News

​Război în Ucraina, ziua 176. Rusia ar pregăti vineri o ”provocare” la centrala nucleară Zaporojie, conform serviciilor secrete ucrainene. Update

Război în Ucraina, ziua 176. Situația devine tot mai complicată pentru Rusia în Crimeea, unde sabotorii și trupele de elită ucrainene cauzează daune mari.
18.08.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 176 Rusia ar pregati vineri o provocare la centrala nucleara Zaporojie conform serviciilor secrete ucrainene Update
Soldații ruși sunt depășiți de situația de pe front. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
18-08-2022
17:48

Ucraina acuză Rusia că pregătește pentru vineri o ”provocare” la centrala nucleară Zaporojie

Situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, continuă să fie una îngrijorătoare. Serviciile secrete de la Kiev lansează acuzații grave la adresa Rusiei.

Principala agenție de informații militare a Ucrainei a anunțat, joi, că Rusia s-ar pregăti să organizeze vineri un fel de ”provocare” la centrala nucleară controlată din orașul Energodar.

”Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate ‘zi liberă’ (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august aici se va afla doar personalul operaţional.

Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi”, a precizat serviciul de informaţii militare ucrainene pe aplicaţia Telegram, conform The Guardian.

18-08-2022
15:05

Rusia a trimis trei avioane cu rachete hipersonice în Kaliningrad

Rusia pare a răspunde față de decizia Vestului de înarmare a Ucrainei. Joi, 18 august, Ministerul rus al Apărării a anunţat că trei avioane de vânătoare MiG-31 de mare altitudine, echipate cu rachete hipersonice Kinjal, au ajuns în regiunea Kaliningrad, relatează Ukrinform.net.

Kinjal este o rachetă balistică hipersonică rusă, produsă în 2018. Odată lansată în aer, poate atinge viteze de până la 12.000 km/h, ceea ce o face o țintă aproape imposibil de interceptat de către sistemele de apărare anti-aeriană.

Kremlinul a mai precizat că ”relocarea acestor interceptoare supersonice în Kaliningrad se înscrie în cadrul măsurilor suplimentare de descurajare strategică”.

18-08-2022
13:06

Recep Tayyip Erdogan, primit de Volodimir Zelenski la Liov

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost primit, joi după-amiaza, de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Liov.

Liderul de la Ankara va discuta cu președintele Ucrainei la Palatul Potocki despre relațiile turco-ucrainene la nivel de parteneriat strategic.

Ulterior, va avea loc un summit trilateral la care va lua parte și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

18-08-2022
10:31

Ministerul rus al Apărării anunță că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie din cauza bombardamentelor ucrainene

Reprezentanții Ministerului rus Apărării au declarat joi că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie în contextul în care forţele ucrainene vor continua să bombardeze obiectivul. De cealaltă parte, în oficialii de la Kiev au negat că ar fi întreprins astfel de atacuri.

Potrivit Agerpres, șeful Forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din armata rusă, general-locotenentul Igor Kirillov, a subliniat că sistemele de suport ale centralei nucleare Zaporojie au fost avariate în urma ultimelor bombardamente.

De asemenea, Kirillov a lansat un avertisment sumbru și a punctat că dacă ar avea loc un accident la centrală, norul radioactiv va acoperi Germania, Polonia şi Slovacia.

18-08-2022
07:59

Ministerul rus al Apărării: ”Trupele ruse nu au arme grele în incinta centralei nucleare Zaporojie şi în zonele învecinate”

Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele sale nu au desfăşurat arme grele la centrala nucleară Zaporojie, vizată recent de lovituri cu obuze: “Subliniem că trupele ruse nu au arme grele în incinta centralei şi în zonele învecinate. Doar unităţi ce asigură securitatea se află acolo.”

Conform Agerpres, aceiași oficiali au acuzat Ucraina că plănuiește o “provocare” la centrala nucleară Zaporojie. A fost avansată și odată în acest sens: 19 august. Practic, chiar în timpul vizitei secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Centrala nucleară Zaporojie se află sub  controlul forţelor ruse încă din martie 2022, dar este operată de personal ucrainean. Acest obiectiv rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovit de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni.

Astfel, în rândul liderilor din UE au apărut mai multe temeri asupra unui posibil dezastru nuclear. În acest context, Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele dinnjurul complexului de 6 reactoare nucleare.

Pus în fața acestei situații, Antonio Guterres a cerut stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei. El va vizita joi Lvov, pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski. Ulterior va merge la Odesa şi după aceea se deplasa în Turcia.

 

18-08-2022
07:58

Un nou bombardament la Harkov. Primul bilanț: un mort și 18 răniți

Din cauza bombardării unei zone rezidenţiale din oraşul Harkov (estul Ucrainei) de către forţele ruse, o persoană a decedat şi alte 18 au fost rănite joi dimineaţă. Anunţul a fost confirmat de guvernatorul regional Oleh Sinehubov.

Pentru moment, există 18 răniţi, printre care doi copii. O persoană a murit”, a scris Sinehubov pe Telegram. Și miercuri, şase persoane au murit şi alte 16 au fost rănite după ce o rachetă a armatei ruse a lovit Harkovul.

Zeci de mii de oameni părăsesc această zonă, în special ”coloniștii” aduși din Rusia pentru a rusifica zona. “Crimeea fusese relativă ocolită, dar acum nu mai este cazul. Aceasta pune presiune asupra ruşilor”, au explicat experții militari britanici.

Război în Ucraina, ziua 176. Zeci de mii de ruși fug din Crimeea

Între timp, Ucraina pare mai pregătită de contraofensivă și distruge, zi de zi, depozite de muniție rusești și infrastructură feroviară. Ucrainenii vor să taie liniile de aprovizionare rusești și să prindă în zona Herson peste 20.000 de soldați ruși, lăsați de izbeliște.

ADVERTISEMENT

Pentru că ofensiva rușilor e încetinită și nu reușește să obțină rezultate notabile, aceștia preferă să folosească rachete pentru a ataca zone din sud, nord și estul țării. Au fost bombardate în ultimele 24 de ore Odesa, Harkov, Sloviansk și Kramatorsk.

Orașul Harkov, a fost, la rândul său, lovit de rachete. “În districtul Bohorodychne, inamicul a încercat să ducă o bătălie ofensivă, nu a avut succes și s-a retras. Luptele continuă în apropiere de Mazanivka și Novodmytrivka“, a precizat Statul Major al armatei ucrainene.

ADVERTISEMENT

“Rusia a condus acțiuni ofensive și de asalt în apropiere de Zalizne, Shumy și Zaitseve, dar nu a avut success și s-a retras. Luptele continuă în districtele Soledar și Bakhmutske“, a completat Statul Major General.

Între timp, în Crimeea rușii au înființat puncte de control la celebrul pod care duce spre Rusia. Soldații verifică documentele și mașinile celor care fug din Crimeea, probabil pentru a detecta eventualii sabotori.

ADVERTISEMENT

”Autoritățile de ocupație au înființat un punct de control la apropierea podului de la Kerch/Crimeea”, au transmis autoritățile de la Kiev.

„Iar la acest punct de control îi verifică pe cei care părăsesc Crimeea. În special, ei verifică documentele, mașinile și bunurile personale. Aproximativ 38.000 de mașini se îndreptau spre Rusia din Crimeea în acel moment”, au transmis acestea.

ADVERTISEMENT

Rușii stabiliți în 2014 sau în anii următori în Crimeea fug înapoi de unde au venit, fiind convinși că situația a devenit nesigură în peninsula care altădată era un paradis turistic.

ADVERTISEMENT