LIVE Actualizat 28-08-2022
17:44

Război în Ucraina, ziua 186. Noi bombardamente ale armatei ruse la Zaporojie. Liderii ucraineni se opun oricărui compromis cu Moscova

Război în Ucraina, ziua 186. În timp ce Beijingul s-a arătat iritat de situația de la centrala nucleară Zaporojie, președintele ucrainean a caracterizat situația ca fiind una „periculoasă”
28.08.2022 | 06:55
Razboi in Ucraina ziua 186 Noi bombardamente ale armatei ruse la Zaporojie Liderii ucraineni se opun oricarui compromis cu Moscova
În ultima lună înaintarea armatei ruse s-a oprit complet. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
28-08-2022
17:44

Rușii susțin că au doborât o dronă kamikaze ucraineană deasupra centralei de la Zaporojie

Agenția rusă RIA Novosti a transmis, citând oficiali ai orașului Energodar, că armata rusă a doborât o dronă kamikaze ucraineană deasupra teritoriului centralei nucleare Zaporojie, ținta dronei fiind o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat.

„Personalul forțelor armate ruse a doborât o dronă kamikaze AFU, în timp ce ținta desemnată era o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat, după cum reiese din traiectoria de zbor”, a declarat un purtător de cuvânt al administrației pentru sursa citată.

Potrivit sursei citate, drona s-a prăbușit pe acoperișul clădirii speciale a centralei nucleare, fără a exista pagube la infrastructură sau victime.

28-08-2022
14:29

Noi bombardamente la Zaporojie, nivelul de radiaţii nu a crescut

Autoritățile locale din zona centralei nucleare Zaporojie au declarat pentru Reuters că artileria rusă a bombardat duminică mai multe localități din apropiere. 

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova ucrainenii sunt cei care bombardează zona, generalul Igor Konaşenkov precizând că două atacuri au lovit terenul centralei, însă nivelul radiaţiilor se menţine normal. 

Energoatom, autoritatea ucraineană în domeniul nuclear, a confirmat duminică că radiaţiile nu au crescut şi a transmis că nu are informaţii despre noi atacuri.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa cu șase reactoare, este ocupată de trupele rusești încă din luna martie.

28-08-2022
09:51

Podoliak se opune categoric compromisului

Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, nu crede în compromis în cazul războiului din Ucraina. Mai mult, Podoliak crede că războiul se poate termina doar cu înfrângerea Rusiei.

”Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei ar trebui să se încheie cu o înfrângere militară a Federației Ruse, o revenire la Ucraina a teritoriilor ocupate și un tribunal pentru criminalii de război.

Soluțiile de compromis vor avea consecințe catastrofale pentru umanitate”, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul al șefului administrației prezidențiale a Ucrainei.

Fără evenimente notabile pe front în ultimele 24 de ore, China, singura țară cu influență reală asupra Moscovei, s-a arătat iritată de situația de la centrala nucleară Zaporojie.

China, iritare la adresa Moscovei

China a lansat un atac voalat la adresa Rusiei în ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie din Ucraina în contextul riscurilor unui accident nuclear din cauza bombardamentelor și luptelor din preajma acestei centrale.

ADVERTISEMENT

Un oficial chinez de rang înalt a declarat, vineri, la ONU, că un singur incident ar putea provoca un accident nuclear grav „cu consecințe ireversibile pentru ecosistemul și sănătatea publică din Ucraina și din țările învecinate”, potrivit publicației inews.co.uk.

Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut apel la toate părțile implicate „să dea dovadă de maximă reținere, să respecte cu strictețe legislația internațională și să reducă la minimum riscul de accidente”. „Nu trebuie să permitem ca tragediile accidentelor nucleare de la Cernobîl și Fukushima să se repete”, a adăugat acesta, potrivit sursei citate care notează că este una dintre rarele ocazii în care Beijingul nu adoptă poziția oficială a Moscovei.

ADVERTISEMENT

Mesajul oficialilor chinezi a venit la doar câteva ore după incidentul de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, atunci când alimentarea cu electricitate a centralei a fost oprită, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta a avertizat, în mesajul său transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, că deconectarea centralei de la sistemul electric poate duce la un dezastru nuclear. „Situaţia rămâne foarte riscantă şi periculoasă. Orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru”, a declarat Zelenski.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de sâmbătă, Energoatom, autoritatea nucleară din Ucraina, a avertizat că există un risc real de ”pulverizare de substanțe radioactive” la Zaporojie în urma bombardamentelor repetate ale armatei ruse. „Infrastructura centralei a fost avariată și există riscuri de scurgeri de hidrogen și de pulverizare de substanțe radioactive, precum și un risc ridicat de incendiu”, au transmis autoritățile ucrainene. De cealaltă parte, Moscova a acuzat armata ucraineană că a bombardat centrala nucleară în mod repetat în ultima zi.

De asemenea, la ONU, China și-a exprimat „dezamăgirea” pentru faptul că Rusia a blocat adoptarea unei declarații comune, susținută de toate statele, privind neproliferarea armelor nucleare. Rusia s-a opus textului final al declarației pe motiv că nu sunt menționate acțiunile Ucrainei în apropierea centralei de la Zaporojie.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Bloomberg notează că Franța și Germania nu susțin interdicția acordării de vize Schengen la nivelul UE pentru turiștii ruși. Potrivit sursei citate, ambele țări au spus că Uniunea Europeană ar trebui să continue să elibereze vize cetățenilor ruși, precum studenți, artiști, savanți și profesioniști. „Nu ar trebui să subestimăm puterea de transformare a experienței directe a vieții în sistemele democratice, în special pentru generațiile viitoare”, se arată într-un documentul comun semnat de cele două state înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE la Praga pe 31 august.

Rusia, aproape să-și epuizeze stocul de rachete balistice

Vadym Skibitskyi, reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a declarat publicației de știri RBK Ucraina că, potrivit estimărilor lor, Rusia mai are în prezent „nu mai mult de 45% din rachetele pe care le avea înainte de începerea războiulu”. Skibitskyi a mai spus că Rusia are o „situație dificilă” cu rachetele sale Kalibr și că i-au mai rămas doar „aproximativ 20% sau chiar mai puțin” din rachetele sale balistice Iskander.

Oficialul ucrainean a mai precizat că de la începutul războiului Rusia a utilizat 160.000 de soldați, o cifră ce nu include și trupele din garda națională a căror misiune a fost aceea de a controla teritoriile ocupate.

Marea Britanie a anunțat că va trimite Ucrainei șase drone subacvatice specializate în localizarea și distrugerea minelor marine.

De asemenea, Polonia și Republica Cehă au semnat un acord cu Slovacia prin care se angajează să protejeze spațiul aerian al acesteia din urmă până când va primi 14 avioane de vânătoare F-16, achiziționate în 2018 și ce urmează să fie livrate în 2024. Prin această înțelegere Slovacia, țară care a trimis deja atât avioane de vânătoare MiG-29 dar și un sistem anti-aerian S-300 Ucrainei, ar putea trimite Kievului restul de 11 avioane MiG-29. Autoritățile de la Bratislava, care evaluează cele 11 avioane la suma de 300 de milioane de dolari caută însă o compensație financiară până să accepte acest transfer.

ADVERTISEMENT