News

Război în Ucraina, ziua 227. Rușii fug din Crimeea, cozi kilometrice la ieșirea din peninsulă. Serviciile secrete ucrainene anunță tensiuni la Moscova

Război în Ucraina, ziua 227. Rușii continuă bombardamentele în statul vecin. De la Kiev, Zelenski spune că Moscova își pregătește cetățenii pentru un conflict nuclear.
08.10.2022 | 20:33
Razboi in Ucraina ziua 227 Rusii fug din Crimeea cozi kilometrice la iesirea din peninsula Serviciile secrete ucrainene anunta tensiuni la Moscova
Podul Kerci, atacat? Foto: Twitter
ADVERTISEMENT
08-10-2022
17:28

Circulația trenurilor pe Podul Crimeea, așteptată să fie reluată în această noapte

Circulația trenurilor pe Podul Crimeea este așteptată să fie reluată în această noapte, după ce echipele de reparare au făcut deja primele teste în care un tren de marfă a trecut peste secțiunea afectată de incendiul din această dimineață.

În această noapte sunt așteptate să treacă mai multe trenuri de pasageri.

Cu câteva ore înainte circulația autoturismelor a fost reluată și pe partea carosabilă, neafectată de explozie.

08-10-2022
16:42

Serviciile secrete ucrainene anunță tensiuni la Moscova

Serviciile secrete ucrainene anunță o situație tensionată la Moscova, acolo unde unități de elită ar efectua mai multe arestări în rândul armatei, iar centrul orașului ar fi blocat. Informația, transmisă pe canalul de Telegram al GRU, nu este însă confirmată de alte surse și nici de către corespondenții occidentali la Moscova.

Pe canalul de Telegram al serviciului de informații al armatei ucrainene, GRU, a apărut sâmbătă informația cum că traficul în centrul Moscovei a fost blocat, iar mai mulți militari au fost reținuți de către trupe de elită.

Totuși informația, preluată pe larg de jurnaliști și oficiali, nu a fost confirmată de nicio sursă independentă, iar corespondenții occidentali în capitala Rusiei susțin că în oraș totul pare normal, neexistând blocaje ale armatei sau altceva.

08-10-2022
16:28

Rusia promite un răspuns „fatal” după explozia de pe Podul Crimeea

Leonid Sluţki, președintele Comitetului pentru afaceri externe din cadrul Dumei de Stat a Rusiei susține că dacă se dovedește că Ucraina se află în spatele exploziei de pe Podul Crimeea, atunci consecințele trebuie să fie fatale.

„Dacă implicarea părţii ucrainene va fi confirmată în incidentul produs pe podul Crimeea, consecințele vor fi fatale. Răspunsul dat la explozia de pe podul Crimeea ar trebui să fie dur, dar nu neapărat unul care să lovească direct la tâmplă” – a scris el pe pagina sa de Telegram, transmite Rador.

Acesta a mai susținut că atacul asupra podului ce leagă Rusia de Peninsula Crimeea trebuie să fie catalogat drept un act de terorism.

„Acesta nu este doar un incident, ci ar putea fi catalogat drept un act de terorism de stat”, a scris Sluţki, care a precizat că Rusia va repara podul în cel mai scurt timp posibil.

08-10-2022
14:26

Rușii fug din Crimeea, după explozie

Rușii din Crimeea fug din zonă după explozia de azi dimineață de la podul Kerci. Cozile kilometrice aduc aminte de reacția rușilor din momentul în care o bază aeriană explodase în Crimeea în urmă cu câteva luni.

Cetățenii ruși au făcut cozi kilometrice pentru a ajunge la un feribot care să-i ducă în Rusia, în timp ce toate biletele de autobuz și tren spre ieșirea din Crimeea au fost anulate, conform presei de la Kremlin.


 

Între timp, uniunea asiguratorilor din Rusia estimează pagubele provocate la Podul Kerci la aproximativ 8 milioane de euro.

”Uniunea asiguratorilor din Rusia estimează pagubele provocate de situaţia de urgenţă de pe Podul Crimeii între 200 şi 500 de milioane de ruble“, este precizat într-un comunicat de presă.

08-10-2022
11:06

Atacul podului, muncă a serviciilor secrete din Ucraina

Rușii au publicat primele concluzii ale anchetei privind explozia de la Podul Kerci. Inițial a explodat un camion-capcană, după care a sărit în aer un vagon-cisternă ce circula pe o rută paralelă.

Podul, considerat o țintă militară de armata ucraineană, ar fi fost ținta serviciilor secrete din această țară. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) s-ar afla în spatele exploziei, conform Pravda.ua.

Volodimir Konstantinov, șef al Parlamentului Crimeei, a anunțat că infrastructura podului a fost ”avariată de vandali ucraineni”. De altfel, Rusia folosește deja explozia de pe pod în naravita propagandei, acuzând Ucraina de terorism.

08-10-2022
09:55

Reacție a Ministerului Ucrainean al Apărării: ”Ce urmează, rușilor?”

Ministerul Ucrainean al Apărării a transmis un mesaj pe Twitter, la fel de misterios precum cel al lui Podoliak. Cu toate că nu își asumă direct această lovitură, ucrainenii dau de înțeles că nu ar fi străini de explozia spectaculoasă de pe podul Kerci.

”Crucișătorul cu rachete dirijate Moskva și Podul Kerci – două simboluri notorii ale puterii ruse în Crimeea ucraineană – au căzut. Ce urmează în rând, rușilor?”, au transmis oficialii ucraineni.

Moscova, un crucișător cu rachete ghidate și nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră s-a scufundat pe 14 aprilie, deși cauza rămâne disputată.

Ucraina spune că a lovit Moscova cu rachete de croazieră antinavă, care a declanșat un incendiu care a detonat muniția depozitată. Moscova era înarmată cu o serie de rachete antinavă și antiaeriene, precum și cu torpile, tunuri navale și sisteme de apărare antirachetă, ceea ce înseamnă că ar fi avut la bord cantități masive de explozibili.

Ministerul rus al Apărării spune însă că un incendiu de origine necunoscută a detonat muniția, iar exploziile rezultate au lăsat Moscova cu daune structurale. Se crede că nava de război s-a scufundat apoi în mijlocul mării agitate, în timp ce era remorcat către un port din apropiere.

08-10-2022
08:45

Reacţia lui Putin după explozie

Vladimir Putin a ordonat să se facă o comisie guvernamentală care să investigheze cauzele exploziei de pe podul Kerci, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peşkov

„După incident, Vladimir Putin a primit rapoarte de la prim-ministrul Mihail Mişustin, viceprim-ministrul Marat Khusnullin, ministrul pentru situaţii de urgenţă Alexander Kurenkov şi ministrul transporturilor Vitali Saveliev, precum şi de la şefii agenţiilor de aplicare a legii.

Preşedintele i-a ordonat premierului să formeze o comisie guvernamentală pentru a stabili cauzele incidentului şi a remedia rapid consecinţele acestuia. În comisie vor fi incluşi şi şefii Regiunii Krasnodar şi Crimeea, precum şi oficiali ai Gărzii Naţionale, ai Serviciului Federal de Securitate şi ai Ministerului de Interne”, a spus Peskov.

08-10-2022
08:09

Momentul exploziei, surprins de trecători

Momentul exploziei podului Kerci a fost surprins de oameni. Din imagini se vede cum pe pod erau mașini care circulau, astfel e posibil să existe victime.

În imaginile surprinse la câteva ore de după explozie se poate vedea cum calea ferată a rămas blocată de trenul topit de flăcări, în timp ce o parte a carosabilului s-a prăbușit în mare.

Mihailo Podoliak, consilier al șefului Biroului Președintelui de la Kiev, a transmis un mesaj cu subînțeles: “Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce este furat trebuie returnat Ucrainei, toată ocupația rusă trebuie alungată”.

 

08-10-2022
06:52

Explozii la Harkov. Rachete în centrul orașului

O serie de explozii au zguduit centrul orașului Harkov, însă nu au fost raportate momentan victime. Potrivit presei din Ucraina, Rusia și-a intensificat atacurile asupra zonei Harkov, după câteva zile în care a atacat mai multe orașe din zonele anexate ilegal.

Aceste orașe sunt momentan controlate de Ucraina, pentru că Rusia a anexat patru regiuni pe care nu le controlează în totalitate. Drept dovadă, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov, a anunțat că Rusia nu știe momentan care sunt granițele teritoriilor recent anexate.

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov a anunțat că un spital din centrul orașului a luat foc în urma atacului cu rachete rusești.

08-10-2022
06:05

Explozii puternice pe podul Kerci din Crimeea

Podul Kerci in Crimeea, obiectivul strategic de suflet al lui Vladimir Putin, a fost cuprins de flăcări în această dimineață. Mai exact, explozii puternice au fost auzite de la kilometri depărtare, după ce o cisternă cu combustibil a luat foc pe calea ferată.

Traficul a fost suspendat pe podul rutier și feroviar, cel care leagă rețeaua de transport a Rusiei de Crimeea.

”O cisternă de combustibil arde pe una dintre secţiunile podului din Crimeea”, a transmis presa din Ucraina. Explozia ar fi avut loc la ora 6 dimineața. Cu o lungime de 19 kilometri, podul Kerci este proiectul de suflet al lui Vladimir Putin. Kremlinul a anunțat de multe ori că orice atac asupra podului ar aduce furia Moscovei asupra Kremlinului. Cu toate acestea, Ucraina a anunțat de multe rânduri că va ataca acest pod cu prima ocazie.

Guvernatorul regiunii Mikolaiv, Vitali Kim, a confirmat că Podul Kerci din Crimeea a fost cuprins de flăcări.

 

Tema unui posibil conflict nuclear care să aibă ca punct de plecare Rusia este adusă în prim-plan de cei mai importanți lideri ai momentului.

Război în Ucraina, ziua 227. Zelenski: ”Rusia își pregătește cetățenii pentru un posibil război nuclear”

De la Kiev, Volodimir Zelenski lansează un avertisment terifiant. Acesta susține că oficialii ruși au început să pregătească cetățenii pentru posibilitatea în care o să folosească arme nucleare.

ADVERTISEMENT

”Încep să pregătească societatea. Asta este foarte periculos. Nu sunt deciși încă să o facă, să le folosească (n.r. armele nucleare), dar au început comunicarea către oameni pe acest subiect.

Nu știu încă dacă le vor folosi sau nu. Cred că e periculos și doar să vorbească despre așa ceva”, a spus Zelenski, într-un interviu pentru BBC.

ADVERTISEMENT

Joe Biden, în urmă cu două zile: Riscul unui ”Armagheddon” nuclear este ridicat

Liderul ucrainean a oferit acest interviu la doar o zi după ce președintele american Joe Biden a vorbit despre același subiect în termeni la fel de îngrijorători.

Cu o zi în urmă, joi, de la Casa Albă, Joe Biden a avertizat, pentru prima dată de la Războiul Rece încoace, asupra riscului unei ”apocalipse”, din cauza amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare din partea Rusiei, ale cărei trupe se află sub presiunea contraofensivei ucrainene.

ADVERTISEMENT

Biden a declarat presei americane că Putin ”nu glumește”. ”Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva Armageddonului de pe vremea președintelui american John F. Kennedy și a crizei rachetelor cubaneze din 1962”, a declarat Biden la New York.

Acesta a adăugat că ”încercăm să ne dăm seama care este rampa de ieșire a lui Putin”.

Rusia a continuat atacurile convenționale în Ucraina. 11 morți la Zaporojie

Între timp, forțele ruse au bombardat orașul ucrainean Zaporojie. S-a întâmplat să o facă, pentru prima oară, cu drone kamizake. Nu mai puțin de 11 persoane au murit, după ce un bloc a fost atacat cu rachete, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Conform guvernatorului regional Oleksandr Starukh, drone iraniene de tip Shahed-136 au distrus două instalații ale infrastructurii orașului Zaporojie. Oficialul a mai spus că rachetele au făcut ravagii și în alte zone, rănind o persoană.

În ultimele săptămâni, pe fondul contraofensivei Ucrainei, armata lui Putin a început să folosească drone pe front, în sud și sud-est.

Din spusele oficialilor ucraineni, dronele kamizake sunt mai ieftine și mai puțin costisitoare decât rachetele. Cu toate acestea, ele și-au dovedit eficiența în atacarea țintelor la sol.

Dronele de tip Shahed-136 au capacitatea de a zbura mai multe ore și să survoleze potențialele ținte, înainte de a ataca zonele inamicului, blindatele sau clădirile. Acestea explodează în momentul impactului.

Recent, și zona Kiev a fost ținta unor atacuri ale armatei Moscovei cu astfel de drone.

FMI, fonduri suplimentare pentru statul ucrainean

Consiliul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat cererea Ucrainei de 1,3 miliarde de dolari în finanțare suplimentară de urgență.

Banii vor proveni dintr-un nou program de creditare de urgență pentru a aborda penuria de alimente, conform Sky News.

”Suntem recunoscători Fondului Monetar Internațional pentru sprijinul acordat în timp util astăzi, punând la dispoziția Ucrainei finanțare suplimentară în valoare de 1,3 miliarde de dolari și pentru cele 1,4 miliarde de dolari oferite la începutul lunii martie”, a declarat Andri Pishni, guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei.

ADVERTISEMENT