News

Război în Ucraina, ziua 220. Rusia încearcă să-și însușească centrala de la Zaporojie. Incendiu la baza aeriană Belbek din Crimeea

Ziua 220 de război în Ucraina. Oficialii SUA consideră că procesul de aderare a Ucrainei la NATO "ar trebui reluat într-un alt moment".
01.10.2022 | 22:50
Razboi in Ucraina ziua 220 Rusia incearca sasi insuseasca centrala de la Zaporojie Incendiu la baza aeriana Belbek din Crimeea
SUA temperează dorința de aderare accelerată la NATO, transmisă de administrația de la Kiev. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
01-10-2022
19:50

Conducta Nord Stream 2 nu mai pierde gaz

Conducta Nord Stream 2 nu mai prezintă scurgeri sub Marea Baltică, deoarece s-a ajuns la un echilibru între presiunea gazului și cea a apei, relatează Agenția France-Presse.

“Presiunea apei a închis mai mult sau mai puțin conducta, astfel încât gazul care se află în interior nu poate ieși”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Nord Stream 2, Ulrich Lissek.

“Concluzia este că există încă gaz în conductă”, a adăugat el.

Întrebat cât de mult gaz se crede că se află în conductă, Lissek a spus: “Aceasta este întrebarea de un milion de dolari”.

Informațiile privind situația scurgerii din conducta Nord Stream 1, care a fost semnificativ mai mare, nu sunt încă disponibile.

În timp ce conductele nu sunt în prezent în funcțiune, ambele conțineau încă gaz înainte de a cădea victimă unui aparent sabotaj, producând patru scurgeri.

01-10-2022
18:14

Incendiu la baza aeriană Belbek din Crimeea

Un incendiu a fost raportat la baza aeriană Belbek din Crimeea ocupată, dar autoritățile de ocupație sugerează un incident

În jurul orei 18:00, canalul Telegram ChP Krym a publicat fotografii cu ocoloană de fum negru care se ridică, se pare, deasupra bazei aeriene militare Belbek din Crimeea ocupată.

Belbek este baza de reședință a celei de-a 27-a divizii de aviație compusă a Rusiei.

“Nori de fum deasupra Liubymivka (așezarea cea mai apropiată de baza aeriană Belbek, – n.r.). Martorii oculari raportează că au auzit o explozie”, a scris canalul Telegram ChP Sevastopol, citat de Euromaidan Press.

Așa-numitul “guvernator al Sevastopolului”, Mihail Razvozhaev, a scris pe canalul său de Telegram în jurul orei 18:40:

“În ceea ce privește situația de la Belbek. În timpul aterizării, un avion a depășit pista, a avut loc o explozie parțială de muniție. Pilotul a reușit să se ejecteze. Incendiul a fost stins rapid, aerodromul nu a fost afectat.”

Un videoclip postat pe Twitter pare să confirme versiunea autorităților de ocupație potrivit căreia un avion militar rusesc a explodat în afara pistei de la Belbek după ce a depășit pista.

01-10-2022
14:56

Șeful centralei de la Zaporojie, reținut de armata rusă

Autoritățile ruse au informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că șeful centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de Rusia, a fost “reținut temporar” pentru interogatoriu, relatează Reuters.

Anterior, organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut clarificări din partea autorităților ruse după ce Ihor Murashov a fost reținut în timp ce se îndrepta de la cea mai mare centrală nucleară din Europa către orașul Energodar, vineri, în jurul orei 16.00.

Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică, a declarat că reținerea acestuia “pune în pericol siguranța funcționării Ucrainei și a celei mai mari centrale nucleare din Europa”.

01-10-2022
13:01

Armata ucraineană a recucrit orașul Lyman

Andrii Yermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, a distribuit o înregistrare video care pare să arate soldați ucraineni înălțând un steag ucrainean la intrarea în orașul Lyman, în regiunea Donețk, ocupat de soldații ruși din luna mai, relatează Kyiv Independent.

Reuters relatează că Serhii Cherevatii, un purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional de Est al Ucrainei, a declarat că Lyman este un pas important spre “eliberarea” regiunii Donbas.

Ucraina a încercuit forțele Rusiei în jurul unui bastion critic pentru Moscova în orașul Lyman din estul țării, într-o operațiune care este încă în desfășurare, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt militar ucrainean.

Forțele Rusiei la Lyman totalizau între 5.000 și 5.500 de soldați, dar este posibil ca numărul trupelor încercuite să fi scăzut din cauza victimelor și a unor soldați care au încercat să iasă din încercuire, a declarat Serhii Cherevatii, purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene din est, potrivit Reuters.

“Lyman este important pentru că este următorul pas spre eliberarea Donbasului ucrainean. Este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna și Sievierodonetsk și este foarte important din punct de vedere psihologic”, a mai pus Cherevatii.

“Ocupanții prinși în Lyman au cerut comandamentului rusesc să le permită să părăsească orașul, dar au fost refuzați. Posibilitățile de a livra muniții rușilor în orașul înconjurat sau o ieșire pașnică din așezare sunt deja blocate”, a declarat sâmbătă, guvernatorul din Luhansk, Serhii Haidai.

01-10-2022
11:12

Rusia încearcă să transfere centrala nucleară Zaporojie către firma energetică rusă Rosatom

În cadrul unei declarații acordate sâmbătă pentru BBC News, Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică, a susínut că “încearcă să ne oblige personalul să semneze acordurile standard pentru a lucra la Rosatam”.

Comentariile sale vin după ce s-a raportat că directorul general ucrainean al centralei nucleare din Zaporojie, aflată sub control rusesc, Ihor Murashov, a fost reținut vineri după-amiază de o patrulă rusă.

“Ne așteptăm ca ei să încerce să-i facă să accepte această mișcare a rușilor de a captura centrala nucleară Zaporojie de către Rosatom”, a mai spus Kotin.

Kotin l-a descris, de asemenea, pe Murashov ca fiind principala persoană responsabilă pentru siguranța centralei, care este în prezent operată de 7.000 de persoane la fața locului.

01-10-2022
07:29

Nu sunt semne că Rusia va folosi arsenalul nuclear. Anthony Blinken: ”Monitorizăm foarte atent”

Americanii monitorizează ”cu mare atenție” mișcările Rusiei în legătură cu posibila folosire a unor arme nucleare, în contextul războiului din Ucraina.

În acest moment, nu sunt motive de îngrijorare din acest punct de vedere, susține secretarul de stat american Anthony Blinken, citat de Reuters.

“Monitorizăm foarte atent pentru a vedea dacă Rusia face, de fapt, ceva care să sugereze că are în vedere utilizarea armelor nucleare. Până în prezent, nu i-am văzut procedând la aceste acțiuni”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat la Washington.

Declarația vine ca urmare a anunțului făcut de Vladimir Putin după anexarea teritoriilor ocupate din Ucraina, conform cărora Rusia e pregătită să utilizeze ”toate mijloacele” pentru a-și apăra ”integritatea”.

”Nu este o cacealma” a spus Putin, referindu-se la posibilitatea folosirii arsenalului militar în cazul în care respectivele teritorii vor fi atacate.

Anunțul i-a aparținut lui Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui SUA, Joe Biden. Mesajul acestuia a venit ca răspuns la solicitarea președintelui Volodimir Zelenski, care a cerut o ”procedură accelerată” de aderare la NATO.

SUA cer Kievului să aibă răbdare

Demersul liderului de la Kiev a venit în contextul anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. “SUA au fost clare timp de decenii că susțin o politică a ușilor deschise pentru NATO“, a declarat Sullivan reporterilor în cadrul unui briefing la Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Orice decizie privind aderarea la NATO este între cei 30 de aliați și țările care aspiră să adere. În acest moment, opinia noastră este că cel mai bun mod în care putem sprijini Ucraina este prin sprijin practic, pe teren, în Ucraina, și că procesul de la Bruxelles ar trebui reluat într-un alt moment“, a completat Jake Sullivan.

Conform CNN, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că statele membre ale Alianței susțin “dreptul Ucrainei de a-și alege propria cale“, dar a avertizat că orice decizie privind aderarea trebuie să fie luată de toți cei 30 de membri ai Alianței.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat vineri că orice obstacol în calea aderării Ucrainei la NATO va dispărea “imediat ce Rusia va pierde“. Conform jurnaliștilor americani, declarația reprezintă o recunoaștere tacită a faptului că este puțin probabil ca membrii Alianței să fie de acord cu admiterea țării cât timp se află în război cu Rusia.

Oficialii ucraineni nu își fac griji cu privire la aderarea la NATO

De îndată ce Rusia va pierde, după aceea, nu va mai exista niciun obstacol pentru ca Ucraina să adere la NATO. Acele țări care sunt în prezent în dubiu, după victoria noastră, vor fi primele care vor vota“, a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al șefului Biroului președintelui ucrainean.

ADVERTISEMENT

El a mai declarat: ”O contraofensivă continuă pe direcția Donețk și în direcția sud. Rusia nu este capabilă să oprească forțele armate ucrainene decât exclusiv prin numărul oamenilor săi care sunt gata să își pună capul pe teritoriul ucrainean.”

A fost o referire la un decret semnat vineri de președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la recrutarea de toamnă, care vizează 120.000 de cetățeni ruși cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit agenției ruse de știri de stat TASS, Ministerul rus al Apărării a informat că recrutarea de toamnă nu are nicio legătură cu ceea ce Rusia numește “operațiunea sa militară specială” din Ucraina.

Recruții în activitate vor fi concediați după serviciul obligatoriu și trimiși înapoi în locurile lor de reședință, potrivit TASS. Altfel, liderul separatist al autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat că situația din Lyman este “gravă“. El s-a referit la forțele ucrainene care încearcă să încercuiască orașul.

Armata ucraineană continuă înaintarea

Situația rămâne gravă. Forțele noastre rezistă asaltului, sunt aduse întăriri“, a declarat Denis Pușilin, citat de canalul oficial Telegram al RPD. Liderul separatist a fost vineri la Moscova pentru a asista la anexarea revendicată de președintele rus Vladimir Putin a patru regiuni ucrainene parțial ocupate, printre care și Donețk, de care aparține și orașul Lyman.

CNN anunță că Lyman a fost aproape în întregime încercuit de forțele ucrainene, care au susținut că au capturat și satul Drobysheve, care se învecinează cu orașul-cheie din Donețk.

În acest context, Rusia s-a opus prin veto rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care condamna anexarea celor patru regiuni amintite și solicita Moscovei retragerea din Ucraina.

Referendumurile au fost respinse în mod universal ca fiind “o farsă” de către Ucraina și națiunile occidentale. Rusia a fost singura țară care s-a opus rezoluției, iar 10 țări au votat în favoarea ei: Albania, Franța, Ghana, Irlanda, Kenya, Mexic, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite.

Ce țări nu au votat în Consiliul de Securitate al ONU

Patru țări s-au abținut: Brazilia, China, Gabon și India. Înaintea votului, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield – care a prezentat rezoluția împreună cu colegul său albanez – a declarat că aceasta este aliniată la obiectivele Consiliului de Securitate de apărare a suveranității, de protecție a integrității teritoriale și de asigurare a păcii și securității.

Vorbim despre un stat membru al ONU, un membru al Consiliului de Securitate, care încearcă să anexeze o parte a altui stat prin forță. Rezultatele acestor referendumuri false au fost predeterminate la Moscova și toată lumea știe acest lucru.

Au fost organizate sub presiunea armelor rusești“, a declarat Thomas-Greenfield.

Vasily Nebenzya, ambasadorul Rusiei la ONU, a declarat că rezultatele au vorbit de la sine: “Majoritatea covârșitoare a celor care au votat au susținut integrarea acestor regiuni în Rusia.”

ADVERTISEMENT