LIVE Actualizat 08-09-2022
12:53

Război în Ucraina, ziua 197. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vizită surpriză la Kiev. Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, restricții pentru cetățenii ruși

Ziua 197 de război în Ucraina. În apropierea centralei nucleare Zaporojie continuă luptele între forțele ucrainene și cele ruse.
08.09.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 197 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken vizita surpriza la Kiev Estonia Letonia Lituania si Polonia restrictii pentru cetatenii rusi
Ucraina și Rusia de îndreaptă spre ziua 200 de război. Foto: flickr.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
08-09-2022
12:53

Estonia, Letonia, Lituania și Polonia impun restricții de călătorie pentru cetățenii ruși

Patru state UE, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, au anunțat că vor restricționa intrarea cetățenilor ruși pe teritoriul lor.

Aceste state și-au exprimat la unison îngrijorarea cu privire la securitatea lor, pe fondul războiului din Ucraina, notează Sky News.

”Țările care se învecinează cu Rusia sunt din ce în ce mai preocupate de afluxul substanțial și în creștere de cetățeni ruși către Uniunea Europeană și spațiul Schengen prin teritoriile noastre.

Credem că această situație reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității noastre și a spațiului Schengen în general”, au anunțat cele patru state într-o declarație comună.

Ulterior, prim-ministrul estonian Kaja Kallas a scris pe Twitter: ”Astăzi, Guvernul nostru va decide să restricționeze turismul din Rusia către UE prin zona țării noastre.

Este o decizie luată în colaborare cu Letonia, Lituania și Polonia, ca răspuns la amenințările grave la adresa securității din zonă. Nu este o interdicție totală, vor rămâne excepții”.

Noile restricții urmează să intre în vigoare din 19 septembrie.

08-09-2022
12:47

Secretarul de stat american Antony Blinken, vizită surpriză la Kiev

În cursul zilei de joi, 8 septembrie, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a întreprins o vizită neanunțată la Kiev, conform The Guardian.

Oficialul american a vizitat un spital de copii din Capitala Ucrainei. Vorbim de a doua vizită a secretarului de stat american la Kiev, după invazia rusă din februarie.

Blinken a fost fotografiat cu un câine dresat pentru a descoperit mine. Înaltul reprezentant SUA a mai vorbit cu Marina, o fetiță de șase ani din regiunea Herson, internată în spital.

Această deplasare în statul agresat de Rusia a oficialului Casei Albe vine în contextul în care Statele Unite au anunțat un nou ajutor militar de 2,7 miliarde de dolari pentru Ucraina.

08-09-2022
07:52

Belarus începe exerciții militare la granița cu Polonia

Exercițiile militare se vor concentra pe scenariul în care e necesară ”eliberarea teritoriului ocupat de inamic”.

Armata din Belarus își va concentra efectivele în zona graniței cu Polonia, a capitalei Minsk și a regiunii nordice Vitebsk. Exercițiile militare vor dura o săptămână, potrivit Ministerului Apărării din Belarus.

Ucraina și-a fortificat deja granița cu Belarus, existând semnale că Rusia ar putea trimite trupe și din această zonă, spre Kiev. Cu toate acestea, Alexander Lukașenko a negat cu vehemență că și-ar da acceptul ca armata țării sale să participe activ la războiul din Ucraina.

08-09-2022
05:09

Ucraina ar fi câștigat zeci de kilometri în contraofensivă

Rapoartele analiștilor militari din ultimele 24 de ore arată că armata ucraineană a obținut avansuri mult peste așteptări în urma contraofensivei pornite.

Philips O’Brien, profesor de strategie militară, consideră avansul din Herson o mare mișcare strategică a războiului.

“Mișcarea Ucrainei de a atrage forțele ruse în Herson este în mod clar una dintre marile mișcări strategice ale războiului. A trimis unele dintre cele mai bune unități rusești în Herson, unde nu pot fi alimentate și unde sunt uzate metodic. Și i-a făcut pe ruși să subțieze linia militară în Harkov”, a scris profesorul pe Twitter.

Așadar, frontul estic a rămas descoperit, lucru care-i permite armatei ucrainene să câștige zeci de kilometri de teritoriu pe zi. Între timp, în sud zeci de mii de soldați ruși sunt blocați și nu pot fi aprovizionați.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, un bombardament a avariat marți o linie electrică de rezervă a centralei nucleare din Zaporojie.

Aproape 200 de zile de război în Ucraina

Acea linie electrică de rezervă ar fi alimentat centrala nucleară în caz de urgență. “Dintre cele trei linii de rezervă dintre centrala ZNPP și centrala termică, una este acum avariată de bombardament, în timp ce celelalte două sunt deconectate, conform personalului operațional ucrainean, care i-a informat pe experții AIEA prezenți la centrală încă de săptămâna trecută“, a precizat AIEA într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Centrala nucleară din Zaporojie este deținută de forțele rusești încă de la începutul lunii martie, dar este în continuare operată de personal ucrainean. Directorul general al AIEA a vizitat centrala săptămâna trecută, iar doi experți ai AIEA au rămas pentru a menține o prezență permanentă la centrală.

AIEA a declarat că avariile provocate de bombardament nu au avut “un impact imediat” asupra centralei, deoarece linia electrică nu era conectată la rețea în acel moment.

ADVERTISEMENT

Bombardamentele continuă în apropierea centralei Zaporojie

În ultimele zile, centrala ZNPP s-a bazat pe singurul său reactor în funcțiune pentru energia de care are nevoie pentru răcire și alte funcții de siguranță.

În timp ce centrala are, de asemenea, generatoare diesel de urgență disponibile în caz de nevoie, directorul general Grossi și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la situația alimentării cu energie electrică.

ADVERTISEMENT

O sursă de alimentare sigură în afara amplasamentului de la rețea și sisteme de alimentare de rezervă sunt esențiale pentru a asigura siguranța nucleară și pentru a preveni un accident nuclear.

Această cerință se numără printre cei șapte piloni indispensabili de siguranță și securitate nucleară pe care directorul general i-a prezentat la începutul conflictului“, au declarat miercuri reprezentanții AIEA.

ADVERTISEMENT

Zelenski l-a acuzat pe Putin că minte

Altfel, președintele Volodimir Zelenski i-a răspuns lui Vladimir Putin, care a lansat mai multe critici la adresa Inițiativei Mării Negre, mediate de ONU pentru exportul de cereale din Ucraina.

Astăzi, în Rusia, a fost făcută o altă declarație vădit falsă, conform căreia majoritatea absolută a cerealelor ucrainene ar fi exportată în țările europene. Ei bine, cuvinte adevărate nu au mai fost auzite la nivel oficial în Rusia de mult timp, iar acest lucru nu surprinde pe nimeni.

Până la sfârșitul acestei luni, cel puțin trei milioane de tone de produse agricole pot fi exportate din porturile noastre maritime. Iar o parte semnificativă este destinată țărilor cele mai sărace și mai nevoiașe“, a declarat Zelenski în discursul de seară.

Anterior, Putin a afirmat miercuri că “doar 3% din grânele exportate din Ucraina sunt destinate țărilor în curs de dezvoltare, majoritatea merg în Europa“. În cifrele comunicate miercuri pentru CNN, oficialii Națiunilor Unite au declarat că aproximativ 30% din exporturile din cadrul inițiativei au mers către țări clasificate ca fiind cu venituri mici sau medii inferioare.

Ce s-a întâmplat cu cerealele Ucrainei

Alte 37% din exporturi au mers către țări din Uniunea Europeană. În plus, 20% au mers în Turcia, deși ONU a precizat că este posibil ca unele dintre aceste transporturi să fi fost trimise mai departe în Asia sau Africa.

Spre deosebire de Rusia, noi nu facem o împărțire rasistă a lumii între cei care merită securitate și cei care se presupune că nu o merită. Între cei care merită să trăiască fără foame și cei care se presupune că nu o merită.

Noi susținem toți oamenii, toate țările. Și pe cei care ne ajută, și pe cei care încă se abțin să ne ajute. Și pe țările care sunt mai stabile și pe cele care sunt mai puțin stabile. Subliniez încă o dată: Ucraina a fost, este și va fi garantul securității alimentare mondiale“, a mai spus președintele Ucrainei.

În continuare, Zelenski a mulțumit brigăzilor ucrainene implicate în ofensiva din regiunea Harkov. În prim-plan sunt cele trei brigăzi care luptă pentru recucerirea teritoriului deținut de Rusia în regiunea nord-estică Harkov.

Armata ucraineană înaintează și în nord

“Săptămâna aceasta avem vești bune din regiunea Harkov. Probabil că ați văzut deja cu toții rapoarte despre activitatea apărătorilor ucraineni. Și, cred, fiecare cetățean se simte mândru de soldații noștri.

Este o mândrie binemeritată, un sentiment corect. Acum nu este momentul să numim aceste sau acele așezări în care se întoarce steagul ucrainean. Dar este momentul să mulțumim Brigăzii 25 aeropurtate, Brigăzii 92 Mecanizate Separate și Brigăzii 80 de Asalt Aeropurtat pentru curajul și eroismul lor, demonstrate în timpul misiunilor de luptă“, a precizat Zelenski.

De asemenea, el a mulțumit unităților staționate în sudul Ucrainei “pentru loviturile extrem de reușite” asupra forțelor rusești de ocupație: “Cu cât va fi mai dificil pentru ocupanți, cu cât vor avea mai multe pierderi, cu atât mai bune vor fi pozițiile apărătorilor noștri din Donbas, cu cât mai sigură va fi apărarea în Zaporojie, Nikolaev și a orașelor din regiunea Dnipropetrovsk, cu atât mai repede vom putea elibera regiunea Azov și întregul sud.”

ADVERTISEMENT