LIVE Actualizat 04-10-2022
15:59

Război în Ucraina, ziua 223. Forțele ucrainene anunță eliberarea a două orașe din Herson / Peste 200.000 de rezerviști au fost încorporați în armata rusă

După 223 de zile de război și mai bine de o lună de la începutul contraofensivei ucrainene, Rusia pierde teritoriu după teritoriu, însă se nasc multe semne de întrebare.
04.10.2022 | 18:55
Razboi in Ucraina ziua 223 Fortele ucrainene anunta eliberarea a doua orase din Herson  Peste 200000 de rezervisti au fost incorporati in armata rusa
Soldați ucraineni. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT
04-10-2022
15:59

Joe Biden, convorbire cu Volodimir Zelenski

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a purtat o nouă rundă de discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat un oficial de la Washington, citat de CNN.

Convorbirea are loc în contextul în care SUA urmează să anunțe un ajutor de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Acesta va include încă patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), precum și mai multe obuziere și muniție.

De la debutul invaziei ruse în Ucraina, SUA a sprijinit armata ucraineană cu ajutoare militare de aproape 17 miliarde de dolari.

04-10-2022
15:55

Forțele ucrainene anunță eliberarea a două orașe din regiunea Herson

Contraofensiva ucraineană continuă și în sud. Kievul a anunțat, marți, că forțele sale au recucerit două orașe din regiunea sudică Herson: Davidiv Brid și Velika Oleksandrivka, relatează CNN.

Pușcașii marini ucraineni avansează cu încredere spre Marea Neagră”, se arată într-un mesaj pe Twitter al Ministerului Apărării.

Iurii Sobolevski, șeful adjunct al consiliului regional Herson, a confirmat eliberarea orașului Velika Oleksandrivka pe Telegram.

Aceste anunțuri vin în contextul în care oficiali și analiști pro-ruși, precum și oficiali ucraineni, afirmă că forțele ucrainene fac progrese semnificative spre orașul Herson ocupat, situat pe malul vestic al râului Dnipro.

04-10-2022
14:55

Gazprom amenință Republica Moldova cu întreruperea furnizării de gaz

Gigantul energetic rus Gazprom avertizează că va stopa livrările de gaze către Republica Moldova, în cazul în care Chișinăul nu-și va onora plățile pentru gaze până la 20 octombrie.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Gazprom declară că își rezervă dreptul să rezilieze contractul cu Moldovagaz în orice moment pentru ”încălcarea grosolană” a termenului pentru încheierea unui acord privind stingerea datoriilor istorice, după efectuarea auditului, până în luna mai.

Gazprom acuză autoritățile de la Chișinău că au încălcat contractul în dese rânduri pe parcursul anului 2022.

”Pe viitor, orice solicitare din partea părții moldovenești care sugerează modificări ale condițiilor contractuale va fi formalizată doar sub forma unor acte adiționale relevante la contract”, anunță compania printr-un comunicat.

04-10-2022
14:09

Japonia îl expulzează pe consulul rus din Sapporo

Relațiile ruso-japoneze sunt din ce în ce mai reci. Ministerul afacerilor externe de la Tokyo a ordonat consulului rus din Sapporo să părăsească țara până pe 10 octombrie.

Decizia vine ca o replică după ce un consul japonez a fost expulzat luna trecută din Vladivostok, notează Reuters.

În cursul zilei de marți, vice-ministrul de externe nipon, Takeo Mori, l-a convocat pe ambasadorul rus Mihail Galuzin și l-a informat cu privire la decizia Japoniei.

Japonezii l-au declarat pe consulul rus din Sapporo ”persona non grata” și au cerut ca acesta să părăsească Japonia în termen de 6 zile.

04-10-2022
14:06

Peste 200.000 de ruși au fost chemați pentru serviciul militar de când Putin a anunțat mobilizarea parțială

La două săptămâni după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parţială, în armata rusă au fost încorporaţi 200.000 de rezervişti, a anunţat marţi ministrul apărării, Serghei Şoigu, scrie The Guardian.

La acea vreme, Șoigu spunea că ar putea fi chemaţi sub arme 300.000 de militari din rezervă, care au experienţă sau competenţe utile pentru războiul din Ucraina.

04-10-2022
09:49

Zelenski a semnat un decret care exclude negocieri cu Putin

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret prin care declară oficial ”imposibilă” perspectiva oricăror discuții cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, notează Agenția Anadolu.

Acest decret a oficializat comentariile făcute de Zelenski, vineri, după ce președintele rus a proclamat că patru regiuni ocupate ale Ucrainei fac parte din Rusia.

”El (n.r. Putin) nu știe ce sunt demnitatea și onestitatea. Prin urmare, suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte al acestui stat”, a spus Zelenski, vineri.

Prima clauză a decretului, care a fost pregătită de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei la 30 septembrie, prevede că ”Ucraina a decis să declare imposibilitatea de a conduce negocieri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”.

04-10-2022
09:07

Consiliul Federației Ruse a ratificat anexarea regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson

Marți, 4 octombrie, Consiliul Federaţiei Ruse, camera superioară a parlamentului de la Moscova, a aprobat încorporarea a patru regiuni ucrainene în Federaţia Rusă.

Asta înseamnă că regimul de la Kremlin este pe cale să încheie anexarea formală a teritoriilor capturate în cele şapte luni de conflict, transmite The Guardian.

În următoarea etapă, documentele vor ajunge din nou la Kremlin, unde vor primi semnătura finală a preşedintelui Vladimir Putin. Acesta din urmă va încheia procesul de anexare formală a celor 4 regiuni: Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

04-10-2022
05:38

Volodimir Zelenski anunță revenirea la normal în 450 de localități din regiunea Harkov: ”Un război fără sens pentru Rusia”

În discursul nocturn susținut luni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că luptătorii care au fost luați prizonieri la Azovstal și-au revăzut familiile după mai multe luni.

În sfârşit, am reuşit să organizăm o întâlnire a băieţilor noştri, comandanţii din Azovstal, cu rudele lor. Întâlnirea are loc în Turcia, unde luptătorii noştri stau, în conformitate cu acordul privind eliberarea lor.

Ei sunt complet în siguranţă, cu garanţii din partea preşedintelui Turciei, Erdogan. Li se oferă condiţii adecvate și acum îşi pot vedea rudele. Nu s-au văzut de multe luni și le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil ca ei să fie din nou împreună cu familiile lor.”

Mai departe, liderul de la Kiev a subliniat că în urma contraofensivei lansate în septembrie, viața revine la normal în multe localități eliberate de armata ucraineană: ”În total, sunt peste 450 de aşezări doar din regiunea Harkov, cele care au fost eliberate graţie operaţiunii care a început în septembrie şi care continuă.

Funcţionarea transportului, a poştei, a poliţiei, livrarea normală de apă, gaz, electricitate au fost restabilite cât de mult posibil. Ocupanţii au lăsat multe zone minate, multe fire de declanşare.

Aproape toată infrastructura a fost distrusă, iar pagubele sunt colosale, dar viaţa revine la normal. Ea revine oriunde ocupanţii au fost alungaţi. Facem de asemenea plăţile sociale, pentru pensii și salarii. În special, profesorilor care au rămas loiali Ucrainei şi nu au trecut la curricumul ocupanţilor.”

Totodată, Zelenski s-a referit la una dintre tentativele recente ale propagandei ruse: ”O absurditate absolută. Abordarea noastră a fost întotdeauna şi rămâne limpede şi corectă. Dacă o persoană nu i-a ajutat pe ocupanţi şi nu a trădat Ucraina, nu există vreun motiv să fie considerată colaborator.

Sunt lucruri elementare. Dacă un profesor a rămas un profesor ucrainean şi nu a minţit copiii despre cine este duşmanul.

Sau dacă o persoană a rămas un angajat ucrainean al serviciilor ucrainene de utilităţi şi, de exemplu, a ajutat la păstrarea rezervelor de energie pentru oameni, atunci o astfel de persoană nu poate fi învinuită pentru nimic.”

De asemenea, președintele Ucrainei a mai adăugat că avansarea forțelor Kievului continuă, în ciuda luptelor grele: ”Tot mai mulţi ocupanţi încearcă să scape. Tot mai multe pierderi sunt cauzate armatei duşmane şi există o înţelegere în creştere a faptului că Rusia a făcut o greşeală începând un război împotriva Ucrainei.”

Volodimir Zelenski a vorbit și despre prorușii care îngreunează misiunea armatei ucrainene, dar consideră că Rusia nu are cum să iasă învingătoare din acest război:

Desigur, există mulţi fanatici. Cei care nu vor accepta niciodată evidenţa, aceea că este un război fără sens pentru Rusia, pe care Rusia nu îl poate câştiga.

Pentru că este imposibil să înfrângi o naţiune care îşi păstrează unitatea şi care ştie pentru ce luptă. Printre ocupanţii morţi îi putem vedea deja pe cei care au fost recrutaţi acum o săptămână sau două.

Oameni care nu au fost antrenaţi pentru luptă, nu au experienţă în a lupta într-un asemenea război. Dar comandanţii ruşi au nevoie doar de nişte oameni – de orice fel – pentru a-I înlocui pe cei morţi. Şi când şi cei noi mor, vor fi trimişi mai mulţi oameni.

Aşa luptă Rusia. Dar aşa va şi pierde. Niciun fals referendum, anunţ al anexării, discuţii despre graniţe pe care le-au inventat şi desenat pe undeva nu îi va ajuta. Există o graniţă clară şi recunoscută internaţional a Ucrainei.”

 

 

La nivel declarativ, după retragerea din Harkov, Armata Roșie a abandonat puncte cheie din Lugansk, a pierdut Lîman și acum analiștii militari văd cum inclusiv pe frontul din Herson soldații ruși își abandonează pozițiile.

Război în Ucraina, ziua 223 de război. Ce pregătește Vladimir Putin?

Mai multe surse militare avizate vorbesc despre o retragere din zona de nord-estul ocupat al Herson, precum și pierderea localității Dudceanî. Aici rușii au aruncat în aer un pod pentru a opri avansul ucrainenilor, însă grupul Wagner a anunțat pe Twitter că în maximum două zile acest pod va fi reperat de forțele ucrainene.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere militar, Rusia pare pusă pe fugă, însă realitatea e greu de anticipat. Din punctul de vedere al rușilor e vorba doar de o retragere strategică care să le permită rușilor să lanseze o nouă contraofensivă, însă realitatea ar putea fi mult mai periculoasă.

Așa cum generalul Virgil Bălăceanu anunța la Digi 24, amenințarea armelor nucleare tactice poate fi o realitate doar dacă se ”pregătește terenul”. Asta, pentru că Rusia nu și-ar permite să-și omoare soldații aflați pe front, fie de la impactul inițial, fie de la radiații.

ADVERTISEMENT

Așadar, prin retragerea controlată a soldaților ruși, care abandonează pur și simplu sute de kilometri peste noapte, scenariul în care Rusia se pregătește să folosească o armă nuclearcă tactică nu este de neglijat.

Mai mult, mobilizarea rușilor este în plin efect și primele rezultate, oricare ar fi ele, se vor vedea atunci când noii recruți vor ajunge pe front în număr mare, în următoarele săptămâni.

ADVERTISEMENT

La mii de kilometri depărtare, serviciile secrete americane, citate de The Guardian, anunță că rușii s-ar pregăti de anumite exerciții militare cu arme nucleare în Oceanul Arctic sau în Marea Neagră, cu mențiunea că nu s-ar pregăti neapărat detonarea unei arme nucleare.

Între timp, Volodimir Zelenski își încurajează armata și populația și le transmite că va recupera inclusiv Crimeea.

ADVERTISEMENT

“Rusia a pus în scenă o farsă în Donbas. O farsă absolută pe care vrea s-o prezinte drept referendumuri. Au pus la cale un spectacol, au mers din casă în casă înarmaţi cu mitraliere, au împărţit bucăţi de hârtie şi propagandiştii făceau filme cu zonele ocupate.

Iar acum drapelul ucrainean flutură acolo. Săptămâna viitoare vor fi şi mai multe. Drapelul ucrainean flutură deja la Liman, în regiunea Doneţk, şi acolo va rămâne. Nici urmă de referendumuri în acel loc.

Ucraina îşi va recupera ceea ce-i aparţine, în est şi în sud. Ceea ce se încearcă să fie anexat acum şi la fel şi Crimeea, care a fost anexată în 2014. Drapelul nostru se va afla şi acolo“, a transmis Zelenski.

ADVERTISEMENT