News

Război în Ucraina, ziua 216. Rezultate parțiale referendumuri: peste 95% din oameni vor anexarea / Republica Populară Donețk: ”Ne vom reuni curând cu Rusia”

Moscova se pregătește de anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, însă mobilizarea din Rusia se transformă într-un fiasco.
27.09.2022 | 21:55
Razboi in Ucraina ziua 216 Rezultate partiale referendumuri peste 95 din oameni vor anexarea  Republica Populara Donetk Ne vom reuni curand cu Rusia
Mobilizare și bătăi în Daghestan. Foto: Thesundaily.my
ADVERTISEMENT
27-09-2022
18:55

Rusia deschide un centru de recrutare la graniţa cu Georgia

Rusia nu va închide granițele cu Georgia, însă va muta un centru de recrutare la graniță, pentru a-i întâmpina pe cei care doresc să fugă din țară cu o ”binemeritată” recrutare forțată.

Conform BBC, ofițerii de la vama Verkhniy Lars vor transmite citații de mobilizare tuturor ”cetățenilor cu vârsta legală pentru a fi mobilizați”. Un compromis făcut de Rusia, la văzul cozilor kilometrice de la această graniță.

”Le este foame şi nu au dormit, dar sunt uşuraţi că au ajuns în siguranţă”, este descrierea sumară a rușilor care au reușit să scape de recrutare. Unii oameni au mărturisit că au călătorit peste 1.500 de kilometri pentru a scăpa de război.

Toți cei care trec granița spun că nu sunt de acord cu războiul, însă nu au forța de a face ceva în acest sens din cauza represiunii puternice din Rusia.

 

27-09-2022
14:47

Rezultate parțiale referendum: peste 90% în favoarea alipirii de Rusia

Au apărut deja primele rezultate ale referendumurilor organizate ilegal în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. Fără nicio surpriză, voturile în favoarea anexărilor sunt în proporție covârșitoare.

Așadar, în Donețk 98.05% din oameni vor să se alipească de Rusia, după numărătoarea a 16% din voturi. În Lugansk cifrele sunt de 97.79%, după numărarea a 14% din voturi. În Herson procentul e de 97.47% după numărarea a 12% din voturi, iar în Zaporojie 98% vor o alipire de Rusia după numărarea a 20% din voturi, conform Meduza.io.

Vladimir Putin e așteptat vineri, 30 septembrie, să se adreseze Dumei și populației pentru a anunța anexarea teritoriilor.

27-09-2022
13:47

Șeful DPR autoproclamatei RPD: ”Ne vom reuni foarte curând cu Rusia”

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) a declarat marți că se așteaptă ca regiunea ucraineană Donețk, în care există zone mari sub controlul guvernului ucrainean, să fie ”reunită cu Rusia foarte curând”.

Declarația lui Denis Pușilin vine în ciuda faptului că, înainte de invazie, nicio regiune a Ucrainei nu a susținut unificarea cu Rusia.

Un sondaj exclusiv CNN efectuat în februarie a constatat că nicio regiune a țării nu are mai mult de una din cinci persoane care susțin unificarea Ucrainei cu Rusia.

Și chiar și în est, zona pro-rusă a Ucrainei, mai puțin de un sfert dintre ucraineni au spus că regiunile care consideră mai multă ruși ar trebui să li se permită să părăsească Ucraina și să devină parte a Rusiei.

”Sunt sigur că ne vom reuni foarte curând cu Rusia și pentru noi este o întoarcere acasă. Nu va trebui să așteptăm mult pentru rezultat”, a transmis Pușilin.

27-09-2022
07:35

Dmitri Medvedev, după ce Vladmir Putin a amenințat cu armele nucleare: ”Nu este o cacealma”

Noi amenințări legate de folosirea armelor nucleare vin de la Kremlin. Marți, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a spus că declarațiile lui Vladimir Putin ”cu siguranță nu sunt o cacealma”.

Fostul lider de la Moscova a adăugat că Rusia are dreptul să se apere cu arme nucleare dacă este amenințată de Occident.

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat că acest răspuns ar putea veni ”fără prea multe consultări”.

”Trebuie să vă reamintesc din nou, pentru cei surzi care se aud doar pe ei înșiși. Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare dacă este necesar, în cazuri prestabilite, în strictă conformitate cu fundamentele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare. Dacă noi sau aliații noștri suntem atacați folosind acest tip de armă. Sau dacă agresiunea cu folosirea armelor convenționale amenință însăși existența statului nostru. Președintele Rusiei a vorbit direct despre asta recent.

În plus, vom face totul pentru a preveni apariția armelor nucleare la vecinii noștri ostili. De exemplu, în Ucraina nazistă, care astăzi este controlată direct de țările NATO”, a spus Medvedev, conform The Guardian.

Rusia va anunța, cel mai probabil în 30 septembrie, anexarea noilor teritorii, după care va amenința ”inamicul” cu atacuri nucleare.

Război în Ucraina, ziua 216. Proteste dure în Daghestan împotriva mobilizării

Între timp, Daghestanul se opune cu vehemență mobilizării forțate. În acest sens, imaginile violente cu bătăile dintre tineri protestatari și polițiști au împânzit internetul. În Rusia, peste 2.350 de persoane au fost arestate, însă în Daghestan e cerută prezența liderului cecen Ramzan Kadîrov, care ar putea calma spiritele împreună cu soldații săi.

ADVERTISEMENT

Pe Twitter au început inclusiv să circule știri că mobilizarea din Daghestan a fost oprită, pentru a nu mai supăra populația din acea zonă.

“Vă îndemn să nu comiteți acte ilegale, fiecare dintre acestea urmând a fi evaluat de către forțele de ordine. Nu cedați la provocările persoanelor implicate în activități antistatale“, a declarat primarul din Makhachkala, Salman Dadayev.

ADVERTISEMENT

Adevărata miză a acestor zile rămâne, însă, anexarea celor patru regiuni ”separatiste” din Ucraina. După această anexare planul Rusiei e destul de clar: rușii vor soma Ucraina și aliații Ucrainei să facă un pas în spate. În caz contrar, armele nucleare sunt prezentate drept soluție.

O spune chiar ministrul de externe Serghei Lavrov, cel care susține că noile teritorii vor avea ”protecția deplină” a Kremlinului.

ADVERTISEMENT

“Întregul teritoriu statal al Rusiei care a fost deja sau poate fi formalizat suplimentar în constituția țării noastre va beneficia cu siguranță de protecție deplină. Cum ar putea fi altfel? Toate legile, doctrinele, conceptele și strategiile Federației Ruse sunt aplicabile pe întreg teritoriul său“, a declarat Lavrov la New York.

Vladimir Putin susținea același lucru în urmă cu o săptămână: “Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi cu siguranță toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a proteja Rusia și poporul nostru“.

ADVERTISEMENT

Un singur lucru e cert, SUA au anunțat deja că Moscova a fost informată, pe căi oficiale înalte, că orice folosire a armelor nucleare ar avea ”consecințe devastatoare” asupra Rusiei.

ADVERTISEMENT