LIVE Actualizat 02-10-2022
18:29

Război în Ucraina, ziua 221. Drone de fabricație iraniană, doborâte de armata ucraineană. Trei țări europene au comandat arme pentru forțele militare ale Kievului

Ziua 221 de război în Ucraina. Liderul cecen susține că Rusia ar trebui să utilizeze arme nucleare, după cele mai recente înfrângeri
02.10.2022 | 21:30
Razboi in Ucraina ziua 221 Drone de fabricatie iraniana doborate de armata ucraineana Trei tari europene au comandat arme pentru fortele militare ale Kievului
Război în Ucraina, ziua 221 Foto: hepta, Reuters, Pravda Ukraina, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
02-10-2022
18:29

Forțele ucrainene au doborât duminică 8 drone kamikaze de fabricație iraniană

Forțele ucrainene au doborât duminică 8 drone kamikaze de fabricație iraniană, relatează Kyiv Independent.

Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, forțele aeriene ucrainene au efectuat, de asemenea, patru lovituri care au lovit două depozite de arme rusești, precum și două sisteme de rachete antiaeriene.

02-10-2022
14:22

Germania, Danemarca și Norvegia au comandat arme cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina

Germania, Danemarca și Norvegia au comandat un lot de arme cu rază lungă de acțiune care urmează să fie construite pentru Ucraina, relatează Reuters.

Furnizarea a 16 obuziere slovace Zuzana-2, tocmai anunțată de Ministerul german al Apărării, va începe anul viitor. Aceasta urmează apelurilor Ucrainei pentru armament mai greu, pentru a se baza pe succesele recente de pe câmpul de luptă.

Tunurile, care pot trage șase proiectile pe minut pe o distanță de 40 km, vor fi construite în Slovacia. Cele trei țări vor cheltui 92 de milioane de euro pentru aceste sisteme.

Danemarca a semnat o scrisoare de intenție cu Slovacia, Norvegia și Germania, pentru a sprijini producția slovacă a sistemelor de artilerie Zuzana-2 dăruite Ucrainei, a anunțat guvernul danez.

Țara donează 230 de milioane de coroane (30,1 milioane de euro) pentru acest efort, în valoare de 9,2 milioane de euro.

02-10-2022
12:04

Ucraina a anunțat că deține controlul deplin asupra orașului Lyman

Ucraina controlează în totalitate centrul logistic din estul țării, Lyman, cea mai importantă victorie pe câmpul de luptă obținută de Kiev în ultimele săptămâni, despre care un oficial de rang înalt a declarat că ar putea oferi un punct de sprijin pentru noi victorii în est, relatează Reuters.

“Începând cu ora 12.30, Lyman este complet curățat”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un scurt clip video pe canalul său Telegram.

Duminică, nu a existat niciun comentariu din partea forțelor armate rusești cu privire la statutul orașului. Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că își retrage trupele din zonă “în legătură cu crearea unei amenințări de încercuire”.

Cel mai recent eșec usturător pentru președintele rus Vladimir Putin a venit după ce vineri a proclamat anexarea a patru regiuni care acoperă aproape o cincime din Ucraina, zonă care include Leman.

Kievul și Occidentul au condamnat proclamarea ca fiind o farsă ilegitimă.

Forțele rusești au capturat Lymanul de la Ucraina în luna mai și l-au folosit ca un centru logistic și de transport pentru operațiunile sale în nordul regiunii Donețk.

Pierderea acestuia este cea mai mare pierdere a Rusiei pe câmpul de luptă de la debutul contraofensivei fulgerătoare a Ucrainei în nord-estul regiunii Harkov, luna trecută.

Serhii Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk care se învecinează cu Donețk, a declarat că controlul asupra Lymanului ar putea ajuta Ucraina să recupereze teritoriul pierdut în regiunea sa, a cărei capturare completă a fost anunțată de Moscova la începutul lunii iulie, după săptămâni de avansuri mărunte.

“Eliberarea acestui oraș din regiunea Donețk este unul dintre factorii cheie pentru continuarea dezocupării regiunii Lugansk”, a scris Gaidai duminică pe aplicația de mesagerie Telegram.

02-10-2022
07:24

Rușii au lansat atacuri în Mikolaiv, Krivi Rih și Zaporojie. Explicațiile pentru fuga din Lyman

Rusia a atacat de la distanță obiective din trei orașe ucrainene, ca răspuns la înfrângerea pe care trupele sale au avut-o săptămâna aceasta la Lyman, primul oraș recucerit după anexare.

O serie de explozii au fost auzite la Mikolaiv, duminică dimineața, în jurul orei 02:00. Anterior, alarmele au răsunat în oraș, iar populația civilă a fost sfătuită să rămână în adăpost pe toată durata nopții.

Krivi Rih, un alt obiectiv vizat de ruși, a fost ținta unui atac cu drone kamikaze. Potrivit lui Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare, rușii au vizat ținte civile de infrastructură din centrul orașului.

Și în Zaporojie s-au auzit bombardamente. Localitatea face parte din teritoriul pentru care Vladimir Putin a semnat anexarea, în urma unui așa-zis referendum popular.

Pe de altă parte rușii susțin că s-au retras deliberat din orașul Lyman, un punct strategic recucerit de ucraineni acum câteva zile. „Din cauza amenințării de încercuire, trupele aliate au fost retrase din Krasnyi Lyman pe poziții mai bune”, a afirmat ministerul rus al Apărării, potrivit BBC.

Ramzan Kadîrov, liderul regiunii ruse Cecenia, a declarat că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare de mică putere în Ucraina, după o nouă înfrângere majoră pe câmpul de luptă.

Război în Ucraina, ziua 221. Ramzan Kadîrov cere atac cu arme nucleare

Într-un mesaj postat pe Telegram, în care abordează pierderea de către Rusia a bastionului său de la Lyman, în estul Ucrainei, Ramzan Kadîrov a scris: “În opinia mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare cu randament redus”.

ADVERTISEMENT

Kadîrov a vorbit la o zi după ce președintele Vladimir Putin a proclamat anexarea a patru regiuni ucrainene – inclusiv Donețk, unde se află Lyman – și le-a plasat sub umbrela nucleară a Rusiei, afirmând că Moscova va apăra teritoriile pe care le-a cucerit “cu toată puterea și cu toate mijloacele noastre”.

Rusia are cel mai mare arsenal atomic din lume, inclusiv arme nucleare tactice cu randament redus, care sunt concepute pentru a fi utilizate împotriva armatelor adverse.

ADVERTISEMENT

Alți aliați de top ai lui Putin, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au sugerat că Rusia ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare, dar apelul lui Kadîrov a fost cel mai urgent și explicit.

Influentul conducător al regiunii caucaziene Cecenia a fost un susținător vocal al războiului din Ucraina, forțele cecene făcând parte din avangarda armatei ruse de acolo.

ADVERTISEMENT

Potrivit opiniei generale, Kadîrov este un apropiat personal al lui Putin, care l-a numit să guverneze Cecenia rebelă în 2007.

În mesajul său, Kadîrov l-a descris pe colonelul-general Alexander Lapin, comandantul forțelor rusești care luptă la Lyman, drept o “mediocritate” și a sugerat ca acesta să fie retrogradat la gradul de soldat și să i se retragă medaliile.

ADVERTISEMENT

“Din cauza unei lipse de logistică militară elementară, astăzi am abandonat mai multe așezări și o mare parte din teritoriu”, a spus el.

Kadîrov a declarat că, în urmă cu două săptămâni, a evocat posibilitatea unei înfrângeri la Lyman cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, dar că Gherasimov a respins această idee.

Trupele ruse părăsesc Lyman

Trupele ruse s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei “din cauza riscului de a fi încercuite” și s-au mutat la “granițe mai avantajoase”, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării prin intermediul Telegram.

Forțele ucrainene au încercuit mai devreme sâmbătă forțele ruse în orașul din estul țării, unde farmata rusă număra între 5.000 și 5.500 de soldați. Soldații ucraineni au fost văzuți ulterior ridicând steagul națiunii în fața semnului de intrare în oraș.

Retragerea are loc la o zi după ce Vladimir Putin a semnat “tratatele de aderare” care oficializează anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ocupate din Ucraina, marcând cea mai mare preluare forțată de teritoriu în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Serhii Cherevatii, purtătorul de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei, a declarat anterior: ”Lyman este important pentru că este următorul pas spre eliberarea Donbasului ucrainean. Este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna și Sievierodonetsk și este foarte important din punct de vedere psihologic”.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că luptele continuă în orașul cheie Lyman, pe care Rusia a declarat că trupele sale l-au abandonat pentru a evita să fie prinse în capcană.

“Steagul ucrainean se află deja în Lyman, în regiunea Donețk. Luptele continuă acolo”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

ADVERTISEMENT