezentanții administrației de Palatul Elysee, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au convenit să ”lucreze împreună pentru încetarea conflictului”.

În cadrul unei convorbiri telefonice, cei doi lideri au vorbit despre ”războiul dus de Rusia în Ucraina şi consecinţele sale destabilizatoare pentru restul lumii”.

Amintim că în luna mai, Macron l-a primit pe premierul indian la Paris, iar acum a scos în evidență ”hotărârea Franţei de a-şi continua sprijinul pentru Ucraina”. În acest context, este important de amintit că India s-a abţinut anterior să condamne deschis invazia rusă a Ucrainei şi să voteze asta la ONU.

O schimbare de ton a fost remarcată în luna iunie, în cadrul unei declaraţii G7, prin care se angaja să ”respecte integritatea teritorială şi suveranitatea altor state”, conform Agerpres.

De cealaltă parte, criza alimentară cauzată de războiul dintre Rusia și Ucraina l-a făcut pe liderul francez să reafirme ”importanţa unei acţiuni coordonate a comunităţii internaţionale”.

Altfel, cei doi au discutat și despre ”provocările din spaţiul indo-pacific, precum şi despre situaţia din Sri Lanka”, având în vedere că India este preocupată de influenţa tot mai mare a Chinei în Sri Lanka.

 

 

 

În ultimele 24 de ore, nu s-au mai raportat atacuri asupra centralei nucleare de la Zaporojie. De la Kiev însă, Volodimir Zelenski continuă să lanseze acuzații grave la adresa Rusiei.

Război în Ucraina, ziua 175. Emmanuel Macron cere retragerea armatei ruse de la centrala nucleară din Zaporojie

Într-o postare pe pagina sa de Twitter, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, marţi, că a vorbit cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, despre situaţia de pe front şi i-a cerut înăsprirea sancţiunilor împotriva Kremlinului.

ADVERTISEMENT

”Am continuat dialogul cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. L-am informat despre situaţia de pe front, despre terorismul nuclear de la Centrala Zaporojie. I-am mulţumit pentru asistenţa concretă în materie de apărare.

Am discutat despre asistenţa macro-financiară şi despre provocările în materie de securitate alimentară. Trebuie să intensificăm sancţiunile împotriva Rusiei”, a precizat Zelenski.

ADVERTISEMENT

În urma acestei convorbiri telefonice, liderul de la Paris a spus că este preocupat cu privire la ameninţarea prezenţei și a acțiunii forţelor armate ruse în zona centralei nucleare.

Macron nu a ezitat să ceară retragerea acestor forţe din amplasamentul centralei, se arată într-un comunicat al Palatului Elysee citat de Le Monde.

ADVERTISEMENT

În plus, președintele francez a spus că este de acord cu propunerea directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, de a trimite o misiune în Ucraina, la Zaporojie, pentru a inspecta situl.

Rusia continuă bombardamentele în mai multe zone ale Ucrainei

Între timp, armata lui Putin continuă să bombardeze regiuni din Ucraina. Marți, obuzele rusești au ucis o persoană și au rănit alte 10 în Nikopol din regiunea Dnipropetrovska.

ADVERTISEMENT

Un atac cu rachete lansate de pe teritoriul Belarus a avut loc, tot marți, în regiunea Jîtomîr din nordul Ucrainei.

Potrivit datelor oferite de guvernatorul regiunii, Vitali Bunechko, două explozii s-au înregistrat în apropierea Jîtomîr ca urmare a atacului cu rachete rusești.

Oficialul a mai spus că, potrivit informațiilor preliminare, rachetele au fost lansate de pe teritoriul Belarus, un stat aliat Kremlinului.

Întâlnire importantă, joi, în Ucraina: Volodimir Zelenski – Recep Tayyip Erdogan – Antonio Guterres

Joi, 17 august, secretarul general al ONU Antonio Guterres va ajunge în Ucraina. Acesta va participa la o întâlnire cu preşedinţii ucrainean şi turc.

Pe masa discuțiilor va fi subiectul legat de exportul de cereale din porturile ucrainene.

”La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Liov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean”, a declarat, marți seara, Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Guterres, în timpul unei conferinţe de presă.

În cadrul acestei reuniuni va fi discutată implementarea acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, acord “în care Turcia este un element cheie”, a adăugat Dujarric.

De la Liov, vineri, Antonio Guterres se va duce la Odesa. Acesta este unul dintre cele trei porturi ucrainene utilizate în cadrul acordului internaţional ce a permis deja plecarea a 21 de vase încărcate în special cu porumb şi grâu.

Oficialul ONU îşi va încheia periplul internațional sâmbătă, la Istanbul. În Turcia, el va vizita Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea acordului.

ADVERTISEMENT