LIVE Actualizat 25-09-2022
12:49

Război în Ucraina, ziua 214. Odesa a fost atacată a doua oară cu drone kamikaze de fabricație iraniană

Război în Ucraina, ziua 214. Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, legea care pedepsește dezertorii. Între timp, protestele anti-mobilizare din Rusia se intensifică.
25.09.2022 | 05:50
Razboi in Ucraina ziua 214 Odesa a fost atacata a doua oara cu drone kamikaze de fabricatie iraniana
Război în Ucraina, ziua 214. Putin a promulgat legea care pedepsește dezertorii. Sursa foto: colaj Fanatik / Hepta
ADVERTISEMENT
25-09-2022
12:49

Forțele ruse au lansat atacuri noi cu drone kamikaze asupra Odesei

Autoritățile din Ucraina au transmis că orașul portuar Odesa a fost lovit de drone de fabricație iraniană, la două zile după ce un atac similar al Rusiei ar fi ucis doi civili. Conform aljazeera.com, Iranul neagă că dronele sale sunt folosite în conflict.

Al doilea atac cu drone de fabricație iraniană a fost lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică. “Odessa a fost atacată din nou de drone kamikaze inamice. Inamicul a lovit de trei ori clădirea administrativă din centrul orașului.

O dronă a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană ucrainene. Nu au fost înregistrate victime“, au transmis reprezentanții Comandamentului Operațional Sud al armatei ucrainene.

Acestea erau drone iraniene“, a declarat ulterior Natalya Gumenyuk, o purtătoare de cuvânt a Comandamentului ucrainean din sud pentru agenția de presă AFP.

Altfel, forțele ucrainene ar fi atacat zonele din jurul centralei nucleare din Zaporojie cu opt “drone kamikaze“. Asta au anunțat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Aceeași sursă a mai precizat că forțele rusești au doborât toate dronele în afara teritoriului centralei nucleare, iar nivelurile de radiații rămân normale.

 

În timp ce în zonele ocupate de ruși din Ucraina continuă referendumurile de anexare, la Moscova și în alte mari orașe ale Rusiei se intensifică protestele anti-mobilizare.

Război în Ucraina, ziua 214. Putin a promulgat legea care pedepsește dezertorii

De la Kremlin, Vladimir Putin ia măsuri dure pentru dezertori. Sâmbătă, dictatorul rus a promulgat actul normativ ce prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru militarii care dezertează sau care refuză să lupte în perioade de mobilizare, transmite The Guardian.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat apărut în presa de stat rusă, Kremlinul mai anunță că Putin a promulgat, în paralel, și legea care facilitează dobândirea cetăţeniei ruse pentru străinii care se înrolează pentru cel puţin un an în armata rusă.

Această lege a fost adoptată în contextul în care Moscova caută prin toate mijloacele să recruteze soldați care să lupte în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, miercuri, Vladimir Putin a anunţat mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti.

Aproape 1.500 de arestări la protestele anti-mobilizare din Rusia

Tot sâmbătă, după lăsarea serii, au avut loc noi proteste în toată Rusia, ca o revoltă la decizia lui Vladimir Putin de a decreta mobilizarea parțială, scrie Sky News.

Amenințările cu detenția pentru participarea la mitinguri antiguvernamentale nu i-au împiedicat pe mii de oameni să iasă în stradă pentru a demonstra împotriva mobilizării.

ADVERTISEMENT

Forțele de ordine supuse Kremlinului a recurs la sute de arestări în 30 de orașe.

Peste 700 de persoane au fost reţinute sâmbătă la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei la noile proteste, afirmă ONG-uri citate de presa britanică.

”Până la 18:51 ora Moscovei au fost deja arestate peste 689 de persoane în 30 de oraşe”, notează OVD-Info, o organizaţie care susţine că poate observa şi ţine evidenţa acestor arestări.

ADVERTISEMENT

Printre persoanele reținute la Sankt Petersburg se numără și fete de 14 ani, potrivit rapoartelor. Autoritățile s-au folosit de gaze lacrimogene și bastoane paralizante.

Aproximativ 1.500 de protestatari au fost reținuți în Rusia, de la anunțul mobilizării, potrivit sursei citate.

China cere Moscovei și Kievului să nu lase conflictul să se extindă

În timp ce tensiunea dintre Ucraina și Rusia este la cote maxime, de la Beijing vin mesaje care cer stoparea extinderii conflictului din estul Europei.

Aflat la ONU, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a cerut sâmbătă Kievului și Mocovei să nu lase războiul să se ”extindă”, scrie Le Monde.

Facem apel la toate părțile implicate să împiedice escaladarea crizei și să protejeze drepturile și interesele legitime ale țărilor în curs de dezvoltare”, a spus el, făcând apel la o ”rezolvare pașnică”.

ADVERTISEMENT