News

Război în Ucraina, ziua 177. Discuție telefonică Macron – Putin. Liderul rus a avertizat despre pericolul unei catastrofe la centrala de la Zaporojie. Update

​Război în Ucraina, ziua 177. Volodimir Zelenski exclude orice negocieri de pace cu trupele ruse pe teritoriul țării sale. La centrala nucleară de la Zaporojie situația e din ce în ce mai tensionată.
19.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 177 Discutie telefonica Macron  Putin Liderul rus a avertizat despre pericolul unei catastrofe la centrala de la Zaporojie Update
Război în Ucraina, ziua 177. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
19-08-2022
16:56

SUA, ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina

Washington-ul pregăteşte un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari. Conform The Guardian, un anunț oficial în acest sens ar putea fi făcut vineri.

Doi oficiali de rang înalt de la Casa Albă au spus, sub protecția anonimatului, că cea mai mare parte a pachetului va consta în obuziere (arme cu rază lungă de acțiune) și muniție. Ar mai putea fi incluse în ajutor și drone portabile.

De la începutul războiului, SUA au trimis Ucrainei peste 9 miliarde de dolari în sisteme de arme, muniții și alte echipamente.

19-08-2022
15:03

Discuție telefonică Macron - Putin. Liderul rus a avertizat despre pericolul unei catastrofe la centrala de la Zaporojie

După câteva luni de pauză, Emmanuel Macron și omologul său rus, Vladimir Putin, au purtat o nouă convorbire telefonică. Cei doi au discutat despre situația din Ucraina, în principal despre evoluția ostilităților de la centrala nucleară Zaporojie.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului legat de această discuție, președintele Putin i-a spus lui Macron că bombardarea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, creează riscul unei ”catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii”.

De cealaltă parte, palatul Elysee scrie că președintele francez ”și-a exprimat încă o dată îngrijorarea față de riscurile pe care le prezintă situația de la centrala nucleară Zaporojie”.

Macron a cerut ca experții AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) să inspecteze centrala ”cât mai curând posibil”, notează The Guardian.

 

19-08-2022
10:55

Președinții Vladimir Putin și Recep Erdogan vor aborda tema centralei nucleare Zaporojie

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că va discuta problema centralei nucleare Zaporizhzhia cu președintele rus Vladimir Putin, după ce a purtat discuții cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în orașul Liov.

Vom discuta această problemă cu domnul Putin și îi vom cere în mod special ca Rusia să își facă partea sa în această privință ca un pas important pentru pacea mondială“, a declarat Erdogan într-un interviu cu reporterii turci, în zborul său de întoarcere de la Liov.

Potrivit CNN, Zelenski a cerut Rusiei să îndepărteze toate minele din zonă. Informația a fost dezvăluită de Erdogan jurnaliștilor care îi însoțeau delegația.

Amintim că la Lio, Erdogan a purtat discuții trilaterale cu liderul ucrainean și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Erdogan și-a exprimat îngrijorarea cu privire la conflictul în curs de desfășurare în jurul centralei nucleare Zaporojie din, avertizând asupra pericolului unui “nou Cernobîl“.

Experții se feresc de comparațiile cu Cernobîl, spunând că o repetare a dezastrului este puțin probabilă. În același context, un oficial prorus din Zaporojie respinge propunerea ONU de demilitarizare a centralei nucleare

În timp ce Rusia și Ucraina se acuză reciproc că pun în pericol siguranța centralei nucleare, în centrul Ucrainei, un oficial local prorus a declarat pentru agenția de știri de stat rusă că propunerea ONU de demilitarizare a sitului este “o declarație iresponsabilă“.

Acest lucru iese din discuție. Aceasta este o declarație iresponsabilă. O persoană care fie nu înțelege riscurile, fie, dimpotrivă, le înțelege și face presiuni pentru tragedie și consecințe ireparabile, ar putea oferi să lase centrala nucleară neprotejată și în pericol.

O astfel de declarație pune la îndoială nivelul de competență al secretarului general al ONU“, a declarat Vladimir Rogov pentru RIA Novosti. Șeful ONU, Antonio Guterres, a cerut demilitarizarea vastei centrale nucleare după ce s-a întâlnit joi, la Liov, cu președintele Zelenski.

Trebuie evitată desfășurarea în continuare de forțe sau de echipamente în acest sit. Zona trebuie să fie demilitarizată“, a declarat Guterres. Personalul militar rusesc și unele echipamente au fost amplasate la centrala nucleară de când aceasta a fost ocupată la începutul lunii martie.

19-08-2022
05:28

Apărarea aeriană rusă din Crimeea, în alertă. S-a deschis focul lângă Sevastopol și Kerci

Apărarea aeriană rusă ar fi doborât o dronă în apropierea aeroportului Belbek, în nord-vestul Sevastopolului, conform guvernatorului prorus al regiunii, Mihail Razvozhaiev. ”Recent, în zona aeroportului din Belbek, potrivit datelor preliminare, un vehicul aerian fără pilot a fost doborât de sistemele de apărare.

După ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, autoritățile din Sevastopol au semnat un acord cu Ministerul rus Apărării, pentru utilizarea în comun a aeroportului.

Conform Agerpres, forţele aeriene ruse au tras joi în ţinte din jurul oraşului Kerci, din Crimeea.  Kerci este un oraş-port și reprezintă poarta de intrare către un pod construit în 2018 și care are o lungime de 18 kilometri. Construcția leagă Crimeea de Rusia, astfel că Ucraina o consideră ţintă legitimă în încercarea sa de a-i forţa pe agresori să-i părăsească teritoriul.

Nu există niciun pericol pentru oraş sau pod”, a declarat Oleg Kriucikov, consilier al liderilor ruşi din Crimeea. La rândul lor, locuitorii din Kerci au transmis pe reţelele de socializare că au auzit două explozii.

Forțele ruse au ameninţat cu represalii dacă podul feroviar şi rutier va fi bombardat de armata ucraineană. În prezent, traficul pe pod se desfăşoară normal.

La finalul unei zile încărcate, în care a avut întâlniri cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi cu secretarul general al ONU, António Guterres, liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exclus total viitoare negocieri de pace.

​Război în Ucraina, ziua 177. Zelenski exclude negocieri de pace fără retragerea trupelor ruse

Liderul de la Kiev a spus că, fără retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, nici nu se pune problema începerii unor negocieri pentru pace.

ADVERTISEMENT

”Oameni care ucid, violează, lovesc oraşele noastre civile cu rachete de croazieră în fiecare zi nu pot să dorească pacea. Ei ar trebui mai întâi să plece de pe teritoriul nostru, pe urmă vom vedea”, a afirmat Zelenski într-o conferinţă de presă, conform i24news. Acesta a ținut să puncteze că ”nu are încredere în Rusia”.

La finalul unei conferințe de presă comune Zelenski – Erdogan – Guterres, liderul de la Ankara și-a reafirmat sprijinul pentru o mediere a conflictului.

ADVERTISEMENT

”Suntem pregătiţi să acţionăm ca facilitator sau mediator către obiectivul de resuscitare a negocierilor în parametrii care s-au conturat la Istanbul.

Ceea ce contează este să găsim calea cea mai scurtă şi mai justă spre masa negocierilor”, a spus preşedintele turc. În același timp, Erdogan a adăugat că va discuta alte detalii cu omologul său rus Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Cresc tensiunile la centrala nucleară Zaporojie. Acuzații grave lansate de serviciile secrete ucrainene

Continuă disputa și acuzațiile de la distanță între Ucraina și Rusia pe tema centralei nucleare de la Zaporojie.

Serviciile secrete de la Kiev acuză Rusia că ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată în oraşul Energodar.

ADVERTISEMENT

Tot joi, într-o primă fază, Ministerul rus al Apărării a anunţat că Ucraina este cea care intenţionează să comită provocări la această centrală, vizată de numeroase bombardamente în ultima vreme, relatează Agerpres.

”Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate ‘zi liberă’ (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august aici se va afla doar personalul operaţional. Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi”, a anunțat serviciul de informaţii militare ucrainene pe aplicaţia Telegram.

De circa o lună de zile, Rusia şi Ucraina îşi arunca una alteia responsabilitatea pentru bombardamentele care au vizat centrala. Acest aspect aduce temeri uriașe privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

Regiunea Zaporojie în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa se află sub ocupație rusă încă din prima parte a războiului.

Erdogan și Guterres, îngrijorați de situația de la Zaporojie

La întâlnirea de joi, de la Liov, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat îngrijorat în privinţa pericolului unui ”nou Cernobâl”, referindu-se la situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia.

La câteva săptămâni distanță de la întâlnirea cu Putin, Erdogan și-a declarat susținerea față de Ucraina în contextul agresiunii ruse.

”În contextul în care ne continuăm eforturile pentru identificarea unei soluţii, am fost şi continuăm să fim alături de prietenii noştri ucraineni”, a spus liderul de la Ankara, în conferința de presă comună cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a replicat și a spus că ONU trebuie ”să asigure securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea sa completă de trupele ruse”.

Din nou, Zelenski a denunţat ”teroarea deliberată provocată de Rusia, care poate avea consecinţe castastrofale majore pentru lumea întreagă”.

ADVERTISEMENT