News

Război în Ucraina, ziua 190. Ministerul rus de Externe acuză România că trimite arme Kievului: ”Să spună poporului cum stau lucrurile în realitate”

Ziua 190 de război în Ucraina. O echipă a AIEA - organismul de supraveghere nucleară al ONU - se află în orașul Zaporojie, iar joi se pregătește să viziteze centrala nucleară.
01.09.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 190 Ministerul rus de Externe acuza Romania ca trimite arme Kievului Sa spuna poporului cum stau lucrurile in realitate
AIEA se pregătește să viziteze joi centrala nucleară Zaporojie. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT
01-09-2022
20:09

Ministerul rus de Externe: ”Oficialii români să facă publice unele dezvăluiri despre aceste încărcături. Ce trimit ei, de fapt, regimului de la Kiev?”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerul rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că oficialii de la Bucureşti trebuie să recunoască public că România trimite arme Kievului.

În declarațiile preluate de Agerpres, Maria Zaharova a reproșat oficialilor români că nu ar trebui să se mai ascundă folosind formule de tipul ”asistenţă umanitară”.

Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin ‘umanitar’ pentru Ucraina“, a declarat Maria Zaharova într-o conferinţă de presă organizată miercuri.

Ea a mai adăugat că jurnaliștii unei agenţii de presă din România au dezvăluit despre ce fel de sprijin este vorba. Totuși, purtătoarea de cuvânt a Ministerul rus de Externe a evitat să dezvăluie numele acelei agenții de presă.

Ea a spus doar că o ”agenţie de presă română a relatat despre o discuţie telefonică recentă dintre ministrul român al apărării, Vasile Dâncu, şi omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulţumit Bucureştiului pentru cea de-a cincea tranşă, recent aprobată, de asistenţă militară românească pentru forţele armate ale Ucrainei, inclusiv arme de calibru mic, muniţie, piese de schimb pentru produse militare”.

În acest context, Zaharova s-a referit la imaginile cu armamentul românesc trimis Ucrainei, care au stârnit numeroase dezbateri publice.

Este pentru prima dată când această temă a apărut atât de explicit în spaţiul public, chiar dacă pe reţele de socializare apăruseră anterior materiale video ce relevau folosirea obuzelor de fabricaţie românească de către forţele armate ale Ucrainei.

Dar nu existau dovezi ‘directe’. De acum este clar ce înseamnă cuvântul ‘umanitar’. Autorităţile române, evident, resimt un disconfort moral, realizând consecinţele reale ale acestei politici determinate de ideologie.

În loc de această ruşine falsă, ele ar trebui să mărturisească totul. Să spună poporului şi întregii lumi cum stau lucrurile în realitate. Alimentarea cu arme a naţionaliştilor ucraineni pentru a lupta cu propriul popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureştiul nu ştie asta) şi duce la un număr mai mare de victime.

Cei care contribuie la aceasta împart cu regimul naţionalist de la Kiev responsabilitatea pentru toate crimele noi, sângele şi suferinţa oamenilor.

Dacă oficialii români cred că totul este irelevant, aceasta este părerea lor. Dar ar fi bine să facă publice unele ‘dezvăluiri’ despre aceste încărcături. Ce trimit ei de fapt regimului de la Kiev?”, a declarat Maria Zaharova.

01-09-2022
12:56

Inspectorii AIEA au sosit la centrala nucleară Zaporojie

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a sosit joi la centrala nucleară Zaporojie. Anunțul a fost confirmat de operatorul nuclear ucrainean Energoatom într-un comunicat remis pe Telegram.

La rândul lor, oficialii AIEA au confirmat sosirea și pe Twitter: “Misiunea de sprijin și asistență a AIEA la Zaporojie (ISAMZ) condusă de directorul general Rafael Grossi tocmai a sosit la centrala nucleară Zaporojie pentru a desfășura activități indispensabile de siguranță și securitate nucleară și de garanții.”

Altfel, în cadrul unor declarații pentru CNN, primarul orașului primarul orașului Enerhodar a precizat că bombardamentele “nu s-au oprit de la ora 5 dimineața” în apropierea centralei nucleare Zaporojie. “Există victime în rândul civililor. Aceasta este probabil cea mai dificilă zi din întreaga istorie a ocupației orașului“, a spus el.

Oficialii regionali numiți de Rusia au raportat, de asemenea, bombardamente în Enerhodar joi, afirmând că au existat “cel puțin trei” victime civile și cinci răniți, inclusiv un copil.

CNN nu a reușit să verifice în mod independent afirmațiile venite dinspre ambele părți. Rapoartele vin în timp ce o echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a îndreptat spre centrala nucleară pentru a efectua o inspecție planificată a instalației ocupate de forțele rusești din martie.

Într-o serie de declarații, oficialii ruși și ucraineni s-au acuzat reciproc de bombardarea traseului prestabilit al AIEA către centrala Zaporojie.

Purtătorul de cuvânt al AIEA, Fredrik Dahl, a declarat că inspectorii au fost “întârziați” timp de trei ore pe partea controlată de Ucraina a liniei frontului în drumul spre instalația nucleară.

Asta l-a determinat pe șeful AIEA, Rafael Grossi, să negocieze personal cu autoritățile militare ucrainene pentru a permite echipei să continue deplasarea.

Într-o declarație de joi, Ministerul rus al Apărării a afirmat că va oferi inspectorilor AIEA “securitate deplină pentru continuarea activității” la sosirea lor la centrală.

 

 

01-09-2022
10:02

Oficialii AIEA sunt blocați în Ucraina

Reprezentanții AIEA sunt blocați la un punct de control ucrainean la 20 de kilometri de linia frontului. Oficialii AIEA au fost nevoiți să rămână aici o perioadă din cauza bombardamentelor din zonă.

Centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruși, va fi vizitată cu siguranță de acești oficiali, însă nu se știe când se va întâmpla acest lucru. Cu toate că au promis că cei de la AIEA vor avea cale liberă spre centrală, rușii par determinați să-i încurce pe aceștia în misiunea lor.

Dacă vor ajunge la Zaporojie, așa cum și-au propus, oficialii AIEA vor petrece acolo mai multe zile, chiar și o săptămână, pentru a constata de la fața locului cât de gravă e situația de la centrală.

01-09-2022
05:00

Zelenski cere Europei să interzică cetățenii ruși: ”E umilitor pentru UE”

Președintele Volodimir Zelenski crede că Europa se umilește permițând rușilor să folosească bătrânul continent ”ca loc de vacanță pentru amante”.

La nivel european ar exista un acord al miniștrilor de Externe din UE privind reducerea semnificativă a numărului de vize acordate rușilor. Cu toate acestea, mai multe țări, printre care România, susțin interzicerea totală a accesului rușilor în Europa.

”Am participat la lucrările unui forum foarte respectabil din Republica Cehă, la Praga, numit Forum 2000. A fost fondat de Václav Havel şi se bucură de o atenţie semnificativă în Europa. M-am adresat participanţilor la forum şi i-am îndemnat să întărească sprijinul faţă de ţara noastră în acest război şi de protejarea întregii Europe de presiunea rusă. În special, problema limitării vizelor europene pentru cetăţenii Rusiei ar trebui rezolvată în sfârşit.

Cred că este umilitor pentru Europa când este considerată doar un mare butic sau restaurant. Europa este în primul rând un teritoriu al valorilor, nu al consumului primitiv. Şi când cetăţenii statului care vrea să distrugă valorile europene folosesc Europa pentru distracţia sau cumpărăturile lor, pentru vacanţa amantelor lor în timp ce ei înşişi lucrează pentru război sau pur şi simplu pentru a aştepta în tăcere căderea imorală a Rusiei, ceea ce se întâmplă chiar acum, acest lucru este complet împotriva a tot ceea ce a stat la baza Europei unite, în general”, a transmis președintele Ucrainei.

”Lucraţi pentru dezvoltarea paşnică şi democratică a ţărilor europene. Europa nu poate deveni surdă din punct de vedere moral. Şi niciunul dintre liderii europeni nu va putea justifica faptul că banii nu au miros pentru ei, invocând consecinţele COVID. Pentru că dacă există o asemenea surzenie, dacă există o asemenea pierdere a capacităţii de a distinge mirosul de sânge pe facturi, nu va exista nicio Europă, nu va exista o Europă paşnică. Le sunt recunoscător acelor europeni care înţeleg că în vreme de război este de datoria oricărui om normal să lupte pentru ca agresorul să piardă, pentru ca ocupaţia să se termine, pentru ca armata rusă să părăsească pământul ucrainean”, a completat Zelenski.

Asta se întâmplă în timp ce luptele continuă în jurul centralei nucleare Zaporojie. Atât ucrainenii, cât și rușii continuă să se acuze reciproc de bombardarea acesteia.

Când va veni finalul acestui război?

Potrivit CNN, Ucraina și țările din întreaga lume doresc ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să poată evalua în siguranță instalația nucleară, care în prezent este ocupată de forțele rusești. Această dorință are legătură cu evitarea unui eventul incident nuclear.

ADVERTISEMENT

Astfel, inspectorii organismului de supraveghere nucleară al ONU vor vizita centrala din Zaporojie pentru “câteva zile“. Asta a precizat șeful delegației, directorul general Rafael Grossi.

Acesta a declarat că echipa sa este într-o “misiune tehnică” și a subliniat că există posibilitatea unei prezențe permanente sau continue a AIEA la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

ADVERTISEMENT

Altfel, jurnaliștii americani s-au referit și la contraofensiva din sudul Ucrainei. Acolo, forțele armate ucrainene au purtat lupte în orașele Herson, Beryslav și Kakhovka. Asta a precizat șeful adjunct al consiliului regional, Iurii Sobolevskyi.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că încercările ucrainene din sud au eșuat. Aceiași oficiali au transmis că forțele rusești au provocat pierderi grele de echipamente și personal.

ADVERTISEMENT

Sfaturile americanilor pentru armata ucraineană

În pregătirea actualei contraofensive ucrainene, SUA au îndemnat Kievul să mențină operațiunea limitată atât în ceea ce privește obiectivele, cât și în ceea ce privește geografia, pentru a evita să se extindă prea mult și să se împotmolească pe mai multe fronturi.

Anunțul aparține unor oficiali americani și occidentali, dar și unor surse ucrainene care au intrat în contact cu jurnaliștii de la CNN. Discuțiile au implicat angajarea în “jocuri de război” cu Kievul.

ADVERTISEMENT

A fost vorba despre exerciții analitice menite să ajute forțele ucrainene să înțeleagă ce niveluri de forță ar trebui să adune pentru a avea succes în diferite scenarii.

Inițial, ucrainenii au avut în vedere o contraofensivă mai amplă, dar și-au restrâns misiunea la sud, în regiunea Herson, conform oficialilor americani și ucraineni deja amintiți.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat pentru CNN că “Statele Unite au un dialog militar de rutină între militari la mai multe niveluri cu Ucraina.

Nu vom face comentarii cu privire la specificul acestor angajamente. În general, le furnizăm ucrainenilor informații pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine amenințările cu care se confruntă și să-și apere țara împotriva agresiunii rusești. În cele din urmă, ucrainenii iau deciziile finale pentru operațiunile lor.”

Armata Ucrainei poate lupta de la egal la egal cu cea a Rusiei

Oficialii citați au mai spus că acum există o paritate sporită între armata Ucrainei și cea a Rusiei. Dar oficialii occidentali au ezitat să catalogheze operațiunea ucraineană incipientă – despre care se crede că a început luni în provincia sudică Herson – drept o adevărată “contraofensivă“.

Cât de mult va reuși Ucraina să recâștige teritoriul pierdut rămâne o întrebare deschisă. Oficialii ucraineni au declarat deja că această ofensivă va fi probabil o operațiune lentă, iar vremea rece de la iarnă și noroiul care va apărea primăvară vor forța ambele armate să ia mai multe pauze.

Un alt subiect fierbinte apărut în ziua 189 de război în Ucraina a avut legătură cu înăsprirea regimului de acordare a vizelor pentru cetățenii ruși. În urma unei reuniuni informale de la Praga, miniștrii europeni de externe au ajuns la un acord politic pentru a suspenda complet acordul de facilitare a vizelor dintre UE și Rusia.

Au fost și câțiva oficiali care nu au pledat pentru o interdicție totală a vizelor. În acest moment, șeful politicii externe a UE a declarat că decizia înseamnă că procesul va deveni mai dificil și va dura mai mult pentru ruși.

Acordul va trebui să fie aprobat de toate statele membre la nivelul Consiliului European. Rușii au avertizat asupra consecințelor pe care le-ar avea o mișcare de suspendare totală a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia.

Avertismentul Moscovei pentru Bruxelles

Rusia a avertizat miercuri Uniunea Europeană cu privire la consecințele pe care le-ar putea avea faptul că blocul a decis să suspende complet acordul de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.

Încălcarea, eludarea sau retragerea de către UE a acordului de facilitare a vizelor cu Rusia nu va rămâne fără consecințe. Vom decide singuri dacă măsurile vor fi simetrice, asimetrice sau ceva la care UE nu se așteaptă.

Dacă cei de Bruxelles decid să se împuște din nou în picior, atunci este alegerea lor“, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Alexander Grushko.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că această decizie “va reduce semnificativ numărul de vize noi eliberate de statele membre ale UE“, având în vedere că procesul va deveni mai dificil și va dura mai mult.

Vizele erau deja restricționate pentru anumite categorii de cetățeni ruși. Borrell a precizat că în acest moment nu este vorba despre un text juridic, ci doar de un acord politic.

ADVERTISEMENT