News

Război în Ucraina, ziua 180. FSB acuză spionajul ucrainean de asasinarea Dariei Dughina. Prima reacție de la Kiev: „Propaganda Rusiei trăiește într-o lume fictivă”

Război în Ucraina, ziua 180. Un fost deputat rus susține că partizanii sunt în spatele atacului cu bomba împotriva lui Aleksandr Dughin. Zelenski cere vigilență în următoarele zile.
22.08.2022 | 06:31
Razboi in Ucraina ziua 180 FSB acuza spionajul ucrainean de asasinarea Dariei Dughina Prima reactie de la Kiev Propaganda Rusiei traieste intro lume fictiva
Angajații guvernamentali din Kiev, sfătuiți să lucreze de acasă Foto: Pravda Ucraina
ADVERTISEMENT
22-08-2022
17:03

Consilierul lui Zelenski ironizează acuzațiile FSB

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a ironizat într-o postare pe Twitter acuzațiile Moscovei potrivit cărora serviciile secrete ucrainene ar fi responsabile pentru uciderea fiicei lui Aleksandr Dughin.

„Propaganda Rusiei trăiește într-o lume fictivă: o femeie ucraineană și copilul ei de 12 ani au fost ‘desemnați’ responsabili pentru aruncarea în aer a mașinii propagandistei Dughina.

În mod surprinzător, nu au găsit imediat  ‘viza estoniană’”, a scris Podoliak.

22-08-2022
12:53

FSB acuză spionajul ucrainean de asasinarea Dariei Dughina

Serviciile speciale ucrainene sunt acuzate de FSB, serviciul secret al Rusiei, urmașii KGB, pentru atentatul cu bombă în care a fost ucisă Daria Dughina, transmite publicația rusă  Kommersant.

Potrivit FSB, cea care a executat atacul ar fi Natalia Vovk, cetățean ucrainean, care ar fi ajuns în Rusia în iulie. Aceasta, împreună cu fetița ei, s-ar fi cazat într-un apartament vecin cu cel al fiicei lui Aleksandr Dughin.

 Serviul rus de spionaj susține că după asasinat, femeia, născută în 1979, ar fi plecat în Estonia.

Mașina capcană care a ucis-o pe Daria Dughina a fost detonată de la distanță, a declarat luni un oficial din cadrul forțelor de ordine pentru agenția de presă de stat rusă TASS, relatează CNN.

Detaliile exploziei sunt investigate în prezent de Comitetul de Investigații din Rusia.

22-08-2022
10:56

Rachete și tiruri de artilerie asupra orașelor situate în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

Guvernatorul regional Valentin Reznicenko a declarat că rachetele ruseşti au vizat luni dimineața oraşul Nikopol, situat peste fluviul Nipru, dar şi districtele Krîvîi Rih şi Sinelnikovski, situate în apropierea centralei de la Zaporojie. Potrivit sursei citate, au fost raportați cel puțin patru răniți.

De asemenea, zona situată în apropierea centralei nucleare Zaporojie a fost vizată și de mai multe tiruri de artilerie. Conform Reuters, oficialii ucraineni au raportat un atac cu rachete ruseşti asupra orașului Voznesensk, situat la 20 de km de centrala nucleară.

În acest context, amintim că preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron au discutat duminică despre situția de la centrala nucleară de la Zaporojie.

În discuția purtată la telefon, ei au subliniat importanţa securităţii şi siguranţei instalaţiilor nucleare din Ucraina. De asemenea, au salutat discuţiile recente privind acceptarea unei misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie.

22-08-2022
08:44

Partizani ruși au lansat un manifest în care cheamă oamenii la revoltă: "Facem apel la toți rușii să ni se alăture"

Armata Națională Republicană din Rusia, o grupare formată din partizani ruși anti-Putin, și-a lansat un canal de Telegram după ce fostul parlamentar rus Ilia Ponomarev a declarat că atentatul din Moscova în care a fost ucisă fiica ideologului Alexander Dughin a fost pus la cale de aceasta.

Gruparea a postat pe canalul de Telegram un manifest în care susţin că Vladimir Putin este un uzurpator și un criminal de război și în care îi cheamă pe ruși la revoltă față de regimul de la Kremlin.

Partizanii amenință că îi va distruge pe toți oficialii statului rus care susțin politica lui Vladimir Putin.

Acesta este manifestul postat de Armata Națională Republicană pe canalul de Telegram:

“Noi, activiștii, militarii și politicienii ruși, acum partizani și luptători ai Armatei Naționale Republicane, îi declarăm proscrişi pe instigatorii la război, hoții și asupritorii poporului rus!

Îl declarăm pe președintele Putin un uzurpator și un criminal de război care a modificat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la o moarte sigură și fără sens.

Sărăcie și sicrie pentru unii, palate pentru alții – aceasta este esența politicii sale.

Considerăm că oamenii care nu mai au drepturi ar trebui să se revolte împotriva tiranilor.

Putin va fi detronat și distrus de noi!

Scopul nostru este de a opri distrugerea Rusiei și a vecinilor săi, de a opri activitățile unui grup de oameni de afaceri de la Kremlin care au supt din bogăția poporului nostru și care comit astăzi crime în interiorul și în afara țării.

Îi declarăm pe oficialii guvernului Federației Ruse și ai administrațiilor regionale complici ai uzurpatorului – cei care nu demisionează din funcție vor fi distruși de noi.

Îi declarăm pe oamenii de afaceri care își câștigă banii din corupție și din legături cu funcționarii trădători ai patriei și complici ai uzurpatorului. Proprietățile celor care nu îşi recunosc greşelile și nu vorbesc public împotriva acestui guvern și a războiului său vor fi distruse.

Îi declarăm pe angajații structurilor de putere drept complici ai uzurpatorului. Cei care nu depun armele vor fi şi ei distruși.

Declarăm ținte legitime toate încărcăturile militare și încărcăturile celor care câștigă bani din acest război și care îl susţin financiar.

Ne amintim de bombardamentele asupra caselor din Rusia care l-au adus pe Putin la putere. Știm că regimul nu se va împiedica de vreo crimă atroce. Și declarăm: desfășurăm acțiuni doar împotriva persoanelor acestei puteri. Nu vom ataca obiective civile și civili, iar, dacă forțele de securitate ale lui Putin vor ataca în numele nostru și ne vor atribui victimele, nu-i credeți!

Facem apel la soldații armatei ruse să nu mai tragă în frații noștri din alte țări – Georgia, Siria și altele.

Facem apel la toți rușii să ni se alăture și să ridice steagul alb-albastru-alb al noii Rusii în locul tricolorului dezonorat de guvernul lui Putin.

Îi invităm pe cei care sunt gata să lupte să ne urmeze exemplul și să răstoarne acest regim inuman, ipocrit și nepopular!

Considerăm că este inacceptabil faptul că rușii au început să fie defăimați în întreaga lume din cauza crimelor de război comise de cei care nu au nici naționalitate, nici patrie și care iubesc doar banii și puterea.

Lumea nu este un dușman al Rusiei, iar Rusia nu este un dușman al umanității, iar noi vom dovedi acest lucru prin fapte.

Vom oferi protecție tuturor celor care ne urmează apelul.

Toți cei care duc la îndeplinire programul nostru până la schimbarea de regim sunt scutiți de răspundere conform legilor uzurpatorului.

După victoria noastră, îi vom elibera imediat pe toți cei condamnați ilegal de autoritățile lui Putin.

Vom oferi libertate tuturor popoarelor care locuiesc în Rusia și vom construi o nouă societate: o societate fără oligarhi, fără corupție, fără arbitrariul funcționarilor, fără sărăcie umilitoare.

O societate în care fiecare să fie recompensat în funcție de munca sa. O societate fără războaie și violență.

O societate în care puterea va aparține poporului, în care cetățenii își vor alege singuri liderii și vor organiza singuri viața orașelor și satelor lor.

O societate în care conducătorii nu vor fi capabili să sacrifice vieți omenești pentru propria măreție, ci se vor gândi la educație, medicină și progres științific.

O societate în care fiecare va fi mândru că s-a născut pe teritoriul Rusiei și va dori să trăiască în ea!

Trăiască Rusia liberă!

Oriunde vă aflați – luptați ca noi, luptați cu noi, luptați mai bine decât noi!

Haideți să ne curățăm patria de mizerie! Victoria va fi a noastră!”. 

Un fost membru al Dumei a Rusiei, care a fost expulzat pentru activități anti-Kremlin, a susținut că partizanii ruși ar fi în spatele unei mașini capcană care a aruncat în aer fiica unuia dintre aliații politici apropiați ai lui Vladimir Putin, la periferia Moscovei.

Război în Ucraina, ziua 180. Partizanii ruși ar fi responsabili pentru atentatul contra lui Dughin.

Vorbind la Kiev, unde își are sediul, Ilia Ponomarev a susținut că explozia de sâmbătă seara a fost opera Armatei Naționale Republicane, despre care a susținut că este un grup clandestin care lucrează în interiorul Rusiei și dedicat răsturnării regimului Putin.

ADVERTISEMENT

„Această acțiune, ca și multe alte acțiuni partizane desfășurate pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, a fost realizată de Armata Națională Republicană (NRA)”, a spus Ponomarev.

El a adăugat: „Un eveniment important a avut loc aseară lângă Moscova. Acest atac deschide o nouă pagină în rezistența rusă la Putinism. Nou – dar nu ultimul.”

ADVERTISEMENT

Ucraina neagă implicarea în moartea Dariei Dughina

Pe de altă parte, Ucraina a negat implicarea în moartea Dariei Dughina, pe fondul temerilor că atentatul cu bombă va ridica miza în războiul Rusia-Ucraina.

Principalul consilier al lui Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, a declarat că Ucraina nu a avut nicio implicare în moartea fiicei lui Aleksandr Dugin.

ADVERTISEMENT

Podoliak a declarat pentru televiziunea ucraineană: „Confirm că, desigur, Ucraina nu a avut nimic de-a face cu asta pentru că nu suntem un stat criminal, precum Federația Rusă și, în plus, nu suntem un stat terorist”.

El a părut să dea vina pe luptele interne pentru putere dintre „diversele facțiuni politice” din Rusia pentru ucidere și a sugerat că incidentul a fost răscumpărarea „karmică” pentru susținătorii acțiunilor Rusiei în Ucraina, precum Dughina și tatăl ei.

ADVERTISEMENT

Zelenski face apel la vigilență înaintea Zilei Independenței

Angajaților guvernamentali din Kiev li s-a spus să lucreze de acasă săptămâna aceasta, din cauza temerilor că centrul va fi vizat de atacurile rusești cu rachete.

Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să fie vigilenți în săptămâna viitoare, în timp ce se pregătesc să sărbătorească miercuri Ziua Independenței.

În discursul său video de sâmbătă, Zelenski a spus că ucrainenii nu trebuie să permită Moscovei „să împrăștie deznădejde și frică”, în timp ce marchează cea de-a 31-a aniversare a independenței față de dominația sovietică.

„Toți trebuie să fim conștienți de faptul că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât, ceva deosebit de vicios”, a spus Zelenski.

Restricția de circulație în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkiv, va fi prelungită miercuri pentru întreaga zi, a declarat sâmbătă guvernatorul regional Oleh Sinehub.

Orașul din nord-est este lovit în mod regulat de bombardamentele rusești și, în mod normal, are în vigoare o restricție de circulație între 22:00 și 6:00, dar au fost necesare măsuri de precauție suplimentare în Ziua Independenței.

ADVERTISEMENT