News

Război în Ucraina, ziua 219. Joe Biden anunță că SUA vor sprijini Kievul pentru recâştigarea teritoriilor anexate de Rusia

Ziua 219 de război în Ucraina. Contraofensiva Kievului avansează spre pozițiile pe care armata rusă le ocupă în regiunea Lugansk.
30.09.2022 | 23:25
Razboi in Ucraina ziua 219 Joe Biden anunta ca SUA vor sprijini Kievul pentru recastigarea teritoriilor anexate de Rusia
Forțele ucrainene își continuă contraofensiva, iar Vladimir Putin a cerut ajutorul fostelor state sovietice. Foto: facebook.com/zelenskiy.official - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
30-09-2022
20:26

Video. Vladimir Putin a cântat imnul Rusiei la concertul organizat la Moscova, după anexarea regiunilor Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk

La finalul discursului susținut după anexarea celor patru regiuni ucrainene, Vladimir Putin s-a adresat mulţumii din Piaţa Roşie și a cântat imnul Rusiei alături de artişti şi de liderii proruşi din Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk.

Rusia nu deschide doar uşa pentru fraţii noştri şi surorile nostre, dar îşi deschide şi inima pentru ei. Bun venit acasă. Dragi prieteni, vom face totul pentru a ne susţine fraţii şi surorile în Zaporojie şi Herson şi în Doneţk şi Lugansk.

Vom face totul pentru a creşte nivelul de securitate în aceste teritorii pentru aceşti oameni. Vom face totul pentru a reface economia şi infrastructura, a construi şcoli, noi instituţii, spitale.

Am devenit mai puternici pentru că suntem împreună. Deţinem adevărul. Şi adevărul înseamnă putere. Şi înseamnă victorie. Victoria va fi a noastră”, a declarat Vladimir Putin conform The Guardian.

30-09-2022
20:19

Joe Biden acuză ”tentativa frauduloasă” de anexare a regiunilor ucrainene și anunță sancțiuni mai severe pentru Rusia

În cadrul unei conferințe de presă, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că ”tentativa frauduloasă a Rusiei de a anexa părţi din teritorii în Ucraina” reprezintă o ”violare a dreptului internaţional care a încălcat Carta Naţiunilor Unite“.

În acest context, liderul de la Casa Albă a punctat că SUA ”vor continua să sprijine eforturile Ucrainei pentru a recâştiga controlul asupra teritoriului său”.

Altfel, liderul american a declarat că va trimite dispozitive submarine ”pentru a stabili cu exactitate ceea ce s-a întâmplat” la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică. Despre exploziile care au făcut ocolul lumii, Biden a spus că reprezintă un “act de sabotaj deliberat“.

Vom lucra cu aliaţii noştri pentru a face lumină în acest sens. Am început deja să-i ajut pe aliaţii noştri să consolideze protecţia acestor infrastructuri cruciale“, a precizat Joe Biden.

30-09-2022
16:22

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: ”Îi cerem președintelui Putin să încheie războiul, pentru că el este responsabil”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat la câteva ore după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat anexarea celor patru regiuni din Ucraina.

Această acaparare de teritoriu este ilegală. Aliații NATO nu vor recunoaște această anexare. Le cerem tuturor aliaților să respingă această cucerire teritorială. Donețk este Ucraina. Lugansk este Ucraina, Herson este Ucraina, Zaporojie este Ucraina. Și Crimeea este Ucraina.

Este a doua oară când Rusia ia teritoriile Ucrainei cu forța, dar asta nu schimbă natura conflictului. NATO nu este parte a acestui conflict, ci oferă sprijin Ucrainei, conform Cartei Națiunilor Unite. Suntem deciși să apărăm fiecare centimetru al teritoriilor aliaților.

Acesta este un moment de răscruce. Putin a mobilizat sute de mii de soldați și s-a angajat într-un ciclu de amenințări nucleare.

Aceasta reprezintă cea mai gravă escaladare de la începutul războiului. Asta nu reprezintă o dovadă de tărie, ci de slăbiciune. Putin poartă întreaga responsabilitate pentru acest război și tot el trebuie să îl și încheie.

Dacă Rusia încetează lupta, va fi pace. Dacă Ucraina încetează să lupte, existența ei va fi în pericol.

Îi cerem președintelui Putin să încheie războiul, pentru că el este responsabil. Dacă Zelenski și Ucraina încetează să lupte, Ucraina va înceta să mai existe. Tocmai de aceea sprijinim în mod clar Ucraina.

Anexarea teritoriului nu schimbă natura războiului. Este cea mai gravă escaladare a acestui conflict de la începutul invaziei la 24 februarie. Avem de-a face cu o retorică nucleară nechibzuită. Putin are scopul de a ne descuraja să nu mai sprijinim Ucraina, dar nu va reuși.

Și SUA și-au confirmat sprijinul pentru Ucraina. Am vorbit cu aliații și toți sunt de acord. Vom face tot ce face putem pentru ca Putin să nu câștige.

Dacă el câștigă, mesajul este că puterile autoritare ca Rusia pot câștiga dacă își impun forța, ceea ce va fi foarte periculos. Vor exista consecințe grave pentru Rusia dacă va folosi armele nucleare, după cum am arătat, deja”, a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă.

 

30-09-2022
14:32

Reacție oficială din partea MAE: ”Condamnăm ferm acordurile”

MAE a reacționat la anexarea celor patru regiuni din Ucraina de către Rusia.

”România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea aşa-ziselor „acorduri de intrare în componenţa Federaţiei Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupaţia ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Aceste „acorduri” ilegale şi ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-şi justifica ocupaţia militară ilegală asupra unor teritorii aparţinând altui stat suveran şi reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situaţii”, a transmis MAE.

MAE a anunțat, așadar, că România nu va recunoaște niciodată aceste anexări, care sunt ilegale.

”Ca şi în cazul anexării ilegale a Crimeii şi Sevastopolului, acţiunile Federaţiei Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forţei şi reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii şi norme de drept internaţional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU. Federaţia Rusă acţionează contrar tuturor responsabilităţilor pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii şi securităţii internaţionale”, precizează MAE.

30-09-2022
14:26

Reacția lui Klaus Iohannis: ”Cerem tuturor să respingă această anexare”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, așa cum o fac și liderii CE, refuză să valideze anexarea celor patru regiuni din Ucraina.

”Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului European, o Declaraţie comună în care respingem ferm şi condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, anunţă preşedintele.

Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaşte şi nu va recunoaşte niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, spune preşedintele României.

Cerem tuturor Statelor şi organizaţiilor internaţionale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social şi financiar Ucrainei”, a transmis Klaus Iohannis. 

La fel ca și președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă a reacționat și a condamnat anexarea acestor teritorii.

”Condamnăm comportamentul iresponsabil al Rusiei, care nu are alt scop decât să pună în pericol perspectivele de pace şi securitate internaţională. Continuăm să susţinem principiile dreptului internaţional”, a transmis Nicolae Ciucă pe Twitter.

30-09-2022
13:43

Liderii UE condamnă anexarea teritoriilor

Consiliul European a transmis o declarație comună care ”respinge ferm și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson”.

”Respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Subminând intenționat ordinea internațională bazată pe reguli și încâlcând pe față dreptul fundamental al Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, principiile de bază consacrate în Carta ONU și legile internaționale, Rusia pune în pericol securitatea globală.

Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată «referendumurile» ilegale pe care Rusia le-a orchestrat ca pretext pentru încălcarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, nici rezultatele lor falsificate și ilegale. Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală Aceste decizii sunt nule și goale de conținut și nu pot produce niciun efect legal. Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk aparțin Ucrainei. Facem apel la toate statele și organizațiile internaționale și respingă fără echivoc această anexare ilegală”, se arată în declarație.

30-09-2022
12:51

Putin, atac dur la SUA și Occident

Vladimir Putin și-a continuat discursul și a atacat dur SUA, Occidentul, precum și valorile occidentale.

”Dragi prieteni, mă adresez tuturor care sunt pe front și care s-au prezentat la centrele de recrutare. Vreau să înțeleagă cine e adevăratul inamic, cei care doar vor să facă profit din asta. Frații noștri din Ucraina au văzut cu ochii lor ce prepară vestul pentru oamenii lumii.

Vestul așteaptă noi oportunități să rupă statul nostru în țări mai mici care se vor lupta între ele. Nu pot să fie fericite cu această idee, că există o țară mare, bogată, cu oameni care nu vor trăi sub opresiune străină. Suntem pregătiți să pregătească acest sistem colonial.

Sunt agresivi spre tradiții, vor să submineze procese internaționale și evoluția tehnologică. E critic ca toate țările să se predea SUA de voie. Unele o fac de voie. Altele acceptă să fie vasali. Altele sunt distruse. SUA vor ca Rusia să fie considerat un stat paria, suntem o amenințare directă pentru ei, încearcă să ne oprească dezvoltarea, cultura. Ei nu au nevoie de Rusia, dar noi avem nevoie de Rusia. Îmi doresc să vă reamintesc că în trecut toate aceste pretenții de a domina lumea sunt pretenții la care Rusia a renunțat, dar vom proteja țara noastră și lucrurile în care credem și nimeni nu va scăpa încercând să ne ia asta.

Înțelegerile făcute referitor la dezarmarea nucleară, promisiunile pe care NATO le-a făcut de a nu se extinde în Est au fost doar minciuni.

Aceste tratate au fost rupte în bucăți. Auzim de peste tot că Vestul protejează Noua Ordine Globală, dar cine a discutat regulile după care această Nouă Ordine funcționează. Ce spun ei sunt minciuni. Ne cred proști.

Rusia e o civilizație de mii de ani. Ne facem propriile reguli. Acest așa numit Vest spune că respectă principiul granițelor și ei decid cine are dreptul de a stabili granițe și cine nu. Cine le-a dat acest drept, această putere?

De aceasta experimentează acum această furie oarbă, Vestul nu poate accepta că nu trebuie să domine toate lucrurile din lume. Țările așa numit civilizate pe care ei le decid pot observa că sunt barbari moderni, sabotori.

Ei spun că alte state sunt barbari, sunt elite care își doresc să formeze colonii, discriminează oameni din diferite grupuri și nu vom accepta aceste politici. Rusofobia e un tip de rasism care crește acum peste tot în lume.

Vestul ca și cultură liberală și exemplu e ceva atât de ciudat. Dacă ne uităm la crimele lor istorice, mereu au dat vina pe altcineva. Atât de mulți oameni din atât de multe țări așteaptă doar scuze și Vestul îi obligă pe ei să-și ceară scuze pentru ceva ce n-au făcut.

Vesticii se consideră acești supraoameni care conțin adevărul și libertatea. Suntem mândri că în secolul 20 țara noastră a avut o mișcare anti colonială în lume.

Cu toate că au fost multe planuri de invadare a Rusiei niciodată nu au reușit să ne învingă. Cu toate că am avut tratat, am fost tratați ca și colonie.

Țările vestice au spus că aduc democrație, dar e fix opusul. Sunt reguli greșit făcute, în locul libertății apar restrângeri, e o ipocrizie. SUA sunt singura țară din lume care au folosit arme nucleare asupra cetățenilor din Japonia.

SUA împreună cu britanicii au creat fără niciun fel de nevoie, au colonizat orașe din Germania în mod deschis, fără nevoie militară.

La fel ca bombardamentele nucleare din Japonia, au fost pericol pentru toată lumea. Au creat un lucru oribil în Coreea și Vietnam, au folosit napalm. Au ocupat Coreea, Japonia și alte țări și ei se consideră aliați.

Peste tot în lume oamenii mor din cauza lor. Toți pleacă din Ucraina, unde vor să ajungă? Spun că vor să ajute cu mâncare, cu alimente. Ce fac de fapt? Doar 5% din producția lor merge către țările sărace.

Toți cer sancțiuni noi împotriva Rusiei, dar mulți politicieni europeni nu înțeleg. Anglo-saxonii au început să saboteze conductele din Marea Baltică.

Extinderea NATO, încearcă să creeze o axă nouă Washington – Seul prin Turcia, ne privesc ca pe dușmani. Acestea sunt principiile militare ale NATO, se bazează pe dominație.

Ar trebui să stăm cu vecinii noștri la capătul unei ierni încărcate. Acest lucru nu e de bun augur pentru nimeni.

SUA se poartă în modul în care au făcut-o mereu. Șantaj, amenințări, nu e dialog constructiv pe care l-am purtat cu ei în cursul anilor. Adevărul a fost înecat într-o mare de minciuni și iluzii. Propagandă și s-au comportat ca și cum o minciună e mai proastă, cu atât va fi consumată mai ușor de oameni.

Acest capitalism, nu poți să-ți mănânci apartamentul, să te încălzești cu bani. Rusia înțelege responsabilitatea către Comunitatea Internațională și e clar că modelul colonial de astăzi e damnat”, a transmis Putin, care consideră Vestul ”satanic” și lipsit de moralitate.

30-09-2022
12:27

Vladimir Putin a anunțat anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie

Într-o ceremonie organizată la Kremlin, Vladimir Putin a anunțat anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Președintele rus a spus că încorporarea acestor patru regiuni ”este voința a milioane de oameni” și este ”dreptul lor”, așa cum se precizează în Carta ONU.

Putin continuă să afirme că oamenii din Donbas au fost ”victimele atacurilor teroriste inumane conduse de regimul de la Kiev”.

”Rezultatele sunt cunoscute, oamenii au ales. E o alegere definitivă. Azi semnăm decretul de acceptare al celor patru regiuni. Sunt sigur că legile vor fi susținute pentru a crea aceste nouă regiuni, aceasta e voia a milioane de oameni. Desigur, e dreptul lor, care e susținut de principiile ONU, principiul autodeterminării popoarelor.

E dreptul pe care se bazează unitatea istorică care a fost apărată de generații de oameni din populația rusă. Au luptat străbunicii noștri pentru asta, în războaie. Oamenii care nu sunt de acord cu puciul din 2014, care și-au dat viețile ca să își mențină viața, oamenii din Donbas, aceste victime unor atacuri teroriste inumane comise de Kiev.

Toți eroii Operațiunii Militare Speciale sunt eroi ai Rusiei, aș vrea să ținem moment de reculegere în onoarea lor. Alegerea milioanelor de oameni din cele patru regiuni, Zaporojie, Herson, Donețk, Lugansk.

Ce ne leagă, istoria comună. Toate generațiile și oamenii mai tineri care s-au născut după tragedia distrugerii URSS. În 1991 s-au distrus legăturile dintre țările din URSS. Ultimii președinți ai URSS au acționat împotriva voii poporului, au rupt URSS în bucăți fără să se consulte cu poporul.

Acceptăm că probabil nu au înțeles ce fac, dar asta nu mai contează. URSS nu mai există, nu mai putem să ne întoarcem la trecut. Pentru Rusia nu mai avem nevoie de asta, nu mai țintim spre asta. Nimic nu e mai puternic decât voința a milioane de oameni care conform culturii și limbii se cred parte a Rusiei.

Au trăit de generații într-o singură țară, nimic nu e mai puternic decât dorința să se întoarcă la origini. De generații oamenii din Donbas au fost bombardați, în Herson s-a cultivat ura față de Rusia. Recent Kievul a amenințat cu moartea profesorii și au amenințat cu represiunea milioanele de oamenii care susțin Rusia. Adevărații stăpâni ai Kievului, Occidentul, trebuie să țină minte că oamenii de aici devin cetățenii noștri pentru totdeauna.

Cerem Kievului să oprească de urgență toate acțiunile militare. Suntem deschiși negocierilor, însă aceste zone nu vor mai fi dezbătute. Au făcut alegerea. Vom reconstrui orașele, a spus Putin.

Dictatorul de la Moscova s-a adresat și celor aflați pe front – ”vreau să înțeleagă cine e adevăratul inamic” – și a acuzat Vestul că vrea să rupă statul rus în mai multe părți. 

”Dragi prieteni, mă adresez tuturor care sunt pe front și care s-au prezentat la centrele de recrutare. Vreau să înțeleagă cine e adevăratul inamic, cei care doar vor să facă profit din asta. Frații noștri din Ucraina au văzut cu ochii lor ce prepară vestul pentru oamenii lumii.

Vestul așteaptă noi oportunități să rupă statul nostru în țări mai mici care se vor lupta între ele. Nu pot să fie fericiți cu această idee, că există o țară mare, bogată, cu oameni care nu vor trăi sub opresiune străină”.

Vladimir Putin a spus că rusofobia este un tip de rasism care crește peste tot în lume. 

Acesta a lansat un atac la adresa SUA, spunând ca acest stat este singurul care a folosit arme nucleare.

Rusofobia este un tip de rasism care crește acum peste tot în lume. Am fost tratați ca o colonie și nu vom uita niciodată asta.

Oamenii din Zaporojie și Herson, Donețk și Lugank și-au făcut vocile auzite pentru a crea o comunitate istorică.

SUA sunt singura țară din lume care a folosit arme nucleare, în Japonia. Au colonizat orașe din Germania în mod deschis. La fel ca bombardamentele nucleare din Japonia. au fost un pericol pentru toată lumea. Au folosit napalm în Coreea și Vietnam.

SUA se poartă în modul în care au făcut-o întotdeauna: amenințări, trădări, șantaj. Nu este un dialog constructiv pe care l-am purtat cu ei de-a lungul anilor”.

 

 

30-09-2022
12:13

Presa de stat de la Kremlin: Oficial instalat de Rusia la Herson, ucis într-o lovitură cu rachete ucrainene

Alexei Katerinichev, primul adjunct al șefului pentru securitate al administrației desemnate de Kremlin a regiunii Herson, a fost ucis vineri.

Anunțul a fost făcut de Kirill Stremousov, șeful adjunct al regiunii controlate de Moscova în statul vecin.

Katerinichev a fost ucis într-o lovitură precisă a armatei Ucrainei. Aceasta a avut la bază sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizat de SUA, a spus Stremousov.

30-09-2022
11:57

Bilanțul victimelor bombardamentelor de la Zaporojie crește: 25 de morți și 74 de răniți

Numărul morților după atacul cu rachete rusești asupra convoiului de civili din Zaporojie a crescut la 25. Alte 74 de persoane au fost rănite.

Inspectorul superior al departamentului de comunicare al Poliției Naționale din regiune, Katerina Tretinko, a declarat pentru televiziunea de stat din Ucraina că aproape toți răniții au fost internați în spital.

Cinci dintre pacienți sunt în stare critică la terapie intensivă (ATI).

30-09-2022
11:36

Vladimir Putin a notificat Parlamentul rus cu privire la planurile sale de a anexa patru regiuni ale Ucrainei

Viaceslav Volodin, șeful Dumei de la Moscova, un aliat cheie al lui Putin, a declarat că liderul de la Kremlin a informat Parlamentul cu privire la anexarea celor patru teritorii ucrainene de către Rusia.

Putin urmează să semneze, la ora 15.00, anexările la Rusia a regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, în cadrul unei ceremonii găzduite de Moscova.

30-09-2022
11:33

Moscova: ”Orice atac asupra celor 4 teritorii anexate va fi considerat un atac asupra Rusiei

Orice atac asupra unor părți ale Ucrainei care vor fi anexate prin anunțul de vineri al lui Vladimir Putin va fi considerat un atac asupra Rusiei, spune Kremlinul.

Președintele Vladimir Putin urmează să proclame vineri anexarea a peste 15% din Ucraina.

Vineri, într-o conferință de presă susținută la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat dacă un atac al Ucrainei asupra teritoriilor pe care Rusia le revendică drept zona deja anexate ar fi considerat un atac asupra Rusiei.

”Nu ar putea fi considerat altceva”, a spus acesta.

Întrebat ce se va întâmpla cu părțile acelor teritorii care nu se află sub controlul Rusiei, Peskov a spus: ”Urmează a fi eliberate”.

30-09-2022
09:26

Rusia spune că are ”materiale” care demonstrează că Occidentul e implicat în avarierea conductelor Nord Stream

Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe, a declarat că Rusia deține ”materiale” care demonstrează că forțele occidentale sunt responsabile pentru incidentul de la gazoductul Nord Stream, relatează The Guardian.

Avem materiale care indică o urmă occidentală în organizarea și punerea în aplicare a acestor acte teroriste”, a spus oficialul rus, fără a furniza dovezi.

Declarațiile lui Narîșkin reprezintă cea mai directă acuzație adusă până acum Occidentului de către un oficial rus de rang înalt.

Tot vineri, Suedia anunță că scurgerile de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 sunt foarte probabil rezultatul acţiunii unui stat.

”Este foarte probabil ca scurgerile de gaz să fi fost făcute în mod deliberat şi nu accidental şi este extrem de improbabil să fi fost făcute de altcineva decât un stat fără a fi fost detectate anterior”, a declarat ministrul energiei suedez Khashayar Farmanbar, la Bruxelles.

30-09-2022
08:42

Volodimir Zelenski atacă Rusia după bombardamentul cu zeci de morți de la Zaporojie: ”Gunoaie însetate de sânge!”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat dur după bombardamentele de la Zaporojie. Kievul acuză Rusia că a lansat mai multe rachete asupra unui convoi de civili. Bilanțul inițial anunță 23 de morți și 28 de răniți.

Într-o postare pe Telegram, citată de The Guardian, liderul ucrainean îi numește pe atacatori ”gunoaie însetate de sânge” și amenință că vor plăti pentru viața fiecărui cetățean ucis.

”Statul terorist lansează rachete asupra populației civile din Zaporojie, Nikolaev și Dnipro. Invadatorii au tras 16 rachete azi dimineață numai în districtul Zaporojie.

Numai teroriştii pot face asta. Ei nu ar trebui să aibă loc în lumea civilizată. Dușmanul este furios și caută răzbunare pentru rezistența noastră și eșecurile sale.

Distruge cinic ucrainenii pașnici, pentru că a pierdut tot ce este uman cu mult timp în urmă. Gunoaie însetate de sânge. Cu siguranță veți răspunde pentru fiecare ucrainean ucis”, amenință Zekenski.

30-09-2022
08:17

Ministrul de externe al Poloniei: ”NATO va răspunde militar unui atac nuclear al Rusiei în Ucraina”

Ministrul de externe al Polonie, Zbigniew Rau, a spus că NATO ar putea răspunde militar dacă Rusia va declanșa un atac nuclear asupra Ucrainei.

Într-un interviu pentru postul de radio polonez RMF FM, diplomatul a spus că Alianța militară va avea un răspuns convențional la un posibil atac nuclear rusesc împotriva Ucrainei.

Întrebat dacă trupele NATO vor intra în Ucraina, Rau a spus că nu poate fi exclus. El a adăugat, totuși, că armele convenționale, precum atacurile aeriene și rachetele, nu trebuie neapărat lansate de pe pământul ucrainean, scrie KiyvIndependent.

30-09-2022
07:12

Rușii, acuzați că au bombardat un convoi umanitar în Zaporojie. Cel puțin 23 de morți și 28 de răniți

Armata rusă este acuzată de autoritățile ucrainene că a bombardat un convoi cu civili, la Zaporojie.

Conform bilanțului preliminar al autorităților locale, cel puțin 23 de oameni au fost uciși și alți 28 răniți, scrie The Guardian.

Kirilo Timoșenko, un consilier al președinției ucrainene, a comentat atacul asupra convoiului civil: ”Teroarea continuă. Crimele continuă. Șaisprezece rachete au fost lansate de ruși”

30-09-2022
04:20

Volodimir Zelenski: ”Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei”

De la Kiev, Volodimir Zelenski nu pare intimidat de pașii Moscovei. Acesta a spus, în discursul adresat naţiunii sale, că Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei. 

Președintele Ucrainei a subliniat că va prezida o şedinţă a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională în care se vor lua decizii pentru a răspunde la acţiunile ruseşti.

”Repet pentru toată lumea din această ţară: Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei. Rusia se va anexa la catastrofa pe care a adus-o pe teritoriul ocupat al ţării noastre. Rusia se va echivala cu aşa-numitele „DPR” şi „LPR”.

Invadatorul umple teritoriul ocupat al Ucrainei cu morminte, dar şi pe teritoriul Rusiei sunt tot mai multe morminte. Ocupantul înfiinţează camere de tortură în teritoriul ocupat – şi va umple întregul teritoriu al Rusiei cu camere de tortură. Doar aşa vor funcţiona acum poliţia rusă şi serviciile speciale ruse. Legea din Rusia a fost anulată. Iar cei care au adus toate aceste morţi, torturi, violuri din Rusia le vor duce acasă.

Peste tot în teritoriul confiscat, invadatorul distruge orice bază de viaţă – economie, sfera socială, cultură… Privarea întregii societăţi ruse de o economie normală, o viaţă decentă şi respectul pentru orice valoare umană va fi preţul pentru faptul că o persoană din Rusia doreşte ca acest război să continue. Acest lucru poate fi încă oprit. Dar ca să-l opreşti, trebuie să-l opreşti pe acela din Rusia care vrea război mai mult decât viaţă. Viaţa voastră, cetăţeni ai Rusiei”, a spus Zelenski.

30-09-2022
04:18

Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaştere a independenţei pentru Herson şi Zaporojie

A 219 zi de război debutează cu decizia luată de Vladimir Putin în miez de noapte. Liderul de la Kremlin a semnat două decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie. Vorbim de un pas intermediar către anexarea oficială.

Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţei de stat a regiunilor Herson şi Zaporojie, situate în sudul Ucrainei”, a declarat în aceste decrete Vladimir Putin care se pregăteşte să oficializeze vineri anexarea celor două, precum şi a regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Anterior, în februarie, Rusia a recunoscut independenţa Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi. 

O înregistrare video obținută de CNN arată cum forțele ucrainene se apropie de forțele proruse din Donețk. Imaginile obținute de jurnaliștii americani arată forțele ucrainene controlând zonele rurale din Donețk, în jurul orașului Lyman, deținut de diverse miliții proruse.

Tancurile ucrainene avansează spre Lugansk

Tancurile ucrainene au fost văzute cum avansau în zonă printre ruinele unor sate puternic avariate. Pe traseul parcurs de militarii ucraineni au apărut cu multe adăposturi rusești abandonate în grabă, cu rachete și muniție lăsate în urmă.

ADVERTISEMENT

Există, de asemenea, dovezi ale unor tancuri și vehicule militare rusești și ale miliției distruse sau avariate. În mai multe dintre videoclipuri se poate auzi un anunț prin difuzoare, pe care CNN l-a tradus astfel:

Forțele armate ucrainene au capturat Lyman. Continuarea rezistenței este inutilă. Mâine va începe curățenia. Nu veți avea nicio șansă de supraviețuire. Astăzi aveți șansa de a vă preda.

ADVERTISEMENT

Partea ucraineană îți garantează viața și tratamentul în conformitate cu Convenția de la Geneva. Pentru a vă preda, trebuie să ieșiți pe drum sau într-o zonă populată și să depuneți armele.

Cu mâinile ridicate, așteptați reprezentanții Forțelor Armate ale Ucrainei. Nu uitați, nu au nevoie de voi, sunteți carne de tun pentru ei. Rudele voastre au nevoie de voi.”

ADVERTISEMENT

Cât mai rezistă milițiile proruse în Lyman?

La începutul zilei de joi a fost clar că rezistența continuă din partea unităților proruse din Lyman, deși conform ultimelor informații, acestea ar fi fost înconjurate din trei părți. Potrivit CNN, un oficial prorus a descris situația din Lyman ca fiind “dificilă“.

Prăbușirea apărării rusești în Lyman și în jurul acestuia le-ar permite ucrainenilor să se concentreze asupra unor ținte situate mai adânc la est, în interiorul regiunii Lugansk.

ADVERTISEMENT

Lugansk este una dintre cele patru zone revendicate de Rusia pentru anexare după referendumurile condamnate de comunitatea internațională.

De cealaltă parte, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat un apel la fostele state sovietice, cărora le-a transmis că trebuie să fie mai unite împotriva Occidentului.

Anunțul liderului de la Kremlin a fost lansat joi, în cadrul unei reuniuni a fostelor state sovietice. Putin a cerut liderilor să îl ajute să creeze o “ordine mondială mai dreaptă” și a afirmat că Occidentul incită la conflicte pe teritoriul lor.

Vladimir Putin a vorbit despre noua ordine mondială

Liderul Rusiei a adresat mesajele șefilor agențiilor de informații din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care cuprinde nouă foste republici sovietice.

Asistăm la un proces dificil de formare a unei ordini mondiale mai juste. Știm, de asemenea, că Occidentul elaborează scenarii pentru incitarea unor noi conflicte în spațiul CSI, dar noi avem deja destule.

Este suficient să ne uităm la ceea ce se întâmplă acum între Rusia și Ucraina, la ceea ce se întâmplă la granițele unor alte țări din CSI“, a declarat Vladimir Putin.

Totodată, el a îndemnat celelalte state membre să coopereze cu serviciile de informații și agențiile de securitate rusești. Comunitatea Statelor Independente este formată din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan.

În ultimele săptămâni, Putin și alți lideri ruși proeminenți au încadrat în mod repetat invazia Ucrainei ca parte a unei lupte mai largi pentru a menține libertatea față de puterea occidentală și pentru a rezista dușmanilor “rusofobi“.

Replica venită de la Antony Blinken

Liderii occidentali, inclusiv secretarul de stat american Antony Blinken, resping cu tărie această teză, afirmând că Rusia dezvoltă o acaparare violentă cu scopul de a anexa teritoriul ucrainean.

În patru regiuni ocupate ale Ucrainei, analiștii cred că Putin se va folosi de referendumurile susținute de Rusia – desfășurate cu încălcarea dreptului internațional – pentru a încadra luptele ca fiind apărarea teritoriului națiunii sale, mai degrabă decât o invazie.

În acest context, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir Putin au vorbit la telefon, iar liderul de la Ankara i-a transmis omologului să acorde o nouă șansă negocierilor cu Ucraina, pentru a pune capăt războiului.

Erdogan l-a invitat pe Putin să reia negocierile cu Ucraina

Erdogan a declarat că pentru a detensiona conflictul, “se așteaptă de la Moscova pași – în special în ceea ce privește încorporarea diferitelor zone ucrainene în Rusia – în încercarea de a facilita procesul“.

În declarația președintelui turc nu a fost criticată anexarea celor patru regiuni ucrainene, mutare care ar urma să fie oficializată vineri la Moscova. Guvernele occidentale au subliniat că acest proces reprezintă o “impostură“.

Bineînțeles că Zelenski vrea sprijinul nostru în privința acestor patru regiuni și vrea să ne întâlnim cu domnul Putin și să discutăm această problemă. Să vedem ce se va întâmpla“, a transmis Erdogan într-un interviu acordat miercuri.

De cealaltă parte, oficialii de la Kremlin au declarat că Putin l-a informat pe președintele turc cu privire la “rezultatele referendumurilor privind Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și regiunile Herson și Zaporojie privind aderarea la Federația Rusă“.

Potrivit Kremlinului, “a fost subliniat faptul că votul a avut loc într-un mod transparent, în deplină conformitate cu normele și principiile dreptului internațional“. Această caracterizare este în contrast direct cu protestele internaționale care au întâmpinat referendumurile, pe care NATO, UE și oficialii americani le-au respins.

Sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2

Kremlinul a declarat că Putin a menționat, de asemenea, ceea ce a numit “sabotajul fără precedent” al gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a calificat joi așa-numitele referendumuri organizate de Rusia în părțile ocupate ale Ucrainei drept “un efort inutil de a masca ceea ce reprezintă o nouă încercare de acaparare a terenurilor“.

El a reiterat că “Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată legitimitatea sau rezultatul acestor referendumuri false sau pretinsa anexare a teritoriului ucrainean de către Rusia“.

Acest spectacol desfășurat de proxeneții Rusiei este ilegitim și încalcă dreptul international. Este un afront la adresa principiilor păcii și securității internaționale.

Statele Unite și aliații și partenerii noștri vor continua să ajute Ucraina în lupta sa pentru a-și apăra teritoriul împotriva agresiunii rusești.

Susținem din toată inima unitatea, suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional“, a spus Blinken în declarație.

Sprijin militar consistent pentru Ucraina

Marți, Blinken a precizat că Ucraina va putea să folosească armele furnizate de Statele Unite pentru a-și recâștiga teritoriul, inclusiv în regiunile care se așteaptă să fie anexate vineri de Rusia.

De asemenea, am fost la fel de clar că Ucraina are dreptul absolut de a se apăra pe întreg teritoriul său, inclusiv pentru a recupera teritoriul care a fost confiscat ilegal într-un fel sau altul de către Rusia“, a declarat el ca răspuns la o întrebare adresată marți de Kylie Atwood de la CNN, în cadrul unei conferințe de presă.

Deoarece nu există nicio schimbare în ceea ce privește teritoriul anexat de ruși ca o problemă pentru noi sau pentru ucraineni, ucrainenii vor continua să facă ceea ce trebuie să facă pentru a recupera teritoriul care le-a fost luat. Vom continua să îi sprijinim în acest efort“, a mai declarat Blinken.

ADVERTISEMENT