LIVE Actualizat 26-09-2022
14:18

Război în Ucraina, ziua 215. Volodimir Zelenski crede că folosirea armelor nucleare rusești ”ar putea deveni o realitate”

Război în Ucraina, ziua 215. Referendumurile din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie continuă. Putin ar putea proclama pe 30 septembrie anexarea regiunilor la Rusia.
26.09.2022 | 17:18
Razboi in Ucraina ziua 215 Volodimir Zelenski crede ca folosirea armelor nucleare rusesti ar putea deveni o realitate
Război în Ucraina, ziua 215. Putin ar putea proclama pe 30 septembrie anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT
26-09-2022
14:18

Ucraina caută modalități să doboare dronele fabricate în Iran

Ucraina caută modalități de a combate atacurile rusești cu drone fabricate de Iran. Potrivit CNN, oficialii ucraineni spun că au avut loc cinci atacuri asupra orașului-port Odesa în ultimele zile cu ajutorul acestor drone.

Rusia a lansat drone kamikaze Shahid-136 produse de Iran împotriva orașului ”timp de mai multe zile la rând”, a declarat Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare civile din regiunea Odesa.

”Inamicul încearcă să-și salveze rachetele de croazieră, rachete de diferite calibre, pentru că aceste drone sunt mult mai ieftine. Și nu funcționează singure, ci uneori în perechi. Observăm chiar că inamicul poate lansa mai multe astfel de drone kamikaze în timpul unui singur atac”, au transmis autoritățile.

Separat, Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud, a declarat că mostre din dronele doborâte sunt studiate atent pentru a dezvolta modalități eficiente de distrugere a acestora.

26-09-2022
12:39

Kremlinul afirmă că Rusia are contacte "sporadice" cu SUA pe tema armelor nucleare

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat luni că Rusia este în contact cu Statele Unite cu privire la tema armelor nucleare, dar această comunicare este “sporadică“.

Contactele se desfășoară la nivelul adecvat. Există canale de dialog, dar acestea sunt foarte sporadice“, a declarat Dmitri Peskov, adăugând că aceste canale permit celor două părți să se informeze reciproc cu privire la poziția lor și să transmită “mesaje de urgență”.

Acest lucru vine după ce oficialii americani au declarat că SUA au comunicat în privat Rusiei, în ultimele luni, că vor exista consecințe dacă Moscova va alege să folosească o armă nucleară în războiul din Ucraina, conform CNN.

Rugat să comenteze declarația potrivit căreia SUA vor “răspunde decisiv” dacă Rusia va depăși linia de demarcație, Peskov a spus: “O las fără niciun comentariu.”

 

 

 

 

 

 

 

26-09-2022
12:37

Lavrov a transmis că teritoriile rusești "oficializate" ar avea "protecția deplină" a Kremlinului

Ministrul rus de externe a transmis că orice teritoriu care va fi încorporat în mod oficial în Federația Rusă va “beneficia de protecție deplină“.

Întregul teritoriu statal al Rusiei care a fost deja sau poate fi formalizat suplimentar în constituția țării noastre va beneficia cu siguranță de protecție deplină.

Cum ar putea fi altfel? Toate legile, doctrinele, conceptele și strategiile Federației Ruse sunt aplicabile pe întreg teritoriul său“, a declarat Lavrov în timpul unei conferințe de presă la New York, conform CNN.

Comentariile lui Lavrov au fost făcute la o zi după ce patru zone ale Ucrainei ocupate de Rusia au început să voteze în cadrul unor referendumuri privind aderarea la Rusia, potrivit liderilor lor separatiști – un proces care continuă luni.

Referendumurile sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional și sunt respinse ca fiind “un simulacru” de guvernele occidentale și de Kiev.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o intensificare imediată a măsurilor militare în cadrul invaziei Moscovei în Ucraina, adăugând:

Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi cu siguranță toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a proteja Rusia și poporul nostru“.

26-09-2022
12:36

Volodimir Zelenski crede că Rusia este capabilă să folosească armele nucleare

Mesajul președintelui rus Vladimir Putin cu privire la folosirea armelor nucleare în contextul războiului din Ucraina l-a făcut pe președintele Volodimir Zelenski să declare că această amenințare “ar putea deveni o realitate“.

Poate că ieri a fost o cacealma. Acum, ar putea deveni o realitate. Nu cred că blufează“, a declarat Zelensky pentru CBS într-un interviu difuzat duminică și preluat de CNN.

Abordând potențiala utilizare a armelor nucleare, Putin a avertizat recent că statele care încearcă să șantajeze Rusia cu arme nucleare ”ar trebui să știe că vânturile predominante se pot întoarce în direcția lor“.

Potrivit CNN, Zelenski a declarat că Rusia încearcă să genereze panică pe mapamond: “Vrea să sperie întreaga lume. Aceștia sunt primii pași ai șantajului său nuclear. Cred că lumea o descurajează. Trebuie să continuăm să punem presiune asupra lui și să nu-i permitem să continue.”

26-09-2022
08:06

Proteste și valuri de nemulțumire în Daghestan, din cauza mobilizării cerute de Vladimir Putin

Proteste aprinse au izbucnit în unele regiuni cu minorități etnice din Rusia, inclusiv în Daghestan. Au fost confruntări dure cu poliția mai ales la Makhachkala, capitala regiunii predominant musulmane.

Grupurile de activiști și oficiali ucraineni au afirmat că aceste minorități sunt vizate în mod disproporționat pentru recrutarea cerută recent de Vladimir Putin.

Mai multe videoclipuri postate pe rețelele de socializare pe care CNN le-a geolocalizat în regiunea Daghestan din Rusia prezintă proteste aprinse împotriva mobilizării de duminică.

În capitala regională Makhachkala, mai multe femei sunt văzute în fața unui teatru implorând poliția: “De ce ne luați copiii? Cine a atacat pe cine? Rusia este cea care a atacat Ucraina!”

Într-o altă înregistrare video din Endirei, un ofițer de poliție este văzut trăgând cu pușca în aer într-o aparentă încercare de dispersare a mulțimii.

În Makhachkala, oamenii sunt văzuți în timp ce sunt reținuți violent, în timp ce alții fug de poliție, trecând pe lângă un restaurant. Grupul de monitorizare independent rus OVD-Info a raportat că au fost deja efectuate mai multe arestări, inclusiv cea a lui Murad Muradov, un jurnalist local care relata despre protestele din această zi.

Vă îndemn să nu comiteți acte ilegale, fiecare dintre acestea urmând a fi evaluat de către forțele de ordine. Nu cedați la provocările persoanelor implicate în activități antistatale“, a declarat primarul Salman Dadayev, potrivit agenției ruse de știri de stat RIA Novosti.

Evenimentele din Daghestan vin în urma protestelor masive antimobilizare din întreaga Rusie, după ce Putin a anunțat miercurea trecută o mobilizare parțială. Potrivit OVD-Info, peste 2.000 de persoane au fost deja arestate în întreaga Rusie de la acest anunț.

26-09-2022
08:04

Efectele mobilizării parțiale anunțate de Vladimir Putin: peste 2.350 de persoane arestate în Rusia

Peste 2.350 de persoane au fost reținute în Rusia de la anunțul președintelui Vladimir Putin privind o mobilizare parțială, potrivit grupului independent de monitorizare a protestelor OVD-Info, citat de CNN.

Cel puțin 2.352 de persoane au fost reținute în diferite orașe din Rusia în perioada 21-25 septembrie, dar numărul celor reținuți ar putea fi mai mare. Asta arată cele mai recente statistici ale OVD-Info, publicate luni.

Duminică, cel puțin 128 de persoane au fost reținute în cinci orașe, printre care Makhachkala, Yakutsk, Irkutsk, Reftinsky și Kotlas, a precizat OVD-Info.

Criticate dur de statele occidentale, referendumurile din Doneţk, Lugansk, Herson și Zaporojie au continuat în acest weekend.

Război în Ucraina, ziua 215. Putin ar putea proclama pe 30 septembrie anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Până pe 27 septembrie, inclusiv, cetățenii din zonele ucrainene invadate de ruși sunt așteptați să-și exprime opțiunea privind aderarea la Federația Rusă.

ADVERTISEMENT

Finalul lunii ar putea oficializa intrarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie sub tutela regimului de la Kremlin.

Publicația rusă RIA Novosti citată de Meduza.io scrie că un discurs al preşedintelui Vladimir Putin în Adunarea Federală (Parlamentul rus) ar putea avea loc pe 30 septembrie.

ADVERTISEMENT

Sursa citată mai adaugă că în acea zi va avea loc un ”eveniment protocolar”, al cărui nivel de organizare indică prezența președintelui.

La rândul ei, agenţia TASS, care citează o sursă din Duma de Stat, transmite că pe 30 septembrie ar putea avea loc ”procedura de intrare a regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie în componenţa Rusiei”.

ADVERTISEMENT

Presa internațională anticipează că discursul lui Vladimir Putin în Adunarea Federală poate fi asemănător celui din timpul evenimentelor din 2014. Atunci, în prezența deputaților şi senatorilor ruşi, a semnat un acord privind intrarea Crimeii în componenţa Rusiei.

Ministrul rus de Externe Lavrov promite protecţie deplină pentru orice teritoriu anexat de Rusia

Aflat la Adunarea Generală a ONU, șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova.

ADVERTISEMENT

”În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist”, a declarat ministrul rus, în cadrul unei conferinţe de presă, după intervenţia avută în cadrul Adunării Generale.

În paralel cu referendumurile, Rusia continuă atacurile în Ucraina

Dacă în Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie au loc referendumuri, în alte zone din Ucraina au loc noi atacuri rusești/

În noaptea de sâmbătă spre duminică, orașul-port Odesa a fost atacat cu drone fabricate în Iran, au transmis forțele ucrainene.

Odesa a fost atacată din nou de drone kamikaze inamice”, a declarat Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene.

”Inamicul a lovit clădirea administrativă din centrul orașului de trei ori”, a adăugat acesta. ”O dronă a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană (ucrainene). Nu au fost înregistrate victime.”

Dată fiind alimentarea Rusiei cu astfel de echipamente militare, Ucraina a rupt legăturile diplomatice cu Iranul și i-a revocat acreditarea ambasadorului iranian.

Armata ucraineană, acuzată de ruși de atacuri în Herson

Tot în weekendul trecut, duminică, separatiștii pro-ruși au acuzat forțele Kievului că au ucis două persoane într-un atac cu rachete asupra unui hotel din Herson.

”Conform datelor preliminare, două persoane au murit în acest act terorist”, a spus oficialul regional Kirill Stremousov.

Se pare că printre victime s-ar afla și Oleksiy Jouravko, un fost parlamentar ucrainean pro-rus.


Autoritățile au spus că mai mulți jurnaliști din presa rusă se aflau în hotel în timpul atacului.

ADVERTISEMENT