În discursul de duminică seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că armata a obținut mai multe victorii importante pe lângă eliberarea orașului strategic Lîman.
De asemenea, liderul de la Kiev a oferit mai multe detalii despre dezvoltarea cooperării militare cu Turcia, care după începerea războiului a încercat să păstreze relații economice apropiate atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.
Astfel, Zelenski a precizat că în prezența soției sale, Olena Zelenska, a fost lansată la apă corveta ucraineană Hetman Ivan Mazepa (n.r. – considerat părintele ideii de independență a ucrainenilor), construită de Turcia.
Totodată, delegația ucraineană a avut întâlniri reprezentanții producătorului militar Baykar, care vinde Ucrainei celebrlee drone Bayraktar, care au cauzat pierderi importante armatei ruse.
”Ne pregătim să creăm un centru de instruire și o fabrică a companiei Baykar în Ucraina. Ne pregătim și să producem împreună motoare de aeronave. Cu siguranță vom implementa aceste proiecte.
Ucraina a fost și va fi întotdeauna unul dintre centrele europene ale industriei militare și aviatice”, a spus Zelenski despre prezența soției sale în Turcia.
Cu privire la contraofensiva forțelor ucrainene, liderul de la Kiev a punctat că steagul Ucrainei va reveni în toate zonele pe care Rusia pretinde că le-ar fi anexat. Totodată, acesta a mulțumit celor nouă state membre NATO – printre care se află și România – care au semnat duminică o declarație de susținere a aderării Ucrainei.
Tot duminică, Volodimir Zelenski a dezvăluit că armata a eliberat localităţile Arhanhelske şi Mîroliubivka din regiunea Herson. În acest context, el a mulţumit unităţilor ucrainene care s-au remarcat în prima linie.
El a mai spus că succesul din regiunea Doneţk nu se limitează doar la eliberarea orașului-cheie Lîman. Zelenski a subliniat că drapelul ţării flutură deja în multe locuri din Donbas, regiune în care Rusia a organizat referendumuri de anexare.
“Rusia a pus în scenă o farsă în Donbas. O farsă absolută pe care vrea s-o prezinte drept referendumuri. Au pus la cale un spectacol, au mers din casă în casă înarmaţi cu mitraliere, au împărţit bucăţi de hârtie şi propagandiştii făceau filme cu zonele ocupate.
Iar acum drapelul ucrainean flutură acolo. Săptămâna viitoare vor fi şi mai multe. Drapelul ucrainean flutură deja la Liman, în regiunea Doneţk, şi acolo va rămâne. Nici urmă de referendumuri în acel loc.
Ucraina îşi va recupera ceea ce-i aparţine, în est şi în sud. Ceea ce se încearcă să fie anexat acum şi la fel şi Crimeea, care a fost anexată în 2014. Drapelul nostru se va afla şi acolo“, a mai completat liderul de la Kiev.
Altfel, Zelenski a vorbit din nou cu preşedintele francez Emmanuel Macron: “Astăzi (n.r. – duminică) am discutat cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Am vorbit în detaliu despre situaţia de pe front, succesele noastre de pe front.
Preşedintele Macron a susţinut clar statul nostru şi a condamnat pseudoreferendumurile Rusiei şi tentativa de anexare a teritoriului nostru. S-a discutat şi înăsprirea sancţiunilor pentru Rusia.
Am vorbit şi despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie şi despre răpirea directorului general al ZNPP Ihor Muraşov de către ocupanţii ruşi. Aceasta este încă o manifestare a terorii ruse, pentru care statul terorist trebuie să suporte o pedeapsă mai mare.”
Ucraina controlează în totalitate centrul logistic din estul țării, Lyman, cea mai importantă victorie a Kievului pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni, despre care un oficial de rang înalt a declarat că ar putea oferi un punct de sprijin pentru noi victorii în est.
Recucerirea orașului Lyman este un factor-cheie pentru “continuarea dezocupării” în regiunea vecină Lugansk, potrivit guvernatorului acesteia, Serhii Gaidai.
Comentariile vin după ce forțele ucrainene au preluat controlul total asupra orașului situat într-una dintre cele patru regiuni anexate de Vladimir Putin.
La rândul său, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a salutat capturarea de către forțele ucrainene a orașului Lyman. Austin s-a declarat “foarte încurajat” de victoria ucraineană de sâmbătă, care este o rușine pentru Vladimir Putin, care a declarat vineri că orașul – din regiunea Donețk – este al Rusiei “pentru totdeauna”.
Ucraina începe să creadă că poate să recupereze Crimeea, potrivit celui mai important reprezentant al lui Volodimir Zelenski în regiune.
“Acesta este momentul X. În acest moment, totul se întâmplă într-un mod în care pare inevitabil”, a declarat Tamila Tasheva. “S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar cred că va fi mult mai repede decât credeam acum un an.”
Într-o mișcare respinsă de comunitatea internațională, Putin a anexat Donețk împreună cu Herson, Zaporojie și Lugansk – proclamând că acest cvartet va face parte din Rusia “pentru totdeauna”.
Forțele rusești au pierdut Lyman la patru luni după ce au cucerit pentru prima dată orașul, o mișcare care, speră guvernatorul Gaidai, se va dovedi crucială pentru regiunea sa.
Papa a declarat că este “absurd” faptul că lumea se confruntă cu o amenințare nucleară din cauza Ucrainei. Făcând apel la o încetare a focului “în numele lui Dumnezeu”, el a făcut apel la președinții rus și ucrainean să găsească o cale de ieșire din criză.
Papa Francisc a deplâns duminică anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean și i-a cerut liderului rus să înceteze războiul, iar președintelui Ucrainei să fie deschis la discuții.
“Deplâng profund situația gravă care a apărut în ultimele zile, cu noi acțiuni contrare principiilor dreptului internațional. Aceasta sporește riscul unei escaladări nucleare, dând naștere la temeri privind consecințe incontrolabile și catastrofale la nivel mondial”, a spus el în timpul rugăciunii Angelus de duminică.
El l-a implorat pe președintele rus Vladimir Putin “să oprească această spirală de violență și moarte” și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski “să fie deschis la propuneri serioase de pace”.
De asemenea, el a îndemnat comunitatea internațională “să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului, fără a se lăsa atrasă în escaladări periculoase” și să sprijine orice efort de rezolvare a conflictului prin dialog.
Este pentru prima dată când papa se adresează direct liderului rus într-un discurs de la începutul invaziei Moscovei, la 24 februarie.
Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a făcut o vizită surpriză în Ucraina – prima sa vizită de la invazia Rusiei din februarie – în timp ce Kievul a cerut Berlinului să îi trimită tancuri de luptă.
Lambrecht a vizitat sâmbătă orașul portuar Odesa din sudul țării și s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, a anunțat ministerul german al apărării.