LIVE Actualizat 29-08-2022
14:36

Război în Ucraina, ziua 187. Armata ucraineană a declanșat contraofensiva în sud. Primă linie de apărare a rușilor, străpunsă la Herson

Uniunea Europeană se pregătește să suspende regimul vizelor pentru cetățenii ruși și ia în considerare pregătirea soldaților ucraineni pe teritoriul statelor membre
29.08.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 187 Armata ucraineana a declansat contraofensiva in sud Prima linie de aparare a rusilor strapunsa la Herson
Armata rusă nu a mai avansat semnificativ în ultimele șase săptămâni. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
29-08-2022
14:36

Oficial pro-rus din Zaporojie: ”O rachetă ucraineană a lovit depozitul de combustibil de la centrala nucleară”

O rachetă ucraineană ar fi avariat acoperișul unui depozit de combustibil de la centrala nucleară Zaporojie, susține un oficial local susținut de Rusia.

Vladimir Rogov, membru al administrației susținute de Rusia din regiunea Zaporojie, a scris pe Telegram că acoperișul uzinei a fost ”străpuns” după ce a fost lovit de un obuz de artilerie M777 fabricat în SUA, scrie Sky News.

El a continuat afirmând că în clădire era stocat ”combustibil folosit pentru reactoarele centralei nucleare”.

În ciuda acestui incident, oficialii instalați de Rusia în zonă au spus că nivelurile de radiații din uzină sunt normale.

29-08-2022
11:54

Ucraina a declanșat contraofensiva în sud. O primă linie de apărare rusească a cedat la Herson

Presa din Ucraina anunță startul contraofensivei în zona de sud a statului vecin, ocupată încă din prima parte a războiului de către armata lui Vladimir Putin.

În ultimele zile, o serie de lupte grele s-au dat în regiunea Herson. Luni, publicația Kyiv Post scrie că a avut loc lansarea mult așteptatului contraatac ucrainean.

Sunt și informații potrivit cărora armata ucraineană a străpuns o primă linie de apărare a Rusiei în orașul Herson.

29-08-2022
11:24

Serviciul de Securitate al Rusiei susține că ar fi identificat un al doilea suspect în cazul uciderii Dariei Dughina

FSB (fostul KGB) Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunțat, luni, că la atentatul cu bombă care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica scriitorului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, a participat un al doilea cetăţean ucrainean, identificat drept Bogdan Ţiganenko, scrie Sky News.

Într-o primă fază, FSB o menţionase pe ucraineanca Natalia Vovk ca autoare materială a asasinatului.

Ţiganenko, al doilea suspect, ”i-a pus la dispoziţie lui Vovk plăcuţe de înmatriculare false şi documente pe numele Iulia Zaiko, o cetăţeancă din Kazahstan, şi împreună cu Vovk a fabricat dispozitivul exploziv improvizat într-un garaj închiriat din sud-vestul Moscovei”, se menţionează în comunicatul FSB.

Acest bărbat ar fi părăsit Rusia prin Estonia cu o zi înainte de atac, se mai arată în comunicat.

29-08-2022
08:24

Echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, în drum spre centrala nucleară Zaporojie

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, luni dimineață, pe Twitter, că se îndreaptă spre centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

”A sosit ziua, misiunea de Suport și Asistență AIEA este în drum spre Zaporojie. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale din Europa”, a scris Grossi pe site-ul de socializare.


Acesta nu a specificat ziua exactă când misiunea va ajunge la faţa locului, spunând doar că va fi ”cel mai târziu în această săptămână”.

Au fost noi bombardamente în ultimele 24 de ore în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, au anunţat Rusia şi Ucraina.

Ca de obicei în ultimele săptămâni, cele două state s-au acuzat reciproc de atacuri.

29-08-2022
05:20

Promisiunea lui Zelenski: ”Niciun terorist nu va rămâne fără răspuns”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le promite cetățenilor săi că fiecare rus va fi pedepsit pentru războiul cauzat de Vladimir Putin.

Totodată, Zelenski a promis că Ucraina va recâștiga toate teritoriile pierdute. “În fiecare an, în ultimul weekend al verii, în ţara noastră sunt două sărbători cu legătură strânsă între ele – Ziua Oraşului Doneţk şi Ziua Minerului.

În 2014, totul s-a schimbat pentru Doneţk din cauza ocupanţilor. Şi în acest an, toată Ucraina nu va avea sărbători. Însă nu am uitat şi nu vom uita niciun oraş şi niciun cetăţean de-ai noştri.

Doneţk a fost mereu unul dintre cele mai bogate şi puternice oraşe din Ucraina. Mineritul a fost mereu una dintre cele mai respectate profesii. Acum Donbas este aproape distrus de ocupaţia rusă şi jefuit. Rusia a dus acolo cel mai teribil lucru – o lipsă absolută de respect pentru valoarea oricărei vieţi, o lipsă de respect absolută faţă de toată lumea. Invadatorii au adus degradare şi moarte. Şi ei cred că sunt acolo pentru totdeauna. Însă este ceva temporar pentru ei.

Şi Ucraina va reveni. Sigur. Viaţa va reveni. Demnitatea oamenilor din Donbas va reveni. Abilitatea de a trăi va reveni. Oportunitatea de a trăi în siguranţă şi fericiţi. Exact asta va simboliza drapelul nostru ucrainean când îl vom instala în Doneţk, Horlivka, Mariupol, în toate oraşele din zonele Donbas, Azov, în toate zonele sub ocupaţie rusă – în regiunile Harkiv, Zaporojie, Herson. Şi categoric – în Crimeea. Ucraina îşi aminteşte totul”, a declarat Zelenski.

De asemenea, Zelenski a promis că teroriștii ruși vor primi un răspuns, până la ultimul.

În timp ce Uniunea Europeană se pregătește să-și înăsprească poziția față de Rusia, cu declarații dure din partea ministrului de externe german, armata rusă se pregătește să trimită pe front un nou corp de armată dotat cu armament modern.

Rușii ar putea rămâne fără vize pentru UE

Potrivit publicației Financial Times, care citează trei surse diplomatice, statele membre ale Uniunii Europene se pregătesc să suspende acordul din 2007 cu Rusia privind facilitarea obţinerii vizelor, decizie ce urmează să fie luată la reuniunea neoficială de marți și miercuri a miniștrilor de externe de la Praga.

ADVERTISEMENT

Concret, ar urma să se extindă suspendarea parţială impusă în februarie oficialilor şi oamenilor de afaceri ruşi, incluzând şi cetăţenii ruşi obişnuiţi. Potrivit FT în acest moment nu s-au decis şi alte restricţii privind deplasările cetăţenilor ruşi, cum ar fi limitarea numărului de vize acordate sau interzicerea totală a călătoriilor ruşilor în Europa, măsură susținută puternic de Cehia, Finlanda, Polonia și statele baltice.

Potrivit aceleiași surse, miniștrii apărării din statele UE, care se vor întâlni luni la Praga, urmează să discute posibilitatea unei misiuni de antrenament pentru soldații ucraineni, o misiune coordonată de către Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu pentru cotidianul Bild, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock a declarat că țara sa „a trebuit să pună capăt iluziei că a beneficiat de gaz ieftin din partea Rusiei”, notând că „ucrainenii au plătit pentru acest gaz cu propria viață în mii de cazuri”. Aceasta a mai subliniat că gazoductul Nord Stream 2 nu va fi repornit, notând că Vladimir Putin a folosit exporturile de energie în acest război hibrid.

Nou corp de armată trimis de Moscova în Ucraina

Între timp pe rețelele de socializare au apărut o serie de imagini cu un nou corp de armată al armatei ruse, dotat cu tehnică militară nouă, pe care Moscova vrea să-l trimită pe front pentru a relua ofensiva, cel mai probabil în regiunea Donbas. În imaginile apărute pe Twitter se pot vedea vehicule BMP-3 și tancuri T-80 și T-90 care se antrenează la Mulino, la circa 300 de kilometri de Moscova.

ADVERTISEMENT

Al Treilea Corp de Armată, așa cum a fost el botezat, format din voluntari și grupuri de batalion recrutate începând cu luna iunie. Analiștii militari nu s-au arătat foarte impresionanți de perspectivele unor noi întăriri pentru armata rusă, susținând că o lună de pregătire nu este deloc suficientă pentru aceste trupe care nu vor fi capabile să execute operațiuni de arme combinate, și că, cel mai probabil, acestea vor reuși cel mult să înlocuiască liniile defensive ocupate acum de soldații ruși.

Mai mult aceștia subliniază că problemele de personal ale armatei ruse se vor accentua în viitorul apropiat, atunci când expiră contractele unui procent ridicat al soldaților aflați pe front, care au ajuns în Ucraina cu contracte pe trei și șase luni de zile. Mai mult, publicația Wall Street Journal scrie duminică, citând declarații ale localnicilor din Mulino, că voluntarii care alcătuiesc Corpul Trei de Armată s-au remarcat prin faptul că au fost beți în fiecare seară cât timp s-au aflat la pregătire.

ADVERTISEMENT

„Este puțin probabil ca elementele Corpului 3 de Armată să genereze putere de luptă efectivă. Un echipament mai bun nu face neapărat forțele mai eficiente atunci când personalul nu este bine antrenat sau disciplinat, așa cum mulți membri ai unităților de voluntari ale Corpului 3 Armată nu sunt”, a arătat Institutul pentru Studiul Războiului în analiza sa zilnică a acestui conflict.

De altfel, pe rețelele de socializare a fost distribuit un film în care trupele ruse aflate pe front încearcă să identifice pozițiile trupelor ucrainene cu ajutorul unei drone, însă aceasta este deturnată de către ucraineni, iar rușii trebuie să fugă pentru a nu fi bombardați.

În ceea ce privește dinamica frontului, profesorul de studii strategice de la Universitatea St. Andrews din Scoția, Phillips O. Brien subliniază că armata rusă nu a mai reușit niciun fel de înaintare de aproape șase săptămâni și că problemele cu generarea de trupe noi reprezintă o problemă serioasă pentru Moscova. Acesta subliniază că un proces serios de mobilizare presupune cel puțin șase sau chiar un an de pregătire, dar și existența unui corp de ofițeri și baza logistică pentru antrenarea serioasă a unui număr semnificativ de trupe, condiții de care Rusia nu dispune sau pe care nu pare că urmărește să le pună în aplicare.

În opinia acestuia pe frontul de sud, acolo unde în urmă cu câteva săptămâni oficialii ucraineni au anunțat o ofensivă importantă, nu va exista o ofensivă de tipul celor văzute în Al Doilea Război Mondial, cu atacuri cu blindate și manevre de învăluire pe un front mobil. În opinia sa acest tip de ofensive nu corespund războiului actual din Ucraina, nu pot fi purtate de forțele actuale aflate pe front ce nu dispun de acest tip de capabilitate, și că, în schimb, ucrainenii au adoptat o tactică de a-i atrage pe ruși la vest de râul Dnipro, acolo unde, „într-o zonă a morții”, îi bombardează neîncetat pe ruși și le atacă liniile de aprovizionare.

ADVERTISEMENT