News

Război în Ucraina, ziua 213. Joe Biden a transmis că SUA nu vor recunoaște referendumurile organizate de Rusia în Ucraina

Ziua 213 de război în Ucraina. Președintele SUA a declarat că referendumurile organizate de Rusia în Ucraina nu sunt decât o imitație lipsită de valoare.
24.09.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 213 Joe Biden a transmis ca SUA nu vor recunoaste referendumurile organizate de Rusia in Ucraina
Joe Biden i-a transmis un mesaj clar lui Vladimir Putin. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În acest context, Joe Biden a declarat că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată referendumurile organizate de Rusia în părțile ocupate ale Ucrainei.

Mesajul ferm al lui Joe Biden

Statele Unite nu vor recunoaște niciodată teritoriul ucrainean ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei. Referendumurile Rusiei sunt un simulacru, un pretext fals pentru a încerca să anexeze părți din Ucraina prin forță, încălcând flagrant dreptul internațional, inclusiv Carta Națiunilor Unite“, a declarat Biden într-un comunicat preluat de CNN.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că SUA vor continua să lucreze cu aliații pentru a “impune costuri economice suplimentare rapide și severe Rusiei: “Statele Unite sunt alături de partenerii noștri din întreaga lume – și de fiecare națiune care respectă principiile fundamentale ale Cartei ONU – în respingerea oricăror rezultate fabricate pe care le va anunța Rusia.”

Amintim că cetățenii din patru zone ocupate de Rusia au început să voteze vineri, în cadrul unor referendumuri privind aderarea la Rusia. În conformitate cu dreptul international, referendumurile sunt ilegale și au fost respinse de guvernele occidentale și de Kiev.

ADVERTISEMENT

Scenariul de care se tem occidentalii

Ele ar putea deschide calea pentru anexarea zonelor de către Rusia, permițând Moscovei să încadreze contraofensiva ucraineană în curs de desfășurare drept un atac asupra Rusiei.

În acest context, președintele Consiliului European, Charles Michel, a reclamat vineri Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite pentru că a permis Rusiei să continue să participe la activități în ciuda invaziei sale în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Când un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite începe un război neprovocat și nejustificat, un război condamnat de Adunarea Generală a ONU, suspendarea sa din Consiliul de Securitate ar trebui să fie automată”, a declarat Michel în timpul discursului său de vineri în fața Adunării Generale a ONU, adăugând că Kremlinul încearcă să “mobilizeze întreaga lume împotriva unui inamic imaginar“.

Ne aflăm aici, la Națiunile Unite, casa care reunește popoarele lumii. Și știm cu toții că un sistem multilateral robust necesită încredere reciprocă. (…) Folosirea dreptului de veto ar trebui să fie o excepție, dar devine regula“, a spus el.

ADVERTISEMENT

Drone iraniene folosite în atacurile lansate de ruși

Michel a îndemnat la reformă, despre care a spus că este “necesară și urgentă“. Altfel, oficialii ucraineni au anunțat că au retras acreditarea unui diplomat iranian după ce armata a declarat că drone de fabricație iraniană au fost folosite într-un atac care a vizat Odesa.

Măsura a fost luată în urma unui val de atacuri ale forțelor rusești care au folosit drone de fabricație iraniană. Mai multe drone au fost folosite într-un atac la Odesa vineri, în urma căruia o persoană a fost ucisă.

Într-o declarație, reprezentanții Ministerului ucrainean de Externe au precizat că, în urma atacurilor, însărcinatul cu afaceri iranian a fost convocat la minister.

Însărcinatului cu afaceri i s-a spus că furnizarea de arme iraniene către Rusia și utilizarea lor împotriva civililor “contrazice poziția declarată public de neutralitate, respect pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei“.

Ca răspuns la acest act neprietenos, partea ucraineană a decis să îl priveze pe ambasadorul Iranului în Ucraina de acreditare, precum și să reducă semnificativ numărul personalului diplomatic al Ambasadei Iranului la Kiev“, se arată în comunicat.

Într-o declarație a biroului președintelui Volodimir Zelenski se arată că “probele colectate pe câmpul de luptă au confirmat că Rusia folosește arme de fabricație iraniană în Ucraina“: “Astfel de acțiuni ale Iranului sunt considerate ca fiind un pas împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și împotriva vieții și sănătății cetățenilor ucraineni.”

 

 

 

ADVERTISEMENT