News

Război în Ucraina, ziua 217. Aleksandar Vucic anunță că Serbia nu recunoaște referendumurile din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie

Referendumurile din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au trecut, așa cum era de așteptat, peste 90% dintre votanți fiind în favoarea alipirii de Rusia.
28.09.2022 | 19:50
Razboi in Ucraina ziua 217 Aleksandar Vucic anunta ca Serbia nu recunoaste referendumurile din Donetk Lugansk Herson si Zaporojie
soldați în Ucraina. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
28-09-2022
16:51

Serbia nu va recunoaște rezultatele referendumurilor organizate de Rusia în Ucraina

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat miercuri că nu va recunoaște rezultatele referendumurilor organizate în cele patru regiuni din Ucraina ocupate parțial de armata rusă: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Conform Reuters, anunțul este unul surprinzător, mai ales având în vedere relațiile strânse dintre Serbia și Rusia. Conform ultimelor informații din presa internațională, președintele Rusiei, Vladimir Putin, este așteptat să proclame vineri anexarea celor patru regiuni.

Serbia nu va recunoaște acest lucru (n.r. – referendumurile), deoarece aderă la dreptul internațional, la Carta Națiunilor Unite și la rezoluțiile ONU“, a declarat Vucic în fața jurnaliștilor.

Serbia țintește aderarea la Uniunea Europeană și se bazează doar pe Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale. În acest context, Belgradul a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

De cealaltă parte, Kremlinul susține Belgradul în opoziția sa continuă față de recunoașterea independenței Kosovo. În plus, de-a lungul anilor, Moscova a vândut arme Serbiei.

În acest context mai trebuie spus că Serbia a refuzat în mod repetat să susțină invazia rusă în Ucraina. Oficialii de la Belgrad au afirmat adesea că respectă pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei.

Ne protejăm propria integritate teritorială și este în interesul nostru să protejăm integritatea teritorială a altor țări recunoscute la nivel internațional“, a declarat Vucic. Totodată, Ucraina refuză să recunoască independența Kosovo față de Serbia.

28-09-2022
14:42

Comisia Europeană a propus sancțiuni noi împotriva Rusiei, după escaladarea situației din Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza purtat în Ucraina. Conform Reuters, printre ele se află inclusiv liste negre individuale și un plafon al prețului petrolului pentru țările terțe.

Propunerea va merge acum la cele 27 de țări membre ale blocului, care vor trebui să depășească diferențele privind noile sancțiuni și să ajungă la unanimitate pentru a le pune în aplicare.

Nu acceptăm referendumurile fictive și nici orice fel de anexare în Ucraina. Și suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească prețul pentru această nouă escaladare. Propunem un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei“, a declarat von der Leyen.

Anterior, un consilier economic de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a cerut UE să reducă și mai mult fluxurile de bani către Rusia din vânzările de combustibili fosili.

Grupul G7 al țărilor industrializate – din care fac parte și țările UE Italia, Franța și Germania – a convenit deja să instituie un astfel de plafon al prețului petrolului prin intermediul asiguratorilor.

Dacă nu faceți nimic, înseamnă că nu faceți decât să prelungiți acest război cu Ucraina. Este pur și simplu ridicol. Întreaga lume civilizată trebuie să fie unită în această privință“, a declarat Oleg Ustenko.

28-09-2022
13:54

Ambasada SUA la Moscova îi îndeamnă pe americani să părăsească Rusia

Ambasada SUA de la Moscova și-a avertizat cetățenii să nu călătorească în Rusia și i-a sfătuit pe cei care “locuiesc sau călătoresc” acolo să “părăsească Rusia imediat cât timp mai există opțiuni limitate de călătorie comercială“.

În alerta de securitate publicată marți pe site-ul ambasadei, s-a menționat că cetățenii cu dublă cetățenie ar putea fi recrutați “pentru serviciul militar“, ca urmare a “mobilizării de către Rusia a cetățenilor săi în cadrul forțelor armate în sprijinul invaziei sale în Ucraina“.

Rusia poate refuza să recunoască cetățenia americană a cetățenilor cu dublă cetățenie, le poate refuza accesul la asistența consulară americană, le poate împiedica plecarea din Rusia și poate înrola cetățenii cu dublă cetățenie pentru serviciul militar“, se arată în documentul citat de CNN.

În alertă se mai arată că “autoritățile ruse au arestat cetățeni americani care au participat la demonstrații“. Ambasada SUA la Moscova i-a sfătuit pe cetățenii americani să fie prudenți:

Să evite toate protestele politice sau sociale și să nu fotografieze personalul de securitate la aceste evenimente. Dreptul la adunare pașnică și libertatea de exprimare nu sunt garantate în Rusia.

Ambasada are limitări severe în ceea ce privește capacitatea sa de a ajuta cetățenii americani, iar condițiile, inclusiv opțiunile de transport, pot deveni brusc și mai limitate.

Dacă doriți să plecați din Rusia, ar trebui să faceți aranjamente independente cât mai curând posibil.”

28-09-2022
13:51

Zelenski îl acuză pe Putin că plănuiește să anexeze regiunile ucrainene ocupate și să forțeze locuitorii să se înroleze în armată

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Moscova intenționează să anexeze patru regiuni ocupate din Ucraina și va forța oamenii să se înroleze în armata rusă, spunând că “ori ești ucis, ori ucizi“.

Scrutinul organizat în părțile ocupate din Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson este ilegal în conformitate cu dreptul internațional și a fost condamnat pe scară largă de țările occidentale ca fiind un referendum “simulat“.

Zelenski a afirmat că Kremlinul plănuia să “forțeze” persoanele care locuiesc în zonele ocupate să lupte în armata rusă. “Scopul anexării este evident – ocupantul vrea să îi ia în armată pe locuitorii teritoriului ocupat“, a declarat el în timpul unui discurs ținut marți, prin legătură video, în fața studenților de la Universitatea Harvard.

Ori ești ucis, ori ucizi – Rusia vrea să forțeze sute de mii de ucraineni din teritoriile ocupate să facă o astfel de alegere“, a adăugat el, conform CNN.

Orice încercare de anexare a teritoriului ucrainean “va însemna că nu mai există nimic de discutat cu acest președinte al Rusiei“, a declarat Zelenski într-un alt discurs ținut marți în fața Consiliului de Securitate al ONU.

 

28-09-2022
13:50

Kremlinul avertizează că SUA se apropie tot mai mult de punctul în care vor deveni parte a conflictului din Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că SUA se apropie tot mai mult de momentul în care ”vor deveni o parte a conflictului” din Ucraina.

Din ce în ce mai mult, partea americană se implică în acest conflict, e aproape să devină o parte a conflictului, ceea ce este extrem de periculos“, a declarat Peskov miercuri.

El a răspuns astfel comentariilor făcute marți de secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit cărora ucrainenii ar putea folosi arme furnizate de SUA pentru a-și recâștiga teritoriul, inclusiv în regiunile care se așteaptă să fie anexate de Rusia după mai multe referendumuri.

Ucraina are dreptul absolut de a se apăra pe întreg teritoriul său, inclusiv pentru a recupera teritoriul care a fost confiscat ilegal într-un fel sau altul de Rusia“, a declarat Blinken, potrivit CNN.

Referendumurile – anunțate la scurt timp de autoritățile susținute de Rusia în patru regiuni ocupate ale Ucrainei – sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional. Ele au fost condamnate pe scară largă de către guvernele occidentale ca fiind un simulacru și nu au fost observate de observatori independenți.

28-09-2022
10:20

Separatiștii pro-ruși din regiunile ocupate îi cer lui Putin anexarea acestor zone la Rusia

Marți seara, autoritățile din zonele ucrainene ocupate de ruşi au anunţat că numărarea voturilor s-a încheiat și că în fiecare dintre regiuni s-a înregistrat o majoritate uriașă în favoarea aderării la Rusia.

  • În Donețk, 99,23% dintre voturile exprimate au fost pentru “aderarea Republicii Populare Donețk la Federația Rusă”.
  • În Lugansk, 98,42% dintre alegători au votat în favoarea aderării.
  • În Herson, 87,05% dintre voturi au fost în favoarea aderării la Rusia.
  • În Zaporojie, 93,11% din voturi au fost pentru aderare.

Între timp, Denis Pushilin și Leonid Pasechnik, liderii pro-ruși ai autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) și Republicii Populare Lugansk (LPR) s-au deplasat la Moscova, scrie agenția de presă rusă RIA Novosti, citată de The Guardian.

Aceștia au declarat că i-au cerut oficial președintelui Vladimir Putin să anexeze zonele ocupate la Rusia. ”Asta e tot! Oficial, suntem parte a Rusiei”, au anunțat aceștia.

RIA mai informează că separatiștii au ajuns la Kremlin pentru a ”finaliza procedura de aderare la Rusia”.

28-09-2022
07:55

Polonia și Bulgaria îndeamnă proprii cetățeni să părăsească de urgență Rusia

Guvernele Bulgariei și Poloniei își îndeamnă cetățenii aflați în Federația Rusă să plece de urgență, notează The Guardian.

Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria le-a cerut marți cetățenilor care au planuri de călătorie în Rusia să le anuleze. Instituția le recomandă bulgarilor din acest stat să ia în considerare posibilitatea de a părăsi țara cât mai repede posibil, folosind mijloacele de transport disponibile în prezent.

Ministerul polonez de Externe a făcut o declarație similară, anunțând că zborurile spre Rusia au fost suspendate.

28-09-2022
07:51

Volodimir Zelenski exclude orice discuții cu Vladimir Putin dacă Rusia va anexa teritorii ucrainene 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că ”referendumurile ilegale” ale Rusiei și încercările de anexare a teritoriului ucrainean exclud orice discuții pentru pace cu Vladimir Putin, scrie Sky News.

Liderul de la Kiev a făcut această precizare într-o intervenție video la Consiliul de Securitate al ONU.

Zelenski a mai cerut sprijin militar și financiar pentru apărarea Ucrainei ”astfel încât agresorul să piardă” și ”garanții clare de securitate colectivă” pentru țara sa.

Desigur, au fost numărate doar 20% din voturi, însă nimeni nu se aștepta la un alt deznodământ. Anexarea noilor teritorii va fi anunțată, cel mai probabil, după 30 septembrie, de însuși Vladimir Putin.

Război în Ucraina, ziua 217. Regiunile ocupate din Ucraina, gata de anexare

Conform primelor rezultate ale referendumurilor organizate ilegal în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, voturile în favoarea anexărilor sunt în proporție de peste 90%

ADVERTISEMENT

Mai exact, în Donețk 98.05% din oameni vor să se alipească de Rusia, după numărătoarea a 16% din voturi. În Lugansk cifrele sunt de 97.79%, după numărarea a 14% din voturi. În Herson procentul e de 97.47% după numărarea a 12% din voturi, iar în Zaporojie 98% vor o alipire de Rusia după numărarea a 20% din voturi, conform Meduza.io.

În acest context, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) a declarat că e nerăbdător ca regiunea ucraineană Donețk să fie ”reunită cu Rusia foarte curând”.

ADVERTISEMENT

Declarația lui Denis Pușilin vine în ciuda faptului că, înainte de invazie, nicio regiune a Ucrainei nu a susținut unificarea cu Rusia. Potrivit datelor obținute de CNN în luna februarie, realitatea arată că nicio regiune a țării nu are mai mult de una din cinci persoane care susțin unificarea Ucrainei cu Rusia.

Nici măcar în Donbas, zonă considerată pro-rusă, nu există un număr semnificativ de oameni care și-ar dori alipirea de Rusia: mai puțin de un sfert dintre ucraineni au spus că regiunile care consideră mai multă ruși ar trebui să li se permită să părăsească Ucraina și să devină parte a Rusiei.

ADVERTISEMENT

”Sunt sigur că ne vom reuni foarte curând cu Rusia și pentru noi este o întoarcere acasă. Nu va trebui să așteptăm mult pentru rezultat”, a transmis, totuși, Pușilin.

Comunitatea internațională a anunțat că nu va recunoaște niciodată rezultatele acestor referendumuri și nici anexările care vor urma. Mai mult, Ucraina nu se oprește din contraofensivă și a anunțat că nu se lasă intimidată de amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Conform datelor de pe front, contraofensiva continuă și în fiecare zi mor aproximativ 500 de soldați ruși. Recruții mobilizați forțat în Rusia sunt trimiși pe front chiar și după o singură zi de antrenament și sunt victime sigure în multe situații.

Potrivit forțelor ucrainene, până acum au fost înregistrate 500 de apeluri din partea acestor recruți care vor să se predea. Aceeași soartă ar putea să o aibă armata rusă blocată la Liman.

ADVERTISEMENT