News

Război în Ucraina, ziua 185. Vladimir Putin, decret pentru ucrainenii care vor să muncească în Rusia. UE, discuții urgente despre “războiul energetic” cu Moscova

Război în Ucraina, ziua 185. Miniștrii energiei din UE se vor reuni pentru o întâlnire urgentă cât mai curând posibil pentru a discuta despre actuala criză energetică după invadarea Ucrainei de către Rusia.
27.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 185 Vladimir Putin decret pentru ucrainenii care vor sa munceasca in Rusia UE discutii urgente despre razboiul energetic cu Moscova
Liderii UE vor discuta despre războiul energetic cu Rusia Foto: hepta
ADVERTISEMENT
27-08-2022
17:32

Putin, decret pentru ucrainenii care vor să muncească în Rusia

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care deținătorii de pașapoarte ucrainene, dar și locuitorii regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, vor putea rămâne în Rusia “o perioadă nelimitată”.

Dacă până acum aceștia aveau dreptul să rămână în Rusia 90 de zile la fiecare 180, de acum aceștia vor avea dreptul de a munci în Rusia fără să obţină un permis. 

Decretul introduce totuși o serie de condiții, doritorii fiind obligați să accepte să li se ia amprentele, să li se facă fotografia pentru identificare şi să se supună unui examen medical pentru depistarea bolilor infecţioase sau a drogurilor.

27-08-2022
14:55

Video spectaculos - două blindate rusești sar în aer

Ucrainenii au filmat dintr-o dronă momentul în care două blindate rusești sar în aer în timp ce avansau spre pozițiile armatei ucrainene.

Blindatele de tip BMP-3 traversau în viteză un câmp, în timp ce trăgeau spre militarii ucraineni. Doar că, în schimbul de focuri de lângă Donețk, blindatele au sărit în aer după contactul cu o mină.

Soldații ruși au sărit din acest blindat și au luat-o la fugă, panicați, spre copacii din apropiere, în speranța că vor mai trăi încă o zi.

 

27-08-2022
13:46

Rusia acuză noi bombardamente ucrainene la Zaporojie

Ministerul rus al Apărării a anunțat că Ucraina a bombardat de 3 ori centrala nucleară de la Zaporojie, doar în ultimele 24 de ore.

Potrivit Reuters, informația nu a putut fi verificată. Cu toate acestea, de săptămâni buni ambele tabere se acuză că bombardează reciproc centrala de la Zaporojie.

Situația e complicată la Zaporojie, pentru că pot exista scurgeri radioactive care pot forma un nor radioactiv. Acest nor va fi dus de vânt, în funcție de zi, spre Europa sau spre Rusia.

27-08-2022
11:40

Risc de ”pulverizare de substanțe radioactive” la Zaporojie

Autoritățile ucrainene anunță că există un risc real de ”pulverizare de substanțe radioactive” la Zaporojie.

Potrivit Energoatom, Rusia a bombardat de mai multe ori centrala, în ultimele zile, astfel că infrastructura a fost avariată. ”Infrastructura centralei a fost avariată și există riscuri de scurgeri de hidrogen și de pulverizare de substanțe radioactive, precum și un risc ridicat de incendiu”, au transmis reprezentanții companiei.

În același timp, rușii îi acuză pe ucraineni că au bombardat de trei ori în ultimele 24 de ore centrala nucleară. ”În total au fost trase 17 obuze, dintre care patru au lovit acoperișul clădirii speciale nr. 1, unde sunt depozitate 168 de ansambluri de combustibil nuclear american WestingHouse”, a transmis Ministerul rus al Apărării. Cu toate acestea, rușii au anunțat că situația radiațiilor la centrala nucleară a rămas normală.

Centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică joi, după o serie de bombardamente care au produs incendii în zonă.

 

27-08-2022
07:54

Zelenski: ”Situația la Zaporojie e periculoasă”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că orice deconectare a centralei de la rețea poate duce la un dezastru nuclear.

”Oamenii noştri de ştiinţă în domeniul nuclear, toţi specialiştii în industria energetică, reuşesc să protejeze centrala nucleară Zaporojie de cel mai rău scenariu, care este provocat în mod constant de forţele ruse. În prezent, centrala a fost conectată la reţea.

Felicitările mele! Produce energie pentru Ucraina. Vreau să subliniez că situaţia rămâne foarte riscantă şi periculoasă. Orice repetare a evenimentelor de ieri, adică orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru”, a declarat Zelenski.

Anunțul a fost făcut de premierul Cehiei. Republica Cehă deține în prezent președinția Consiliului European.

Război în Ucraina, ziua 185. UE va convoca discuții urgente despre “războiul energetic” cu Rusia

Președinția cehă va convoca o reuniune urgentă a miniștrilor energiei pentru a discuta măsuri specifice de urgență pentru a aborda situația energetică”, a anunțat premierul său, Petr Fiala.

ADVERTISEMENT

Ministrul industriei și comerțului din țară, Jozef Síkela, a scris anterior pe Twitter:

„Suntem într-un război energetic cu Rusia și dăunează întregii Uniuni Europene”, a scris mai devreme Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului.

Rusia arde gaz în timp ce facturile la energie ale Europei cresc dramatic

Pe măsură ce costurile energiei din Europa cresc vertiginos, Rusia arde cantități mari de gaze naturale, potrivit unei analize Rystad Energy, citată de BBC News.

ADVERTISEMENT

Ei spun că centrala din apropierea graniței cu Finlanda, arde gaz în valoare estimată la 10 milioane de dolari în fiecare zi. Experții spun că gazul ar fi fost exportat anterior în Germania.

Șeful autorității de reglementare a energiei din Regatul Unit, Ofgem, a învinuit Rusia pentru creșterea prețurilor la energie, ceea ce a dus la creșterea plafonului prețurilor din Regatul Unit cu 80%.

ADVERTISEMENT

Ofgem a aprobat vineri creșterea cu 1.578 de lire sterline a plafonului actual de preț de 1.971 de lire sterline pentru tariful mediu pentru combustibil dublu.

Ambasadorul Germaniei în Marea Britanie a declarat că Rusia arde gazul pentru că „nu-l poate vinde în altă parte”.

ADVERTISEMENT

Analiza realizată de Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arși în fiecare zi.

Există riscul ca sprijinul public pentru Ucraina să scadă la iarnă

Ambasadorul Germaniei în Marea Britanie a recunoscut că există riscul ca sprijinul public pentru Ucraina să scadă în această iarnă, pe măsură ce criza energetică se intensifică.

Întrebat dacă Germania este îngrijorată că sprijinul politic pentru Ucraina va scădea pe fondul condițiilor dure din timpul iernii, Miguel Berger a răspuns:

„Cred că aceasta este aceeași provocare aici, în Marea Britanie, pentru Franța, pentru toată Europa. Modul în care Putin folosește gazul ca armă și pune presiune asupra societăților noastre – vrea să ne testeze hotărârea. Evident, va depinde foarte mult de pachetele de ajutor ale guvernelor noastre.”

El a mai spus că guvernul german a început devreme, acordând granturi companiilor, plăți directe către gospodării și discuții cu sindicatele și angajatorii. Dar el a recunoscut că „există riscul” ca sprijinul să scadă.

Întrebat dacă este înțelept să căutăm noi acorduri energetice cu „liderii autocrați”, Miguel Berger a spus: „Nu există altă opțiune decât să căutăm în altă parte, dar în același timp încercăm să grăbim cât mai mult posibil tranziția energetică. În prezent, jumătate din electricitatea noastră provine din energie regenerabilă, dar evident aceasta nu este o soluție pe termen scurt. De aceea, avem o discuție pe tema nucleară și avem o discuție despre reconectarea – doar ca măsură foarte temporară – a unor centrale pe cărbune”.

El a mai declarat că măsurile guvernamentale, cum ar fi scăderea temperaturii în clădirile de birouri și interzicerea piscinelor încălzite „ar trebui să dea un exemplu oamenilor că trebuie să ia măsuri pentru a economisi energie”. „Nu există nicio cale de ocolire, jumătate din încălzirea noastră din Germania este pe gaz. Cel mai bun mod de a avea gaz pentru iarnă este să începeți să economisiți cât mai curând posibil.”

ADVERTISEMENT