LIVE Actualizat 09-09-2022
13:55

Război în Ucraina, ziua 198. Armata rusă trimite întăriri în regiunea Harkov / Lupte grele la Balaklia, un oraş recucerit de ucraineni

Ziua 198 de război în Ucraina. Contraofensiva ucraineană ar fi dat rezultate în luna septembrie, fiind eliberați 1000 de kilometri.
09.09.2022 | 08:33
Razboi in Ucraina ziua 198 Armata rusa trimite intariri in regiunea Harkov  Lupte grele la Balaklia un oras recucerit de ucraineni
Armata rusiei pierde teren în Ucraina. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
09-09-2022
13:55

Întăriri ale armatei ruse în regiunea Harkov

Armata rusă a trimis mai multe vehicule blindate şi tunuri în regiunea ucraineană Harkov, acolo unde armata ucraineană poartă o contra-ofensivă, anunţă agenţiile ruse de presă.

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu mai multe camioane militare care tractează tunuri grele, precum şi vehicule blindate.

Aceste întăriri apar în contextul în care Ucraina anunţă că a realizat o străpungere în regiunea Harkov, situată la frontiera cu Rusia.

Totodată, Vitali Gancev, un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei ocupaţiei ruse în regiune, a precizat că în jurul oraşului Balaklia se desfășoara lupte grele, după ce Kievul a anunţat joi că a recucerit acest oraş.

”Nu mai deţinem controlul la Balaklia. Încercări de a disloca forţele ucrainene sunt în curs, însă luptele de acolo sunt crâncene, iar trupele noastre sunt reţinute în apropiere de oraş”, a explicat el.

09-09-2022
12:24

Forțele ucrainene ajung la periferia orașului Kupiansk

Forțele armate ucrainene au ajuns în importantul oraș nod de logistică și aprovizionare Kupiansk din regiunea Harkov, arată o fotografie geolocalizată de CNN.

Imaginea prezintă soldați ucraineni ținând un steag în fața unui stâlp indicator, la intrarea de sud a orașului. Forțele ucrainene nu au capturat momentan orașul.

Kupiansk este un important centru logistic și de aprovizionare pentru forțele ruse nu doar în Izium și Lyman, imediat la sud, ci și pentru unele părți ale regiunilor Lugansk și Donestk.

09-09-2022
11:16

Rușii își abandonează uniformele pentru a scăpa de război

Ucraina susține că soldații ruși abandonează uniformele pentru a se amesteca cu civilii pe măsură ce ofensiva la Harkov continuă

Armata ucraineană spune că forțele ruse din regiunea Harkov au suferit pierderi semnificative, ceea ce a determinat unii soldați să dezerteze și să-și abandoneze uniformele, amestecându-se cu civilii în speranța că vor scăpa cu viața.

”Unele unități inamice au suferit pierderi semnificative”, a declarat vineri, într-o actualizare situațională, Statul Major al armatei ucrainene.

”Personalul forțelor de ocupație îmbrăcat în civil recurge la dezertare și încearcă să se întoarcă pe teritoriul Federației Ruse. În cursul zilei au fost observate peste 15 astfel de cazuri”, au transmis oficialii ucraineni.

Statul Major General susține că avansul armatei ucrainene în teritoriul ocupat de ruși e de 50 de kilometri în trei zile.

”Ocupanții încearcă să evacueze personalul rănit și echipamentul militar avariat în zonele așezărilor Vilkhuvatka și Borodoyarske”, au transmis reprezentanții Statului Major General.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare geolocalizate confirmă că forțele ucrainene avansează rapid în regiune.

Ucraina s-a apropiat de importantul nod logistic și de aprovizionare Kupiansk, pe care Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) spune că forțele ucrainene ar putea să-l captureze în zilele următoare.

”Forțele ucrainene din contraofensivele din Oblastul Harkiv au avansat la 20 de kilometri de nodul logistic cheie al Rusiei din Kupyansk, pe 8 septembrie”, a explicat ISW în actualizarea sa zilnică despre războiul din Ucraina.

ISW a anunțat că forțele ucrainene ”vor captura probabil Kupiansk în următoarele 72 de ore”, ceea ce poate duce la ”degradarea gravă, dar nu întreruperea completă” a liniilor de comunicație terestre rusești cu Izyum în sud-estul Harkovului.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că țara sa a eliberat peste 1000 de kilometri pătrați în luna septembrie, de la începutul contraofensivei din Herson.

Ucraina ar fi eliberat 1000 de kilometri de front

”Am ţinut astăzi o nouă şedinţă a Statului Major al Comandantului-Şef Suprem. În cadrul operaţiunilor de apărare în curs, eroii noştri au eliberat deja zeci de aşezări. Şi astăzi această mişcare a continuat, sunt rezultate noi.

ADVERTISEMENT

În total, peste o mie de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi de la 1 septembrie. Sunt recunoscător tuturor celor care au făcut acest lucru! Sunt recunoscător armatei, ofiţerilor de informaţii şi serviciilor speciale pentru fiecare drapel ucrainean care a fost arborat în aceste zile.

Sunt recunoscător tuturor războinicilor ucraineni, tuturor celor care luptă pentru libertate pentru poporul nostru – atât în ​​sud, cât şi în est, celor care participă la luptele de pe front şi celor care contribuie la victoria noastră prin operaţiunile respective în spatele dușmanul. Eliberarea pământului nostru este meritul fiecăruia care îndeplineşte clar şi la timp planul general de apărare“, a transmis Zelenski.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Zelenski a anunțat că mai multe nave ucrainene cu cereale au ajuns în Sudan și vor ajunge și în Liban, Libia și India.

“Ucraina furnizează produse agricole consumatorilor de pe diferite continente. Şi aprovizionarea noastră este cea care garantează securitatea alimentară la nivel global”, a completat președintele.

ADVERTISEMENT

Vizitat de secretarul american de stat Antony Blinken la Kiev, Zelenski a anunțat că i-a cerut acestuia, din nou, ca SUA să declare Rusia drept stat terorist. Acest lucru a fost refuzat momentan de președintele Joe Biden.

“Am ridicat problema desemnării oficiale a Rusiei drept stat terorist. Realitatea juridică trebuie să corespundă întotdeauna cu realitatea din teren. Şi este un fapt că Rusia a devenit cea mai mare sursă de terorism din lume. Poţi alege unul sau alt format de proceduri, una sau alta formulă de presiune legală împotriva Rusiei pentru teroare, dar lumea trebuie să primească un semnal fără echivoc că teroarea rusă nu va fi iertat㔑, a transmis Zelenski.

ADVERTISEMENT

Între timp, Vladimir Putin anunță că Rusia ”nu a pierdut nimic” în război și, de fapt, adevăratul război nici măcar nu a început. Declarație greu de analizat, în contextul în care Rusia ar fi pierdut peste 80.000 de soldați, morți sau răniți.

ADVERTISEMENT