News

Război în Ucraina, ziua 206. Biden amenință cu un răspuns “consecvent” dacă Rusia recurge la arme nucleare. Putin anunță că va continua războiul

Războiul declanșat de invazia Rusiei în Ucraina a intrat în cea de-a 206-a zi. Rusia aruncă cu acuzații spre Kiev și Occident
17.09.2022 | 19:13
Razboi in Ucraina ziua 206 Biden ameninta cu un raspuns consecvent daca Rusia recurge la arme nucleare Putin anunta ca va continua razboiul
Anchetatorii ucraineni cercetează gropile comune descoperite la Izium Foto: Twitter Volodimir Zelenski
ADVERTISEMENT
17-09-2022
16:13

Vladimir Putin anunță că războiul va continua

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia nu și-a desfășurat momentan toate trupele în Ucraina, așadar are resurse pentru a învinge.

Contraofensiva ucrainenilor din Harkov nu îl sperie pe Putin, care transmite populației că ofensiva ”Armatei Roșii” va continua până la îndeplinirea obiectivelor propuse.

Putin a subliniat că armata țării sale ocupă gradual tot mai multe teritorii. Potrivit BBC, comentariul lui Putin e menit să liniștească populația și să arate că Moscova are situația sub control pe frontul din Ucraina.

17-09-2022
14:08

Preşedinţia UE cere crearea unui tribunal pentru crime de război

Republica Cehă, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, a cerut sâmbătă crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război.

Măsura vine în contextul în care vineri au fost descoperite circa 450 de morminte la periferia Izium, oraş în nord-estul Ucrainei recucerit de la ruşi săptămâna trecută, unele dintre corpurile exhumate prezentând urme de tortură.

„În secolul al XXI-lea, astfel de atacuri împotriva populaţiei civile sunt de neconceput şi odioase”, a scris pe Twitter ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky.

„Nu trebuie să trecem peste asta. Suntem pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război. Cer crearea rapidă a unui tribunal internaţional special care să urmărească crima de agresiune”, a mai continuat acesta.

 

17-09-2022
10:18

Biden amenință cu un răspuns "consecvent" dacă Rusia recurge la arme neconvenționale

Președintele Biden l-a avertizat încă o dată pe președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, să nu folosească arme neconvenționale sau nucleare pentru a încerca să întoarcă cursul războiului în favoarea Moscovei, afirmând că o astfel de acțiune ar “schimba fața războiului cum nu s-a mai întâmplat de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”.

În cadrul unui interviu acordat emisiunii “60 Minutes” de la CBS News, care va fi difuzat duminică, Biden a declarat că răspunsul Statelor Unite va fi “consecvent”, deși a refuzat să intre în detalii.

“Credeți că v-aș spune dacă aș ști exact care va fi? Bineînțeles că nu am să vă spun. Va fi consecvent”, a spus Biden, potrivit unui extras din interviu. “Vor deveni un paria în lume mai mult decât au fost vreodată. Și în funcție de amploarea a ceea ce vor face, se va determina ce răspuns va avea loc.”

Avertismentul său a fost un răspuns la o întrebare a unui intervievator, nu în lumina vreunui serviciu de informații recent publicat care să sugereze că amenințarea s-a schimbat.

Comentariile au fost făcute în condițiile în care forțele rusești au suferit o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă din Ucraina și în condițiile în care Putin se confruntă cu critici tot mai deschise cu privire la modul în care conduce acest război.

Liderii celor mai importanți doi parteneri strategici ai Rusiei, India și China, și-au exprimat amândoi îngrijorarea cu privire la război săptămâna trecută, punând în dificultate mesajul Kremlinului că Rusia este departe de a fi izolată ca urmare a războiului.

Unii oficiali occidentali și-au exprimat îngrijorarea că, cu cât Putin se simte mai încolțit, cu atât mai mare este șansa ca acesta să apeleze la arme neconvenționale, cum ar fi o armă nucleară tactică sau cu randament scăzut, care poate fi lansată la distanțe relativ scurte, spre deosebire de armele nucleare “strategice”, care pot fi lansate pe distanțe mult mai mari.

În aprilie, directorul C.I.A. a avertizat cu privire la modul în care Putin ar putea recurge la astfel de arme în “disperare”.

Directorul, William J. Burns, a declarat că aceasta era o posibilitate de care Statele Unite rămâneau “foarte îngrijorate”, deși a precizat că, în acel stadiu al războiului, Washingtonul nu a văzut nicio “dovadă practică” a tipurilor de desfășurări militare sau de deplasare a armelor care să sugereze că o astfel de mișcare era iminentă.

Biden a declarat în repetate rânduri că utilizarea unor astfel de arme ar avea consecințe grave.

17-09-2022
10:08

Rusia bombardează Harkovul în timp ce Ucraina își continuă ofensiva

Sâmbătă, în jurul orei 11.00, în orașul ucrainean Harkov au fost semnalate mai multe explozii puternice, iar, potrivit mai multor canale de Telegram, rușii ar fi lansat un atac cu rachete din Belgorod, potrivit Rador.

În oraş şi în întreaga regiune a fost declanşată pentru scurt timp o alertă de raid aerian, însă până acum autoritățile ucrainene nu au comentat situația.

Pe de altă parte, serviciile de informații militare britanice susțin că armata ucraineană își continuă ofensiva din nord-estul țării, la est de Harkov, cu trupele ruse stabilind o linie defensivă între râul Oskil şi oraşul Svatove.

„Rusia consideră probabil că menţinerea controlului acestei zone este importantă, deoarece este tranzitată de una dintre puţinele rute principale de aprovizionare pe care Rusia încă le controlează din regiunea Belgorod din Rusia”, a precizat Ministerul Apărării din Marea Britanie în actualizarea zilnică cu privire la situația din Ucraina.

Potrivit oficialilor britanici, Rusia va încerca să desfăşoare o apărare a acestei zone, „dar nu este clar dacă forţele ruse din prima linie au suficiente rezerve sau un moral adecvat pentru a rezista unui alt asalt concertat al Ucrainei”.

17-09-2022
07:00

Zelenski susține că războiul este departe de sfârșit

Într-un interviu pentru Reuters, președintele ucrainean a declarat că este prea devreme să spună că soarta războiului se schimbă, în ciuda avansului teritorial rapid al forţelor sale din această lună. ”Este devreme să vorbim despre un sfârşit al acestui război”, a spus acesta.

Zelenski a precizat că soarta acestui război depinde de ajutorul militar pe care țara sa îl primește și a făcut un apel la alte state să-și sporească cantitățile de armament livrate Kievului. ”Am vrea mai mult ajutor de la Turcia. Am vrea mai mult ajutor de la Coreea de Sud. Mai mult ajutor de la lumea arabă. De la Asia”, a spus acesta.

Președintele Ucrainei a vorbit și despre cazul Germaniei, susținând că în Berlin există „anumite bariere psihologice” în ceea ce priveşte asigurarea de echipament militar din cauza trecutului nazist, dar a afirmat că astfel de livrări sunt vitale pentru ca Ucraina să se apere de ceea ce a numit ”fascismul” rusesc.

Liderul de la Kiev a susținut și că a fost convins că livrările de arme către Ucraina ar fi scăzut dacă Kievul nu lansa contraofensiva şi avansul teritorial nu impresiona alte ţări. ”Cred că este un pas foarte important care a influenţat, sau va influenţa, deciziile unor anumite ţări”, a mai spus acesta.

Nu în ultimul rând, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de crime de război în contextul în care zilele trecut au fost descoperite mai multe gropi comune cu sute de civili uciși.

„Începând de azi, sunt 450 de morţi, îngropaţi (în nord-estul regiunii Harkov). Dar sunt şi alţii, mulţi oameni îngropaţi separat. Oameni torturaţi. Familii întregi în unele teritorii. Totul este acolo… Sunt dovezi, sunt făcute evaluări, ucrainene şi internaţionale, şi asta este foarte important pentru noi, ca lumea să recunoască acest lucru”, a mai spus președintele ucrainean.

Rusia a acuzat Ucraina că a efectuat lovituri direcționate în orașele Herson și Lugansk împotriva înalților oficiali locali care au colaborat cu Moscova.

Război în Ucraina, ziua 206. Rusia aruncă cu acuzații spre Kiev și Occident

Cel puțin cinci rachete Himars s-au prăbușit peste clădirea administrației centrale din Herson, pe care trupele ruse au ocupat-o din martie după sosirea în Crimeea.

ADVERTISEMENT

În cealaltă parte a țării, în orașul de est Lugansk, un procuror pro-rus a murit împreună cu adjunctul său, când biroul lor a fost aruncat în aer. Cauza exploziei nu a fost imediat clară.

Consilierul principal al președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina nu se află în spatele exploziei misterioase de vineri de la Lugansk.

ADVERTISEMENT

Mai la sud, autoritatea separatistă susținută de ruși din Berdiansk acuza de asemenea Kievul pentru „dubla crimă” a adjunctului șefului administrației civile militare și a soției sale, care a condus comisia electorală teritorială a orașului pentru referendum.

Tot în regiunea sudică Zaporojie, au existat rapoarte vineri despre o „explozie puternică” în Melitopolul ocupat de ruși, a declarat Ivan Fedorov, primarul Melitopolului.

ADVERTISEMENT

„Sper că fasciștii ruși au suferit pierderi, printre personalul și echipamentul lor. Așteptăm vești bune de la forțele armate ale Ucrainei”, a spus el.

Anchetatorii lucrează la gropile comun descoperite în Izium

În nord, anchetatorii continuă sarcina descurajantă de a exhuma gropile comune descoperite în orașul Izium, eliberat recent, din regiunea Harkov.

ADVERTISEMENT

Zelenski a răspuns emoționant astăzi, condamnând Rusia drept „ucigași” și „torționari”.

Între timp, circumstanțele exacte ale morții celor îngropați la locul mormântului sunt încă neclare.

În timp ce Oleg Sinegubov, guvernatorul regional, a spus că aproximativ 99% dintre cadavrele exhumate au prezentat semne ale unei morți violente, autoritățile au spus că violența ar fi putut fi și din cauza bombardamentelor sau a atacurilor aeriene – nu a torturii și bătăilor de care mulți se temeau după ce au descoperit autoritățile în Bucha și în alte teritorii eliberate anterior.

Cu toate acestea, Sinegubov a spus că anchetatorii au descoperit deja mai multe cadavre cu mâinile legate la spate și o persoană „cu o frânghie în jurul gâtului”.

Dmitro Lubinets, comisarul parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, a descris că a găsit o familie întreagă, ucisă într-un atac aerian, îngropată împreună – tineri părinți în vârstă de 30 de ani, o fiică de 6 ani și bunici.

Putin susține că a invadat Ucraina din cauza Occidentului

Președintele rus Vladimir Putin a făcut primul său comentariu public de când trupele sale au fost forțate să se retragă din teritoriile pe care le dețineau în nord-est, o mișcare care a provocat critici publice neobișnuit de puternice din partea comentatorilor militari ruși. El a susținut că a invadat Ucraina pentru că Occidentul a vrut să spargă Rusia.

Putin a zâmbit când a fost întrebat despre recentul succes militar al Ucrainei. „Să vedem cum se dezvoltă, cum se termină”, a spus el.

Liderul de la Kremlin a mai spus că nimic nu s-a schimbat cu scopul final al „operațiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina, care a fost capturarea Donbasului.

SUA suplimentează asistența oferită Ucrainei

Departamentul american de Apărare a anunțat vineri că va oferi Ucrainei o asistență suplimentară de securitate de 600 de milioane de dolari pentru a satisface „nevoile critice de securitate și apărare” ale țării.

În total, administrația Biden a angajat aproximativ 15,8 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina – 15,1 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.

Din 2014, SUA au angajat aproximativ 17,9 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina.

DE cealaltă parte a oceanului, Elveția s-a aliniat vineri cu Uniunea Europeană prin suspendarea acordului din 2009 de relaxare a regulilor pentru intrarea cetățenilor ruși în țara alpină.

„Suspendarea acordului nu înseamnă înghețarea generală a vizelor pentru ruși, ci mai degrabă că aceștia vor trebui să folosească procedura obișnuită de obținere a vizelor pentru a intra în Elveția”, a declarat Consiliul federal al țării într-un comunicat.

UE a făcut un pas similar mai devreme, suspendând un acord de facilitare a vizelor cu Rusia, dar oprindu-se la o interdicție mai amplă, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova.

Președintele Zelenski se va adresa Adunării Generale a ONU

Statele membre ONU au votat vineri să facă o excepție pentru a permite liderului ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze Adunării Generale de săptămâna viitoare prin videoconferință, în ciuda opoziției ruse.

Din cele 193 de state membre, 101 au votat în favoarea acordării permisiunii ca Zelenski să „prezente o declarație preînregistrată” în loc să fie în persoană, așa cum se cere de obicei.

Șapte membri au votat împotriva propunerii, inclusiv Rusia. Nouăsprezece state s-au abținut.

ADVERTISEMENT