News

Război în Ucraina, ziua 218. Rusia anunță oficial anexarea teritoriilor ucrainene. Zelenski a convocat o reuniune de urgenţă

Ziua 218 de război în Ucraina. Statele Unite ale Americii ignoră avertismentele Rusiei și trimit un nou ajutor militar forțelor ucrainene.
29.09.2022 | 18:18
Razboi in Ucraina ziua 218 Rusia anunta oficial anexarea teritoriilor ucrainene Zelenski a convocat o reuniune de urgenta
SUA trimit un nou ajutor militar pe frontul din Ucraina. Foto: canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
29-09-2022
15:18

Zelenski a convocat o reuniune de urgență

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, drept răspuns la iminenta anexare a regiunilor ucrainene de către Rusia.

Vladimir Putin va semna vineri documentele care proclamă anexarea de către Moscova a regiunilor în care Rusia a organizat referendumuri considerate ilegale de restul lumii.

”Integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită. Iar reacţia noastră la recunoaşterea rezultatelor de către Rusia va fi foarte dură”, i-a transmis Zelenski premierului italian Mario Draghi într-un apel telefonic.

29-09-2022
13:57

Papa Francisc a declarat că a fost implicat în organizarea unui schimb de prizonieri în Ucraina

În timpul unei întâlniri private organizate săptămâna trecută în Kazahstan, cu iezuiţii, Papa Francisc a declarat că a primit mai multe vizite din partea cetăţenilor şi a oficialilor ucraineni care îi vorbesc despre război.

Unul dintre ei, un ofiţer al armatei ucrainene implicat în schimburile de prizonieri, i-a adus Suveranului Pontif o listă cu peste 300 de prizonieri de război. Liderul de la Vatican a fost rugat de acel ofițer ”să facă ceva” pentru a face posibil schimbul de prizonieri.

La puțin timp după aceea, Papa Francisc l-a sunat pe ambasadorul rus și l-a întrebat dacă poate fi găsită vreo soluție pentru a fi efectuat schimbul de prizonieri.

Amintim că forţele ucrainene şi cele ruse au făcut schimb de aproximativ 300 de prizonieri de război săptămâna trecută. Anterior, cele două state beligerante au făcut și alte schimburi de prizonieri.

La întâlnirea privată cu iezuiţii, Papa Francis a repetat că atacul Rusiei asupra Ucrainei este un “Al Treilea Război Mondial”, conform Agerpres.

29-09-2022
13:51

SUA apelează la liderii Chinei și Indiei pentru a-l convinge pe Putin să nu lanseze un atac nuclear

Politico anunță că SUA și aliații săi speră să mobilizeze comunitatea internațională pentru a-i transmite un mesaj fără echivoc lui Vladimir Putin: folosirea armelor nucleare ar determina un răspuns economic și diplomatic paralizant, chiar și din partea prietenilor Rusiei.

În special, în interiorul și în afara administrației Biden se fac tot mai multe apeluri pentru a atrage China și India, două mari puteri care au legături strânse cu Moscova, pentru a spori presiunea asupra lui Putin, semnalând că până și un atac nuclear limitat în Ucraina ar tăia puținele puncte de salvare globale pe care le mai are Rusia.

Ei ar putea să-l facă pe domnul Putin să știe ce idee dezastruos de proastă ar fi orice utilizare a armelor nucleare“, a declarat un oficial american implicat în politica de neproliferare, care pledează pentru propuneri discrete de ajutor către Beijing și New Delhi.

Ei ar trebui să o facă. Sper că ar face-o“, a adăugat oficialul, care, la fel ca și alte persoane intervievate pentru acest articol, a solicitat să nu îi fie dezvăluită identitatea.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a declarat că diplomații americani au făcut presiuni asupra prietenilor și dușmanilor regionali ai Rusiei, deopotrivă, pentru a-l determina pe Putin să nu meargă pe calea nucleară.

Am subliniat în mai multe conversații cu țările din regiunea Indo-Pacific – aliați, parteneri sau de altă natură – importanța de a vorbi cu o singură voce împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina“, a declarat oficialul, fără a preciza dacă SUA se apleacă asupra Chinei și Indiei. “Fiecare țară are responsabilitatea de a-și împrumuta vocea.”

Între timp, administrația Biden se străduiește să determine Națiunile Unite să ia măsuri împotriva Rusiei. O modalitate ar putea implica ocolirea Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, pentru a adopta o rezoluție care să condamne planurile Moscovei de a anexa părți mari din estul Ucrainei și să ceară Rusiei să își retragă toate trupele.

Oficialii americani iau în considerare folosirea unei prevederi obscure din Carta ONU. În prim-plan apare o măsură pe care organismul de conducere a mai folosit-o în 1950, după atacul nord-coreean asupra Coreei de Sud.

La acea vreme, atacul Coreei de Nord a fost susținut de China și Rusia, ambele membre ale Consiliului de Securitate cu drept de veto. Totuși, oficialii americani cred că una dintre cele mai promițătoare modalități de a-l face pe Putin să se răzgândească este să se sprijine pe președintele chinez Xi Jinping și pe premierul indian Narendra Modi.

Despre cei doi lideri mondiali se crede că au o influență semnificativă asupra lui Putin, potrivit unor actuali și foști oficiali din SUA și Europa. Până în prezent, China nu și-a criticat public aliatul și a continuat cooperarea militară cu Moscova de la invazia Ucrainei.

În urma sancțiunilor economice impuse Rusiei, China a devenit, de asemenea, o piață și mai mare pentru bunurile rusești, în special pentru livrările de energie. Dar, de asemenea, nu a semnat niciun acord economic major cu Moscova de la invazie, așa cum era de așteptat.

În acest context, Putin a lăsat să se înțeleagă că Beijingul este din ce în ce mai îngrijorat de invazia Rusiei la o reuniune a șefilor de stat din cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai, care a avut loc luna aceasta în Uzbekistan:

Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în legătură cu criza ucraineană. Înțelegem întrebările și preocupările dumneavoastră în această privință.”

Xi, în special, este văzut ca o voce potențial puternică pentru a ajuta la dezamorsarea crizei pentru a nu se intensifica și mai mult. “Putin și Xi au această prietenie nemărginită, nu-i așa? Ar trebui să își asculte prietenul chiar acum“, a declarat Rose Gottemoeller, fost secretar general adjunct al NATO, care a negociat cu Putin, remarcând relațiile calde dintre cei doi lideri din ultimii ani.

Acest lucru este valabil și pentru Modi, un aliat democratic mai apropiat de Washington decât omologul său chinez, care și-a exprimat public nemulțumirea față de acțiunile lui Putin în Ucraina la întâlnirea din Uzbekistan.

Iar săptămâna trecută, ministrul indian de externe, S. Jaishankar, și-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la situația din Ucraina, evidențiind amenințarea armelor nucleare.

Traiectoria conflictului din Ucraina este o chestiune de profundă îngrijorare pentru întreaga comunitate internațională. Perspectivele viitoare par și mai îngrijorătoare. Problema nucleară este deosebit de îngrijorătoare“, a declarat el la ONU.

Gottemoeller, profesor la Universitatea Stanford, care rămâne în strânsă legătură cu diplomații americani și străini, a declarat: “Cred că ei îi trimit mesaje de descurajare și lui Putin. Asta, sper, va fi eficient.”

Casa Albă și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze cu privire la orice eforturi de a încuraja China sau India să se aplece mai mult asupra Rusiei.

29-09-2022
10:23

Rusia va anexa oficial regiunile ocupate din Ucraina vineri, 30 septembrie. Anunțul Kremlinului

Vladimir Putin va semna vineri, 30 septembrie, un decret de anexare a patru regiuni ocupate din Ucraina: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, a anunțat Kremlinul.

Agenția de presă rusă TASS, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizează că ceremonia semnării acordurilor cu Federația Rusă va avea loc vineri, la ora 15:00, ora Moscovei.

Președintele rus va organiza o ceremonie de semnare a tratatelor, la Moscova. Apoi, acesta este așteptat să țină un discurs și să se întâlnească cu administratorii numiți de Moscova în regiunile ucrainene, a mai spus Peskov.

Reamintim că în perioada 23-27 septembrie au avut loc referendumuri privind aderarea la Rusia pentru Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și a regiunilor Zaporojie și Herson

29-09-2022
10:15

Deputații Dumei de Stat, invitați pe 30 septembrie la Kremlin. Putin ar putea anunța anexarea regiunilor ucrainene

Agenția de presă rusă RIA Novosti anunță că deputații Dumei de Stat au primit o invitație la Kremlin pentru un eveniment pe 30 septembrie.

La eveniment va participa și președintele rus Vladimir Putin, transmite The Guardian.

Conform RIA Novosti, evenimentul va începe la ora 15:00, ora Moscovei, care e și ora României.

29-09-2022
07:29

Danemarca acuză ”explozii intenționate” la Nord Stream

De la Copenhaga, ministrul de externe al Danemarcei, Jeppe Kofod, a declarat că o serie de ”explozii intenționate” au cauzat scurgerile la conductele Nord Stream. El a mai spus că a fost un atac ”fără precedent”.

Într-o conferință de presă, Kofod a subliniat necesitatea de a pune capăt dependenței de energia rusă

”Atât noi, Danemarca, cât și restul Europei, trebuie să scăpăm de orice dependență de energia rusă, fie că este vorba de gaze, cărbune sau petrol. Trebuie să muncim pentru a atinge acest obiectiv pe continent”, a spus oficialul scandinav.

29-09-2022
07:25

Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaz la conducta Nord Stream

La mijlocul acestei săptămâni, garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate ale gazoductului Nord Stream.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al gărzii de coastă pentru ziarul Svenska Dagbladet, potrivit The Guardian.

Două dintre aceste patru sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două perforații se află în zona economică exclusivă daneză.

Danezii au anunțat, miercuri, că mai mult de jumătate din gazul din Nord Stream 1 și 2 a scăpat deja în atmosferă.

Pentagonul a anunțat o asistență suplimentară de 1,1 miliarde de dolari pentru securitatea Ucrainei. Acordarea noului ajutor militar face parte din Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei.

SUA susțin în continuare armata ucraineană

Potrivit CNN, asta înseamnă că banii vor fi cheltuiți pentru fabricarea și furnizarea de noi arme Ucrainei. Aceste arme nu vor proveni direct din stocurile de arme preexistente ale SUA.

ADVERTISEMENT

Optsprezece sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate și “muniții asociate“, sunt incluse în acest pachet, conform comunicatului de presă. Pachetul mai include 150 de vehicule blindate cu roți multifuncționale de mare mobilitate și 40 de camioane.

Totodată, printre altele, Pentagonul va trimite pe frontul din Ucraina 80 de remorci pentru “transportul de echipamente grele” și radare suplimentare pentru sistemele aeriene fără pilot.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii americani au calculat că SUA au angajat “peste 16,2 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina“, de la începutul invaziei rusești.

În ceea ce privește un posibil atac nuclear al Rusiei, în contextul războiului din Ucraina, oficialii americani consultați de CNN au precizat că este puțin probabil ca Vladimir Putin să folosească o armă nucleară în Ucraina. Totuși, ei au punctat că amenințarea “a crescut“.

ADVERTISEMENT

Riscurile unui atac nuclear. Analiza oficialilor americani

Oficialii americani consideră că probabilitatea ca președintele rus să folosească o armă nucleară tactică în războiul din Ucraina este poate cea mai mare de când Rusia a invadat Ucraina, dar încă nu este probabilă.

Analiza aparține unor oficiali familiarizați cu cele mai recente informații. De asemenea, comunitatea serviciilor de informații urmărește îndeaproape orice semn care poate arăta că intențiile lui Putin s-au schimbat.

ADVERTISEMENT

La această situație s-a ajuns după ce Putin și-a intensificat amenințările din trecut de a folosi arme nucleare. Amenințarea este cu siguranță “ridicată” în comparație cu cea de la începutul anului, potrivit mai multor surse.

În ultimele luni, SUA au avertizat Rusia să nu facă un astfel de pas catastrofal. Până în prezent, nu există semne că Moscova plănuiește în utilizarea lor și “evaluarea generală nu s-a schimbat“, a declarat o sursă familiarizată cu informațiile.

Mai mulți oficiali americani din domeniul apărării nu văd în acest moment niciun indiciu că Rusia ar muta arme nucleare. Ei au declarat că este probabil ca SUA să poată detecta chiar și mișcarea unor focoase tactice mai mici.

Părerile analiștilor militari ruși

Oficialii americani au crezut mult timp că Putin ar recurge la o armă nucleară doar dacă ar exista o amenințare la adresa propriei sale poziții sau dacă ar percepe o amenințare existențială la adresa Rusiei însăși.

De cealaltă parte, unii analiști militari ruși cred că ordinul de mobilizare al lui Putin poate să scadă riscul pe termen scurt ca acesta să apeleze la o armă nucleară pe câmpul de luptă, deoarece va prelungi capacitatea sa de a susține războiul convențional.

Sentimentul general în interiorul guvernului american, conform căruia amenințarea este mai mare decât înainte, se bazează mai degrabă pe retorica lui Putin și pe analiza mentalității sale pe fondul pierderilor rusești în Ucraina decât pe orice informații concrete că Rusia cântărește mai serios opțiunea nucleară.

Asta au indicat două surse familiarizate cu informațiile. Altfel,  Statele Unite “împărtășesc informațiile pe care le deține cu privire la aparentele acte de sabotaj” asupra conductelor Nord Stream.

SUA evită o concluzie tranșantă în cazul Nord Stream

Anunțul îi aparține purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price. El a declarat că “au mai multe întrebări decât răspunsuri în acest moment” cu privire la scurgerile din conductele submarine și a precizat că “o investigație ca aceasta, datorită naturii investigației subacvatice, în primul rând, ar putea dura mult timp“.

Așa că vom permite ca ancheta să se desfășoare înainte de a începe să emitem teorii sau ipoteze“, a declarat Price în cadrul unei ședințe de informare a Departamentului de Stat. De asemenea, el a refuzat să spună dacă sabotajul s-ar ridica la nivelul unei încălcări a articolului 5 al NATO.

Price a declarat că folosirea sintagmei “sabotaj aparent” se bazează pe “ceea ce știm, dar mai ales pe ceea ce auzim de la omologii noștri europeni“. El a precizat că SUA “a oferit asistență pentru orice răspuns de mediu, dar nu am primit încă nicio cerere de asistență de acest fel din partea partenerilor noștri danezi“.

Primele măsuri anunțate de Norvegia

În acest context, Norvegia își va consolida securitatea pentru a proteja instalațiile de petrol și gaze în urma incidentului de la Nord Stream. “În urma invaziei din Ucraina, poliția a implementat măsuri pentru a crește nivelul de pregătire și a proteja industria petrolieră. Aceste măsuri vor fi menținute și consolidate în urma exploziilor care au avariat conductele de gaz din Marea Baltică.

Incidentul din Marea Baltică oferă motive pentru a menține și consolida aceste măsuri. Cu toate acestea, nu putem comenta detaliile măsurilor individuale“, au precizat reprezentanții poliției norvegiene într-un comunicat.

La rândul său, premierul norvegian Jonas Gahr Støre a declarat miercuri că “va exista o prezență militară sporită în apropierea infrastructurii norvegiene de petrol și gaze, ca urmare a suspiciunii de sabotaj a conductelor de gaz Nord Stream în apele suedeze și daneze“.

ADVERTISEMENT