News

Război în Ucraina, ziua 191. Putin a ordonat ca regiunea Doneţk să fie cucerită până pe 15 septembrie, anunță Statul Major ucrainean. Update

Ziua 191 de război în Ucraina. Prima vizită a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie s-a încheiat.
02.09.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 191 Putin a ordonat ca regiunea Donetk sa fie cucerita pana pe 15 septembrie anunta Statul Major ucrainean Update
Luptele din apropierea centralei nucleare Zaporojie au continuat și în timpul vizitei inspectorilor AIEA. Foto: hepta.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
02-09-2022
16:52

Vladimir Putin a ordonat ca regiunea Doneţk să fie cucerită până pe 15 septembrie

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor ruse să cucerească întreaga regiune Donețk până pe 15 septembrie. Anunțul a fost făcut joi, 1 septembrie, de șeful adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General din Ucraina, Oleksi Hromov, la o conferință, notează KyivPost.

”Inamicul continuă să deţină zone ocupate în regiunile Harkov, Lugansk, Doneţk, Zaporojie, Herson şi Nikolaev. Rușii încearcă, de asemenea, să creeze condiţii favorabile pentru relansarea ofensivei”, a spus Hromov.

În acest sens, trupele Moscovei îşi ajustează din nou planurile şi acţiunile în conformitate cu ordinul lui Putin de a ajunge până la 15 septembrie la graniţele administrative ale regiunii Doneţk, a mai spus înaltul responsabil militar ucrainean.

02-09-2022
13:03

Luptele grele continuă în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

Sosirea unei echipe internaționale de inspectori ONU nu a dus la stoparea luptelor și bombardamentelor din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa. 

O echipă de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a ajuns joi la uzina Zaporojie pentru a-i evalua siguranța. 

Luptele din regiune au izbucnit înainte ca echipa internațională să se îndrepte spre instalație, iar traseul prestabilit a fost, de asemenea, bombardat. 

Rusia a acuzat Ucraina că încearcă să preia controlul asupra fabricii, în timp ce Ucraina a spus că Rusia se află în spatele atacurilor. 

02-09-2022
13:01

Rusia amenință că va înceta să vândă petrol şi gaz ţărilor care-i impun plafoane de preţ

Vineri, 2 septembrie, Rusia a ameninţat că va înceta să vândă petrol şi gaz natural acelor ţări care-i impun plafoane de preţ pentru aceste resurse energetice.

Moscova consideră că aceste plafoane vor destabiliza semnificativ piaţa globală, transmite The Guardian.

”Companiile care impun plafoane de preţ nu se vor număra printre cele care primesc petrol rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

02-09-2022
12:59

Prețurile alimentelor la nivel global au scăzut pentru a cincea lună consecutiv

Pentru a cincea lună consecutiv, prețurile la alimente la nivel mondial au scăzut, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citată de Sky News.

Potrivit FAO, preţurile cerealelor au scăzut cu 1,4% în august, faţă de iulie. Acesta este un efect al acordului încheiat între Ucraina şi Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagră şi a perspectivelor favorabile privind recolta de grâu în America de Nord şi Rusia. 

Preţurile uleiurilor vegetale, ale zahărului, cărnii şi produselor lactatelor au scăzut în august, reflectând îmbunătățirea aprovizionării.

Prețurile au scăzut constant din martie. Scăderea generală din august a fost de 1,9%.

02-09-2022
09:12

Ucraina susține că Rusia a suferit ”pierderi semnificative” în sud

Forțele ruse au suferit ”pierderi semnificative” în regiunea de sud a Hersonului în urma contraofensivei ucrainene lansate la începutul acestei săptămâni, a declarat vineri armata ucraineană.

”Inamicul suferă pierderi semnificative — pierderile de forță de muncă au trecut de la zeci la sute. Echipamentele ard și ele. Prin urmare, succesele noastre sunt destul de convingătoare și cred că foarte curând vom putea dezvălui mai multe știri pozitive”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene din sud.

Continuăm să distrugem inamicul în ceea ce privește logistica, capacitățile sale. Depozitele de muniție explodează, traversările de pontoane explodează. Înseamnă că logistica și legăturile de transport ale inamicului sunt subminate în așa măsură încât nu pot ridica rezerve”, a completat oficialul ucrainean.

Comandamentul Operațional Sud a susținut că au fost lovite o serie de ținte, inclusiv o traversare cu feribotul.

”Forțele noastre aeriene au efectuat 18 lovituri asupra posturilor de comandă și sprijin, depozite cu muniție și combustibil și lubrifianți, precum și în facilități logistice și de transport”, mai este precizat în comunicatul armatei.

Potrivit Comandamentului Operațional Sud, trei poduri importante peste râul Nipro — Antonivskyi, Kakhovskyi și Dariivskyi — sunt ținte care vor fi lovite în viitorul apropiat.

Forțele ucrainene au încercat să împiedice trupele ruse să-și reaprovizioneze unitățile la nord de râu, în esență tăind pozițiile defensive rusești. Cu toate acestea, forțele ruse continuă să bombardeze mai mult de o duzină de așezări ucrainene în spatele unei linii de front care trece de-a lungul graniței de nord a Hersonului.

02-09-2022
09:05

Ucraina cere AIEA să solicite demilitarizarea centralei nucleare de la Zaporojie

Ministrul ucrainean al energiei spune că AIEA ar trebui să insiste asupra demilitarizării centralei nucleare. Herman Halushchenko a cerut vineri Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să sublinieze asupra faptului că o prezență militară la centrala nucleară Zaporojie este inacceptabilă.

Misiunea AIEA trebuie să afirme că prezența armatei, prezența armelor la stație reprezintă o amenințare reală la adresa siguranței nucleare. Acest lucru este evident”, a transmis ministrul.

După o noapte relativ liniștită în jurul centralei și în orașul Enerdogar, Halushchenko a transmis că specialiștii AIEA de la fața locului ”se pot ridica la un alt nivel prin evaluarea unor încălcări atât de semnificative ale siguranței nucleare”.

”Partea din misiunea rămasă în prezent pe stație va fi una cheie. Este planificat ca aceasta să rămână acolo timp de trei până la patru zile. Recomandările și rapoartele AIEA ar trebui trimise Ucrainei, organizația de operare a ZNPP — Energoatom. Și trebuie să implementăm aceste recomandări. Dar pentru asta trebuie să avem acces la stație. Ar trebui să fie returnată sub controlul Ucrainei”, a punctat oficialul de la Kiev.

Halushchenko a explicat că o închidere controlată a fabricii nu va atenua riscurile de acolo.

”Dacă centrala electrică eliberează sau nu energie în rețea nu afectează problema siguranței nucleare. Pentru că, chiar dacă centrala nu funcționează și nu produce energie — materialul nuclear este încă acolo… în bazine de depozitare și depozitarea combustibilului uzat la CNE Zaporojie. Deci, în timp ce materialul nuclear este încă acolo, există încă un anumit pericol”, a concluzionat Halushchenko.

Conform jurnaliștilor CNN, inspectorii AIEA au mers la centrala nucleară Zaporojie în ciuda bombardamentelor din apropierea instalației. Rafael Grossi a povestit joi la ce riscuri au fost expuși el și echipa care l-a însoțit:

Rușii și ucrainenii nu renunță la luptele din apropierea centralei nucleare

După ce am ajuns atât de departe, nu aveam de gând să mă opresc și, împreună cu echipa mea curajoasă, ne-am deplasat. Au fost momente în care focul era evident.

ADVERTISEMENT

Rafalele de mitralieră de calibru mare, mortierele au fost într-adevăr de două sau trei ori destul de îngrijorătoare, aș spune, pentru noi toți. Am avut sprijin din partea echipei de securitate a Națiunilor Unite care se află aici, de asemenea.

Așadar, cred că am arătat că reprezentanții comunității internaționale sunt acolo, ar putea fi acolo și că vor continua acest lucru.”

ADVERTISEMENT

Comentariile lui Grossi au fost făcute în contextul în care Ucraina a acuzat forțele rusești că au încercat să perturbe vizita AIEA la centrala nucleară Zaporojie prin bombardamente care au vizat orașul Enerhodar, în apropierea instalației nucleare, joi dimineața.

La finalul vizitei, Rafael Grossi a mai declarat că organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite “nu pleacă nicăieri” și va avea o “prezență continuă” la centrala nucleară Zaporojie:

ADVERTISEMENT

Nu plecăm nicăieri. AIEA este acum acolo, la centrală, și nu se va muta. Va rămâne acolo. Vom avea o prezență continuă acolo, la centrală.” Chiar și așa, el a declarat că rămâne îngrijorat până când situația de la centrala nucleară Zaporojie se va stabiliza:

Rafael Grossi este foarte îngrijorat din cauza situației de la Zaporojie

Sunt îngrijorat și voi continua să fiu îngrijorat în legătură cu centrala până când vom avea o situație mai stabilă, mai previzibilă. Este evident că centrala și integritatea fizică a centralei au fost încălcate de mai multe ori din întâmplare și cu intenție.  

ADVERTISEMENT

Indiferent de poziția pe care o aveți, indiferent ce credeți despre acest război, este ceva ce nu se poate întâmpla și de aceea încercăm să punem în aplicare anumite mecanisme.”

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, a mai declarat reporterilor că el și echipa sa au putut să se uite la “lucruri esențiale” în timpul primei vizite la centrala nucleară Zaporojie.

De asemenea, la finalul primei vizite a inspectorilor AIEA de la începutul războiului în Ucraina, majoritatea inspectorilor ONU au părăsit centrala de la Zaporojie. Informația a fost confirmată de oficialii Energoatom, operatorul nuclear ucrainean.

Printre cei care au plecat s-a aflat și Rafael Grossi. “Deocamdată, cinci reprezentanți ai AIEA au rămas în centrala ZNPP, care descarcă echipamentele aduse cu ei și continuă să lucreze“, se arată în comunicatul de presă remis de Energoatom.

Când vor pleca inspectorii AIEA

Este de așteptat ca inspectorii rămași să își continue munca la centrală până la 3 septembrie, conform Energoatom. De cealaltă parte, guvernatorul rus al zonelor ocupate din Zaporojie, Evhen Balytskyi, a declarat pentru RIA Novosti că inspectorii AIEA vor rămâne la centrală până sâmbătă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi vizita Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie, în ciuda a ceea ce el a numit “toate provocările armatei rusești” asupra orașului Enerhodar și la centrală.

În mesajul său video zilnic, Zelenski a declarat că este “rău că ocupanții încearcă să transforme această misiune a AIEA – care este cu adevărat necesară – într-un tur nefolositor al centralei“.

Avem informații specifice că Rusia a făcut o mulțime de lucruri cinice pentru a-i înșela pe inspectorii AIEA, inclusiv intimidarea locuitorilor orașului Enerhodar. Ocupanții îi forțează pe oameni să-i mintă pe reprezentanții AIEA“, a adăugat el.

De asemenea, Zelenski a afirmat că nu a fost respectat acordul pentru accesul jurnaliștilor independenți alături de delegația AIEA. “Din păcate, ocupanții nu au lăsat jurnaliștii să intre, ci au organizat o mulțime de propagandiști de-ai lor. Din păcate, reprezentanții AIEA nu i-au protejat pe reprezentanții presei independente.”

Zelenski cere demilitarizarea zonei din jurul centralei nucleare

De asemenea, liderul de la Kiev a subliniat din nou că zona din jurul centralei ar trebui să fie demilitarizată. Altfel, oficialii ucrainenii au spus că rușii nu fac niciun progres în ofensiva din Donețk.

Armata ucraineană afirmă că situația din estul regiunii Donețk este practic neschimbată, în pofida eforturilor depuse mai multe săptămâni de forțele ruse și de aliații lor din milițiile din Donbas.

Obiectivul declarat al președintelui rus Vladimir Putin este de a cuceri toate regiunile Donețk și Lugansk, dar forțele ucrainene controlează în continuare mai mult de o treime din Donețk.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat joi că rușii au încercat din nou să atace în mai multe direcții, spre orașul Sloviansk și orașele Bahmut și Avdiivka. În fiecare caz, a precizat Statul Major General, forțele rusești nu au avut succes și s-au retras.

Informații noi despre contraofensiva ucraineană din sud

Aceiași oficiali au vorbit despre atacuri grele cu tancuri, artilerie și mortiere în sud, unde forțele ucrainene încearcă să slăbească apărarea rusă. Potrivit Statului Major General, rușii au tras asupra a 15 așezări din regiune, majoritatea de-a lungul granițelor regiunilor Nikolaiev și Herson, care au fost o linie de front activă mai bine de două luni.

Armata ucraineană afirmă că își concentrează atacurile asupra podurilor și a altor poziții rusești din apropierea orașului Herson. Forțele Kievului au transmis că mențin presiunea asupra forțelor rusești din sudul regiunii Herson cu atacuri asupra mai multor obiective, inclusiv poduri peste fluviul Dnepr.

În acest context, reprezentanții Comandamentului operațional Sud au declarat: “Unitățile noastre de rachete și artilerie au efectuat misiuni de foc asupra a trei puncte de control, o stație radar, două puncte de concentrare a forței de muncă, armelor și echipamentelor inamice.

O încercare de a stabili o nouă trecere de pontoane în zona Dariivka a fost, de asemenea, anihilată de focul nostru.”S-a mai spus că focul executat asupra podului Kakhovskyi a provocat câteva găuri suplimentare, ceea ce înseamnă că a rămas inutilizabil pentru forțele de ocupație.

Forțele ucrainene s-au concentrat în ultimele două luni pe degradarea liniilor de aprovizionare rusești, a depozitelor de muniții și a bazelor situate în spatele pozițiilor din sud.

ADVERTISEMENT