News

Război în Ucraina, ziua 188. UE a donat 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu pentru a-i proteja pe ucraineni de o potențială expunere la radiații

Ziua 188 de război în Ucraina. Trupele Kievului au obținut mai multe victorii în apropierea orașului Herson, în cadrul contraofensivei din sudul țării.
30.08.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 188 UE a donat 55 milioane de tablete de iodura de potasiu pentru ai proteja pe ucraineni de o potentiala expunere la radiatii
Armata Ucrainei a început contraofensiva în sudul țării. Foto: facebook.com/zelenskiy.official - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
30-08-2022
18:46

UE a donat Ucrainei 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu. Zelenski s-a întâlnit cu șeful AIEA, Rafael Grossi

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marți cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. Asta s-a întâmplat înaintea vizitei organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite la centrala nucleară Zaporojie.

În timp ce Ucraina și Rusia continuă să se acuze reciproc de bombardarea zonei din jurul centralei nucleare Zaporojie, Uniunea Europeană a donat Ucrainei 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu pentru a proteja populația de o potențială expunere la radiații.

Tabletele vor fi utilizate în “scenarii limitate pentru a evita ca iodul radioactiv inhalat sau înghițit să fie absorbit de tiroidă“, a precizat Comisia într-un comunicat. Tabletele au fost solicitate de guvernul ucrainean pentru a “crește nivelul de protecție” în jurul centralei nucleare din Zaporojie.

Nicio centrală nucleară nu ar trebui să fie folosită vreodată ca teatru de război. Este inacceptabil ca viețile civililor să fie puse în pericol. Toate acțiunile militare din jurul centralei nucleare trebuie să înceteze imediat“, a adăugat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič. Oficialii Comisiei Europene au transmis marți că este vorba despre o “măsură preventivă“.

Potrivit CNN, în ultimele două luni, administrația președintelui american Joe Biden a ajutat armata ucraineană să se pregătească pentru contraofensiva în curs de desfășurare. Au fost respectate astfel cererile specifice de armament. De asemenea, oficialii ucraineni au declarat că deteriorarea podurilor de peste fluviul Dnepr (regiunea Herson) înseamnă că forțele rusești nu pot traversa apele pentru a ajuta unitățile de pe frontul din nord.

Lovituri la Harkov. Cel puțin patru persoane au fost ucise și alte nouă au fost rănite marți, în bombardamentele din centrul orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina. Asta a precizat Oleh Synehubov, șeful administrației militare regionale.

Altfel, deși a declarat că Rusia folosește gazul ca strategie în războiul împotriva Ucrainei, cancelarul german Olaf Scholz i-a asigurat pe germani că țara poate ”face față destul de bine amenințărilor care vin” spre ea.

A fost o referire la aprovizionarea cu gaz pentru următoarele luni de iarnă. La 19 august, Gazprom a anunțat o întreținere neprogramată pe Nord Stream 1 în perioada 31 august-2 septembrie și astfel a suspendat fluxul de gaz. Între timp, grupul energetic industrial francez Engie a declarat că firma rusă de gaze Gazprom își va reduce furnizarea de gaze către Franța, începând de marți, 30 august 2022.

30-08-2022
18:44

Fostul general SBU, Andrii Naumov, suspectat că le-a transmis rușilor informații sensibile despre zona de excludere de la Cernobîl, ar putea primi azil în Rusia

Potrivit informațiilor publicate de cei de la The Insider și preluate de Ukrifnorm, Andrii Naumov, fostul șef al Direcției principale de securitate internă a Serviciului de Securitate al Ucrainei, a fost reținut în Serbia pentru contrabandă cu obiecte de valoare nedeclarate. El riscă până la 12 ani de închisoare. În Ucraina, fostul agent de securitate de rang înalt este suspectat de înaltă trădare.

În timp ce deținea funcția de șef al unei întreprinderi de stat responsabile de zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl, înainte de a fi repartizat într-un post de conducere în cadrul SBU, el a colectat informații despre sistemele de siguranță ale zonei“, a scris Biroul de Stat de Investigații din Ucraina într-un comunicat.

Potrivit The Insider, Rusia este pregătită să îi acorde azil lui Naumov în schimbul mărturiei împotriva lui Volodimir Zelenski. Se pare că Rusia încearcă să îl judece pe președintele Ucrainei.

Astfel, fostul general SBU ar trebui să depună mărturie că Zelenski a ordonat să se efectueze “genocidul populației civile din Donbas“, așa cum dorește guvernul rus.

La 31 martie, președintele ucrainean a declarat că doi generali ucraineni au fost destituiți din grad pentru că au trecut de partea inamicului prin acte de înaltă trădare.

În prim-plan au apărut fostul șef al Departamentului Principal de Securitate Internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei Andrii Olehovych Naumov, dar și fostul șef al Biroului SBU din regiunea Herson, Serhii Oleksandrovych Kryvoruchko.

 

30-08-2022
11:31

Reacția Moscovei față de contraofensiva ucrainenilor: ”Operațiunea militară specială continuă. Toate obiectivele vor fi îndeplinite”

În ciuda informațiilor conform cărora armata ucraineană a declanșat contraofensiva în zona de sud, Kremlinul insistă că așa-numita ”operațiune militară specială” merge conform planului.

Prezent la o conferință de presă la Moscova, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a fost rugat să comenteze declarațiile lui Volodimir Zelenski, conform cărora trupele ruse ar trebui să se retragă din fața contraofensivei ucrainene.

Peskov s-a rezumat la a spune că: ”Operaţiunea militară specială continuă. Continuă metodic şi în coordonare cu planurile actuale. Toate obiectivele vor fi îndeplinite”, scrie The Guardian.

30-08-2022
07:41

Invazia Rusiei din Ucraina a dus la moartea a 379 de copii

Procurorul general al Ucrainei a declarat, marți, că invazia Rusiei în Ucraina a dus la moartea a 379 de copii, potrivit Sky News care citează presa din statul vecin.

Acestui număr i se adaugă peste 700 de copii care au fost răniți în bombardamente.

Regiunea Donețk din estul Ucrainei, controlată în prezent de ruși, a înregistrat cea mai mare proporție de copii răniți sau uciși, 388.

30-08-2022
07:39

Echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, aflată în drum spre Zaporojie, a ajuns la Kiev

O echipă de experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) va inspecta începând de miercuri centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei.

Aceștia au ajuns, marți dimineață, la Kiev, scrie The Guardian. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că inspectorii vor vizita centrala de miercuri până sâmbătă.

”Trebuie să protejăm siguranța și securitatea celei mai mari instalații nucleare a Ucrainei și a Europei”, a scris Grossi pe Twitter.

În ziua 188 de război în Ucraina, moralul trupelor Kievului este ridicat datorită victoriilor de lângă orașul Herson. În debutul contraofensivei au fost eliberate patru sate și a fost străpunsă prima linie de apărare a armatei ruse.

Armata ucraineană avansează în sud

Potrivit surselor CNN, principala “țintă” a armatei ucrainene care acționează în sudul țării este orașul Herson. “Operațiunea a început noaptea, cu bombardamente masive asupra pozițiilor rusești“, a declarat sursa a cărei identitate a fost ascunsă de jurnaliștii CNN din motive de securitate.

ADVERTISEMENT

Direcția principală a atacului a fost pe Pravdyne. Am lovit infanteria lor din DNR (Republica Populară Donețk) și LNR (Republica Populară Luhansk), iar ei au fugit. A fugit și forța de debarcare rusă.

Acum am eliberat patru sate. Prima lor linie de apărare a fost străpunsă în trei locuri. Mulți dintre soldații ruși au fost uciși și capturați, iar multe vehicule militare rusești au fost distruse.

ADVERTISEMENT

Vom vedea ce se va întâmpla de aici încolo. Ținta noastră este Herson“, a declarat sursa respectivă pentru CNN. Satele eliberate sunt Nova Dmytrivka, Arkhanhel’s’ke, Tomyna Balka și Pravdyne.

În acest context, reprezentanții Casei Albe au transmis că amenințarea contraofensivei ucrainene a avut deja impact asupra armatei rusești. Oficialii SUA au văzut rapoarte care confirmă contraofensiva în sudul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Casa Albă salută atacurile forțelor ucrainene

Totuși, administrația de la Washington nu dorește să comenteze mai multe cu privire la operațiunile militare ucrainene specifice. Asta a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicare al Consiliului de Securitate Națională.

Kirby a menționat că indiferent de mărimea, amploarea și domeniul de aplicare a ultimei contraofensive, ucrainenii “au avut deja un impact asupra capacităților militare rusești“:

ADVERTISEMENT

Pentru că rușii au fost nevoiți să retragă resurse din est din cauza rapoartelor potrivit cărora ucrainenii ar putea trece mai mult la ofensivă în sud.

Și astfel au fost nevoiți să epuizeze anumite unități în anumite zone din est, în Donbas, pentru a răspunde la ceea ce au crezut în mod clar că este o amenințare iminentă a unei contraofensive.”

Kirby a mai spus că Rusia “continuă să aibă probleme cu personalul militar” în Ucraina și încearcă să își extindă recrutarea în interiorul Rusiei, dar și să “atragă” unii dintre soldații sub contract pentru a servi dincolo de termenele lor.

Reacția Moscovei după debutul contraofensivei

Kirby a mai spus că “ideea de a trece la ofensivă nu este nouă pentru ucraineni“. De cealaltă parte, Moscova a recunoscut luni contraofensiva Kievului în sudul Ucrainei, dar a declarat că trupele ucrainene “au suferit pierderi grele” și “au eșuat lamentabil” în “tentativa” lor.

Luni, forțele ucrainene “au încercat o ofensivă în regiunile Nikolaiev și Herson din trei direcții“, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, adăugând că, “în urma apărării active, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au suferit pierderi grele“.

Reprezentanții ministerului rus al Apărării au mai precizat că în timpul luptelor au fost distruse 26 de tancuri ucrainene, 23 de vehicule de luptă de infanterie și alte nouă vehicule blindate de luptă, iar două avioane de atac Su-25 au fost doborâte: “O altă încercare de acțiuni ofensive din partea inamicului a eșuat lamentabil.

Altfel, SUA monitorizează datele senzorilor de radiații de la centrala nucleară Zaporojie. În prim-plan apar oameni de știință care lucrează pentru guvernul american. Ei monitorizează datele senzorilor de radiații de la centrala nucleară din Ucraina, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.

Nu au fost detectate radiații la Zaporojie

Până în prezent, aceștia nu au observat “niciun indiciu despre niveluri de radiații crescute sau anormale“.Purtătorul de cuvânt Vedant Patel a declarat că Departamentul de Stat al SUA “speră că Rusia se va ține de cuvânt și va permite o inspecție completă a instalațiilor“.

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), condusă de Rafael Grossi, călătorește spre centrala ocupată de Rusia în sud-estul Ucrainei. Oficialii au avertizat în legătură cu riscul unui incident nuclear catastrofal, pe fondul bombardamentelor din apropierea instalației.

În acest context, oficialii americani și ucraineni au cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei. Separat, un oficial militar american de rang înalt a declarat că SUA știu “că rușii trag din zona din jurul centralei nucleare“, dar și că “folosesc centrala nucleară pentru a depozita o mulțime de echipamente“.

Cu toate acestea, acest oficial a mai spus că “există probabilitatea” ca și ucrainenii să fi tras în apropierea centralei: “În mai multe cazuri, este vorba de focuri de răspuns ale rușilor care trag din acele locuri.”

Observațiile vin în contextul în care luni, un oficial local susținut de Rusia a declarat că o rachetă ucraineană ar fi avariat acoperișul unui depozit de combustibil de la centrala nucleară Zaporojie.

ADVERTISEMENT